DECRET-LEGE nr.3.631 din 11 decembrie 1918
Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Satmarului și Maramureșului cu Vechiul Regat al României
Textul actului publicat în M.Of. nr. 212/13 dec. 1918

ARTICOL UNIC

Tinuturile cuprinse in hotarirea Adunarii Nationale din Alba-Iulia dela 18 Noemvrie/1 Decemvrie 1918 sunt si raman de-a-pururea unite cu Regatul Romaniei. Raportul d-lui presedinte al consiliului de ministrii catre M. S. Regele, in sprijinul decretului de mai sus No. 3631/1918. De veacuri neamul romanesc tinde spre unitatea lui. De aceea, cand prin rasboiul general o parte din omenire a intreprins lupta pentru libertate si drepturile natiunilor, Regatul Roman a socotit de datoria lui sa se alipeasca acestor Puteri si impreuna cu ele sa-si jertfeasca fiii pentru desrobirea fratilor nostri asupriti. Dupa mari suferinte vitejia minunata a ostirii noastre isi gaseste rasplata. Alaturi de gloriosii ei aliati, Romania este astazi printre invingatorii lumei, Basarabia si Bucovina s'au unit cu patria muma, iara peste Carpati, romanii, cari impreuna cu noi de atata vreme asteptau ceasul intregirii neamului, indata ce si-au putut spune gandul, au proclamat, prin marea lor Adunare Nationala intrunita la Alba-Iulia in 18 Noemvrie/1 Decemvrie 1918 unirea lor neconditionata si de-a-pururea cu Regatul Romaniei.

Delegatia Adunarii Nationale a infatisat Maiestatii Voastre actul Unirii, pe care cerem prin decretu-lege de fata Maiestatii Voastre sa-l intareasca, spre a da o forma definitiva unitatii noastre nationale, acum deplin infaptuita peste toate tinuturile locuite de romani.

Unirea aceasta, in ziua cand marii nostri aliati sunt invingatori, isvoraste din puterea de vieata a poporului roman, din vitejia soldatilor nostri si din vointa hotarita a romanilor de pretutindeni. Ea se intemeiaza pe fiinta insasi a neamului romanesc, care de aproape doua mii de ani, in mijlocul tuturor vitejilor vremi, a stiut sa-si pastreze neatins caracterul de constiinta nationala. Ea se reazima pe cerintele istoriei, cari ii impun desfiintarea tuturor granitelor nedrepte si nefiresti si statornicirea Statelor dupa principiile nationalitatilor. Ea e voita in fine de nevoile neamului romanesc care nu poate trai despartit si care numai prin unirea la olalta a tuturor fiilor lui isi poate indeplini cu folos pentru omenire si cu stralucire pentru el misiunea civilizatoare in aceasta parte a lumei.

Consfintind prin acest decret-lege vointa Adunarii din Alba-Iulia, Maiestatea Voastra inscrie in Istoria poporului romanesc de totdeauna si de pretutindeni cel mai mare act al Istoriei noastre nationale, acel pentru care generatii intregi au luptat si au murit, acel in nadejdea caruia au trait dela Nistru si panala Tisa toti Romanii despartiti de o soarta nemiloasa si puneti, Sire, pentru vecie temelia unei Romanii mari si a unei vieti nationale pe care sa se poata de aci inainte desvolta in pace si in fericire intregul neam romanesc.


Vineri, 22 octombrie 2021, 07:56

Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.