Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2014 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 23 iunie 2014 ora 18:00

1. Propunerea domnului senator Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, privind sesizarea Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, pentru a declanșa o anchetă referitoare activitatea SRI și SPP în domeniul protecției informative a Președintelui României
scrisoare Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații consultă

Propunerea domnului senator Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, privind sesizarea Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, pentru a declanșa o anchetă referitoare activitatea SRI și SPP în domeniul protecției informative a Președintelui României Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

La primul punct aveți propunerea făcută de subsemnatul, în calitate de președinte al Senatului, privind sesizarea Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, pentru a declanșa o anchetă referitoare la activitatea SRI și SPP în domeniul protecției informative a Președintelui României.

La ședința Biroului permanent al Senatului de astăzi, eu am aflat că. de fapt, înaintea ședinței la care m-am referit, am aflat că această comisie s-a sesizat din oficiu, dar, ținând cont de solicitarea colegului nostru, domnul senator Pereș, am spus că nu e nicio problemă și, ca atare, am pus-o pe ordinea de zi.

Deci, dacă sunteți de acord cu această propunere.

Aveți comentarii de făcut? Da?

Vă rog, domnule Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Dar vorbiți de o propunere. Vrem să vedem și noi de unde rezultă datele pe care dumneavoastră le-ați menționat acolo, domnule președinte. Nu ne prezentați un act din care să rezulte aceste date?

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Ce anume?

(Discuții în sală)

Da, vă rog, domnul deputat Mitrea.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Este o confuzie făcută de colegul meu deputat. E o propunere.

Domnul Ilie Sârbu:

Avem rugămintea să vorbiți mai aproape de microfon. Nu auzim nimic aici.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Dar vorbim de bine, domnule senator, să știți. E în regulă.

Deci propunerea făcută de domnul președinte e făcută acum. Puteți să fiți pentru sau împotriva ei. Nu e nevoie de nimic scris. A făcut propunerea ca să sesizeze Comisia de control al SRI și să ancheteze cazul.

Domnul Ioan Chelaru:

Să audieze.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Să audieze. Să ancheteze.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da, vă rog, domnule deputat Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, stimați colegi,

Este pentru prima dată, cel puțin de când fac eu parte din structura asta de conducere a Camerei Deputaților, când suntem puși în situația de a aproba înființarea unei comisii sau sesizarea unei comisii ad-hoc, fără a se prezenta un material scris, fără a se prezenta un proiect din care să rezulte necesitatea și oportunitatea unei asemenea comisii.

Este de neconceput, domnule președinte al Senatului. Nu știu de unde le inventați, de unde le scoateți, dar este de neconceput și inadmisibilă atitudinea și acest mod de a propune înființarea de comisii fără a prezenta în scris acte din care să rezulte acest lucru.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule deputat, am o rugăminte. Înainte de a face afirmațiile pe care le-ați făcut, v-aș ruga să citiți textul solicitării pe care am adresat-o. Eu n-am făcut niciun fel de afirmații, ci am solicitat, așa cum se practică peste tot, inclusiv în Parlamentul României, ca cele două comisii, dar, în speță, în cazul de față, este vorba de Comisia comună a Camerei Deputaților și a Senatului pentru exercitarea controlului, să solicite SRI și SPP rapoartele privind protecția informativă. Da?

Pentru acest lucru nu trebuie făcută nicio demonstrație. Comisiile au dreptul să se sesizeze și să ceară aceste informații. Stă în profilul activității lor. Da?

Dacă dumneavoastră aveți un alt punct de vedere, sigur, sunteți liber să vă prezentați punctul de vedere.

Domnule deputat Scutaru, vă rog.

Domnul Adrian-George Scutaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Referitor la solicitarea pe care ați făcut-o dumneavoastră pentru sesizarea celor două comisii, Comisia pentru apărare, bănuiesc, prin prisma faptului că are ca atribuții controlul activității Serviciului de Protecție și Pază, iar Comisia SRI, cu activitatea SRI-ului, domnule președinte, era suficient să existe un demers la nivelul celor două comisii pentru apărare, Comisia pentru apărare de la Senat, înțeleg, sau Comisia pentru apărare de la Camera Deputaților, sau Comisia pentru controlul activității SRI-ului.

Nu cred că este nevoie ca Birourile reunite să stabilească ordinea de zi a unor comisii. Ele au în fișa postului, fiecare, ce organism să controleze, ar fi suficient ca, mâine, biroul Comisiei pentru apărare de la Senat, cum ați spus dumneavoastră, sau biroul Comisiei SRI să stabilească că este necesară invitarea directorului SPP și a directorului SRI, fiecare la comisia respectivă, și să stabilească foarte clar o audiere, fiindcă, prin Regulament, au mandatul respectiv. Deci nu este nevoie ca Birourile permanente reunite să sesizeze cele două comisii.

Mai mult decât atât, aș vrea să vă spun, ca o problemă de procedură, că, dacă ați făcut o propunere privind activitatea celor două comisii și se propune să existe un raport în urma acestor audieri, ar trebui să existe și un termen. Nu se vorbește de un termen. E un raport. Raportul când va fi făcut? Va fi o întrunire pe perioada verii? Va exista în septembrie? Înainte de alegerile prezidențiale? După alegerile prezidențiale? Cum se dorește a fi?

Dar repet, cred că este prea mult și e suficient ca birourile comune, mai ales că majoritatea are majoritate și în birourile comisiilor, și în Comisia pentru apărare, și în Comisia SRI, să stabilească foarte clar, iar cele două comisii să-și deruleze activitatea în virtutea atribuțiilor de funcționare stabilite în Regulament.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnul președinte al Camerei Deputaților, domnul Zgonea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Numai o secundă. Îmi cer scuze domnule senator Ilie Sârbu și domnule senator Hașotti.

Dragi colegi, haideți să nu ne păcălim cu Regulamentul. Comisiile comune se pot sesiza din oficiu. Dacă sunt comisii comune ale plenului reunit, cum este cea de control al Serviciului Român de Informații, se poate sesiza din oficiu, conform legii, sau la cererea Birourilor permanente reunite.

Termenul îl stabilesc Domniile Lor, dacă noi le facem această cerere, sau îl stabilim noi. Ambele variante sunt regulamentare.

În ceea ce privește cea de-a doua chestiune, nu există nici o obligație din partea comisiilor de a lucra singure, după cum își stabilesc ordinea de zi. Ordinea de zi a comisiilor permanente sau când lucrează în comisii permanente reunite se face cu aprobarea Biroului permanent sau a Birourilor permanente reunite. Deci nu discutăm. Nu face o comisie. se întâlnește seara, noaptea, își stabilește ordinea de zi și face ce vrea. Regulamentul acesta e de 25 de ani. Eu l-am primit și știu că așa este de când a fost. Și informează Biroul permanent.

Dacă dorește biroul comisiei să schimbe sau să lucreze în alte perioade decât cea în care este cu competență, atunci, cere aprobarea Biroului permanent sau a Birourilor permanente reunite.

Eu am primit aceste informații din Regulament. Nu l-a schimbat nimeni în ultimii 20 de ani sau 14 ani, de când sunt eu, și aș vrea să fie foarte clar. În rest, îmi cer scuze că am intervenit înaintea domnilor senatori.

Deci, din punct de vedere al competenței Biroului permanent, cererea domnului președinte Tăriceanu este întemeiată. Eu, ca președinte al Camerei Deputaților, am acceptat ca această dezbatere să fie în plenul Birourilor permanente reunite, unde se supune votului. Oportunitatea este dată de Regulamentul comun. Deci oportunitatea cererii Domniei Sale. Noi discutăm astăzi dacă o aprobăm. Aceasta este prima chestiune. Dacă o aprobăm, atunci, îi vom cere Comisiei de control al Serviciului Român de Informații să procedeze la audierea domnului director general și a celor care sunt în conducerea Serviciului Român de Informații, iar pentru comisiile de apărare, vom cere celor două comisii să se reunească și să audieze șeful Serviciului de Protecție și Pază. Este competența noastră sau pot să ceară.

Dacă cele două comisii - repet - doresc să-l audieze pe domnul director al Serviciului de Protecție și Pază, trebuie să ceară aprobarea reprezentantului plenului reunit, care este Biroul permanent reunit, între două plenuri. Așa scrie în Regulament.

Pe cale de consecință, vă spun că, din punct de vedere regulamentar, ordinea de zi a fost aprobată.

Domnul Adrian-George Scutaru:

Procedură, domnule președinte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos să nu mă întrerupeți.

Domnul Adrian-George Scutaru:

Astăzi, Comisia SIE, de exemplu, a audiat conducerea SIE. Nu a avut nevoie de mandat din partea Biroului permanent.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat. Domnule deputat, vă rog frumos. Deci, eu vă rog frumos să ne respectăm între noi. Asta este prima regulă pe care trebuie s-o învățăm.

Deci eu am spus că ceea ce a făcut astăzi Biroul permanent, s-a întrunit în conformitate cu prevederile regulamentare. Deci discutăm despre oportunitate, nu despre ilegalitatea unui demers care este scris.

Mulțumesc foarte mult.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc.

Sunt, în primul rând, niște chestiuni neclare. Astăzi, la Biroul permanent al Senatului, domnul președinte al Senatului ne-a spus că această Comisie de control asupra activității SRI deja s-a autosesizat.

Păi, dacă s-a autosesizat, nu înțeleg ce mai discutăm noi aici.

Punctul 2. Eu nu știu dacă Birourile permanente reunite pot cere ca această comisie, care este o comisie foarte specială, să acționeze într-un fel sau altul. Noi putem să spunem doar atât: să se convoace. Dar de ce să se convoace, de vreme ce deja s-a autosesizat?

Punctul 3. Pentru comisiile de apărare. Sigur, domnul președinte Zgonea are perfectă dreptate, noi putem să solicităm ca aceste comisii să procedeze așa cum s-a spus până acum și să cerceteze acest caz, însă, în același timp, trebuie să fixăm și o dată la care aceste comisii, care, practic, se transformă într-un fel de comisii de anchetă - comisiile de apărare - să prezinte și un raport.

Atenție! Vine vacanța parlamentară, comisiile trebuie să lucreze în cvorum și subiectul este unul foarte delicat.

Punctul 4. Eu am în față un document care spune "Către Biroul permanent al Senatului României", iar paragraful 2 spune "Propun Biroului permanent al Senatului."

Păi, noi nu suntem aici la Biroul permanent al Senatului.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule senator, am înțeles. E foarte simplu. Cred că astăzi, la ședința Biroului permanent al Senatului, nu ați fost atent. Eu am spus următorul lucru: că am primit informația referitoare la Comisia comună de control al activității SRI că s-ar fi autosesizat.

Colegul dumneavoastră de alianță, domnul senator Pereș, a spus: "Nu, domnule, nu e suficient. Trebuie s-o convocăm noi."

Nicio problemă. Și am spus că o punem pe ordinea de zi a ședinței Birourilor permanente reunite de astăzi. Și am pus-o, ca să nu creadă cineva că vreau să forțăm nota în vreun fel sau. O.K. Și ea este pusă pe ordinea de zi și urmează ca noi. Nu așa cum ați spus dumneavoastră, că s-ar putea să aibă o activitate de un fel sau de altul. Activitatea pe care o are este bine definită de regulamentul comisiei și de regulile pe care le știm foarte clar în privința activității Comisiei comune și ea poate să procedeze la solicitarea acelor informații.

Deci, în ceea ce privește Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, este vorba de comisia din Senat și nu face obiectul discuției de aici, din cadrul Birourilor permanente reunite.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte, stimați colegi,

Noi trebuie să știm dacă s-a autosesizat sau nu Comisia SRI.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Și, dacă s-a autosesizat sau nu, cu ce schimbă datele problemei?

Domnul Puiu Hașotti:

Păi, nu mai e. Nu mai are sens să discutăm chestia asta.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Care e problema? Să presupunem că s-a autosesizat. Birourile permanente decid să solicite comisiei și comisia o să spună: "Foarte bine, vă mulțumim, am fost mai prompți, am pornit treaba dinainte".

Domnul Puiu Hașotti:

Este ca în legislație. Este redundant. Este exces de legiferare, cum ar veni.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Bine, OK.

Domnul senator Sârbu.

Domnul Ilie Sârbu:

Sigur că, în mare parte, s-a spus ceea ce doream să explic și eu. A făcut-o domnul președinte al Camerei Deputaților.

Aș face totuși o precizare vizavi de Serviciul de Protecție și Pază. Ne-am uitat în lege și acolo spune că asigură demnitarului, soției și copiilor. Atât. Deci nu are nicio legătură cu frați, surori, cumnați, socri poate. Nu are nicio legătură și nu cred că ar fi cazul să. Ce să-i întrebăm? Deci asta s-o lăsăm.

Cealaltă, cu Serviciul Român de Informații.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule senator, vă spun eu ce ar putea să ne spună SPP-ul. Că l-a înștiințat pe domnul președinte când s-a dus în vizită. eu am spus la gazdă, dar, dacă vreți, putem să extindem, să spunem "la prieteni" sau. în sfârșit. De obicei, îl previne asupra profilului persoanelor cu care se întâlnește. Da? Îl previne. Nu poate să-i interzică. În final, ia demnitarul decizia, dar nu-mi închipui că nu știa unde se duce, în ce mediu se duce, de unde fratele Domniei Sale l-a cules, după aceea, pe respectivul și i-a devenit naș și așa mai departe.

Domnul Ilie Sârbu:

Toți cei care am beneficiat de protecție știm lucrul acesta, că Serviciul de Pază și Protecție are și un serviciu de informații - se știe, se cunoaște -, care îi prezintă demnitarului situațiile concrete: unde se deplasează, cine participă, ce evenimente ar putea să apară.

Lucrul acesta sunt convins că l-au făcut și cu domnul președinte Băsescu, când a fost la paranghelia aceea de Sfânta Marie și în alte ocazii, cu domnul Bercea Internațional și cu familia lui. Că a ținut cont.

Din sală: Mondial.

Domnul Ilie Sârbu:

Mondial, da. Intră și în atribuțiile Comisiei SIE, că e mondial, deci am putea să luăm și noi în dezbatere.

Dar, în mod sigur, cei de la Serviciul de Protecție și Pază au făcut lucrul acesta. Demnitarul își asumă anumite responsabilități și poate să nu țină cont de ceea ce îi spun cei de la Serviciul de Protecție și Pază. Dar, cu siguranță, cele de la SRI, care se referă la probleme penale, la probleme care vizează criminalitatea, celelalte, evaziunea fiscală, sunt convins că a avut suficiente informații și informări făcute, ca să poată evita situația în care a ajuns astăzi. Și nu ne bucurăm, pentru că nu a ajuns numai domnul președinte Băsescu, a ajuns și România în situația asta. Vedeți că pe toate agențiile de știri și în toată lumea se vorbește de situația din România, și nu la modul pozitiv, ci la modul negativ.

Deci lucrurile sunt simple, din punctul nostru de vedere. Că s-a autosesizat comisia, că nu s-a autosesizat, se sesizează acum. Birourile permanente au această forță, putere, ca să decidă. Dacă decidem și Serviciul de Protecție și Pază, poate să vină numai la Senat, fiindcă depinde direct de comisia noastră de apărare. Putem face și o comisie reunită. Decidem acum și lucrurile se simplifică.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc.

Domnul senator Pereș.

Domnul Alexandru Pereș:

Domnule președinte, mulțumesc.

Stimați colegi,

Pentru că tot am devenit un subiect de discuție aici privind ce s-a întâmplat în Biroul permanent al Senatului, pentru lămurire, v-aș citi doar din Hotărârea Parlamentului nr. 30 - culmea, tot din 23 iunie, dar din 1993 - care, la art. 8, spune în felul următor. Nu avem o modificare a activității Comisiei comune privind controlul asupra SRI.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Hotărârea 30 de când?

Domnul Ioan Chelaru:

Din 1993.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

S-au schimbat două Constituții și 20 de Regulamente.

Domnul Alexandru Pereș:

Atenție! Nu am nicio schimbare a modului de acțiune a comisiei comune.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule Pereș, hai, citiți-o, ca să.

Domnul Alexandru Pereș:

Exact. Art. 8 alin. (2): "La cererea Birourilor permanente ale celor două Camere sau când consideră, comisia întocmește și prezintă acestora rapoarte cu privire la constatările și la concluziile rezultate în." Da?

Dumneavoastră, domnule președinte, ați venit și ne-ați certificat în plenul Senatului că aveți informația că această comisie s-a autosesizat. Nu există această problemă de autosesizare, dar, din acest articol, poate să reiasă și o asemenea situație. Comisia se poate, sigur, întruni și hotărî asupra unui subiect pe care îl discută și cheamă SRI-ul.

Deci sunteți acoperiți și suntem acoperiți, de fapt, de lege și, inclusiv, de Regulament, în această problemă. Doar cu o singură condiție. Sigur că trebuie să fixăm aici ce analizează această comisie într-o întrunire extraordinară. Și atunci, pe lângă faptul acesta, pe care domnul președinte, văd, cu insistență, ni-l aduce în față și ne prezintă inclusiv situația din 6 iunie 2012, eu am rugămintea să introducem, ca și temă pentru această ședință, inclusiv analizarea situației din Cabinetul prim-ministrului, pentru că există monitorizări, atunci, la vizita domnului președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu. Poate ar trebui să ne lămurim și asupra acestui lucru.

(Discuții în sală)

E vorba de niște înregistrări făcute de Serviciul Român de Informații, domnule vicepreședinte, dacă-mi permiteți.

Deci putem să mergem mai departe, cerând ca, la această ședință, SRI-ul să fie pregătit inclusiv cu această sesizare, pe care noi putem s-o facem și dumneavoastră nu puteți s-o refuzați. Cred că v-ar interesa și pe dumneavoastră ce s-a petrecut acolo, așa cum ne interesează inclusiv cu domnul președinte Băsescu.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mai este domnul deputat Tinel și, după aceea, am să supun la vot.

Domnule Oltean, îmi pare rău. Domnul Tinel înainte.

Domnul Tinel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Eu cred că e puțin neserioasă solicitarea asta către Comisia parlamentară de control SRI, supusă la vot, în condițiile în care aveți și un text al declarației politice de demisie a președintelui.

Păi, încheiați această solicitare prin următorul text: "din care să rezulte dacă Președintele României a fost sau nu informat .." de activități ilegale, dar, în același timp, până să așteptați deznodământul acestei anchete a comisiei, îl executați miercuri, că spuneți "Domnule, să-ți dai demisia".

Ori așteptați deznodământul acestei comisii, vedeți dacă el a fost informat sau nu a fost informat, vedeți ce se întâmplă, ce au făcut SRI-ul și SPP-ul, vedeți care sunt implicațiile activității celor două structuri și, după aceea, luați o decizie politică și spuneți: "Domnule, în baza acestui raport, dumneata ai fost informat.", ori, dacă nu, nu mai cereți comisiilor, și executați-l miercuri, așa cum v-ați pus în gând.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule Tinel.

Domnul Tinel Gheorghe:

Adică ele nu au sens, domnule președinte al Senatului. Este amatoristică, este. Cum să spun eu? Chiar e făcut așa, pe picior. Hai să vină și SRI-ul, și SPP-ul, dar, în același timp, miercuri, venim și noi cu o declarație să plece, dar vine SRI-ul și SPP-ul joi și spune "Pardon, nu l-am informat. Nu i-am spus".

E o chestie de neseriozitate. Dați-mi voie să vă spun.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule deputat, eu nu bănuiesc că nu știți. Bănuiesc că vă faceți că nu înțelegeți. Sunt două lucruri distincte. Declarația Parlamentului este o chestiune de atitudine politică. Ceea ce fac comisiile nu reflectă altceva decât dorința de informare, pentru a vedea dacă președintele spune adevărul atunci când afirmă în public că nu știa decât de un an sau că știa prea puțin sau așa mai departe. Da?

Prin urmare, permiteți-mi să supun la vot solicitarea pe care am făcut-o.

Domnul Ioan Oltean:

Am cerut eu cuvântul.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Ați mai luat cuvântul o dată.

(Discuții în sală)

Vă rog, aveți cuvântul și, cu asta, închidem.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte al Senatului,

Vă rog să vă uitați în Regulamentul ședințelor comune, unde vreți. Nu există o precizare în care este limitat numărul de intervenții ale membrilor Biroului permanent sau ale parlamentarilor în plenul ședințelor. Vă rog, acest obicei să nu-l deprindeți. Atâta timp cât se cere cuvântul, vă rog să-mi dați cuvântul, domnule președinte, pentru că așa este normal.

E un obicei prost acela de a spune "Ai vorbit o dată, nu mai vorbești".

Vă rog foarte mult, nu deprindeți.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Dacă aveți de spus ceva, vă rog să spuneți.

Domnul Ioan Oltean:

Am dorit doar să precizez să nu deprindeți acest obicei, care este neregulamentar, domnule președinte.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule deputat, dacă aveți ceva, vă rog să spuneți. A, nu mai aveți? Bine, vă mulțumesc.

Supun la vot, atunci, propunerea.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Câte voturi sunt împotrivă? Cine votează împotrivă? Câte voturi sunt împotrivă? 4 voturi.

Abțineri sunt? 3 abțineri.

S-a aprobat.

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 18 iunie 2019, 7:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro