Sunteți aici: Prima pagina > Internship > Q & A

Internship la Camera Deputaților

Q & A

De ce să particip la acest program?

Această ediție a programului de internship oferă o șansă unică de a câștiga experiență profesională valoroasă și de a dobândi înțelegere aprofundată cu privire la dimensiunea parlamentară a Președinției Consiliul Uniunii Europene. În acest sens, se urmărește îndeplinirea următoarelor obiective: oferirea unei experiențe directe și unice pentru tineri prin implicarea acestora în cadrul activităților întreprinse în cadrul Camerei Deputaților; dobândirea de experiență și cunoștințe practice; cultivarea spiritului civic al tinerilor cu potențial pentru motivarea acestora în a se desăvârși profesional în România.

 

Pot aplica dacă am absolvit deja?

Da, programul este destinat studenților și tinerilor absolvenți. Puteți aplica cât timp sunt întrunite celelalte condiții generate de eligibilitate. Atenție, însă, puteți aplica pentru o singură specializare per ediție!

 

Participanții sunt plătiți pe durata stagiului?

Da, internii beneficiează de indemnizația pentru internship, în cuantum de 1900 lei brut pe durata celor 6 luni de desfășurare, participanții trebuie să își asigure din resurse proprii cheltuielile de cazare.

 

îmi va fi asigurată cazarea pe perioada stagiului?

Nu, după cum spuneam anterior, pe durata celor 6 luni de program, internii își asigură cazarea.

 

Care este programul de lucru?

Sunt necesare 30 de ore de prezență în fiecare săptămână, indiferent de cum le efectuezi, nedepășind, însă, 8 ore/zi, în timpul programului de lucru al Camerei Deputaților. Programul propriu-zis este stabilit împreună cu îndrumătorul.

 

În ce constă candidatura?

Candidații completează formularul online disponibil în pagina APLICĂ! Persoanele selectate pentru etapa următoare vor fi invitate la Camera Deputaților pentru un interviu.

 

Pot opta pentru mai multe specializări din cadrul programului?

Nu, deși în formular se regăsesc toate specializările disponibile în cadrul programului, poți aplica o singură dată, pentru o singură specializare.

 

Este obligatoriu să am experiență profesională pentru a participa?

Nu, nu este obligatorie. Pe toată durata procesului se va urmări selectarea tinerilor care dovedesc că sunt foarte bine pregătiți și au idei originale, care să constituie valoare adăugată la nivel instituțional. în acest sens, cea mai importantă secțiune a formularului de candidatură privește motivația și propunerile de inovare.

 

Ce conține Contractul de internship?

Textul Contractului precizează beneficiile pe care Camera Deputaților se obligă să le asigure internilor (indemnizația pentru internship, asigurarea logisticii în vederea desfășurării activităților internului, asigurarea mijloacelor de documentare și informare, ș.a.), precum și obligațiile pe care internii și le asumă prin participare ( respectarea Regulamentului Camerei Deputaților, prestarea activităților sub îndrumarea persoanei desemnate ca îndrumător, să contribuie la îndeplinirea sarcinilor, ș.a).

 

Voi primi un document care să îmi ateste participarea?

La încheierea Internship-ului, cei care au parcurs întreaga perioadă, vor primi o diplomă care atestă durata, specializarea și instituția în cadrul căreia s-a desfășurat activitatea.

 

Perioada de internship este considerată vechime în muncă?

Da, în conformitate cu prevederile art. 5, alin (6) din Legea nr. 176/2018 privind internshipul, perioada în care internul a desfășurat activitatea în baza contractului de internship se consideră vechime în muncă.