ORDONANȚĂ nr.109 din 31 august 2000
privind stațiunile balneare, climatice și balneoclimatice și asistența medicală balneară și de recuperare
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 426/2 sep. 2000 |
![]() |
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - (1) În înțelesul prezentei ordonanțe:
(2) Localitățile sau/și arealele stabilite ca fiind stațiuni balneare, climatice sau balneoclimatice sunt delimitate prin planuri de urbanism și de amenajare a teritoriului.
(3) Tipul predominant de factori naturali determină specificul stațiunii respective și profilul de cură.
Art. 2. - (1) Statutul de stațiune balneară, climatică sau balneoclimatică se acordă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea, după caz, a populației implicate, pe baza normelor tehnice unitare, elaborate, în condițiile legii, de Ministerul Sănătății, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Ministerul Industriei și Comerțului, cu avizul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.
(2) Autorizația de funcționare, din punct de vedere medico-balnear și al valorificării terapeutice a factorilor sanogeni naturali, a unităților medico-balneare și de recuperare din localitățile cu statut de stațiune balneară, climatică sau balneoclimatică este obligatorie și se eliberează la cerere, pe o durată de 10 ani, de către Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe.
(3) Autorizația de funcționare se prelungește, la cerere, la expirare sau ori de câte ori se schimbă calitatea factorilor naturali, constatată de organele de specialitate ale ministerelor și ale celorlalte autorități publice, abilitate de lege, prevăzute la alin. (1).
Art. 3. - Pentru acordarea statutului de stațiune balneară, climatică sau balneoclimatică sunt necesare:
CAPITOLUL II
Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie
Art. 4. - (1) Se înființează Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, instituție publică, organ de specialitate în subordinea Ministerului Sănătății, denumit în continuare institut, cu sediul în municipiul București, prin reorganizarea Institutului de Medicină Fizică, Balneoclimatologie și Recuperare Medicală București care se desființează.
(2) Institutul are personalitate juridică, având în subordine, respectiv în structură, atât unități sanitare cu personalitate juridică, cât și unități sanitare fără personalitate juridică.
(3) În cadrul institutului vor funcționa structuri care asigură inspecția activității medico-balneare și de recuperare la nivelul tuturor unităților de recuperare, medicină fizică și balneologie, indiferent de statutul lor juridic și patrimonial și de subordonarea acestora.
Art. 5. - (1) Bunurile aflate în administrarea Institutului de Medicină Fizică, Balneoclimatologie și Recuperare Medicală București trec în administrarea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, pe bază de protocol, de la data reorganizării acestuia.
(2) Personalul Institutului de Medicină Fizică, Balneoclimatologie și Recuperare Medicală București se preia de institut și se consideră transferat de la data reorganizării acestuia.
Art. 6. - Principalele obiective de activitate ale institutului sunt următoarele:
Art. 7. - (1) Institutul este condus de un consiliu de administrație, de un director general, care are și calitatea de președinte al consiliului de administrație, și de un director general adjunct, care are și calitatea de vicepreședinte al consiliului. Președintele consiliului de administrație directorul general și vicepreședintele consiliului de administrație - directorul general adjunct sunt numiți, în condițiile legii, prin ordin al ministrului sănătății.
(2) Președintele consiliului de administrație - directorul general al institutului numește sau, după caz, revocă, prin decizie, în condițiile legii, conducerea unităților sanitare publice cu personalitate juridică, cu profil de recuperare, medicină fizică și balneoclimatologie, din rețeaua Ministerului Sănătății.
Art. 8. - Angajarea, salarizarea și promovarea personalului institutului se fac potrivit legii.
Art. 9. - (1) Sediul, atribuțiile, organizarea și funcționarea, structura organizatorică, componența organelor de conducere și numărul maxim de posturi ale institutului se stabilesc prin Regulamentul de organizare și funcționare a institutului, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(2) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe Ministerul Sănătății va supune Guvernului spre adoptare Regulamentul de organizare și funcționare a institutului.
Art. 10. - (1) Cheltuielile de funcționare și de capital ale institutului se finanțează integral din venituri extrabugetare.
(2) Institutul poate beneficia de transferuri de la bugetul de stat pentru finanțarea programelor naționale de sănătate de profil, pentru unele lucrări de construcții, reabilitări sau modernizări de infrastructură, precum și pentru dotarea cu aparatură medicală, în condițiile legii.
(3) Veniturile extrabugetare ale institutului se constituie din:
CAPITOLUL III
Prospectarea, exploatarea, valorificarea, protecția
și conservarea factorilor naturali
Art. 11. - Activitatea de cercetare-prospectare, de exploatare și de conservare a factorilor naturali se desfășoară în condițiile prevăzute de Legea minelor nr. 61/1998.
Art. 12. - Coordonarea și, după caz, asigurarea organizării și funcționării corespunzătoare a stațiunilor balneare, climatice și balneoclimatice, precum și a întregii activități privind factorii naturali se fac de Ministerul Sănătății, reprezentat de institut, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Ministerul Industriei și Comerțului, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în colaborare cu consiliile locale ale localităților care funcționează ca stațiuni balneare, climatice sau balneoclimatice, prin:
Art. 13. - (1) Activitatea de utilizare a factorilor naturali în scop terapeutic, inclusiv funcționarea, din acest punct de vedere, a unităților medico-balneare și de recuperare, indiferent de statutul lor juridic și de subordonarea acestora, utilizarea în consumul alimentar a apelor minerale și instituirea perimetrelor de protecție sanitară se desfășoară pe baza autorizației emise de institut, eliberată pe baza unei documentații complexe de specialitate.
(2) Unitățile medico-balneare și de recuperare care se privatizează funcționează pe baza autorizației prevăzute la alin. (1), eliberată cu respectarea următoarelor obligații prevăzute în contractul de privatizare, și anume:
(3) Documentațiile complexe de specialitate, cu avizele sau autorizațiile necesare, se efectuează contra cost, la solicitarea stațiunilor balneare, climatice și balneoclimatice și/sau a unităților care exploatează factori naturali. Tarifele pentru executarea documentațiilor complexe, pentru emiterea de avize sau/și autorizații de funcționare, solicitate, se aprobă, la propunerea institutului, prin ordin al ministrului sănătății.
(4) Actualizarea documentațiilor complexe, a avizelor și/sau a autorizațiilor de funcționare, prevăzute la art. 2 alin. (2) și la art. 13 alin. (1), se face în mod obligatoriu la fiecare 10 ani sau ori de câte ori este nevoie, cu respectarea legislației în vigoare.
(5) Stațiunile balneare, climatice și balneoclimatice sau unitățile de profil, care nu au întocmit documentația complexă privind activitatea cu factori naturali și funcționarea acestora, vor îndeplini condițiile prevăzute de prezentul articol în termen de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.
CAPITOLUL IV
Asistența medicală balneară și de recuperare
Art. 14. - (1) Prin asistență medicală balneară se înțelege totalitatea serviciilor medico-sanitare efectuate sub formă de cură în stațiunile balneare, climatice sau balneoclimatice, prin utilizarea unuia sau a mai multor factori naturali și a unor factori fizici, terapeutici produși artificial, conform unor proceduri definite metodologic, precum și prin dietă, medicație, psihoterapie și educație sanitară.
(2) Asistența de recuperare, medicină fizică și balneoclimatologie se desfășoară numai în spitale de recuperare, sanatorii balneare și de recuperare, secții de profil din spitale, centre medicale balneare și de recuperare, unități ambulatorii de recuperare-reabilitare din stațiunile balneoclimatice, precum și în cabinete medicale de specialitate, în condițiile legii.
Art. 15. - Asistența medicală balneară și de recuperare se acordă numai de către personalul medico-sanitar de specialitate, acreditat conform dispozițiilor legale în vigoare.
Art. 16. - (1) Asistența medicală balneară și de recuperare se acordă, în stațiunile balneare, climatice și balneoclimatice, sub formă de:
(2) Durata diferitelor tipuri de cură prevăzute la alin. (1) se stabilește de către institut, cu avizul comisiei de specialitate - Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie a Ministerului Sănătății.
(3) Institutul stabilește, pentru fiecare stațiune balneară, climatică și balneoclimatică, în funcție de proprietățile terapeutice ale factorilor naturali din arealul respectiv, profilul de tratament, tipurile de cură, categoriile de afecțiuni indicate, afecțiunile contraindicate, precum și condițiile minimale de dotare a bazelor de tratament balneofizical și recuperator.
(4) Modificarea categoriilor de afecțiuni asistate și a tipurilor de cură se face de către institut, cu acordul Ministerului Sănătății, la propunerea unităților medico-balneare și de recuperare din stațiunile balneare, climatice și balneoclimatice.
Art. 17. - Normele privind activitatea personalului medico-sanitar angajat în unitățile de asistență medico-balneară și de recuperare, indiferent de forma lor de organizare, de subordonare și de situația juridică sau patrimonială a acestora, sunt stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
CAPITOLUL V
Sancțiuni
Art. 18. - (1) Nerespectarea dispozițiilor art. 2 alin. (2) și (3), ale art. 13 alin. (1), (4) și (5) și ale art. 20 alin. (2), referitoare la obținerea, prelungirea, respectiv actualizarea autorizațiilor de funcționare, a avizelor și/sau a documentațiilor complexe de specialitate constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.
(2) Contravenția prevăzută la alin. (1) se sancționează cu amendă de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei.
(3) Cuantumul amenzii se actualizează periodic, în funcție de rata inflației, prin hotărâre a Guvernului.
(4) Constatarea contravenției prevăzute la alin. (1) și aplicarea amenzii persoanelor vinovate se fac de către persoane împuternicite din cadrul structurilor de inspecție medico-balneară ale institutului, precum și din cadrul autorităților publice prevăzute la art. 12.
(5) Prevederile prezentei ordonanțe se completează cu dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu modificările ulterioare.
Art. 19. - (1) În cazul în care, după aplicarea sancțiunii, stațiunea balneară, climatică sau balneoclimatică ori unitatea medico-balneară și de recuperare, publică sau privată, nu respectă obligațiile prevăzute în prezenta ordonanță, institutul, cu avizul Ministerului Sănătății, poate dispune retragerea temporară sau definitivă a autorizației de funcționare și de valorificare terapeutică a factorilor naturali.
(2) Nerespectarea clauzelor contractuale obligatorii stipulate la art. 13 alin. (2) atrage nulitatea de drept a contractului de privatizare.
CAPITOLUL VI
Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 20. - (1) În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe Ministerul Sănătății, reprezentat de institut, împreună cu Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerul Industriei și Comerțului, cu avizul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, elaborează și propune Guvernului spre adoptare normele tehnice unitare pentru realizarea documentațiilor complexe de atestare a funcționării stațiunilor balneare, climatice și balneoclimatice și de organizare a întregii activități de utilizare a factorilor naturali, potrivit art. 12 lit. c).
(2) Toate unitățile medico-balneare și de recuperare din stațiuni balneare, climatice și balneoclimatice, indiferent de forma de organizare, de statutul lor juridic și de subordonare, sunt obligate să obțină:
Art. 21. - (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă art. 138-155 din Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sănătății populației, publicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54 din 10 iulie 1978, precum și orice alte dispoziții contrare.
(2) Poziția nr. 16 din anexa nr. 12 "Lista cuprinzând unitățile subordonate Ministerului Sănătății" la Hotărârea Guvernului nr.244/1997 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.110 din 3 iunie 1997, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
"16. Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie."
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul sănătății,
Hajdu Gabor
Ministrul muncii și protecției sociale,
Smaranda Dobrescu
Ministrul industriei și comerțului,
Radu Berceanu
Președintele Autorității Naționale pentru Turism,
Dumitru Moinescu
Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului,
Romică Tomescu
Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale,
Mihail Ianăș
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului,
Nicolae Noica
Ministrul finanțelor,
Decebal Traian Remeș
București, 31 august 2000.
Nr. 109.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.