Cauta
A 22-A SESIUNE PLENARĂ A APCEMN
Limba 
A 22-a Sesiune Plenară a APCEMN
România și APCEMN
Prezentare generală
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Sesiunea Plenară APCEMN > Prezentare APCEMN > Activități principale Versiunea pentru printare

ACTIVITĂȚILE PRINCIPALE ALE ADUNĂRII PARLAMENTARE A COOPERARII ECONOMICE A MĂRII NEGRE

Sesiunile bianuale

Fiecare Sesiune Plenara a Adunarii Generale consta într-un forum de discutii si dezbateri viguroase ca si pentru încunostintarea asupra activitatilor organizatiei si votarea privind adoptarea rapoartelor si recomandarilor specifice, declaratiilor si deciziilor cu majoritate absoluta. Aceste documente sunt transmise catre reuniunile Organizatiei la care participa Ministrii Afacerilor Externe, parlamentele nationale si guvernele tarilor membre si organizatii internationale. In mod traditional, Presedintele tarii gazda, reprezentantii celor unsprezece Parlamente Nationale si Presedintele in exercitiu al Cooperarii Economice a Marii Negre sunt invitati sa se adreseze Adunarii Generale a Adunarii Parlamentare a organizatiei.

Intrunirile Comisiilor

Unul dintre cele mai importante aspecte ale functiilor Adunarii este discutarea si dezbaterea care are loc in cele trei Comisii specializate. Raportorul fiecarei Comisii este responsabil cu pregatirea unor proiecte de raport si de recomandare, care sunt prezentate pentru aprobare Comitetului. Acestea sunt alcatuite pe baza informatiilor furnizate de catre delegatiile nationale ale Adunarii Parlamentare si dupa consultarea cu Secretaritul International. In urma dezbaterilor si discutiilor, aceste proiecte de document sunt aprobate prin vot, cu majoritate absoluta a membrilor Comitetului, dupa care vor fi prezentate Adunarii Generale a Adunarii parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre pentru a fi adoptate ca documente finale. Comisiile vor examina actiunile efectuate in urma recomandarilor si deciziilor adoptate de catre Adunare, dupa discutia asupra raporturilor respective. Intrunirile Comisiilor nu sunt publice, exceptie facand cazul in care se ia o decizie in acest sens.

Seminarii si Conferinte

Axandu-se pe probleme de dezvoltare ale democratiilor ce au luat fiinta in regiunea Marii Negre, scopul seminariilor si conferintelor sustinute de catre Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre, este sa reuneasca parlamentari si experti precum experimentati lectori si lideri de discutii. Pana in prezent, au avut loc seminarii pe diferite subiecte: "Dezvoltarea Institutiilor Democratice", Ankara, 1994; "Pacea si Stabilitatea in Regiunea Marii Negre", Sukhumi (Georgia), 1995; "Ocrotirea cooperarii asupra intreprinderilor mici si mijlocii si cadrul legal al acesteia in Regiunea Marii Negre", Bucuresti, 1998; "Tehnologia transportului si integrarea in Europa", Antalya, 1998. Una dintre cele mai dramatice probleme cu care se confrunta Regiunea Marii Negre in prezent este degradarea si poluarea mediului si in primul rand a Marii Negre insasi. In iulie 1996, "Conferinta Interparlamentara asupra Protectiei Ecologice a Marii Negre" a fost organizata in Istanbul de catre Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre, conlucrand cu Adunarea Parlamentara Consiliului Europei. Au participat parlamentari din 24 de tari, reprezentanti ai organizatiilor regionale si internationale ca si experti internationali de renume. Conferinta a devenit un eveniment major, prin informarea publica la nivel regional si european.

Initiativele Adunarii Parlamentare

Initiativele Adunarii Parlamentare de cooperare intre Capitale, Mijloacele de Informare Publica si Curtile Constitutionale ale tarilor membre, ca si organizarea Festivalului de Copii si Tineret ale Statelor Membre ale Cooperarii Economice a Marii Negre au intarit cooperarea la nivelul societatii civile si au dezvoltat conceptul de "identitatea Marii Negre".

Relatiile cu Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre si organele sale

Ratificarea Cartei Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, care a fost semnata de catre Sefii de Stat sau de Guvern ai celor unsprezece state membre, in Yalta la data de 5 iunie 1998, a deschis un nou capitol in biografia si activitatile organizatiei. Aceasta a fost rezultatul transformarii sale intr-o organizatie economica regionala cu depline puteri, avand un statut legal si o identitate marcata clar in contextul noii arhitecturi europene. Adunarea Parlamentara este definita in articolul 20 al Cartei drept un organ care furnizeaza o sustinere consistenta a procesului de cooperare a Marii Negre pe o baza consultativa. Organizatia coopereaza indeaproape cu Adunarea Parlamentara in promovarea obiectivelor Cooperarii Economice a Marii Negre. Chiar de la inceput, Adunarea Parlamentara a interactionat la nivel inalt in mod regulat cu organizatia. In conformitate cu Regulile de Procedura ale Adunarii Parlamentare, toate documentele adoptate de catre Adunarea Generala a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre sunt transmise catre Consiliul Ministrilor Afacerilor Externe al Organizatiei pentru a fi analizate. Adunarea este reprezentata la fiecare nivel al intrunirilor oficiale ale organizatiei, iar Secretariatul International al Adunarii Parlamentare mentine o relatie de lucru stransa cu Secretariatul International Permanent al organizatiei, localizat de asemenea in Istanbul. Cele doua Secretariate Internationale fac schimb de informatii asupra activitatilor Adunarii Parlamentare si a organizatiei, se consiliaza reciproc asupra progreselor facute in vederea mai bunei coordonari a activitatilor viitoare si a masurilor ce trebuie luate. Adunarea Parlamentara si Organizatia pot organiza de asemenea intruniri comune la diferite nivele, ca si activitati comune, care vor servi unor obiective comune cu scopul de a dezvolta procesul Cooperarii Economice a Marii Negre.

Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre si-a intensificat de asemenea cooperarea cu alte organe legate de organizatie: Consiliul de Afaceri al Cooperarii Economice a Marii Negre, Banca de Comert si Dezvoltare a Marii Negre si Centrul International pentru Studii al Marii Negre, participand in mod regulat si pe baza de reciprocitate la intrunirile acestora.

Cooperarea cu alte organizatii internationale

Adunarea parlamentara a obtinut identitatea sa proprie pe scena internationala cooperand cu alte organizatii europene si internationale inter-parlamentare, cum ar fi: Parlamentul European, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentara a OSCE, Adunarea Parlamentara a NATO, Adunarea Uniunii Vest Europene (Adunarea Inter-Parlamentara Europeana de Securitate si Aparare), Adunarea Inter-Parlamentara a Comunitatii de State Independente, Adunarea Inter-Parlamentara a Comunitatii Economice Eurasiatica si Uniunea Inter-Parlamentara, care are un statut de observator la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre.

Au fost initiate contacte cu Dimensiunea Parlamentara a Initiativei Central Europene, cu Adunarea Parlamentara a Uniunii Belarus-Rusia, cu Consiliul Nordic, cu Adunarea Baltica, cu Reteaua Parlamentara a Bancii Mondiale, cu UNESCO, cu Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU si ci Organizatia Internationala pentru Migratie.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 octombrie 2019, 3:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro