Proiectul Roșia Montană
Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic
Galerie foto
Forum
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Proiectul Roșia Montană - EVENIMENTE Versiunea pentru printare
Evenimente
28 februarie 2007 - COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri, 28 februarie 2007, orele 12.00, la Palatul Parlamentului a avut loc vernisajul expoziției fotografice “Roșia Montană”, organizată de Fundația pentru o Societate Deschisă, sub patronajul președintelui Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu și cu sprijinul Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.

Documentarul fotografic ce reunește 76 de exponate, realizate de domnul arhitect Lorin Nicolae, urmărește evidențierea unicității spațiului natural și socio-cultural al unei zone spectaculoase, ce adăpostește inestimabile situri arheologice și case vechi de sute de ani, încă locuite.

Organizatorii, prin glasul doamnei Renate Weber, președinte al Fundației pentru o Societate Deschisă, au ținut să sublinieze importanța acestui demers artistic în susținerea ideii de protejare a mediului natural al zonei, prin împiedicarea demarării proiectului propus de Roșia Montană Gold Corporation.

La deschiderea expoziției au participat reprezentanți ai administrației centrale, comisii parlamentare, reprezentanțe diplomatice, mediul academic, societatea civilă, media.

Au luat cuvântul mai multe personalități, între care, domnul Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților, domnul academician Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, domnul Relu Fenechiu, președintele Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, domnul Eugen Cornea, vicepreședinte al Asociației Alburnus Maior, domnul Petre Lificiu, deputat, membru în Comisia pentru administarție publică și președinte al Partidului Ecologist Român, precum și domnul arhitect Lorin Nicolae, realizatorul materialului fotografic.

Toate personalitățile prezente au ținut să sublinieze importanța păstrării identității și specificului zonei, eventual prin găsirea unor alternative de reabilitare a acesteia.

20 februarie 2007 - COMUNICAT DE PRESĂ

Luni, 19 februarie 2007, președintele Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, deputatul Relu Fenechiu s-a întâlnit cu președinta Grupului pentru Salvarea Roșiei Montane din ASE, doamna prof. univ. dr. AFRODITA IORGULESCU.

Discuțiile purtate au vizat aspecte semnificative ale procedurii de acordare a avizului de mediu, pentru proiectul minier de la Roșia Montană, precum și expunerea punctelor de vedere ale celor două părți.

Deputatul Fenechiu și-a exprimat încă odată imparțialitatea și intenția de a asigura o transparență totală în ceea ce privește solicitările societății civile, și a demersurilor ce vor fi întreprinse pentru soluționarea acestora.

De asemenea, el a subliniat că va urmări atent derularea în condiții de legalitate a procesului și nu va permite demararea proiectului până ce nu vor fi asigurate garanții solide cu privire la riscurile ce trebuie asumate de către statul român.

1 februarie 2006 - COMUNICAT DE PRESĂ
Ca urmare a demersurilor realizate de Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, precum și a implicării acesteia în procesul de clarificare a controverselor legate de proiectul minier Roșia Montană, ieri, 31 ianuarie 2007, Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor a remis companiei Roșia Montană Gold Corporation, documentul ce conține toate întrebările și neclaritățile referitoare la Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului.

Acest document, ce conține alături de evaluarea rezultatelor dezbaterilor publice și observațiile, propunerile și comentariile membrilor Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, va trebui analizat de titularul proiectului, care urmează să propună soluții de rezolvare a problemelor semnalate.

După primirea, de la compania titulară a proiectului, a anexei cu răspunsurile la întrebările adresate de societatea civilă, Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, va reanaliza Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului și va convoca Colectivul de Analiză Tehnică interministerial, pentru a-i prezenta concluziile.

25 octombrie 2006 - COMUNICAT DE PRESĂ
Marți, 24 octombrie a. c., membrii Comisiei pentru administarție publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic s-au întâlnit cu reprezentanții companiei Gabriel Roșia Montană, pentru a clarifica unele aspecte referitoare la proiectul minier de exploatare a aurului de la Roșia Montană

Mai multe...
18 octombrie 2006 - COMUNICAT DE PRESĂ
Miercuri, 18 octombrie 2006, la sediul Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, a avut loc o conferință de presă, susținută de domnul deputat Relu Fenechiu, Președinte al acestei comisii .

Mai multe...
În perioada 10 – 12 octombrie 2006 va avea loc deplasarea membrilor Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, la Roșia Montană

Membrii Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, se vor deplasa la Roșia Montană, în perioada 10 – 12 octombrie 2006, pentru a constata la fața locului, care sunt implicațiile de natură socială, economică și de mediu, pe care acest controversat proiect le are și le va avea în cazul în care se va ajunge la punerea sa în practică.

În acest sens, programul deplasării va cuprinde următoarele repere:

 • Marți, 10 octombrie 2006 - Sosire și cazare la Albac, jud. Alba

 • Miercuri, 11 octombrie 2006
  • Orele 9.00 - Plecarea spre Roșia Montană
   • Vizitarea Exploatării Miniere Roșia Montană
    • Cariera existentă;
    • Amplasamentul viitoarei exploatări
    • Iazuri de decantare
    • Amplasamentul viitorului iaz de decantare
   • Vizitarea Exploatării Cuprumin Abrud
   • Vizitarea Exploatării Baia de Arieș
  • Orele 16.00 – 17.00 - Întâlnire cu primarii din zonă - Primăria Abrud – Sala de Consiliu
  • Orele 18.00 – Conferința de presă – Primăria Abrud


 • Joi, 12 octombrie 2006
  • Orele 9.00 – Concluzii
  • Plecarea spre circumscripții
20 sept 2006 - COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri, 20 septembrie 2006, orele 12.00, domnul deputat Relu Fenechiu, Președintele Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din Camera Deputaților, a susținut, la sediul Comisiei, o conferință de presă pe tema Proiectului Roșia Montană.

Mai multe ...

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 27 februarie 2021, 11:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro