Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 4 decembrie 2013 ora 10:00

1. Lista problemelor care fac obiectul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului
consultă

Lista problemelor care fac obiectul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem lista problemelor care fac obiectul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

M-am uitat cu colegii din stafful tehnic la legislația pe care o avem, și noi avem câteva probleme pe care putem să le rezolvăm foarte ușor pentru că de fapt Parlamentul, conform legislației, nu are decât o obligație procedurală. Rapoartele anumitor instituții se trimit către Parlament, se fac rapoartele în comisiile de specialitate, iar Parlamentul ia act. Este o procedură pe care eu personal nu o apreciez tot timpul, dar, dacă așa este procedura, nu am ce să fac. Nu este nici un vot; suntem un fel de martori. Adică ni se comunică raportul și decizia care a fost luată de către comisie - de exemplu, la CNSAS, sau la CSA sau la Agenția Antidoping; dacă am face un vot, nu ar avea nici un efect. Nici nu putem să facem vot la anumite chestiuni. Am și discutat cu colegii și m-am uitat la fiecare text de lege.

Noi avem câteva rapoarte - unele dintre ele sunt din 2006. Poate nu vom face rapoartele tuturor instituțiilor, și eu v-aș propune să procedăm în felul următor: chestiunile care sunt obligatorii și pe care vreau să le introducem pe ordinea de zi sunt rectificările. De la poziția 5 până la poziția 8 sunt rectificările pe care ar trebui să le adoptăm teoretic și așa ar fi corect pentru Parlament; rapoartele sunt depuse - sunt rapoarte de adoptare. Aceste rectificări să le adoptăm înainte de a vota bugetul. Este lege ordinară. Se votează cu majoritatea celor prezenți. Le vom discuta pe toate, se va prezenta raportul, vom lua act de ele și după aceea, atunci când vom avea votul final, le votăm pe toate - așa cum se procedează și la Camera Deputaților și la Senat, dacă sunteți de acord. Este vorba de rectificările de la poziția 5 la poziția 8.

Membrii Biroului, sunteți de acord? Unanimitate.

A doua chestiune care este importantă o reprezintă rapoartele Serviciului Român de Informații. Am vorbit cu domnul director general și a spus că le vom face anul viitor. Nu este o problemă.

Pentru aceste chestiuni de la poziția 7 la poziția 9 nu trebuie decât să luăm act. Este vorba de rapoartele de activitate ale ANCOM, și v-aș propune, pentru că tot suntem la chestiunea aceasta, să le discutăm și pe ele. Să fie prezentate succint, pentru că este vorba de anii 2010, 2011 și 2012, și să le introducem pe ordinea de zi.

De la poziția 10 până la poziția 13 mai avem rapoartele de la Comisiile juridice - referitoare la CSM, și aici, la fel, trebuie să luăm act. Este vorba de anii 2006, 2008, 2009 și 2010.

Vă rog, domnule Mate Andras-Levente.

Domnul Mate Andras-Levente:

Domnule președinte, eu am înțeles că amânăm raportul Serviciului Român de Informații. Nu este nici o problemă. Este bine pentru că, din informațiile care au apărut prin presă, în mandatul trecut cam 300 de parlamentari au avut telefoanele interceptate pe siguranță națională, și cred că ar trebui să punem întrebări pe chestiunea aceasta măcar în plen atunci când se discută raportul pentru că nu cred că deputații sunt teroriști ca să fie interceptați.

Și la CSM, de asemenea, eu cred că ar trebui făcută o dezbatere în plen pentru că este o anumită problemă cu funcționarea justiției, și cred că ar trebui amânat și raportul CSM, pentru că totdeauna erau dezbateri.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt două chestiuni diferite.

Noi discutăm despre niște rapoarte care au venit și în legătură cu care toată lumea ne acuză pe noi, Parlamentul, că nu luăm act de ele.

Este vorba de 2006. Suntem la șapte ani de atunci. Ce să mai facem?!

Eu sunt de acord cu ceea ce ați spus, domnule Mate Andras-Levente, și voi vorbi și cu doamna președintă. Raportul pe 2012 putem să îl păstrăm deoparte, și pe cel pe 2013 care va veni și, atunci, anul viitor le vom face pe cele două.

Eu v-aș propune să le facem pe cele din 2006, 2008 și 2009.

Vă rog, domnule vicepreședinte.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Haideți să înțelegem despre ce este vorba: toată lumea este de acord că noi ar trebui să ne exercităm mai bine funcția de control, care se exercită prin această formă de prezentare a rapoartelor. Chiar dacă nu adoptăm o hotărâre, pentru că, dacă ar fi să adoptăm prin vot și am da un vot negativ, ar trebui să fie destituită conducerea instituției, și nu a prevăzut legea așa ceva, a dezbate serios aceste rapoarte este o necesitate. Dar, ca să putem noi să venim acum și să spunem "haideți să dezbatem serios rapoartele dumneavoastră", trebuie să ne descărcăm de "balastul" pe care îl avem din urmă - de cinci - șase ani. Acesta este rațiunea acestei întâlniri de astăzi.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Acum, mai vreau să discutăm o chestiune: noi în acest moment suntem deja al treilea mandat legislativ; discutăm de ceea ce în 2006 și-a produs efectul. Nu avem rapoartele pe 2011, pe 2012, și nici pe cel pe 2013; atunci când vor veni acelea, sunt de acord să facem o dezbatere așa cum trebuie.

Domnul Ciucă, vă rog.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Dacă îmi permiteți, o singură observație, dacă tot s-a deschis acest subiect: poate ar trebui să gândim mult mai în detaliu și cu seriozitate problema aceasta pentru că eu vă dau un exemplu - întotdeauna raportul CSM se depune în mod normal pe anul trecut; de cele mai multe ori nici măcar nu mai este președintele acela și, atunci, te afli în situația în care, la orice i-ai spune, respectivul spune: da, domnule, eu sunt de acord.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte, sunt de acord cu dumneavoastră, dar aceasta este o obligație - întotdeauna se face descărcarea de gestiune.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Este absolut adevărat ce spuneți. Eu vroiam să vă spun că putem gândi mult mai complex ca să dăm putere.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Exact. Se degajă din opiniile tuturor colegilor, indiferent de culoarea politică, necesitatea unei dezbateri mai profunde în această zonă. Și, atunci, eu vă propun ca rapoartele pe 2011, pe 2012 și pe 2013 să le facem în acest fel, de acord?

Domnul senator Ilie Sârbu, vă rog.

Domnul Ilie Sârbu:

Domnule președinte și stimați colegi, noi trebuie să decidem dacă vrem să exercităm această funcție de control a Parlamentului sau nu vrem. Am propus la biroul permanent al partidului, am propus la Biroul permanent al Senatului. Toată lumea aprobă dar nimeni nu face nimic.

Vrem să o exercităm, este bine. Nu vrem să o exercităm, atunci avem statutul și situația pe care o constatăm cu toții. Sunt instituții care au devenit independente și depind doar de Duhul Sfânt în România și fac tot ceea ce doresc fiindcă nimeni nu le întreabă de ce fac.

Eu am un exemplu concret și am văzut că anumite instituții atunci când sunt bine controlate nu fac chiar tot ce vor și afli chiar lucruri interesante și ai și o imagine, că nu se întâmplă chiar ceea ce credem.

Iar dacă nu vrem să controlăm, atunci nu are rost să ne facem de lucru. Ne facem că nu înțelegem, le introducem în plen, le votăm. Noi legiferăm, stăm o zi - două aici, ne grăbim, plecăm în teritoriu.

Dacă vrem să controlăm, atunci trebuie să stăm mai multe zile și comisiile de specialitate trebuie să vină cu rapoartele după ce le-au verificat, le-au citit, s-au documentat, deoarece pe anumite zone nu ne putem toți documenta, și, astfel, discutăm în Biroul permanent, în plen. Dar trebuie și ei să știe că măcar odată pe an cineva îi întreabă ce fac.

Dacă îi întrebi în 2013 ce au făcut în 2006, dacă dumneavoastră spuneți că acesta este control...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aveți perfectă dreptate, domnule senator.

Aceasta este una din greșelile noastre. Le-am lăsat aici tocmai ca să treacă timpul și să se așeze praful și să nu mai știm despre ce este vorba. Una era dacă discutam în 2007 - 2008 raportul din 2006, și uitați-vă că suntem în 2013 și noi nu avem raportul din 2011 de la aceste instituții.

Eu vă propun următoarea variantă: după ce le discutăm ne vom uita și în legislație și la următoarea ședință a Biroului permanent reunit vă propun soluțiile care sunt și le vom face și o scrisoare instituțiilor care nu au depus rapoartele în următorul an; conform legii, până la 30 aprilie au această obligație pentru raport. Deci, să le facem o scrisoare. Trebuie să citim raportul, să îl analizăm; sau îl depuneți peste doi ani că așa vreți?!

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Să modificăm legea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu. Problema este una foarte simplă.

Domnul Ilie Sârbu:

Problema aceasta cu modificarea legilor ar trebui să o luăm foarte serios în discuție. Legile le-au făcut unii dintre noi și noi le-am aprobat, și știm cum s-au făcut.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog, domnule Vochițoiu.

Domnul Haralambie Vochițoiu:

Am o întrebare, ca om care se află la primul mandat și care, sigur, rămân siderat că vorbim după 7 ani... Dar cred că la masa aceasta se află oameni care pot răspunde la întrebarea aceasta. După foarte multe rapoarte din acestea scrie așa: "Au fost înscrise pe ordinea de zi din 31.05.2011, dar nu au fost dezbătute". De ce s-a ajuns în această situație? Nu a mai fost cvorum?

Domnul Verestoy Attila:

Domnule coleg, aceasta a fost: nu a mai fost cvorum. Au fost aproape prezentate, era omul lângă microfon și s-a constatat că nu mai există cvorum și de aceea s-a amânat. Așa s-a întâmplat cu rapoartele SRI-ului care au fost prezentate Biroului permanent și Biroul permanent le-a înscris pe ordinea de zi.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mai spun ceva, dacă o luăm cu istoria. Tot datorită faptului că nu ne-am luat în serios acest atribut, aceste rapoarte totdeauna se aflau la sfârșit pe ordinea de zi, așa cum spunea și domnul chestor - la sfârșitul ordinii de zi și sigur că de fiecare dată ajungeau să nu fie epuizate și să nu se ia în discuție.

Dacă le-am fi pus primele, deci, dacă ne-ar fi interesat, era altfel situația.

Domnul Ilie Sârbu:

În sesiuni speciale.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnilor colegi, asta e complicat...

Domnul Ilie Sârbu:

Să le punem pe ordinea de zi, aveți dreptate, când avem încărcată ordinea de zi cu 20 de probleme și se dă și vot cu liste...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și după vot toată lumea a fugit.

Domnul Ilie Sârbu:

Știm de ce s-a făcut așa, dar ne facem că nu înțelegem. Dacă vrem să facem altfel, putem face. Dacă nu, sunt instituții - și aici nu vizez nici una dintre ele, dar sunt și le știți cu toții - care își permit să facă tot ceea ce doresc, fără să răspundă în fața nimănui. Dacă vrem asta...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Rugămintea mea este următoarea - de foarte mulți ani de zile eu repet și spun așa: trebuie să existe pe lună o zi în care să fie obligatoriu plen reunit (obligatoriu!) și atunci în acel plen reunit dumneavoastră, Comitetul liderilor, stabiliți care este ordinea de zi și facem niște dezbateri importante pe anumite chestiuni. Aceasta obligă și comisiile reunite să lucreze. Dacă noi tot amânăm și ne facem că ne interesează, ba facem un vot să punem pe nu știu unde nu știu ce, ba trebuie să facem o modificare la un grup de prietenie sau la o Adunare parlamentară unde pleacă vreun coleg de-al nostru și e bucuros..., nu o să ajungem niciodată la funcția de control exercitată de către Parlament.

Să revenim. Deci, introducem pe ordinea de zi și CSM-ul, domnule Ciucă, vă rog frumos.

Următoarea este Autoritatea Electorală Permanentă. Va veni un reprezentant de la AEP să ne prezinte de la poz.14 până la poz.21 toate rapoartele.

Nu discutăm despre Avocatul Poporului, nu se poate în acest moment.

De la poz.26 la poz.30 avem CNSAS și aș vrea și aici să luăm act de ele.

CNSC - nu discutăm.

Avem de la poz.33 până la poz.35 Raportul CSAT. Nici unul dintre noi nu este în CSAT, nici legal, dar ei fac un raport în fața noastră. V-aș propune să îl rugați pe domnul președinte Mocioalcă și pe președintele Comisiei de apărare de la Senat să prezinte succint și aceste trei chestiuni, să luăm act de ele.

De la poz.36 la poz.38 avem Raportul Agenției Naționale Antidoping. Ori domnul Tîlvăr ori cine este la Senat să prezinte tot așa, succint, și o să rog frumos staff-ul tehnic să-l anunțe să fie pregătit.

Nu discutăm de la poz.39 până la poz.44 tot ce este legat de financiar, de supraveghere, pensii private. Colegii în aceste zile se mută dintr-un loc în altul și m-au rugat să amânăm pentru februarie.

Avem două rapoarte de activitate ale Băncii Naționale. La fel, să-l rugați pe domnul Dragomir sau Comisia economică de la Senat să prezinte succint aceste rapoarte.

Mai avem Consiliul Legislativ, colegul nostru, domnul Iliescu, tot de la dânsul trebuie să fie să prezinte succint acest raport și să luăm act.

Și mai avem AGERPRES-ul, în ultimii 4 ani. Bănuiesc că este Comisia de cultură; domnul Știrbu o să ne prezinte succint.

Avem Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, din 2008 până în 2012, pe care v-aș propune, tot așa, să luăm act de ele, pentru că nu avem altceva ce să facem.

Nu discutăm SRR, SRTV.

Mai avem la poz.51 Raportul de activitate pe 2012 al ANRE-ului. Acum, dacă vreți, îl discutăm, dacă nu, îl putem amâna.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Și ANRE-ul este important, tot cu o dezbatere fiindcă, până la urmă, în momentul liberalizării pieței trebuie să vorbim cu ei.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Perfect. ANRE-ul îl amânăm. Serviciul Român de Informații îl amânăm pentru februarie. Curtea de Conturi. Discutăm în februarie.

Atunci, rămânem: rectificări, ANCOM, CSM, AEP, CNSAS, CSAT, Antidoping, Banca Națională, Consiliul Legislativ și AGERPRES.

Domnul Scutaru.

Domnul Adrian George Scutaru:

Pentru stenogramă. Așa cum am convenit cu dumneavoastră, dacă sunteți amabil, să includeți și solicitarea Grupurilor liberale cu niște modificări...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da, da. O să rog staff-ul tehnic să pregătească proiectele de hotărâri pentru câteva modificări din partea Grupurilor liberale la Adunările parlamentare la care suntem parte. Între două dezbateri, le puneți pe ordinea de zi, le citim și supunem la vot.

Domnule deputat, împreună cu domnul senator Hașotti să le faceți ca să avem rapoartele comune.

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Programul de astăzi?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă propun următoarea variantă. Începem la ora 11,00 cu aceste chestiuni, vă rugăm frumos să o informați pe doamna ministru să vină la ora 12,00 (durează cam o oră). La ora 12,00 să fie aici să dezbatem Bugetul asigurărilor sociale. Dacă începem la 12,30 nu este o problemă (12,30-13,00).

Și vă propun la ora 13,30, să anunțați colegii pentru votul final la rectificări și la bugete.

Domnul senator Ilie Sârbu.

Domnul Ilie Sârbu:

Aș vrea să rog liderii de grup să facă propuneri pentru Comisia Nana, pe care o vom discuta săptămâna viitoare. Am decis ieri că probabil marți sau când o să fie iarăși un plen reunit să faceți propuneri sau să vă gândiți până atunci.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord, dar rugămintea mea este, domnule senator Sârbu și domnule deputat Neacșu, să dați draftul.

Domnul Adrian George Scutaru:

Dacă îmi permiteți, ar trebui să informăm numărul de membri. Propunerea a fost pe 15 membri. Atunci, în funcție de acest număr de 15 să facă un algoritm ca fiecare partid să știe numărul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu vă propun în felul următor: să avem luni după-amiază un Birou permanent reunit în care să discutăm această chestiune și să stabilim ordinea de zi, dacă mai avem ceva voturi pentru marți după-amiază.

Vă propun ca luni Senatul să-și facă activitatea, noi să avem comisii, ca marți să putem să luăm tot ce sunt obligațiile noastre pe directive, pe infrigement, priorități ale Guvernului. Am discutat cu domnul prim-ministru și cu domnul viceprim-ministru Chițoiu să mi le transmită pe toate pe fiecare minister, astfel încât să vedem care sunt rapoartele la comisii, să le putem trece. Dacă Senatul mai are ceva care trebuie trecut obligatoriu anul acesta pentru infrigement, să vină la noi.

Domnul Ilie Sârbu:

La ce oră?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Luni, când decideți dumneavoastră.

Birou permanent reunit aș propune să-l facem la ora 13,00 și noi, Biroul nostru permanent, să-l facem după ce discutăm.

Atunci, vă rog frumos, domnule senator, doar să transmiteți fiecărui coleg care este propunerea pentru comisie, ca să vadă ponderea fiecare, da?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Și draftul!

Domnul Ilie Sârbu:

Da, îl am.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Ședința comună a Camerelor ar trebui să o facem marți după-amiază, adică după ora 14,00, ca să putem și noi să dăm votul final. Ora 14,00, 15,00... Ne consultăm luni, la ora 13,00.

Sunteți de acord? Atunci, luni, la ora 13,00.

Astăzi la ora 11,00 începe plenul reunit, până la ora 13,30. votăm aceste nouă puncte.

Pe ordinea de zi introducem rectificările, cele două proiecte de buget - de stat și al asigurărilor sociale -, rapoartele de la CNSAS, dacă nu mă înșel, AGERPRES, ANCOM... Da, domnule Popescu, care sunt cu vot? Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și AGERPRES.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Aceasta voiam să întreb: la ora 13,00 avem vot final?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La ora 13,30 vot final în plen reunit.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Plen reunit pentru toate acestea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pentru toate acestea. Până atunci le dezbatem și discutăm și Bugetul asigurărilor sociale cu doamna ministru Câmpeanu.

Sunteți de acord?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Înseamnă că toate vor intra.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Toate intră acum.

Începem cu rectificările. Vă rog frumos să anunțați cei doi președinți ai Comisiei economice și Comisiei de buget de la noi, începem cu rectificările, ANCOM, CSM, Autoritatea Electorală, CNSAS, CSAT, Agenția Antidoping, Banca Națională, Consiliul Legislativ și AGERPRES.

Și la sfârșit avem un sfert de oră să ne strângem toți. De la 13,00 la 13,30 facem votul final. Dacă prelungim dezbaterea la Bugetul asigurărilor sociale, se strâng colegii în sală, lăsăm 10 minute să facem lista de vot final și le supunem la vot.

Sunteți de acord?

Vă mulțumesc foarte mult. Vă urez o zi frumoasă!

Ne vedem la ora 11,00 în plen.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 21 aprilie 2018, 14:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro