LEGE nr.351 din 6 iulie 2001
privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a Rețeaua de localități
 |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 408/24 iul. 2001 |
 |
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. - Se aprobă Planul de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Rețeaua de localități, potrivit anexelor nr. I-V care fac parte integrantă din prezenta lege.
Art. 2. - (1) Rețeaua națională de localități este compusă din localități urbane și din localități rurale, ierarhizate pe ranguri, potrivit anexelor nr. II-IV.
(2) Potrivit prezentei legi, ierarhizarea localităților pe ranguri este următoarea:
a) rangul 0 - Capitala României, municipiu de importanță europeană;
b) rangul I - municipii de importanță națională, cu influență potențială la nivel european;
c) rangul II - municipii de importanță interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în rețeaua de localități;
d) rangul III - orașe;
e) rangul IV - sate reședință de comună;
f) rangul V - sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor și orașelor.
Art. 3. - (1) Trecerea localităților de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populației prin referendum și a instituțiilor implicate, în condițiile legii, cu respectarea principalilor indicatori cantitativi și calitativi minimali prevăzuți în anexa nr. II, pentru localitățile urbane, și în anexa nr. IV, pentru localitățile rurale.
(2) Principalii indicatori, elementele și nivelurile de dotare prevăzute de lege pentru ierarhizarea localităților urbane și rurale vor sta la baza criteriilor de stabilire a impozitelor și taxelor.
Art. 4. - În zonele lipsite de orașe pe o rază de 25-30 km Guvernul, cu participarea autorităților administrației publice locale, va acționa în mod prioritar pentru:
a) modernizarea unor localități rurale cu rol de servire în zona de influență;
b) declararea de noi orașe, promovând programe speciale de coparticipare la susținerea financiară a dezvoltării instituționale, necesare în vederea înființării acestor noi orașe.
Art. 5. - Organizarea de noi comune se face prin lege, la propunerea consiliului local, în urma consultării prin referendum local a populației din unitatea administrativ-teritorială de la care se preiau localitățile rurale și a populației din unitățile administrativ-teritoriale care preiau localitățile rurale în cauză, pe baza documentației prin care se atestă îndeplinirea condițiilor minime cuprinse în anexa nr. IV.
Art. 6. - Pentru dezvoltarea echilibrată a localităților urbane și rurale Guvernul, cu participarea autorităților administrației publice locale, va acționa pentru sprijinirea și revitalizarea unor comune cuprinse în anexele nr. IV și V, în care s-au produs scăderi accentuate de populație în ultimii 30 de ani.
Art. 7. - (1) În vederea dezvoltării echilibrate a teritoriului din zona Capitalei României și a municipiilor de rangul I unitățile administrativ-teritoriale de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban. Asocierea contribuie la întărirea complementarităților între aceste unități și factorii de decizie interesați în dezvoltarea teritoriului.
(2) Zonele metropolitane prevăzute la alin. (1) funcționează ca entități independente fără personalitate juridică.
(3) Zonele metropolitane pot funcționa pe un perimetru independent de limitele unităților administrativ-teritoriale, stabilit de comun acord de autoritățile administrației publice locale.
Art. 8. - Asociația zonei metropolitane, cu acordul consiliilor locale și cu consultarea populației în condițiile legii, în a cărei rază teritorială s-a constituit, adoptă programul de dezvoltare a zonei.
Art. 9. - În vederea optimizării evoluției marilor aglomerări urbane, prin lege se pot înființa în cadrul acestora zone de dezvoltare. Legea va prevedea perimetrul, durata de funcționare, cadrul instituțional de administrare, precum și facilitățile acordate.
Art. 10. - În vederea protejării elementelor cadrului natural, a prevenirii extinderii necontrolate a localităților urbane și a asigurării de spații de agrement și recreare, în planurile urbanistice elaborate și aprobate potrivit legii se va prevedea înființarea de centuri sau zone verzi în jurul Capitalei României și al municipiilor de rangul I.
Art. 11. - Planurile de dezvoltare națională, regionale, inclusiv cele transfrontaliere și de dezvoltare pentru integrarea în spațiul european, precum și cele sectoriale se vor elabora pe baza prevederilor secțiunilor Planului de amenajare a teritoriului național - Căi de comunicație, Ape, Zone protejate, Rețeaua de localități, Zone de risc natural, precum și ale altor secțiuni ale Planului de amenajare a teritoriului național aprobate prin lege.
Art. 12. - Nerespectarea prevederilor prezentei legi conduce la anularea actelor, inclusiv a măsurilor și prevederilor de dezvoltare enumerate la art. 11.
Art. 13. - Autoritățile administrației publice centrale și ale administrației publice locale vor coopera pentru asigurarea aplicării prevederilor prezentei legi.
Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 14 mai 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 12 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
VALER DORNEANU
București, 6 iulie 2001.
Nr. 351.
ANEXA Nr. I
DEFINIREA
principalilor termeni utilizați
- Localitate - formă de așezare stabilă a populației în teritoriu, alcătuind un nucleu de viață umană, cu structuri și mărimi variabile, diferențiate în funcție de specificul activităților de producție dominante ale locuitorilor, caracteristicile organizării administrativ-teritoriale, numărul de locuitori, caracterul fondului construit, gradul de dotare social-culturală și de echipare tehnico-edilitară. În funcție de specificul și de ponderea activității economice dominante, de numărul de locuitori, caracterul fondului construit, densitatea populației și a locuințelor, de nivelul de dotare social-culturală și de echipare tehnică localitățile se împart în două mari grupe: localități urbane și localități rurale.
- Localitate urbană - localitate în care majoritatea resurselor de muncă este ocupată în activități neagricole cu un nivel diversificat de dotare și echipare, exercitând o influență socioeconomică constantă și semnificativă asupra zonei înconjurătoare.
- Localitate rurală (sat) - localitate în care:
- majoritatea forței de muncă se află concentrată în agricultură, silvicultură, pescuit, oferind un mod specific și viabil de viață locuitorilor săi, și care prin politicile de modernizare își va păstra și în perspectivă specificul rural;
- majoritatea forței de muncă se află în alte domenii decât cele agricole, silvice, piscicole, dar care oferă în prezent o dotare insuficientă necesară în vederea declarării ei ca oraș și care, prin politicile de echipare și de modernizare, va putea evolua spre localitățile de tip urban.
- Unități administrativ-teritoriale - potrivit legii unitățile administrativ-teritoriale sunt comunele, orașele și județele. Unitățile administrativ-teritoriale de bază sunt orașele și comunele care cuprind una sau mai multe localități.
- Oraș - unitate administrativ-teritorială de bază alcătuită fie dintr-o singură localitate urbană, fie din mai multe localități, dintre care cel puțin una este localitate urbană. Ca unitate administrativ-teritorială de bază și ca sistem social-economic și geografic orașul are două componente:
- componenta teritorială - intravilanul, care reprezintă suprafața de teren ocupată sau destinată construcțiilor și amenajărilor (de locuit, social-culturale, industriale, de depozitare, de producție, de circulație, de recreare, de comerț etc.) și extravilanul care reprezintă restul teritoriului administrativ al orașului;
- componenta demografică socio-economică, care constă în grupurile de populație și activitățile economice, sociale și politico-administrative ce se desfășoară pe teritoriul localității.
Dimensiunile, caracterul și funcțiile orașului prezintă mari variații, dezvoltarea sa fiind strâns corelată cu cea a teritoriului căruia îi aparține. Orașele care prezintă o însemnătate deosebită în viața economică, social-politică și cultural-științifică a țării sau care au condiții de dezvoltare în aceste direcții sunt declarate municipii. - Comună - unitate administrativ-teritorială de bază care cuprinde populația rurală reunită prin comunitatea de interese și tradiții, alcătuită din unul sau mai multe sate, în funcție de condițiile economice, social-culturale, geografice și demografice. Satele în care își au sediul autoritățile publice ale comunei sunt sate reședință.
- Teritoriu administrativ - suprafață delimitată prin lege pentru județe, municipii, orașe și comune. Este constituit din suprafața agricolă (teren arabil, pășuni și fânețe, vii și livezi), suprafața fondului forestier, suprafața ocupată de construcții și amenajări de infrastructură (căi de comunicație, altele decât cele aparținând domeniului public al statului, echipare energetică, lucrări de gospodărire a apelor), ape și bălți și suprafața aferentă intravilanului (construcții și amenajări), delimitată prin planurile urbanistice.
- Rețea de localități - totalitatea localităților de pe un teritoriu (național, județean, zonă funcțională), ale căror existență și dezvoltare sunt caracterizate printr-un ansamblu de relații desfășurate pe multiple planuri (politico-administrativ, social-cultural, economic etc.). Rețeaua de localități este constituită din localități urbane și localități rurale.
- Ierarhizarea funcțională - clasificarea localităților pe ranguri în funcție de importanța în rețea și de rolul teritorial, a localităților urbane - asigurându-se un sistem de servire a populației eficient din punct de vedere economic și rurale - și social și o dezvoltare echilibrată a localităților în teritoriu.
- Rang - expresie a importanței actuale și în perspectivă imediată a unei localități în cadrul rețelei din punct de vedere administrativ, politic, social, economic, cultural etc., în raport cu dimensiunile ariei de influență polarizate și cu nivelul de decizie pe care îl implică în alocarea de resurse. Această importanță trebuie să își găsească corespondentul și în nivelul de modernizare.
- Zonă metropolitană - zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.
- Centură verde - zonă delimitată în jurul Capitalei României și al municipiilor de rangul I, în vederea protejării elementelor cadrului natural, a prevenirii extinderii necontrolate a acestor municipii și a asigurării spațiilor suplimentare de agrement și recreare.
- Zonă de dezvoltare - perimetru delimitat în cadrul teritoriului administrativ al unui municipiu sau în cadrul unei zone metropolitane în care se propun unele facilități de natură fiscală, în scopul favorizării dezvoltării economice prin atragerea de investiții de capital străin sau autohton.
- Zonă de influență - teritoriul și localitățile care înconjoară un centru urban și care sunt influențate direct de evoluția orașului și de relațiile de intercondiționare și de cooperare care se dezvoltă pe linia activităților economice, a aprovizionării cu produse agroalimentare, a accesului la dotările sociale și comerciale, a echipării cu elemente de infrastructură și cu amenajări pentru odihnă, recreere și turism. Dimensiunile zonei de influență sunt în relație directă cu mărimea și cu funcțiunile centrului urban polarizator.
- Sistem urban - sistem de localități învecinate între care se stabilesc relații de cooperare economică, socială și culturală, de amenajare a teritoriului și de protecție a mediului, echipare tehnico-edilitară, fiecare păstrându-și autonomia administrativă.
ANEXA Nr. II
LOCALITĂȚI URBANE
1.0. Principalii indicatori cantitativi și calitativi minimali de definire a localităților urbane*)
|
Nr. crt. | Indicatori minimali | Municipiu | Oraș |
| 1.1. | Număr de locuitori | 25.000 | 5.000 |
1.2. | Populația ocupată în activități neagricole (% din totalul populației ocupate) | 85 | 75 |
1.3. | Dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apă (% din totalul locuințelor) | 80 | 70 |
1.4. | Dotarea locuințelor cu baie și WC în locuință (% din totalul locuințelor) | 75 | 55 |
1.5. | Număr de paturi în spitale la 1.000 de locuitori | 10 | 7 |
1.6. | Număr de medici care revin la 1.000 de locuitori | 2,3 | 1,8 |
1.7. | Unități de învățământ | postliceal | liceal sau altă formă de învățământ secundar |
1.8. | Dotări culturale și sportive | săli de spectacol, eventual teatre, instituții muzicale, biblioteci publice, stadion, săli de sport | săli de spectacol, biblioteci publice, spații pentru activități sportive |
1.9. | Locuri în hoteluri | 100 | 50 |
1.10. | Străzi modernizate (% din lungimea totală a străzilor) | 60 | 50 |
1.11. | Străzi cu rețele de distribuție a apei (% din lungimea totală a străzilor) | 70 | 60 |
1.12. | Străzi cu conducte de canalizare (% din lungimea totală a străzilor) | 60 | 50 |
1.13. | Epurarea apelor uzate | stație de epurare cu treaptă mecanică și biologică | stație de epurare cu treaptă mecanică |
1.14. | Străzi cu rețele de hidranți exteriori pentru stingerea incendiilor (% din lungimea totală a străzilor) | 70 | 60 |
1.15. | Spații verzi (parcuri, grădini publice, scuaruri) - m2/locuitor | 15 | 10 |
1.16. | Depozit controlat de deșeuri, cu acces asigurat | parc public | grădină publică |
|
*) În prezent există municipii și orașe în care nu sunt încă atinși indicatorii cantitativi și calitativi minimali. 2.0. Ierarhizarea localităților urbane existente pe ranguri
| Rangul | Statutul localității | Numărul de localități |
| 0 | municipiu, capitală | 1 |
I | municipii | 11 |
II | municipii | 81 |
III | orașe | 172 |
| TOTAL LOCALITĂȚI URBANE: | 265 |
3.0. Elemente și nivel de dotare ale localităților urbane de rangul 0 și ale localităților urbane de rangul I
3.1. Localizare geografică favorabilă:
Situare geostrategică de interes internațional sau european, constituind centre de dezvoltare și atractivitate, localizate în lungul axelor majore de căi de comunicație de importanță internațională/europeană.
3.2. Populație:
- număr important de locuitori: minimum 200.000 de locuitori;
- formare profesională de înaltă specializare: forță de muncă cu o calificare superioară și pregătire continuă, caracterizată prin flexibilitate/dinamism;
- identitate proprie: identificarea caracterului specific al orașului simultan cu conștiința apartenenței sale la grupa orașelor de același rang.
Accesibilitate:
- La nivel internațional, paneuropean: accesibilitate directă la rețeaua majoră de căi de comunicații paneuropene (rutiere, feroviare, navale și aeriene)
- La nivel național: accesibilitate la rețeaua de căi de comunicații naționale (autostrăzi, drumuri expres, căi ferate cu viteză mare/sporită, căi navigabile maritime sau fluviale, porturi, aeroporturi).
Funcțiuni economice:
bază economică la înalt nivel tehnologic și flexibilă (sector secundar, servicii productive, social-culturale și de natură informatică).
3.5. Nivel de dotare/echipare:
Localitățile asigură un potențial de găzduire/primire a unor funcții și echipamente ale căror importanță, calitate și capacitate corespund standardelor/cerințelor europene. Caracterul internațional sau european al acestor localități constă în caracterul și dimensiunea internațională sau europeană a funcțiilor și echipamentelor lor.
3.6. Principalele categorii și tipuri de dotări, echipamente pentru rangurile 0 și I:
- instituții de decizie politică, juridică și economică de importanță internațională, națională sau regională:
- Parlament, Guvern, ministere și alte instituții centrale, instanțe supreme (Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Consiliul Legislativ), ambasade etc.;
- sedii ale administrației publice locale, sedii de servicii descentralizate în teritoriu ale ministerelor și ale altor organe centrale, judecătorii, tribunale, parchete, sedii ale organizațiilor politice, sedii de sindicat, fundații, sedii ale unor organizații neguvernamentale etc.;
- instituții naționale și regionale de reputație internațională/europeană sau active în domeniul relațiilor internaționale/europene:
- sedii ale filialelor organismelor internaționale, mari instituții naționale cu caracter științific de deschidere internațională/europeană (academie, centre și institute naționale de cercetare etc.);
- sedii pentru congrese și conferințe, sedii pentru expoziții și târguri, hoteluri - de lux și de mare capacitate, școli internaționale, birouri pentru profesiuni recunoscute pe plan internațional, de arbitraj internațional etc.
- instituții străine și internaționale cu sediul permanent:
- firme și bănci străine, diverse alte instituții social-economice, culturale și științifice, organizații internaționale neguvernamentale, instituții științifice străine (școli, universități), consulate și alte reprezentanțe diplomatice, comerciale, turistice etc.
- diferite organizații cu sucursale, filiale și agenții în străinătate:
- sedii financiar-bancare, de asigurări, sedii ale unor organizații culturale și științifice;
- alte dotări/echipamente:
- educație, cercetare științifică: universități, institute de învățământ superior diversificate, institute naționale de cercetrae sau filiale ale acestora;
- sănătate: clinici universitare și spitale;
- cultură: muzee, teatre dramatice, de comedie, de revistă, de păpuși, operă, operetă, filarmonică, săli de concerte, săli polivalente, mari biblioteci, edituri, tipografii;
- comerț, servicii comerciale prestate populației și agenților economici: centre de comerț și de afaceri, burse de valori și de mărfuri, servicii comerciale diversificate și de înaltă calitate;
- mass-media: sistem cu rază de difuzare și acoperire internațională/europeană sau regională, agenții de presă, posturi naționale și regionale de radio și televiziune;
- sport, agrement: complexuri sportive, stadioane, săli de competiții sportive de nivel internațional/european, național sau regional, piscine, patinoare artificiale, bază turistică și de agrement diversificată, parcuri, grădini botanice, zoologice, cazinouri, cluburi pentru sport și agrement etc.;
- protecția mediului: agenții de protecție a mediului și servicii ecologice dotate cu echipamente specifice pentru menținerea unui mediu de calitate (organizarea auditului de mediu, igiena urbană etc.);
- alimentare cu apă și canalizare: rețele de alimentare cu apă, sistem colector de canalizare, stație de epurare;
- culte: centre ecumenice, mitropolii, episcopii, arhidioceze, dioceze, centre ale cultelor autorizate;
- transport/comunicații: aeroporturi internaționale, gări feroviare racordate la rețeaua europeană, servicii de poștă cu acoperire internațională;
- ordine publică, apărarea țării și siguranță națională: instituții specifice și racordate la organizații internaționale.
3.7. Localități urbane de rangul 0
| Nr. crt. | Localitatea | Statutul localității | Numărul de locuitori la 1 ianuarie 1999 |
|
1. | București | municipiu Capitala României | 2.013.911 |
|
3.8. Localități urbane de rangul I
Sunt de rangul I următoarele localități:
| Nr. crt. | Localitatea | Statutul localității | Județul | Numărul de locuitori la 1 ianuarie 1999 |
| 1. | Bacău | municipiu reședință de județ | Bacău | 210.469 |
2. | Brașov | municipiu reședință de județ | Brașov | 314.219 |
3. | Brăila | - sistem urban - | Brăila | 233.447 |
4. | Galați | municipiu reședință de județ | Galați | 328.596 |
5. | Cluj-Napoca | municipiu reședință de județ | Cluj | 331.476 |
6. | Constanța | municipiu reședință de județ | Constanța | 342.394 |
7. | Craiova | municipiu reședință de județ | Dolj | 314.920 |
8. | Iași | municipiu reședință de județ | Iași | 348.489 |
9. | Oradea | municipiu reședință de județ | Bihor | 221.824 |
10. | Ploiești | municipiu reședință de județ | Prahova | 251.981 |
11. | Timișoara | municipiu reședință de județ | Timiș | 329.111 |
|
4.0. Elemente și nivel de dotare ale localităților urbane de rangul II
4.1. Municipii reședință de județ
4.1.1. Populație
- de la circa 50.000 la circa 200.000 de locuitori
- zona de influență: circa 200.000-500.000 de locuitori
4.1.2. Rază de servire: circa 60-80 km
4.1.3. Accesul la căile de comunicație: acces direct la cel puțin două sisteme majore de căi de comunicație (traseu de cale ferată principală, drumuri naționale ce tranzitează sau pornesc din acel loc, eventual aeroport, porturi și/sau gări fluviale)
4.1.4. Funcțiuni economice: capacități de producție diversificate din sectorul secundar și al serviciilor productive, social-culturale și informative cu rază de servire prioritar județeană
4.1.5. Nivel de dotare-echipare:
- instituții de decizie politică, administrativă, juridică de importanță județeană:
- sedii ale administrației publice locale; sedii de servicii descentralizate în teritoriu ale ministerelor și ale altor organe centrale neguvernamentale;
- judecătorii, tribunale, procuratură, parchet și alte instituții juridice; sedii de partid, de sindicat, sedii ale organizațiilor neguvernamentale;
- educație, cercetare științifică:
- institute de învățământ superior sau filiale ale acestora, colegii, institute sau filiale ale unor institute naționale de cercetare;
- sănătate, asistență socială:
- spital clinic universitar sau spital general, spitale de specialitate, stație de salvare județeană, asistență de specialitate (boli cronice, persoane cu handicap, recuperări funcționale, centre psihiatrice), cămine de bătrâni, centre de recuperare, orfelinate etc.;
- cultură:
- case de cultură cu săli de spectacol, eventual teatre, săli de concert, de expoziție, de conferințe, săli polivalente, cluburi, muzee, biblioteci, edituri, tipografii etc.;
- comerț, servicii comerciale prestate populației și agenților economici:
- centre comerciale, camere de comerț, centre de afaceri, burse de valori și de mărfuri, magazine specializate pentru vânzări cu ridicata și cu amănuntul, magazine de prezentare, servicii diversificate de înaltă calitate; posibilități de organizare a unor târguri importante;
- turism:
- hoteluri de 3 stele cu cel puțin 200 de locuri;
- mass-media:
- mass-media județeană (posturi de radio și de televiziune), publicații cotidiene sau periodice;
- finanțe, bănci, asigurări:
- sucursale sau filiale ale unităților financiar-bancare și de asigurări;
- sport, agrement:
- zone de recreare și agrement, grădini zoologice, săli de competiții sportive de nivel național/regional, județean, stadioane și alte dotări diversificate pentru petrecerea timpului liber și sport (săli polivalente, terenuri de sport, piscine, eventual patinoare artificiale etc.);
- protecția mediului:
- agenții de protecție a mediului și servicii dotate cu echipamente specifice pentru menținerea unui mediu de calitate și a igienei urbane;
- alimentare cu apă și canalizare:
- rețele de alimentare cu apă, sistem colector de canalizare, stație de epurare;
- culte:
- lăcașuri de cult, episcopii, sedii eparhiale, vicariate, subcentre ale cultelor autorizate;
- transport/comunicații:
- gări, autogări, transport în comun, centrale telefonice automate, fax, poștă etc;
- ordine, securitate:
- instituții specifice cerințelor la nivel județean.
4.2. Alte municipii
4.2.1. Populație
- de regulă între 25.000 și circa 70.000 de locuitori;
- din zona de influență: între circa 30.000 și circa 100.000 de locuitori
4.2.2. Rază de servire: circa 20 km
4.2.3. Accesul la căile de comunicație: acces direct la calea ferată, drum național, drum județean și accese facile ale localităților din zona de influență
4.2.4. Funcțiuni economice: capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, eventual și din agricultură
4.2.5. Nivel de dotare-echipare:
- administrație publică, autorități judecătorești, partide politice, sindicat:
- sedii ale administrației publice locale; judecătorie, parchet, sedii de partid, de sindicat și alte asociații;
- educație, cercetare științifică:
- gimnazii, licee generale și de specialitate, colegii, școli de maiștri;
- filiale ale unor institute de cercetare;
- sănătate, asistență socială:
- spital general, stație de salvare, dispensar, leagăn de copii, creșe, cămine de bătrâni;
- cultură:
- case de cultură, cinematograf, biblioteci publice, muzee, săli de expoziție, club etc.
- comerț, servicii comerciale:
- unități comerciale diversificate: magazine universale și specializate, supermagazine, piață agroalimentară;
- unități pentru prestări de servicii diversificate și/sau flexibile;
- turism:
- hotel de 3 stele cu minimum 50 de locuri;
- finanțe, bănci, asigurări:
- sucursale sau filiale ale unităților financiar-bancare și de asigurări;
- sport, agrement:
- stadioane, terenuri și săli de sport (competiții de nivel județean sau local), alte spații destinate sportului, grădini publice și alte spații verzi amenajate pentru petrecerea timpului liber;
- protecția mediului:
- servicii dotate cu echipamente specifice pentru protecția mediului, monitorizarea emisiilor poluante și igiena urbană;
- alimentare cu apă și canalizare:
- rețele de alimentare cu apă, sistem colector de canalizare, stație de epurare;
- culte:
- transport/comunicații:
- gară, autogară, poștă, centrală telefonică;
- ordine, securitate:
- poliție, obiective specifice.
4.3. Localități urbane de rangul II
Sunt de rangul II următoarele localități:
| Nr. crt. | Localitatea | Statutul localității | Județul | Numărul de locuitori la 1 ianuarie 1999 |
| 1. | Aiud | municipiu | Alba | 28.909 |
2. | Adjud | municipiu | Vrancea | 20.776 |
3. | Alba Iulia | municipiu reședință de județ | Alba | 72.615 |
4. | Alexandria | municipiu reședință de județ | Teleorman | 58.651 |
5. | Arad | municipiu reședință de județ | Arad | 184.290 |
6. | Baia Mare | municipiu reședință de județ | Maramureș | 150.613 |
7. | Bârlad | municipiu | Vaslui | 78.633 |
8. | Bistrița | municipiu reședință de județ | Bistrița-Năsăud | 87.355 |
9. | Blaj | municipiu | Alba | 21.819 |
10. | Botoșani | municipiu reședință de județ | Botoșani | 128.591 |
11. | Brad | municipiu | Hunedoara | 18.075 |
12. | Buzău | municipiu reședință de județ | Buzău | 147.627 |
13. | Calafat | municipiu | Dolj | 21.227 |
14. | Caracal | municipiu | Olt | 39.276 |
15. | Caransebeș | municipiu | Caraș-Severin | 31.199 |
16. | Carei | municipiu | Satu Mare | 25.590 |
17. | Călărași | municipiu reședință de județ | Călărași | 77.669 |
18. | Câmpia Turzii | municipiu | Cluj | 29.852 |
19. | Câmpina | municipiu | Prahova | 40.569 |
20. | Câmpulung | municipiu | Argeș | 43.634 |
21. | Câmpulung Moldovenesc | municipiu | Suceava | 21.862 |
22. | Codlea | municipiu | Brașov | 24.814 |
23. | Curtea de Argeș | municipiu | Argeș | 34.867 |
24. | Dej | municipiu | Cluj | 41.120 |
25. | Deva | municipiu reședință de județ | Hunedoara | 76.498 |
26. | Dorohoi | municipiu | Botoșani | 35.298 |
27. | Drăgășani | municipiu | Vâlcea | 22.499 |
28. | Drobeta-Turnu Severin | municipiu reședință de județ | Mehedinți | 118.069 |
29. | Făgăraș | municipiu | Brașov | 44.535 |
30. | Fălticeni | municipiu | Suceava | 33.867 |
31. | Fetești | municipiu | Ialomița | 36.649 |
32. | Focșani | municipiu reședință de județ | Vrancea | 98.581 |
33. | Gherla | municipiu | Cluj | 24.232 |
34. | Giurgiu | municipiu reședință de județ | Giurgiu | 72.763 |
35. | Hunedoara | municipiu | Hunedoara | 79.967 |
36. | Huși | municipiu | Vaslui | 33.320 |
37. | Lugoj | municipiu | Timiș | 49.028 |
38. | Mangalia | municipiu | Constanța | 43.924 |
39. | Medgidia | municipiu | Constanța | 46.783 |
40. | Mediaș | municipiu | Sibiu | 62.543 |
41. | Miercurea-Ciuc | municipiu reședință de județ | Harghita | 46.819 |
42. | Motru | municipiu | Gorj | 25.860 |
43. | Odorheiu Secuiesc | municipiu | Harghita | 39.661 |
44. | Oltenița | municipiu | Călărași | 31.434 |
45. | Onești | municipiu | Bacău | 60.507 |
46. | Orăștie | municipiu | Hunedoara | 24.354 |
47. | Orșova | municipiu | Mehedinți | 15.379 |
48. | Pașcani | municipiu | Iași | 45.898 |
49. | Petroșani | municipiu | Hunedoara | 50.964 |
50. | Piatra-Neamț | municipiu reședință de județ | Neamț | 124.859 |
51. | Pitești | municipiu reședință de județ | Argeș | 187.001 |
52. | Rădăuți | municipiu | Suceava | 32.151 |
53. | Râmnicu Sărat | municipiu | Buzău | 42.125 |
54. | Râmnicu Vâlcea | municipiu reședință de județ | Vâlcea | 119.791 |
55. | Reghin | municipiu | Mureș | 38.925 |
56. | Reșița | municipiu reședință de județ | Caraș-Severin | 93.590 |
57. | Roman | municipiu | Neamț | 81.803 |
58. | Roșiori de Vede | municipiu | Teleorman | 36.603 |
59. | Satu Mare | municipiu reședință de județ | Satu Mare | 130.072 |
60. | Săcele | municipiu | Brașov | 29.967 |
61. | Sebeș | municipiu | Alba | 29.475 |
62. | Sfântu Gheorghe | municipiu reședință de județ | Covasna | 66.896 |
63. | Sibiu | municipiu reședință de județ | Sibiu | 169.299 |
64. | Sighetu Marmației | municipiu | Maramureș | 44.433 |
65. | Sighișoara | municipiu | Mureș | 36.222 |
66. | Slatina | municipiu reședință de județ | Olt | 87.137 |
67. | Slobozia | municipiu reședință de județ | Ialomița | 56.310 |
68. | Suceava | municipiu reședință de județ | Suceava | 118.311 |
69. | Târgoviște | municipiu reședință de județ | Dâmbovița | 99.086 |
70. | Târgu Jiu | municipiu reședință de județ | Gorj | 98.206 |
71. | Târgu Mureș | municipiu reședință de județ | Mureș | 164.928 |
72. | Târgu Secuiesc | municipiu | Covasna | 22.251 |
73. | Târnăveni | municipiu | Mureș | 29.828 |
74. | Tecuci | municipiu | Galați | 46.785 |
75. | Tulcea | municipiu reședință de județ | Tulcea | 95.957 |
76. | Turnu Măgurele | municipiu | Teleorman | 35.527 |
77. | Turda | municipiu | Cluj | 60.998 |
78. | Urziceni | municipiu | Ialomița | 19.088 |
79. | Vaslui | municipiu reședință de județ | Vaslui | 79.070 |
80. | Vatra Dornei | municipiu | Suceava | 17.864 |
81. | Zalău | municipiu reședință de județ | Sălaj | 71.148 |
|
5.0. Elemente și nivel de dotare ale localităților urbane de rangul III
5.1. Populație:
- de regulă de la circa 5.000 la circa 30.000 de locuitori;
- din zona de influență: între circa 5.000 și 40.000 de locuitori
5.2. Rază de servire: circa 10-20 km
5.3. Accesul la căile de comunicație: acces direct la drum național sau județean, la centrul de rang superior și legături facile cu localitățile din zona de influență
5.4. Funcțiuni economice: capacități de producție din domeniul secundar (industrie prelucrătoare și construcții), terțiar (servicii sociale și comerciale) și primar (industrie extractivă, agricultură, piscicultură, silvicultură)
5.5. Nivel de dotare-echipare:
- administrație publică, autorități judecătorești și asociații:
- primărie, judecătorie, parchet, tribunal, notariat, sedii pentru diferite asociații; - educație:
- învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal; - sănătate, asistență socială:
- spital general sau secție-spital, maternitate, dispensar policlinic, stație de salvare, creșă, farmacie, cămin de bătrâni; - cultură:
- casă de cultură, cinematograf, bibliotecă publică, muzee, sală de expoziții, club etc. - comerț, prestări de servicii:
- magazine universale și magazine specializate, piață agroalimentară; - turism:
- hotel de două stele cu minimum 50 de locuri; - finanțe-bănci, asigurări:
- sucursale sau filiale de bănci, instituții de credit și societăți de asigurare, C.E.C.; - sport, agrement:
- terenuri, eventual stadion mic, săli de sport, eventual pentru competiții locale, grădini publice și alte spații verzi amenajate; - protecția mediului:
- serviciu de protecție a mediului; - alimentare cu apă și canalizare:
- rețele de alimentare cu apă, sistem colector de canalizare, stație de epurare; - culte:
- lăcaș de cult; - transport-comunicații:
- autogară, eventual gară, poștă, centrală telefonică; - ordine, securitate:
- sedii de poliție și de jandarmerie.
5.6. Localități urbane de rangul III:
Sunt de rangul III următoarele localități:
| Nr. crt. | Localitatea | Statutul localității | Județul | Numărul de locuitori la 1 ianuarie 1999 |
| 1. | Abrud | oraș | Alba | 6.803 |
2. | Agnita | oraș | Sibiu | 12.115 |
3. | Aleșd | oraș | Bihor | 10.852 |
4. | Anina | oraș | Caraș-Severin | 10.594 |
5. | Aninoasa | oraș | Hunedoara | 6.108 |
6. | Avrig | oraș | Sibiu | 16.215 |
7. | Azuga | oraș | Prahova | 6.119 |
8. | Babadag | oraș | Tulcea | 10.878 |
9. | Baia de Aramă | oraș | Mehedinți | 5.724 |
10. | Baia de Arieș | oraș | Alba | 4.877 |
11. | Baia Sprie | oraș | Maramureș | 15.735 |
12. | Balș | oraș | Olt | 23.147 |
13. | Baraolt | oraș | Covasna | 10.464 |
14. | Basarabi | oraș | Constanța | 11.070 |
15. | Băicoi | oraș | Prahova | 20.234 |
16. | Băile Govora | oraș | Vâlcea | 3.147 |
17. | Băile Herculane | oraș | Caraș-Severin | 6.051 |
18. | Băile Olănești | oraș | Vâlcea | 4.814 |
19. | Băile Tușnad | oraș | Harghita | 1.802 |
20. | Băilești | oraș | Dolj | 22.231 |
21. | Bălan | oraș | Harghita | 9.295 |
22. | Beclean | oraș | Bistrița-Năsăud | 12.033 |
23. | Beiuș | oraș | Bihor | 12.089 |
24. | Berești | oraș | Galați | 3.926 |
25. | Bicaz | oraș | Neamț | 8.911 |
26. | Bocșa | oraș | Caraș-Severin | 19.023 |
27. | Boldești-Scăeni | oraș | Prahova | 11.505 |
28. | Bolintin-Vale | oraș | Giurgiu | 11.464 |
29. | Borsec | oraș | Harghita | 3.109 |
30. | Borșa | oraș | Maramureș | 27.247 |
31. | Breaza | oraș | Prahova | 18.863 |
32. | Brezoi | oraș | Vâlcea | 7.589 |
33. | Budești | oraș | Călărași | 9.596 |
34. | Buftea | oraș | Ilfov | 19.617 |
35. | Buhuși | oraș | Bacău | 21.993 |
36. | Bumbești-Jiu | oraș | Gorj | 11.882 |
37. | Bușteni | oraș | Prahova | 11.787 |
38. | Buziaș | oraș | Timiș | 8.128 |
39. | Cavnic | oraș | Maramureș | 5.494 |
40. | Călan | oraș | Hunedoara | 14.714 |
41. | Călimănești-Căciulata | oraș | Vâlcea | 8.923 |
42. | Câmpeni | oraș | Alba | 8.587 |
43. | Cehu Silvaniei | oraș | Sălaj | 8.468 |
44. | Cernavodă | oraș | Constanța | 20.514 |
45. | Chișineu-Criș | oraș | Arad | 8.724 |
46. | Cisnădie | oraș | Sibiu | 17.204 |
47. | Comarnic | oraș | Prahova | 13.532 |
48. | Comănești | oraș | Bacău | 26.237 |
49. | Copșa Mică | oraș | Sibiu | 5.157 |
50. | Corabia | oraș | Olt | 21.932 |
51. | Costești | oraș | Argeș | 12.091 |
52. | Covasna | oraș | Covasna | 12.306 |
53. | Cristuru Secuiesc | oraș | Harghita | 11.291 |
54. | Cugir | oraș | Alba | 30.244 |
55. | Curtici | oraș | Arad | 9.762 |
56. | Dărăbani | oraș | Botoșani | 12.002 |
57. | Dărmănești | oraș | Bacău | 14.232 |
58. | Deta | oraș | Timiș | 7.059 |
59. | Drăgănești-Olt | oraș | Olt | 13.181 |
60. | Dumbrăveni | oraș | Sibiu | 8.812 |
61. | Eforie | oraș | Constanța | 9.294 |
62. | Făget | oraș | Timiș | 7.519 |
63. | Făurei | oraș | Brăila | 4.626 |
64. | Fieni | oraș | Dâmbovița | 8.092 |
65. | Filiași | oraș | Dolj | 20.159 |
66. | Fundulea | oraș | Călărași | 6.217 |
67. | Găești | oraș | Dâmbovița | 16.598 |
68. | Geoagiu | oraș | Hunedoara | 6.290 |
69. | Gheorgheni | oraș | Harghita | 21.245 |
70. | Gura Humorului | oraș | Suceava | 16.740 |
71. | Hațeg | oraș | Hunedoara | 12.507 |
72. | Hârlău | oraș | Iași | 12.260 |
73. | Hârșova | oraș | Constanța | 11.198 |
74. | Horezu | oraș | Vâlcea | 7.446 |
75. | Huedin | oraș | Cluj | 9.955 |
76. | Ianca | oraș | Brăila | 12.886 |
77. | Iernut | oraș | Mureș | 9.833 |
78. | Ineu | oraș | Arad | 10.416 |
79. | Isaccea | oraș | Tulcea | 5.614 |
80. | Însurăței | oraș | Brăila | 7.501 |
81. | Întorsura Buzăului | oraș | Covasna | 9.081 |
82. | Jibou | oraș | Sălaj | 12.283 |
85. | Lipova | oraș | Arad | 11.491 |
86. | Luduș | oraș | Mureș | 18.647 |
87. | Lupeni | oraș | Hunedoara | 31.409 |
88. | Măcin | oraș | Tulcea | 11.803 |
89. | Mărășești | oraș | Vrancea | 13.070 |
90. | Marghita | oraș | Bihor | 18.650 |
91. | Mihăilești | oraș | Giurgiu | 7.161 |
92. | Mioveni | oraș | Argeș | 35.889 |
93. | Mizil | oraș | Prahova | 17.075 |
94. | Moinești | oraș | Bacău | 25.532 |
95. | Moldova Nouă | oraș | Caraș-Severin | 15.112 |
96. | Moreni | oraș | Dâmbovița | 22.868 |
97. | Nădlac | oraș | Arad | 8.422 |
98. | Năsăud | oraș | Bistrița-Năsăud | 11.365 |
99. | Năvodari | oraș | Constanța | 34.669 |
100. | Negrești | oraș | Vaslui | 10.481 |
101. | Negrești-Oaș | oraș | Satu Mare | 16.356 |
102. | Negru Vodă | oraș | Constanța | 5.529 |
103. | Nehoiu | oraș | Buzău | 12.650 |
104. | Novaci | oraș | Gorj | 6.151 |
105. | Nucet | oraș | Bihor | 2.851 |
106. | Ocna Mureș | oraș | Alba | 15.697 |
107. | Ocna Sibiului | oraș | Sibiu | 4.184 |
108. | Ocnele Mari | oraș | Vâlcea | 3.591 |
109. | Odobești | oraș | Vrancea | 7.985 |
110. | Oravița | oraș | Caraș-Severin | 15.222 |
111. | Otopeni | oraș | Ilfov | 10.515 |
112. | Oțelu Roșu | oraș | Caraș-Severin | 13.128 |
113. | Ovidiu | oraș | Constanța | 13.458 |
114. | Panciu | oraș | Vrancea | 9.834 |
115. | Pâncota | oraș | Arad | 7.418 |
116. | Petrila | oraș | Hunedoara | 28.742 |
117. | Piatra Olt | oraș | Olt | 6.583 |
118. | Plopeni | oraș | Prahova | 10.083 |
119. | Pogoanele | oraș | Buzău | 7.614 |
120. | Predeal | oraș | Brașov | 6.735 |
121. | Pucioasa | oraș | Dâmbovița | 16.489 |
122. | Râșnov | oraș | Brașov | 16.242 |
123. | Rovinari | oraș | Gorj | 12.603 |
124. | Rupea | oraș | Brașov | 6.246 |
125. | Salonta | oraș | Bihor | 20.006 |
126. | Săveni | oraș | Botoșani | 8.685 |
127. | Sângeorz-Băi | oraș | Bistrița-Năsăud | 10.702 |
128. | Sânnicolau Mare | oraș | Timiș | 13.007 |
129. | Scornicești | oraș | Olt | 13.751 |
130. | Sebiș | oraș | Arad | 6.829 |
131. | Segarcea | oraș | Dolj | 8.704 |
132. | Seini | oraș | Maramureș | 9.439 |
133. | Simeria | oraș | Hunedoara | 14.571 |
134. | Sinaia | oraș | Prahova | 14.636 |
135. | Siret | oraș | Suceava | 10.003 |
136. | Slănic | oraș | Prahova | 7.249 |
137. | Slănic Moldova | oraș | Bacău | 5.375 |
138. | Solca | oraș | Suceava | 4.687 |
139. | Sovata | oraș | Mureș | 12.219 |
140. | Strehaia | oraș | Mehedinți | 12.564 |
141. | Sulina | oraș | Tulcea | 5.140 |
142. | Șimleu Silvaniei | oraș | Sălaj | 17.053 |
143. | Ștei | oraș | Bihor | 9.466 |
144. | Tălmaciu | oraș | Sibiu | 9.147 |
145. | Tășnad | oraș | Satu Mare | 10.188 |
146. | Târgu Bujor | oraș | Galați | 8.044 |
147. | Târgu Cărbunești | oraș | Gorj | 9.338 |
148. | Târgu Frumos | oraș | Iași | 13.763 |
149. | Târgu Lăpuș | oraș | Maramureș | 14.139 |
150. | Târgu Neamț | oraș | Neamț | 22.634 |
151. | Târgu Ocna | oraș | Bacău | 14.184 |
152. | Techirghiol | oraș | Constanța | 7.388 |
153. | Teiuș | oraș | Alba | 7.338 |
154. | Titu | oraș | Dâmbovița | 10.711 |
155. | Toplița | oraș | Harghita | 16.839 |
156. | Topoloveni | oraș | Argeș | 10.329 |
157. | Țăndărei | oraș | Ialomița | 14.591 |
158. | Țicleni | oraș | Gorj | 5.205 |
159. | Uricani | oraș | Hunedoara | 12.177 |
160. | Urlați | oraș | Prahova | 11.858 |
161. | Valea lui Mihai | oraș | Bihor | 10.665 |
162. | Vașcău | oraș | Bihor | 3.032 |
163. | Vălenii de Munte | oraș | Prahova | 13.898 |
164. | Vânju Mare | oraș | Mehedinți | 7.074 |
165. | Victoria | oraș | Brașov | 10.896 |
166. | Videle | oraș | Teleorman | 12.498 |
167. | Vișeu de Sus | oraș | Maramureș | 18.444 |
168. | Vlăhița | oraș | Harghita | 7.392 |
169. | Vulcan | oraș | Hunedoara | 33.186 |
170. | Zărnești | oraș | Brașov | 26.520 |
171. | Zimnicea | oraș | Teleorman | 16.787 |
172. | Zlatna | oraș | Alba | 9.254 |
|
6.0. Zone lipsite de orașe pe o rază de circa 25-30 km, care necesită acțiuni prioritare pentru dezvoltarea de localități cu rol de servire intercomunală
| Zona | Județul | Suprafața orientativă (ha) | Numărul de locuitori la 1 ianuarie 1999 | Numărul de comune | Numărul de sate |
| Zona 1 | Constanța | 147.156 | 25.769 | 8 | 31 |
| Tulcea | 181.397 | 39.719 | 14 | 52 |
| Total zona 1 | 328.553 | 65.488 | 22 | 83 |
| Zona 2 | Constanța | 157.150 | 36.160 | 11 | 51 |
| Total zona 2 | 157.150 | 36.160 | 11 | 51 |
| Zona 3 | Brăila | 36.115 | 13.774 | 4 | 15 |
| Călărași | 30.834 | 11.896 | 2 | 6 |
| Ialomița | 80.898 | 30.857 | 10 | 26 |
| Total zona 3 | 147.847 | 56.527 | 16 | 47 |
| Zona 4 | Argeș | 84.586 | 42.396 | 13 | 52 |
| Olt | 57.019 | 32.323 | 10 | 27 |
| Teleorman | 82.339 | 44.999 | 14 | 50 |
| Total zona 4 | 223.944 | 119.718 | 37 | 129 |
| Zona 5 | Dolj | 177.423 | 101.701 | 21 | 52 |
| Total zona 5 | 177.423 | 101.701 | 21 | 52 |
| Zona 6 | Dolj | 33.764 | 12.432 | 4 | 41 |
| Gorj | 65.823 | 36.148 | 11 | 74 |
| Vâlcea | 184.012 | 118.507 | 35 | 279 |
| Total zona 6 | 283.599 | 167.087 | 50 | 394 |
| Zona 7 | Dolj | 102.778 | 38.230 | 17 | 72 |
| Mehedinți | 79.882 | 38.714 | 11 | 31 |
| Total zona 7 | 182.660 | 76.944 | 28 | 103 |
| Zona 8 | Arad | 152.554 | 30.200 | 12 | 83 |
| Timiș | 53.713 | 7.016 | 6 | 28 |
| Total zona 8 | 206.267 | 37.216 | 18 | 111 |
| Zona 9 | Arad | 29.019 | 8.329 | 3 | 19 |
| Bihor | 75.393 | 37.007 | 10 | 60 |
| Total zona 9 | 104.412 | 42.336 | 13 | 79 |
| Zona 10 | Sălaj | 111.983 | 31.469 | 13 | 70 |
| Total zona 10 | 111.983 | 31.469 | 13 | 70 |
| Zona 11 | Maramureș | 41.417 | 24.173 | 5 | 33 |
| Sălaj | 48.481 | 14.035 | 7 | 52 |
| Total zona 11 | 89.898 | 38.208 | 12 | 85 |
| Zona 12 | Bistrița-Năsăud | 82.187 | 31.459 | 11 | 67 |
| Cluj | 44.716 | 19.054 | 8 | 42 |
| Mureș | 68.322 | 40.952 | 14 | 104 |
| Total zona 12 | 195.225 | 91.207 | 33 | 213 |
| Zona 13 | Botoșani | 118.290 | 73.208 | 17 | 89 |
| Iași | 59.072 | 29.437 | 7 | 39 |
| Total zona 13 | 177.362 | 102.645 | 24 | 128 |
| Zona 14 | Iași | 49.789 | 31.724 | 9 | 31 |
| Vaslui | 46.054 | 24.723 | 8 | 41 |
| Total zona 14 | 95.843 | 56.447 | 17 | 72 |
| Zona 15 | Bacău | 134.037 | 66.819 | 20 | 176 |
| Iași | 43.213 | 35.951 | 8 | 50 |
| Neamț | 22.398 | 12.710 | 4 | 28 |
| Vaslui | 222.906 | 99.720 | 28 | 198 |
| Total zona 15 | 422.554 | 215.200 | 60 | 452 |
| Zona 16 | Buzău | 159.832 | 96.782 | 29 | 241 |
| Vrancea | 228.597 | 75.311 | 22 | 149 |
| Total zona 16 | 388.429 | 172.093 | 51 | 390 |
| Zona 17 | Brăila | 59.288 | 15.372 | 7 | 27 |
| Buzău | 13.203 | 4.506 | 2 | 5 |
| Galați | 94.792 | 72.921 | 13 | 26 |
| Vrancea | 33.965 | 13.966 | 4 | 17 |
| Total zona 17 | 201.248 | 106.765 | 26 | 75 |
|
NOTĂ: Reprezentarea grafică a zonelor cuprinse în prezenta anexă este redată în anexa nr. III. 6.1. Zone lipsite de orașe pe o rază de circa 25-30 km, care necesită acțiuni prioritare pentru dezvoltarea de localități cu rol de servire intercomunală
LISTA CUPRINZÂND COMUNELE
- Zona 1
- Constanța
- Cogealac
- Crucea
- Mihai Viteazu
- Nicolae Bălcescu
- Pantelimon
- Siliștea
- Târgușor
- Vulturu
- Tulcea
- Baia
- Beidaud
- Casimcea
- Cerna
- Ciucurova
- Dăeni
- Dorobanțu
- Hamcearca
- Horia
- Izvoarele
- Ostrov
- Peceneaga
- Stejaru
- Topolog
- Total zona 1: 22 de comune
- Zona 2
- Constanța
- Adamclisi
- Aliman
- Băneasa
- Cobadin
- Deleni
- Dobromir
- Dumbrăveni
- Independența
- Ion Corvin
- Lipnița
- Oltina
- Total zona 2: 11 comune
- Zona 3
- Brăila
- Ciocile
- Cireșu
- Roșiori
- Ulmu
- Călărași
- Dragalina
- Dragoș Vodă
- Ialomița
- Axintele
- Balaciu
- Căzănești
- Ciochina
- Cocora
- Grindu
- Munteni-Buzău
- Reviga
- Sălcioara
- Sfântu Gheorghe
- Total zona 3: 16 comune
- Zona 4
- Argeș
- Bârla
- Căldăraru
- Hârșești
- Izvoru
- Miroși
- Mozăceni
- Negrași
- Popești
- Recea
- Slobozia
- Ștefan cel Mare
- Teiu
- Ungheni
- Olt
- Crâmpoia
- Icoana
- Mihăești
- Movileni
- Nicolae Titulescu
- Radomirești
- Seaca
- Șerbănești
- Tufeni
- Văleni
- Teleorman
- Balaci
- Ciolănești
- Dobrotești
- Gratia
- Necșești
- Poeni
- Sârbeni
- Scurtu Mare
- Siliștea
- Siliștea-Gumești
- Tătărăștii de Jos
- Tătărăștii de Sus
- Trivalea-Moșteni
- Zâmbreasca
- Total zona 4: 37 de comune
- Zona 5
- Dolj
- Amărăștii de Jos
- Amărăștii de Sus
- Apele Vii
- Bârca
- Bechet
- Bistreț
- Castranova
- Călărași
- Celaru
- Daneți
- Dăbuleni
- Dioști
- Dobrești
- Gângiova
- Gighera
- Goicea
- Măceșu de Sus
- Măceșu de Jos
- Mârșani
- Ostroveni
- Sadova
- Total zona 5: 21 de comune
- Zona 6
- Dolj
- Bulzești
- Fărcaș
- Melinești
- Murgași
- Gorj
- Berlești
- Bustuchin
- Căpreni
- Crușeț
- Dănciulești
- Hurezani
- Logrești
- Stejari
- Stoina
- Turburea
- Țânțăreni
- Vâlcea
- Alunu
- Amărăști
- Băbeni
- Bălcești
- Berbești
- Copăceni
- Dănicei
- Drăgoești
- Făurești
- Fârtățești
- Galicea
- Ghioroiu
- Glăvile
- Grădiștea
- Gușoeni
- Ionești
- Lădești
- Lăpușata
- Livezi
- Mateești
- Măciuca
- Olanu
- Orlești
- Pesceana
- Popești
- Roești
- Roșiile
- Scundu
- Sinești
- Stănești
- Stoilești
- Șirineasa
- Tetoiu
- Valea Mare
- Zătreni
- Total zona 6: 50 de comune
- Zona 7
- Dolj
- Botoșești-Paia
- Brabova
- Carpen
- Cernătești
- Gogoșu
- Grecești
- Orodel
- Plenița
- Predești
- Sălcuța
- Seaca de Pădure
- Secu
- Sopot
- Terpezița
- Vârtop
- Vela
- Verbița
- Mehedinți
- Bălăcița
- Bâcleș
- Cujmir
- Dârvari
- Gârla Mare
- Gruia
- Obârșia de Câmp
- Oprișor
- Pristol
- Salcia
- Vânători
- Total zona 7: 28 de comune
- Zona 8
- Arad
- Bata
- Birchiș
- Bârzava
- Brazii
- Gurahonț
- Hălmagiu
- Hălmăgel
- Petriș
- Pleșcuța
- Săvârșin
- Vărădia de Mureș
- Vârfurile
- Timiș
- Bara
- Bogda
- Brestovăț
- Ghizela
- Mașloc
- Secaș
- Total zona 8: 18 comune
- Zona 9
- Arad
- Apateu
- Craiva
- Hășmaș
- Bihor
- Căpâlna
- Ceica
- Cociuba Mare
- Drăgești
- Holod
- Lăzăreni
- Olcea
- Sâmbăta
- Șoimi
- Tinca
- Total zona 9: 13 comune
- Zona 10
- Sălaj
- Almașu
- Buciumi
- Cizer
- Cuzăplac
- Dragu
- Fildu de Jos
- Halmășd
- Hida
- Plopiș
- Sâg
- Sânmihaiu Almașului
- Valcău de Jos
- Zimbor
- Total zona 10: 13 comune
- Zona 11
- Maramureș
- Boiu Mare
- Mireșu Mare
- Șomcuta Mare
- Ulmeni
- Valea Chioarului
- Sălaj
- Gâlgău
- Ileanda
- Letca
- Lozna
- Poiana Blenchii
- Rus
- Zalha
- Total zona 11: 12 comune
- Zona 12
- Bistrița-Năsăud
- Budești
- Chiochiș
- Galații Bistriței
- Lechința
- Matei
- Miceștii de Câmpie
- Milaș
- Silivașu de Câmpie
- Sânmihaiu de Câmpie
- Teaca
- Urmeniș
- Cluj
- Buza
- Cămărașu
- Cătina
- Frata
- Geaca
- Mociu
- Pălatca
- Suatu
- Mureș
- Band
- Cozma
- Crăiești
- Fărăgău
- Grebenișu de Câmpie
- Miheșu de Câmpie
- Pogăceaua
- Râciu
- Sărmașu
- Sânpetru de Câmpie
- Șăulia
- Șincai
- Valea Largă
- Zau de Câmpie
- Total zona 12: 33 de comune
- Zona 13
- Botoșani
- Albești
- Călărași
- Dobârceni
- Durnești
- Flămânzi
- Frumușica
- Hlipiceni
- Lunca
- Mihălășeni
- Prăjeni
- Răuseni
- Ripiceni
- Românești
- Santa Mare
- Ștefănești
- Todireni
- Trușești
- Iași
- Andrieșeni
- Bivolari
- Gropnița
- Probota
- Șipote
- Trifești
- Vlădeni
- Total zona 13: 24 de comune
- Zona 14
- Iași
- Ciortești
- Costuleni
- Cozmești
- Dolhești
- Gorban
- Grozești
- Moșna
- Prisăcani
- Răducăneni
- Vaslui
- Arsura
- Boțești
- Bunești-Averești
- Codăești
- Dănești
- Drânceni
- Miclești
- Tăcuta
- Total zona 14: 17 comune
- Zona 15
- Iași
- Dagâța
- Ipatele
- Mironeasa
- Scânteia
- Șcheia
- Tansa
- Țibana
- Țibănești
- Neamț
- Bozieni
- Oniceni
- Poienari
- Valea Ursului
- Bacău
- Colonești
- Corbasca
- Dealu Morii
- Filipeni
- Găiceana
- Glăvănești
- Horgești
- Huruiești
- Izvoru Berheciului
- Lipova
- Motoșeni
- Oncești
- Parincea
- Pâncești
- Plopana
- Podu Turcului
- Răchitoasa
- Stănișești
- Tătărăști
- Vultureni
- Vaslui
- Albești
- Alexandru Vlahuță
- Banca
- Berezeni
- Blăgești
- Bogdănești
- Bogdănița
- Costești
- Dimitrie Cantemir
- Dragomirești
- Fălciu
- Găgești
- Gherghești
- Hoceni
- Iana
- Ivănești
- Lunca Banului
- Mălușteni
- Murgeni
- Poienești
- Puiești
- Pungești
- Roșiești
- Șuletea
- Vetrișoaia
- Viișoara
- Voinești
- Vutcani
- Total zona 15: 60 de comune
- Zona 16
- Buzău
- Beceni
- Berca
- Bisoca
- Bozioru
- Brăești
- Buda
- Calvini
- Cănești
- Cătina
- Cernătești
- Chiliile
- Cislău
- Cozieni
- Lopătari
- Măgura
- Mărgăritești
- Mânzălești
- Murgești
- Odăile
- Pardoși
- Pănătău
- Pătârlagele
- Pârscov
- Sărulești
- Scorțoasa
- Tisău
- Valea Salciei
- Vintilă Vodă
- Viperești
- Vrancea
- Andreiașu de Jos
- Bârsești
- Chiojdeni
- Câmpuri
- Dumitrești
- Gura Caliței
- Jitia
- Mera
- Năruja
- Nereju
- Nistorești
- Paltin
- Poiana Cristei
- Răcoasa
- Reghiu
- Soveja
- Tulnici
- Valea Sării
- Vidra
- Vintileasca
- Vizantea Livezi
- Vrâncioaia
- Total zona 16: 51 de comune
- Zona 17
- Brăila
- Gemenele
- Măxineni
- Racovița
- Râmnicelu
- Romanu
- Salcia Tudor
- Scorțaru Nou
- Buzău
- Balta Albă
- Vâlcelele
- Galați
- Costache Negri
- Cuca
- Cudalbi
- Foltești
- Frumușița
- Fundeni
- Grivița
- Ivești
- Liești
- Măstăcani
- Pechea
- Rediu
- Scânteiești
- Vrancea
- Bălești
- Ciorăști
- Măicănești
- Nănești
- Total zona 17: 26 de comune
NOTĂ: Reprezentarea grafică a localităților urbane cuprinse în prezenta anexă este redată în anexa nr. III.
ANEXA Nr. III
ANEXA Nr. IV
LOCALITĂȚI RURALE
1.0. Ierarhizarea localităților rurale pe ranguri
Ierarhizarea localităților rurale pe ranguri este următoarea:
| Nr. | Rangul | Statutul localității |
| 1.1 | IV | sate reședință de comună |
1.2 | V | sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor sau orașelor |
|
2.0. Elemente și nivel de dotare ale localităților rurale de rang IV
Rangul IV este atribuit satelor reședință de comună. Dotările minime obligatorii necesare în vederea servirii tuturor satelor din cadrul comunei respective sunt:
- sediu de primărie;
- grădiniță, școală primară și gimnazială;
- dispensar medical, farmacie sau punct farmaceutic;
- poștă, servicii telefonice;
- sediu de poliție și de jandarmerie;
- cămin cultural cu bibliotecă;
- magazin general, spații pentru servicii;
- teren de sport amenajat;
- parohie;
- cimitir;
- stație/haltă C.F. sau stație de transport auto;
- dispensar veterinar;
- sediu al serviciului de pompieri;
- puncte locale pentru depozitarea controlată a deșeurilor;
- alimentare cu apă prin cișmele stradale.
3.0. Elemente și nivel de dotare ale localităților rurale de rang V
Rangul V este atribuit satelor componente ale comunelor și satelor aparținând municipiilor sau orașelor. Existența unor dotări publice sau comerciale și dimensiunea acestora sunt determinate de numărul de locuitori și de specificul așezării. Dotările minime obligatorii în satele având peste 200 de locuitori sunt:
- școală primară;
- punct sanitar;
- magazin pentru comerț alimentar și nealimentar.
Aceste dotări sunt necesare și în cazul satelor având o populație de până la 200 de locuitori, când satele respective sunt izolate, situate la distanțe de peste 3-5 km față de satul cel mai apropiat care dispune de astfel de dotări.
4.0. Condiții necesare pentru înființarea de comune
- Populația minimă - 1.500 de locuitori
- Potențial economic care să asigure echilibrul bugetar al comunei
- Legături pe drumuri sau pe calea ferată între satul reședință de comună și celelalte sate componente
- Reducerea distanței dintre satul reședință de comună și celelalte sate componente
- Spații construite pentru instituții și dotări*):
- primărie;
- școală primară și gimnazială;
- dispensar uman, farmacie sau punct farmaceutic;
- post de poliție;
- stație/haltă C.F. sau stație de transport auto
*) După declararea noii comune este necesară completarea dotărilor minime obligatorii în satul reședință de comună, conform pct. 2.0. Condițiile menționate la pct. 4.0 trebuie să fie îndeplinite și de comuna care rămâne după desprinderea unei comune noi.
5.0. Comune în care s-au produs scăderi accentuate de populație în perioada 1966-1998, care necesită acțiuni de sprijin și revitalizare
Nr. crt. | Județul | Comune cu scăderi de populație |
Scăderi de 30,0-50,0% | Scăderi de peste 50% |
Numărul de comune | % din numărul total de comune | % din suprafața totală | % din populația rurală | Numărul de comune | % din numărul total de comune | % din suprafața totală | % din populația rurală |
1. | Alba | 25 | 38,5 | 36,0 | 29,6 | 10 | 15,3 | 13,4 | 7,1 |
2. | Arad | 19 | 28,4 | 34,0 | 20,7 | 5 | 7,5 | 8,0 | 2,6 |
3. | Argeș | 21 | 22,6 | 23,6 | 18,6 | 2 | 2,1 | 13,2 | 1,4 |
4. | Bacău | 14 | 17,7 | 13,6 | 10,2 | 1 | 1,3 | 0,9 | 0,4 |
5. | Bihor | 27 | 31,4 | 27,4 | 24,1 | 1 | 1,2 | 1,7 | 0,7 |
6. | Bistrița-Năsăud | 5 | 9,4 | 8,4 | 6,8 | 4 | 7,5 | 4,4 | 3,2 |
7. | Botoșani | 33 | 48,5 | 47,6 | 39,7 | - | - | - | - |
8. | Brașov | 13 | 30,2 | 37,3 | 20,2 | 2 | 4,7 | 3,4 | 1,6 |
9. | Brăila | 17 | 43,6 | 43,3 | 35,1 | 2 | 5,1 | 3,4 | 2,1 |
10. | Buzău | 31 | 38,3 | 34,0 | 28,1 | 4 | 4,9 | 2,0 | 1,2 |
11. | Caraș-Severin | 24 | 34,8 | 34,5 | 27,7 | 7 | 10,1 | 5,8 | 4,7 |
12. | Călărași | 16 | 33,3 | 34,6 | 28,1 | 4 | 8,3 | 6,9 | 3,9 |
13. | Cluj | 30 | 40,5 | 42,9 | 34,5 | 18 | 24,3 | 24,2 | 12,9 |
14. | Constanța | 11 | 20,4 | 22,2 | 14,0 | 3 | 5,5 | 3,8 | 1,7 |
15. | Covasna | 2 | 6,1 | 2,5 | 2,5 | - | - | - | - |
16. | Dâmbovița | 1 | 1,3 | 1,6 | 0,5 | - | - | - | - |
17. | Dolj | 36 | 38,3 | 36,2 | 28,5 | 5 | 5,3 | 5,2 | 2,6 |
18. | Galați | 17 | 30,3 | 28,8 | 16,2 | 1 | 1,8 | 1,1 | 0,7 |
19. | Giurgiu | 14 | 30,4 | 31,9 | 24,0 | 5 | 10,9 | 13,2 | 6,3 |
20. | Gorj | 2 | 3,2 | 1,9 | 1,6 | - | - | - | - |
21. | Harghita | 7 | 14,3 | 16,0 | 8,9 | 1 | 2,0 | 1,3 | 0,6 |
22. | Hunedoara | 19 | 33,9 | 31,7 | 29,4 | 10 | 17,8 | 13,9 | 7,8 |
23. | Ialomița | 21 | 42,8 | 37,8 | 32,2 | 3 | 6,1 | 7,9 | 2,9 |
24. | Iași | 12 | 14,1 | 11,6 | 7,8 | 1 | 1,2 | 0,5 | 0,3 |
25. | Ilfov | 3 | 7,9 | 9,6 | 3,0 | - | - | - | - |
26. | Maramureș | 5 | 8,1 | 5,2 | 2,8 | - | - | - | - |
27. | Mehedinți | 24 | 40,7 | 38,9 | 33,0 | 7 | 11,8 | 12,5 | 7,8 |
28. | Mureș | 27 | 30,0 | 22,2 | 19,4 | 8 | 8,9 | 6,1 | 3,9 |
29. | Neamț | 10 | 14,3 | 9,8 | 8,3 | - | - | - | - |
30. | Olt | 16 | 17,0 | 19,7 | 13,2 | 2 | 2,1 | 1,6 | 0,8 |
31. | Prahova | 5 | 5,8 | 3,5 | 2,1 | 1 | 1,2 | 0,6 | 0,2 |
32. | Satu Mare | 23 | 41,0 | 47,6 | 30,0 | - | - | - | - |
33. | Sălaj | 27 | 49,0 | 54,8 | 45,1 | 6 | 10,9 | 11,7 | 5,4 |
34. | Sibiu | 15 | 28,3 | 31,9 | 27,2 | 8 | 15,1 | 13,8 | 7,2 |
35. | Suceava | 1 | 1,1 | 0,5 | 0,5 | - | - | - | - |
36. | Teleorman | 37 | 42,0 | 46,2 | 40,2 | 5 | 5,7 | 4,9 | 2,7 |
37. | Timiș | 27 | 36,0 | 40,5 | 29,6 | 4 | 5,3 | 3,9 | 0,7 |
38. | Tulcea | 15 | 34,9 | 49,6 | 26,3 | 3 | 7,0 | 6,7 | 2,6 |
39. | Vaslui | 31 | 43,7 | 41,6 | 33,0 | 1 | 1,4 | 0,9 | 0,6 |
40. | Vâlcea | 13 | 16,9 | 16,7 | 10,2 | - | - | - | - |
41. | Vrancea | 8 | 13,6 | 12,0 | 9,3 | - | - | - | - |
| TOTAL: | 704 | 26,2 | 27,2 | 18,3 | 134 | 5,0 | 5,0 | 1,9 |
NOTĂ: Reprezentarea grafică a localităților rurale cuprinse în prezenta anexă este redată în anexa nr. V. 5.1. Lista cuprinzând comunele în care s-au produs scăderi accentuate de populație în perioada 1966-1998, care necesită acțiuni de sprijin și revitalizare
- Județul Alba
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Albac Alba
- Arieșeni
- Avram Iancu
- Berghin
- Blandiana
- Bucium
- Cenade
- Cergău
- Ciuruleasa
- Gârbova
- Gârda de Sus
- Hopârta
- Horea
- Livezile
- Lopadea Nouă
- Mirăslău
- Noșlac
- Ocoliș
- Poiana Vadului
- Poșaga
- Scărișoara
- Sohodol
- Șpring
- Valea Lungă
- Vidra
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Almașu Mare
- Ceru-Băcăinți
- Doștat
- Fărău
- Întregalde
- Mogoș
- Ohaba
- Ponor
- Râmeț
- Roșia de Secaș
- Județul Arad
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bârzava
- Birchiș
- Cermei
- Chisindia
- Conop
- Craiva
- Dieci
- Dorgoș
- Grăniceri
- Hălmăgel
- Hășmaș
- Mișca
- Petriș
- Pilu
- Pleșcuța
- Șicula
- Socodor
- Târnova
- Zărand
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Bata
- Șilindia
- Șiștarovăț
- Tauț
- Zerind
- Județul Argeș
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bârla
- Brăduleț
- Căldăraru
- Corbeni
- Cotmeana
- Dâmbovicioara
- Hârsești
- Lunca Corbului
- Mozăceni
- Negrași
- Popești
- Recea
- Rociu
- Sălătrucu
- Săpata
- Stolnici
- Suseni
- Teiu
- Uda
- Ungheni
- Vedea
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Arefu
- Nucșoara
- Județul Bacău
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Berești-Bistrița
- Colonești
- Dealu Morii
- Filipeni
- Letea Veche
- Lipova
- Motoșeni
- Oncești
- Plopana
- Roșiori
- Secuieni
- Strugari
- Tătărăști
- Vultureni
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Izvoru Berheciului
- Județul Bihor
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Husasău de Tinca
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Abram
- Boianu Mare
- Brusturi
- Căpâlna
- Cefa
- Cetariu
- Cherechiu
- Chișlaz
- Ciuhoi
- Cociuba Mare
- Copăcel
- Criștioru de Jos
- Derna
- Drăgești
- Holod
- Lăzăreni
- Mădăras
- Săcădat
- Sălacea
- Sălard
- Sâmbăta
- Sârbi
- Șimian
- Șinteu
- Spinuș
- Tarcea
- Viișoara
- Județul Bistrița-Năsăud
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Budești
- Chiochiș
- Matei
- Silivașu de Câmpie
- Târlișua
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Miceștii de Câmpie
- Milaș
- Sânmihaiu de Câmpie
- Urmeniș
- Județul Botoșani
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Avrămeni
- Bălușeni
- Brăești
- Concești
- Cordăreni
- Corlăteni
- Coțușca
- Dângeni
- Dobârceni
- George Enescu
- Gorbănești
- Havârna
- Hănești
- Hilișeu-Horia
- Hlipiceni
- Lunca
- Manoleasa
- Mihăileni
- Mitoc
- Păltiniș
- Rădăuți-Prut
- Răuseni
- Ripiceni
- Roma
- Santa Mare
- Suharău
- Știubieni
- Todireni
- Unțeni
- Văculești
- Vârfu Câmpului
- Viișoara
- Vlăsinești
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Brașov
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bunești
- Cața
- Fundata
- Hârseni
- Jibert
- Lisa
- Mândra
- Părău
- Recea
- Șercaia
- Șoarș
- Ucea
- Viștea
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Beclean
- Ticușu
- Județul Brăila
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Berteștii de Jos
- Bordei Verde
- Ciocile
- Cireșu
- Frecăței
- Galbenu
- Gradiștea
- Măxineni
- Râmnicelu
- Romanu
- Roșiori
- Salcia Tudor
- Siliștea
- Surdila-Greci
- Unirea
- Vișani
- Zăvoaia
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Racovița
- Scorțaru Nou
- Județul Buzău
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Amaru
- Bălăceanu
- Balta Albă
- Blăjani
- Boldu
- Bozioru
- Brădeanu
- Breaza
- C. A. Rosetti
- Cănești
- Colți
- Cozieni
- Ghergheasa
- Glodeanu Sărat
- Glodeanu-Siliștea
- Mărgăritești
- Mihăilești
- Năeni
- Padina
- Pănătău
- Pietroasele
- Puiești
- Racovițeni
- Robeasca
- Săgeata
- Sărulești
- Scorțoasa
- Scutelnici
- Valea Salciei
- Vâlcelele
- Ziduri
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Chiliile
- Murgești
- Odăile
- Pardoși
- Județul Caraș-Severin
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bănia
- Berliște
- Berzasca
- Buchin
- Cărbunari
- Ciclova Română
- Copăcele
- Doclin
- Dognecea
- Ezeriș
- Forotic
- Goruia
- Lăpușnicel
- Mehadia
- Naidăș
- Prigor
- Ramna
- Sasca Montană
- Socol
- Târnova
- Ticvaniu Mare
- Văliug
- Vărădia
- Vermeș
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Brebu
- Brebu Nou
- Ciuchici
- Ciudanovița
- Fârliug
- Ocna de Fier
- Zorlențu Mare
- Județul Călărași
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Alexandru Odobescu
- Belciugatele
- Ciocănești
- Cuza Vodă
- Dichiseni
- Dor Mărunt
- Dorobanțu
- Grădiștea
- Ileana
- Lupșanu
- Nicolae Bălcescu
- Radovanu
- Sărulești
- Sohatu
- Vâlcelele
- Vlad Țepeș
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Frăsinet
- Gurbănești
- Ulmu
- Valea Argovei
- Județul Cluj
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Așchileu
- Băișoara
- Căianu
- Călățele
- Cămărașu
- Căpușu Mare
- Cătina
- Ceanu Mare
- Cojocna
- Dăbâca
- Feleacu
- Fizeșu Gherlii
- Frata
- Gârbău
- Izvoru Crișului
- Jichișu de Jos
- Jucu
- Măguri-Răcătău
- Mănăstireni
- Mintiu Gherlii
- Mociu
- Moldovenești
- Săcuieu
- Sâncraiu
- Sânmărtin
- Sânpaul
- Suatu
- Tureni
- Țaga
- Valea Ierii
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Aiton
- Aluniș
- Beliș
- Bobâlna
- Borșa
- Buza
- Chinteni
- Ciurila
- Cornești
- Geaca
- Mărgău
- Pălatca
- Panticeu
- Petreștii de Jos
- Ploscoș
- Recea-Cristur
- Vad
- Vultureni
- Județul Constanța
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Dumbrăveni
- Ion Corvin
- Vulturu
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Adamclisi
- Aliman
- Cerchezu
- Deleni
- Dobromir
- Gârliciu
- Lipnița
- Oltina
- Ostrov
- Saraiu
- Seimeni
- Județul Covasna
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Comandău
- Ilieni
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Dâmbovița
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Cornățelu
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Dolj
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Afumați
- Bistreț
- Botoșești-Paia
- Bulzești
- Carpen
- Celaru
- Cernătești
- Cioroiași
- Drăgotești
- Drănic
- Ghercești
- Gighera
- Gângiova
- Goicea
- Grecești
- Ișalnița
- Izvoare
- Măceșu de Jos
- Măceșu de Sus
- Mischii
- Murgași
- Negoi
- Orodel
- Ostroveni
- Perișor
- Radovan
- Robănești
- Sălcuța
- Seaca de Câmp
- Secu
- Siliștea Crucii
- Sopot
- Teslui
- Urzicuța
- Valea Stanciului
- Vela
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Brabova
- Gogoșu
- Seaca de Pădure
- Terpezița
- Vârvoru de Jos
- Județul Galați
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bălăbănești
- Bălășești
- Băleni
- Berești-Meria
- Cavadinești
- Cerțești
- Corni
- Gohor
- Jorăști
- Nămoloasa
- Oancea
- Priponești
- Scânteiești
- Smulți
- Suceveni
- Vârlezi
- Vlădești
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Cuca
- Județul Giurgiu
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bucșani
- Bulbucata
- Călugăreni
- Daia
- Găujani
- Ghimpați
- Gostinari
- Greaca
- Iepurești
- Izvoarele
- Letca Nouă
- Putineiu
- Singureni
- Toporu
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Gogoșari
- Răsuceni
- Schitu
- Stănești
- Stoenești
- Județul Gorj
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Arcani
- Câlnic
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Harghita
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Atid
- Dârjiu
- Mărtiniș
- Merești
- Plăieșii de Jos
- Șimonești
- Ulieș
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Săcel
- Județul Hunedoara
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Baia de Criș
- Băița
- Bănița
- Blăjeni
- Boșorod
- Brănișca
- Cârjiți
- Cerbăl
- Densuș
- Dobra
- Ghelari
- Gurasada
- Lăpugiu de Jos
- Mărtinești
- Pestișu Mic
- Ribița
- Tomești
- Vorța
- Zam
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Balșa
- Bătrâna
- Bulzeștii de Sus
- Bunila
- Burjuc
- Lelese
- Lunca Cernii de Jos
- Teliucu Inferior
- Toplița
- Unirea
- Județul Ialomița
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Adâncata
- Albești
- Balaciu
- Bărcănești
- Brazii
- Ciocârlia
- Ciochina
- Ciulnița
- Cocora
- Cosâmbești
- Grindu
- Miloșești
- Perieți
- Reviga
- Sălcioara
- Sfântu Gheorghe
- Sinești
- Sudiți
- Valea Ciorii
- Valea Măcrișului
- Vlădeni
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Axintele
- Drăgoești
- Giurgeni
- Județul Iași
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Andrieșeni
- Coarnele Caprei
- Costuleni
- Cozmești
- Dobrovăț
- Grozești
- Ipatele
- Moșna
- Prisăcani
- Românești
- Tansa
- Țuțora
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Cucuteni
- Județul Ilfov
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Dascălu
- Nuci
- Petrăchioaia
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Maramureș
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Ariniș
- Asuaju de Sus
- Băsești
- Bicaz
- Vima Mică
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Mehedinți
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Balta
- Bălăcița
- Bâlvănești
- Breznița-Motru
- Burila Mare
- Căzănești
- Corlățel
- Devesel
- Dubova
- Dumbrava
- Greci
- Husnicioara
- Ilovăț
- Izvoru Bârzii
- Livezile
- Malovăț
- Obârșia de Câmp
- Oprișor
- Podeni
- Pristol
- Rogova
- Șișești
- Vânători
- Vânjuleț
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Bâcleș
- Cireșu
- Godeanu
- Pădina
- Poroina Mare
- Prunișor
- Vlădaia
- Județul Mureș
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Apold
- Ațintiș
- Bahnea
- Beica de Jos
- Bogata
- Chiheru de Jos
- Coroisânmărtin
- Crăiești
- Cucerdea
- Cuci
- Fântânele
- Fărăgău
- Grebenișu de Câmpie
- Hodoșa
- Măgherani
- Miheșu de Câmpie
- Neaua
- Ogra
- Pogăceaua
- Sânger
- Sânpetru de Câmpie
- Șăulia
- Șincai
- Suplac
- Tăureni
- Voivodeni
- Zagăr
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Băla
- Bichiș
- Cozma
- Iclănzel
- Papiu Ilarian
- Râciu
- Vețca
- Viișoara
- Județul Neamț
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bahna
- Bârgăuani
- Dragomirești
- Făurei
- Icușești
- Moldoveni
- Poienari
- Războieni
- Stănița
- Tupilați
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Olt
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bărăști
- Colonești
- Corbu
- Cungrea
- Leleasca
- Mihăești
- Oporelu
- Pleșoiu
- Radomirești
- Seaca
- Spineni
- Sprâncenata
- Tătulești
- Teslui
- Vâlcele
- Văleni
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Făgețelu
- Topana
- Județul Prahova
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Ariceștii Zeletin
- Boldești-Gradiștea
- Călugăreni
- Salciile
- Tătaru
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Jugureni
- Județul Satu Mare
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Acâș
- Andrid
- Beltiug
- Căuaș
- Cehal
- Craidorolț
- Doba
- Hodod
- Homoroade
- Moftin
- Pir
- Pișcolt
- Pomi
- Sanislău
- Santău
- Săcășeni
- Săuca
- Socond
- Supur
- Terebești
- Tiream
- Valea Vinului
- Viile Satu Mare
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Sălaj
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Almașu
- Băbeni
- Bălan
- Buciumi
- Camăr
- Chieșd
- Cizer
- Coșeiu
- Creaca
- Cristolț
- Dobrin
- Fildu de Jos
- Gâlgău
- Gârbou
- Hida
- Horoatu Crasnei
- Ileanda
- Letca
- Măeriște
- Meseșenii de Jos
- Plopiș
- Poiana Blenchii
- Rus
- Sâg
- Sânmihaiu Almașului
- Someș-Odorhei
- Treznea
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Carastelec
- Cuzăplac
- Dragu
- Lozna
- Zalha
- Zimbor
- Județul Sibiu
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Apoldu de Jos
- Brădeni
- Chirpăr
- Iacobeni
- Laslea
- Loamneș
- Merghindeal
- Micăsasa
- Miercurea Sibiului
- Nocrich
- Porumbacu de Jos
- Șeica Mare
- Șeica Mică
- Slimnic
- Valea Viilor
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Alțâna
- Bârghiș
- Bruiu
- Cârțișoara
- Ludoș
- Marpod
- Mihăileni
- Păuca
- Județul Suceava
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Mușenița
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Teleorman
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Balaci
- Bogdana
- Botoroaga
- Călinești
- Călmățuiu de Sus
- Ciolănești
- Ciuperceni
- Crângeni
- Crângu
- Didești
- Drăcșenei
- Frumoasa
- Furculești
- Măgura
- Mârzănești
- Mereni
- Piatra
- Pietroșani
- Plopii-Slăvitești
- Putineiu
- Salcia
- Sârbeni
- Scurtu Mare
- Segarcea-Vale
- Sfințești
- Siliștea-Gumești
- Slobozia Mândra
- Stejaru
- Talpa
- Tătărăștii de Jos
- Traian
- Trivalea-Moșteni
- Troianu
- Vârtoape
- Viișoara
- Vitănești (Purani)
- Zâmbreasca
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Bujoreni
- Călmățuiu
- Necșești
- Răsmirești
- Săceni
- Județul Timiș
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Balinț
- Banloc
- Beba Veche
- Belinț
- Bethausen
- Boldur
- Cenad
- Ciacova
- Criciova
- Dudeștii Vechi
- Fârdea
- Ghizela
- Giera
- Jamu Mare
- Lenauheim
- Margina
- Nițchidorf
- Ohaba Lungă
- Pietroasa
- Pișchia
- Racovița
- Sacoșu Turcesc
- Topolovățu Mare
- Tormac
- Traian Vuia
- Uivar
- Victor Vlad Delamarina
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Bara
- Bogda
- Brestovăț
- Secaș
- Județul Tulcea
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Casimcea
- Ceamurlia de Jos
- Chilia Veche
- Ciucurova
- Crișan
- Dorobanțu
- Grindu
- Hamcearca
- Horia
- Maliuc
- Murighiol
- Sfântu Gheorghe
- Slava Cercheză
- Topolog
- Valea Nucarilor
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Beidaud
- C. A. Rosetti
- Ceatalchioi
- Județul Vaslui
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Alexandru Vlahuță
- Arsura
- Bălteni
- Bogdana
- Bogdănița
- Boțești
- Bunești-Averești
- Coroiești
- Costești
- Crețești
- Dănești
- Dimitrie Cantemir
- Dragomirești
- Gârceni
- Gherghești
- Hoceni
- Ivănești
- Mălușteni
- Oltenești
- Oșești
- Pădureni
- Puiești
- Pungești
- Roșiești
- Șuletea
- Tăcuta
- Tătărăni
- Viișoara
- Vulturești
- Vutcani
- Zăpodeni
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Blăgești
- Județul Vâlcea
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Amărăști
- Boișoara
- Câineni
- Ghioroiu
- Glăvile
- Gușoeni
- Lădești
- Măciuca
- Mădulari
- Milcoiu
- Racovița
- Runcu
- Stănești
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
- Județul Vrancea
- Comune cu scăderi de populație de 30,0-50,0%
- Bălești
- Boghești
- Ciorăști
- Corbița
- Gura Caliței
- Nănești
- Tănăsoaia
- Tătăranu
- Comune cu scăderi de populație de peste 50,0%
TOTAL: = 704 comune
NOTĂ: Reprezentarea grafică a localităților rurale cuprinse în prezenta anexă este redată în anexa nr. V.
ANEXA Nr. V
Miercuri, 25 aprilie 2018, 17:30
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.