Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 12 martie 2013 ora 13:45

Ședința a început la ora 13,45.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Au participat: domnul Ioan Oltean - vicepreședinte, domnul Eugen Nicolicea, domnul Cristian Buican, domnul Cătălin-Daniel Fenechiu (de la ora 13,50) și domnul Niculae Mircovici - secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici și domnul Seres Denes - chestori, domnul Marian Neacșu - Grupul parlamentar al PSD, domnul Victor Paul Dobre - Grupul parlamentar al PNL, doamna Mihaela Stoica - Grupul parlamentar al PDL, domnul Mate Andras-Levente - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ioan Moldovan - Grupul parlamentar al PC, și domnul Cristian Adrian Panciu - Secretarul general al Camerei Deputaților.

Invitați: doamna Tamara-Dorina Ciofu - Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, doamna Cristina Crișu - Departamentul pentru relația cu Parlamentul, domnul George Ionuț Dumitrică - secretar-general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan - secretar-general adjunct, domnul Georgică Tobă și domnul Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Simion și domnul Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Laura Nicoleta Riteș - Direcția procedură legislativă, sinteze și evaluări, domnul Constantin Bantaș - Serviciul pentru lucrări în comisii, doamna Gabriela Enea - Direcția pentru relații publice și protocol, domnul Nicolae Comănescu - Cancelarie Președinte, domnul Victor-Viorel Coman - director general la Cabinet Secretar general, și doamna Monica Dumitrache - director la Grupul parlamentar al PSD.

*

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem doi colegi plecați la Ministerul Justiției.

Privind ordinea de zi, este în regulă, da? Bun!

PUNCTUL 1

Moțiunea simplă cu titlul : Politica antieuropeană sau cum poate trăi USL fără Schengen"

Moțiunea simplă cu titlul : Politica antieuropeană sau cum poate trăi USL fără Schengen Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Acum, la punctul 1, avem o chestiune cu moțiunea simplă.

Vreau să mă consult cu cei care au mai multă experiență decât mine. Noi suntem în Uniunea Europeană, Schengen-ul este chestiune de politică externă.

"Moțiunile simple privind politica externă se supun dezbaterii numai însoțite de avizul Comisiei pentru politică externă și cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe" este vorba de articolul 162 cu 2, din regulament.

Cum facem în acest caz? Problema este că această moțiune este un mix. Schengen este o chestiune de politică externă și de afaceri interne, pe de altă parte. Dar este de politică externă, pentru că nu toate statele Uniunii Europene sunt în Schengen. Statele nordice sau Marea Britanie nu sunt în Schengen și nu este condiție a aderării la zona euro sau în alte părți. Cel puțin, așa îmi aduc eu aminte.

Face parte de upgradarea JAI, dar este o chestiune puțin mai delicată. Este o chestiune complexă, care incumbă și participarea Ministerului Afacerilor Externe și Comisiei de politică externă. Din punctul meu de vedere, ar trebui să o trimitem la Comisia de politică externă, să ne dea un aviz și trebuie să o trimitem, spre consultare, Ministerului Afacerilor Externe. Chiar dacă ea are și parte tehnică, care aparține Ministerului Administrației și Internelor, dar partea cea mai mare ține de afaceri externe.

Vă rog, domnule vicepreședinte.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, in extremis, putem merge pe o asemenea motivare, pentru că ....

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

De ce in extremis, motivați!

Domnul Ioan Oltean:

Dacă îmi dați voie, asta vreau să motivez, domnule președinte, dacă îmi permiteți.

Deci în principal, noi ne referim la politica Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Justiției care, în principal, sunt ministerele care sunt preocupate de zona Schengen. Elementele care sunt învederate aici sunt mai mult elemente de politică internă.

Sigur că, Schengen-ul este zona ce aparține de politică externă, dar toate elementele care au dus la împiedicarea accesului nostru în zona Schengen sunt elemente de politică internă. Sunt lipsuri majore din activitatea Ministerului de Interne și Ministerului Justiției. De aceea, din punctul nostru de vedere, nu cred că putem califica această moțiune simplă ca tratând o temă de politică externă pură, care să determine aplicarea articolului 162 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Noi apreciem că este o moțiune care vizează politica internă, care ar fi determinat, în ultimă instanță, o altă atitudine și o altă prezență a noastră la Consiliul JAI. De aceea, noi credem că moțiunea trebuie să își urmeze cursul normal al moțiunilor simple și nicidecum să amestecăm Ministerul Afacerilor Externe sau să o trimitem la Comisia de politică externă, pentru o aviza într-un fel sau altul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Prima decizie a fost luată în Comitetul instituit de Ministerul Afacerilor Externe, după care s-a dus în COREPER, din COREPER a venit în Comitetul miniștrilor de interne, unde se ia decizia finală. Dacă înainte, în celelalte, existau obiecții, miniștrii de interne nu mai aveau ce să pună pe ordinea de zi. Aceasta este procedura, nu am inventat-o eu. Și este, până la urmă, o chestiune și de politică externă, din păcate.

Domnul deputat Neacșu și apoi domnul vicepreședinte Oltean.

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți, parcurgând în fugă textul moțiunii, am observat că principalul minister vizat și principalul ministru vizat sunt Ministerul Afacerilor Externe și, respectiv, ministrul de externe. Dacă ne uităm în textul moțiunii, cel mai des invocat nume este Titus Corlățean și cel mai des invocat minister este Ministerul Afacerilor Externe. Până la urmă, nu putem spune că este o afacere internă, dar noi îl chemăm la raport pe ministrul de externe. Parcă nu este tocmai în regulă!

Și, până la urmă, nu prea văd de ce ne ferim de procedura aceea, pentru că este o chestiune strict procedurală, este stabilită de regulamentul nostru. Acum, că nu este săptămâna aceasta și este săptămâna viitoare, după ce vine avizul, chiar nu văd o problemă în acest lucru.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să observați, domnule lider de grup, că noi nu ne referim la politica Ministerului de Externe, ne referim la afirmațiile făcute de către ministrul de externe, pe care le considerăm absolut neîntemeiate și iresponsabile, în contextul în care, toate guvernele de până acum au făcut eforturi majore pentru a ne înscrie în această zonă liberă, europeană.

Noi nu criticăm, nu putem găsi acolo expresii sau fraze în care se critică politica generală a Ministerului de Externe. Ne referim, mai mult, la neajunsurile pe care le identificăm în politica Guvernului și în politica Ministerului Afacerilor Interne, în raport cu condițiile pe care noi trebuie să le îndeplinim, pentru accedere în zona Schengen. Sau, mai mult, la afirmațiile făcute de către unii lideri ai Guvernului, în raport cu atitudinea manifestată de către un stat sau altul din Uniunea Europeană, vizavi de posibilitatea noastră de a accede în zona aceasta. Repet, nu cred că există elemente care să justifice o analiză, la nivelul Comisiei de politică externă și la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, ca proceduri prealabile obligatorii, care să determine prezentarea moțiunii în plenul Camerei Deputaților.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule vicepreședinte, orice ați vrea dumneavoastră să spuneți, eu vă înțeleg, vă respect și vă apreciez.

Politica europeană are mai multe componente. În materia Schengen este parte și politica externă, de aceea v-a deranjat afirmația ministrului de externe, pentru că de la el începe totul. Și acolo este și prima comisie. Nu mai intru eu în amănunte și în proceduri de tratate, de funcționare a Uniunii Europene, nu are nici un rost.

Pe cale de consecință, moțiunea are numărul de semnături necesare, nu discutăm această problemă. Au fost și altele care au avut probleme, dar asta nu are. Pe 162 cu 2, secretarul general o trimite la Comisia politică externă pentru a-și da avizul și cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe, în conformitate cu prevederile legale.

Comisia de politică externă, săptămâna viitoare, obligatoriu, să vină cu avizul, să îl avem la Biroul permanent. Nu luni, marți!

Domnul Ioan Oltean:

Dacă această procedură rezultă și se impune prin majoritatea membrilor Biroului permanent ...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu se votează regulamentul, domnule vicepreședinte!

Domnul Ioan Oltean:

Am o rugăminte, domnule președinte, ca termenul pe care îl dăm Comisiei de politică externă să fie luni, ca luni să putem fi în posesia acestui aviz. Este o chestiune relativ simplă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dar Ministerului Afacerilor Externe nu putem să îi dăm termen!

Domnul Ioan Oltean:

Și ministerul, dacă se vorbește cu ministrul, pot să dea acest aviz până luni.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Le facem o scrisoare și le cerem ca, în conformitate cu prevederile legale, art.162, alineat 2, să ne transmită avizul Comisiei de politică Externă, să o înscriem cu prioritate pe ordinea de zi, săptămâna viitoare și să ne transmită opinia Ministerului Afacerilor Externe până luni, da? Vă mulțumesc.

Deci până luni, 18 martie.

Domnul Cristian Adrian Panciu:

Nu am înțeles, domnule președinte, doar comisia sau și ministerul?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și una și alta, așa scrie în regulament.

Eu pot să dau termen pentru comisie și să cer ministerului să îmi trimită tot până luni punctul de vedere. Are timp.

Ordinea de zi pentru ședința Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Ordinea de zi pentru ședința Camerei Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La ordinea de zi nu avem probleme.

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 3

Programul de lucru al Camerei Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Rămânem pe acest program pentru săptămâna viitoare. De acord? Da, vă mulțumesc.

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 4

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților. Nu avem nici o inițiativă care să ne oblige. Restul, au inițiatori, și nu se aprobă.

Notă privind actele și documentele de informare ale Comisiei pentru afaceri europene referitoare la COM(2012)614 (E53/2012) și COM (2012)663 (E54/2012

PUNCTUL 5

Notă privind actele și documentele de informare ale Comisiei pentru afaceri europene referitoare la COM(2012)614 (E53/2012) și COM (2012)663 (E54/2012)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem o notă privind actele și documentele de informare ale Comisiei pentru afaceri europene referitoare la COM 614 și COM 663 de anul trecut.

Este corect.

Am avut o discuție cu domnul Panciu și cu colegii mei.

Vă supun spre aprobare această opinie. Proiectul final de opinie care se transmite direct instituției europene și Guvernului României este în forma redactată de către Comisia pentru afaceri europene, sub semnătura mea ca președinte ale Camerei Deputaților.

Dumneavoastră, Biroul permanent, optați între a o trimite direct sau a o supune dezbaterii plenului.

Va avea avizele și opiniile de la comisiile locale.

Ca să nu mai existe probleme, proiectul final de opinie al Comisiei pentru afaceri europene este redactat ca proiect final de opinie al Camerei Deputaților. Este corect. Este în ordine.

Biroul permanent? Nu sunt probleme.

Deci, va fi proiect final de opinie.

Biroul permanent a aprobat în unanimitate această procedură.

Vă mulțumesc.

Informare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale privind constituirea unor subcomisii

PUNCTUL 6

Informare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale privind constituirea unor subcomisii

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem o informare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale privind constituirea unor subcomisii.

Este vorba de acea informare pe care am solicitat-o ieri.

Din punct de vedere juridic și regulamentar, președintele comisiei a respectat procedurile.

Nu afectează nici o altă comisie în ceea ce privește atribuțiile pe care le are fiecare subcomisie.

Eu vă propun să le aprobăm.

De acord? Vă mulțumesc.

Aici este o abținere, pentru că este colega dumneavoastră.

Scrisoare din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați

PUNCTUL 7

Scrisoare din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem o scrisoare din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați.

Eu am citit argumentația doamnei Mincă, și nu are legătură.

Domnule deputat, vă rog să aveți încredere în cei care au mai multă experiență în Parlamentul României, pentru că nu se creează confuzii.

Am luat act de opinia doamnei Mincă, și vă rog să îi transmiteți că nu există nici o subcomisie pentru combaterea discriminării în cadrul Comisiei pentru drepturile omului. Drept urmare, scrisoarea domniei sale nu își are suportul legal.

Solicitare din partea domnului deputat Marian Neacșu, liderul Grupului parlamentar al PSD

PUNCTUL 8

Solicitare din partea domnului deputat Marian Neacșu, liderul Grupului parlamentar al PSD

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem o solicitare din partea domnului deputat Neacșu. Este vorba de suplimentarea cu un loc la Comisia de agricultură.

Da, se poate.

Colegii din grupurile parlamentare? Da, de acord.

Se aprobă.

Vă mulțumesc mult.

Solicitare din partea domnului deputat Dan Radu Rușanu, liderul Grupului parlamentar al PNL

PUNCTUL 9

Solicitare din partea domnului deputat Dan Radu Rușanu, liderul Grupului parlamentar al PNL

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem o solicitare din partea domnului deputat Dan Radu Rușanu.

Este vorba de două locuri.

Domnul Victor Paul Dobre:

Dar am nominalizat numai unul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu pot fi două locuri în plus.

Aveți șase cu șase, și puteți să faceți șapte cu șapte.

Se poate să se suplimenteze cu unul. Nu este o problemă.

Dar cu două locuri nu se poate.

Deci, se aprobă numai unul.

Biroul permanent, sunteți de acord? Da. Deci, păstrăm cutuma pe care am avut-o.

Domnul Victor Paul Dobre:

Îl putem și nominaliza pe domnul deputat Romeo Nicoară.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, este vorba de un loc.

Solicitare din partea domnului deputat Gheorghe Tinel privind aprobarea a 3 zile de concediu în perioada 11-13 martie 2013

PUNCTUL 10

Solicitare din partea domnului deputat Gheorghe Tinel privind aprobarea a 3 zile de concediu în perioada 11-13 martie 2013

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul deputat Gheorghe Tinel solicită trei zile de concediu.

Se aprobă.

Memorandum intern: Organizarea unui eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a Igienei Orale

PUNCTUL 11

Memorandum intern: Organizarea unui eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a Igienei Orale

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aici este vorba de organizarea unui eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a Igienei Orale.

Eu am citit acest memorandum și sunt de acord.

Colegii din Biroul permanent, sunteți de acord? Da, în unanimitate. Vă mulțumesc mult.

Scrisoare din partea Societății Culturale și de Atitudine Civică Transilvană Glasul Moților din România

PUNCTUL 12

Scrisoare din partea Societății Culturale și de Atitudine Civică Transilvană "Glasul Moților" din România

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem o scrisoare din partea Societății Culturale și de Atitudine Civică Transilvană "Glasul Moților" din România.

Această scrisoare nu este pentru noi.

Este vorba de înaltă trădare, infracțiuni, de modificarea Codului Penal.

Scrisoarea să fie transmisă la Comisia juridică.

Unanimitate.

Vă mulțumesc.

Memorandum intern: Numărul de posturi alocate Secretariatului pentru comisiile permanente și pentru cabinetele președinților comisiilor permanente în legislatura 2012-2016

PUNCTUL 13

Memorandum intern: Numărul de posturi alocate Secretariatului pentru comisiile permanente și pentru cabinetele președinților comisiilor permanente în legislatura 2012-2016

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem un memorandum intern privind numărul de posturi alocate Secretariatului pentru comisiile permanente și pentru cabinetele președinților comisiilor permanente în legislatura 2012 - 2016.

Da, este vorba despre ceea ce am discutat la grupuri. Este ceea ce au votat și au semnat liderii grupurilor.

Noi ne supunem. Unanimitate. Vă mulțumesc.

PUNCTUL 14

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind organizarea de către Camera Deputaților a atelierului cu tema Black Sea Area - A place where opportunities meet strategic policies 
 
(Palatul Parlamentului, București, 18 martie 2013)

1. Memorandum intern privind organizarea de către Camera Deputaților a atelierului cu tema "Black Sea Area - A place where opportunities meet strategic policies" (Palatul Parlamentului, București, 18 martie 2013)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aici este vorba de organizarea de către Camera Deputaților a atelierului cu tema "Black Sea Area - A place where opportunities meet strategic policies" la Palatul Parlamentului pe data de 18 martie 2013.

De acord. Unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind întrevederi ale Secretariatului General al Consiliului Europei cu reprezentanți ai Camerei Deputaților (București, 20 martie 2013)

2. Memorandum intern privind întrevederi ale Secretariatului General al Consiliului Europei cu reprezentanți ai Camerei Deputaților (București, 20 martie 2013)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Memorandum intern privind întrevederi ale Secretariatului General al Consiliului Europei cu reprezentanți ai Camerei Deputaților.

De acord. Unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei pentru respectarea obligațiilor și angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei (monitorizare) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 20 martie 2013)

3. Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei pentru respectarea obligațiilor și angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei (monitorizare) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 20 martie 2013)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Participarea la lucrările Comisiei pentru respectarea obligațiilor și angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei (monitorizare) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Paris pe data de 20 martie 2013.

De acord. Unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la cea de-a 128-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile asociate (Quito, Ecuador, 21 - 27 martie 2013)

4. Memorandum intern privind participarea la cea de-a 128-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile asociate (Quito, Ecuador, 21 - 27 martie 2013)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aici este vorba de participarea la cea de-a 128-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile asociate la Quito, Ecuador.

Este vorba de echipa de doi plus unul, și Secretariatul.

Membrii Biroului, de acord? Da, în unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind vizita oficială în România a Președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, domnul Jean-Claude Mignon (25 - 26 februarie 2013)

5. Informare privind vizita oficială în România a Președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, domnul Jean-Claude Mignon (25 - 26 februarie 2013)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem această informare privind vizita oficială în România a Președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, domnul Jean-Claude Mignon.

PUNCTUL 15

Diverse

Pentru informare: Cerere de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG nr.107/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, formulată de Președintele României Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

"Informăm Biroul permanent că, în temeiul articolului 77 alineatul 2, Președintele României a transmis Parlamentului spre reexaminare Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.107/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății".

Este în regulă. Am fost informați. Va începe procedura.

Pentru informare: Buletin Legislativ European, săptămâna 25 februarie - 03 martie, nr.8/2013

Suplimentar, aveți "Buletinul Legislativ European".

Memorandum intern: Conferința Națională a Asigurătorilor Auto

Mai avem o scrisoare din partea Fondului de Protecție a Victimelor Străzii referitoare la "Conferința Națională a Asigurărilor Auto", eveniment organizat împreună cu Comisia juridică, de disciplină și imunități.

De acord. Nu este nici o problemă.

A semnat domnul Ciucă, președintele Comisiei juridice.

Sunt de acord, mai ales că este o temă foarte sensibilă.

S-a aprobat în unanimitate.

Vă rog.

Domnul Marian Neacșu:

Acum două săptămâni am primit o însărcinare din partea Biroului permanent - de a intermedia o întâlnire între liderii de grup și organizația nonguvernamentală FACIAS.

Anunț colegii că întâlnirea este stabilită pentru mâine dimineață la ora 11,00 la sala mică a Grupului parlamentar al PSD.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este în regulă. Vă mulțumesc mult.

Doamnelor și domnilor, ne vedem la ora 15,00.

Să aveți o zi frumoasă.

*

Ședința s-a încheiat la ora 14,05.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 2 iulie 2022, 4:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro