LEGE nr.50 din 29 iulie 1991
privind autorizarea executarii constructiilor și unele masuri pentru realizarea locuintelor
![]() |
Textul actului republicat în M.Of. nr. 3/13 ian. 1997 |
![]() |
CAPITOLUL I
Autorizarea executării sau desființării construcțiilor
Art. 1. - Construcțiile civile, industriale, agricole sau de orice altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, eliberată în condițiile prezentei legi, și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor.
Art. 2. - Autorizația de construire constituie actul de autoritate al administrației locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea și funcționarea construcțiilor. Autorizația de construire se eliberează în temeiul și cu respectarea documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului, aprobate potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta lege.
Prin exceptare de la prevederile alineatului precedent, se pot emite autorizații de construire și în lipsa documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului, aprobate pentru:
Art. 3. - Autorizația de construire se eliberează pentru:
Art. 4. - Autorizația de construire se eliberează de către delegațiile permanente ale consiliilor județene, de primarul general al municipiului București sau de primari, după cum urmează:
Art. 5. - Cererea de eliberare a autorizației de construire va fi însoțită de certificatul de urbanism, emis de organele prevăzute la art. 4.
Certificatul de urbanism trebuie să cuprindă elemente privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor.
Art. 6. - Autorizația de construire se emite în cel mult 30 de zile de la înregistrarea cererii, la care se anexează, obligatoriu, documentația tehnică, formată din planul de amplasare a construcției, planuri din care să rezulte destinația, alcătuirea constructivă, funcțională și înfățișarea construcției, întocmite la o scară convenabilă de către un proiectant autorizat pentru lucrări de construcții, persoană fizică sau juridică, precum și dovada titlului solicitantului asupra terenului.
Documentația tehnică trebuie să fie verificată conform legii și să conțină și avizele legale necesare, pe funcțiuni, prezentate prin grija solicitantului.
În situația depunerii unei documentații tehnice incomplete, aceasta se restituie solicitantului în termen de 10 zile de la data înregistrării, cu menționarea în scris a elementelor necesare completării acesteia.
Documentația tehnică va fi semnată:
Documentațiile tehnice privind clădirile de locuințe parter și parter și etaj, care nu depășesc suprafața desfășurată de 175 m2, anexele gospodărești ale acestora cu o suprafață construită de până la 200 m2, precum și construcțiile provizorii, situate în afara zonelor protejate, stabilite potrivit prevederilor legale, pot fi semnate și de conductori arhitecți și subingineri, după caz.
Semnarea documentațiilor de către persoanele prevăzute la alin. 4, 5 și 6 atrage după sine răspunderea acestora în condițiile legii.
Art. 7. - Pentru autorizarea construcțiilor în zonele asupra cărora s-a instituit, potrivit legii, un anumit regim de protecție prevăzut în documentațiile de urbanism aprobate se va proceda după cum urmează:
Art. 8. - Se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări:
Art. 9. - Desființarea construcțiilor și amenajărilor prevăzute la art. 3 se face pe baza autorizației de desființare obținută, în prealabil, eliberată de primari, de primarul general al municipiului București sau de către delegațiile permanente ale consiliilor județene, după caz.
CAPITOLUL II
Concesionarea terenurilor pentru construcții
Art. 10. - Terenurile aparținând domeniului privat al statului sau unităților administrativ-teritoriale, destinate executării de construcții, pot fi concesionate prin licitație publică în condițiile respectării documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului, aprobate potrivit prezentei legi, și realizării de către concesionar a construcției. Concesiunea se face pe bază de oferte prezentate de către solicitanți, cu respectarea prevederilor legale și a dispozițiilor prezentului capitol, urmărindu-se valorificarea superioară a potențialului terenului, pe baza concepției urbanistice.
Art. 11. - Până la reglementarea prin lege a situației juridice, nu pot face obiectul concesiunii terenurile libere de construcții, aflate în administrarea consiliilor locale și care pot fi revendicate de foștii proprietari.
Art. 12. - Prin excepție de la prevederile art. 10, terenurile destinate executării de construcții se pot concesiona fără licitație publică, în următoarele cazuri:
Art. 13. - Terenurile prevăzute la art. 10, ce fac obiectul licitației, se aduc la cunoștință publică de către primarii unităților administrativ-teritorială unde sunt situate, printr-o publicație afișată la sediul acestora și tipărită în cel puțin două ziare de largă circulație, cu minimum 20 de zile înainte de data licitației.
Publicațiile privind licitația vor cuprinde data și locul desfășurării acesteia, suprafața și destinația terenului, stabilite prin planurile de urbanism sau prin concurs desfășurat potrivit legii, și taxa anuală minimală de concesionare. Oferta solicitanților va fi însoțită de un studiu de oportunitate sau de fezabilitate, după caz, cuprinzând în mod obligatoriu elementele tehnice necesare pentru caracterizarea funcționalității și capacității construcției, a gradului de ocupare a terenului, precum și a celorlalte elemente cuprinse în certificatul de urbanism. Nu vor fi acceptate decât ofertele care corespund documentației de urbanism și amenajare a teritoriului, aprobată potrivit legii. Licitația se efectuează, în condițiile legii, de comisiile instituite în acest scop de către consiliile județene sau Consiliul General al Municipiului București. Comisiile funcționează la sediul consiliilor locale în a căror unitate administrativ-teritorială sunt situate terenurile.
Art. 14. - Limita minimă a prețului concesiunii se stabilește, după caz, prin hotărârea consiliului județean, a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, astfel încât să asigure recuperarea în 25 de ani a prețului de vânzare al terenului, în condiții de piață, la care se adaugă costul lucrărilor de infrastructură aferente.
Art. 15. - Terenurile prevăzute la art. 10, ce se concesionează pentru realizarea de locuințe și spații construite asociate acestora, vor avea următoarele suprafețe:
Art. 16. - Pentru realizarea unei case de vacanță se poate concesiona un teren în suprafață de până la 250 m2.
Art. 17. - Împotriva licitației, până la momentul adjudecării, se va putea face contestație, de către orice persoană interesată, la judecătoria în a cărei rază teritorială are loc licitația. Contestația suspendă desfășurarea licitației până la soluționarea sa definitivă.
Art. 18. - Pe baza procesului-verbal de adjudecare a licitației sau a hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București, pentru situațiile prevăzute la art. 12, se va încheia actul de concesiune, care se va înregistra de către concesionar în evidențele de publicitate imobiliară, în termen de 10 zile de la data adjudecării sau emiterii hotărârii.
Art. 19. - Concesionarea terenurilor prevăzute la art. 10-16 se face în conformitate cu prevederile legii, durata acesteia fiind stabilită de către consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București, în funcție de prevederile documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului și de natura construcției; pentru construcțiile de locuințe concesionarea se face pe durata existenței construcțiilor.
Art. 20. - Intravilanul localităților se stabilește prin documentațiile de urbanism și amenajare a teritoriului, aprobate potrivit prezentei legi.
Terenurile destinate pentru construcții evidențiate în intravilan se scot din circuitul agricol, temporar sau definitiv, prin autorizația de construire.
Suprafețele de teren scoase din circuitul agricol se comunică de către delegațiile permanente ale consiliilor județene, de primarul general al municipiului București sau de primari, în termen de 10 zile de la eliberarea autorizațiilor, la oficiile teritoriale de cadastru.
CAPITOLUL III
Răspunderi și sancțiuni
Art. 21. - Constituie infracțiuni următoarele fapte:
Infracțiunile prevăzute la alin. 1 se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Art. 22. - În cazul săvârșirii faptelor prevăzute la art. 21, organele de inspecție și control prevăzute la art. 24 sunt obligate să sesizeze organele de urmărire penală.
Art. 23. - Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvărșite în astfel de condiții încât, potrivit legii, să fie considerate infracțiuni:
Art. 24. - Contravențiile prevăzute la art. 23 se constată de organele de control ale consiliilor județene și locale pentru faptele săvârșite în cadrul unităților lor administrativ-teritoriale, cu excepția contravenției arătate la art. 23 lit. f), care se constată în condițiile stabilite la alin. 3, precum și de către organele de control ale consiliilor județene pentru consiliile locale din cadrul unităților lor administrativ-teritoriale.
Procesele-verbale de constatare a contravențiilor, încheiate de organele de control, se înaintează, în vederea aplicării sancțiunii, șefului direcției care coordonează activitatea de urbanism și amenajare a teritoriului sau, după caz, președintelui ori vicepreședintelui consiliului județean, primarului sau viceprimarului unității administrativ-teritoriale unde s-a săvârșit contravenția.
Controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea executării construcțiilor se exercită de către Inspecția de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, care poate constata contravenții și poate aplica amenzi pe întreg teritoriul țării. Contravențiile privind executarea sau desființarea construcțiilor fără autorizație, prevăzute la art. 23 alin. 1 lit. a) și b), precum și cele prevăzute la lit. c) și d) pot fi constatate și de organele de poliție.
Art. 25. - O dată cu aplicarea amenzii pentru contravențiile prevăzute la art. 23 alin. 1 lit. a) și b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum și, după caz, măsurile pentru încadrarea acestora în prevederile autorizației sau desființarea lucrărilor executate fără autorizație sau cu încălcarea acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției.
În cazul în care organele care au aplicat amenda apreciază că lucrările executate fără autorizație sau cu încălcarea acesteia îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru eliberarea unei autorizații, acestea pot stabili, prin procesulverbal de constatare a contravenției, un termen în care contravenientul poate solicita și obține autorizația necesară sau, după caz, o nouă autorizație. În această situație, măsurile de desființare a construcțiilor vor fi dispuse numai după expirarea termenului stabilit.
Art. 26. - Dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 23 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârșirii faptei.
Art. 27. - În cazul în care persoanele sancționate contravențional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse în procesul-verbal de constatare a contravenției, potrivit prevederilor art. 25, organele de inspecție și de control prevăzute la art. 24 vor sesiza instanțele judecătorești pentru a dispune, după caz:
În situațiile prevăzute la art. 21, organele de inspecție și de control vor putea cere instanței penale să dispună, prin hotărârea de condamnare, măsurile menționate la alin. 1 lit. a) și b). Organele de inspecție și de control vor putea cere organelor de urmărire penală sesizate și, după caz, instanței, să dispună, ca măsură provizorie, în tot cuprinsul procesului penal, oprirea executării lucrărilor. Persoanele care au beneficiat de subvenție pentru construirea unei locuințe și pentru care s-a dispus măsura prevăzută la alin. 1 lit. b) vor restitui subvențiile primite, cu plata dobânzilor legale pentru perioada în care le-au folosit.
Art. 28. - Prin derogare de la prevederile art. 27, construcțiile executate fără autorizație de construire pe terenuri aparținând domeniului public al statului, al județelor, orașelor sau comunelor, vor putea fi desființate pe cale administrativă de către autoritatea administrației publice competente, fără sesizarea instanțelor judecătorești, la expirarea termenului stabilit prin procesul-verbal de constatare a contravenției, pe cheltuiala contravenientului.
Art. 29. - În cazul nerespectării termenelor limită stabilite, măsurile dispuse de instanță, în conformitate cu art. 27, se vor aduce la îndeplinire prin grija primarului, cu sprijinul organelor de poliție, cheltuielile urmând a fi suportate de către persoanele vinovate.
Art. 30. - În măsura în care prezenta lege nu dispune altfel, se aplică prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.
CAPITOLUL IV
Dispoziții finale
Art. 31. - Persoanele fizice și juridice, care beneficiază de teren în condițiile prezentei legi, sunt obligate să solicite emiterea autorizației de construire și să înceapă construcția în termen de cel mult un an de la data obținerii actului de concesionare a terenului.
În caz de încălcare a obligației prevăzute la alin. 1 concesionarea își pierde valabilitatea.
Art. 32. - Persoanele fizice și juridice, care realizează construcții în condițiile prezentei legi, au obligația de a executa integral construcțiile la termenul prevăzut în autorizație. Construcțiile se consideră terminate, dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizația de construire. În cazul când construcția nu a fost executată integral la termenul stabilit, autorizația se poate prelungi o singură dată, cu cel mult un an, de către organul care a emis-o.
Art. 33. - Toate construcțiile proprietate particulară, realizate în condițiile prezentei legi, se declară, în vederea impunerii, la organele financiare teritoriale sau la unitățile subordonate acestora, după terminarea lor completă și nu mai târziu de 15 zile de la data expirării termenului prevăzut în autorizația de construire.
Art. 34. - În cazul când într-o clădire se realizează mai multe apartamente și suprafețe locative cu altă destinație, proprietarii acestora dobândesc și o cotă-parte de proprietate asupra tuturor părților de construcție și instalații, precum și asupra tuturor dotărilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decât în comun, indiferent de tronsonul, scara sau etajul la care este situată proprietatea lor. O dată cu dreptul de proprietate asupra construcțiilor, în situația celor realizate în clădiri cu mai multe apartamente, proprietarul dobândește și o cotă-parte din dreptul de concesiune asupra terenului aparținând domeniului privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale. Cotele-părți prevăzute la alineatele precedente se determină proporțional cu suprafața construită a locuințelor, a caselor de vacanță ori a suprafețelor cu altă destinație din clădire, după caz.
Art. 35. - Dreptul de concesiune asupra terenului se transmite în caz de succesiune sau de înstrăinare a construcției pentru realizarea căreia el a fost construit.
Art. 36. - Autorizarea construcțiilor cu caracter militar se face în condițiile stabilite de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 37. - Guvernul României va reorganiza structurile organizatorice ale prefecturilor și primăriilor pentru cuprinderea atribuțiilor ce le revin în aplicarea prezentei legi.
Art. 38. - Formularele, procedura de autorizare și conținutul documentațiilor prevăzute la art. 2 alin. 2 și la art. 6 alin. 1 se vor stabili de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în termen de de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, și se publică în Monitorul Oficial al României.
Art. 39. - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi,
ANEXĂ
AVIZAREA ȘI APROBAREA
documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Nr. Categorii de crt. documentații Avizează Aprobă ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A. Plan de amenajare a teritoriului 1. Național Guvernul Parlamentul 2. Zonal Ministerul Lucrărilor Consiliile județene interesate Publice și Amenajării sau Consiliul General al Municipiului Teritoriului București Organismele centrale interesate 3. Județean sau al municipiului Ministerul Lucrărilor Consiliile județene sau București Publice și Amenajării Consiliul General al Municipiului Teritoriului București Organismele centrale interesate 4. Interorășenesc sau intercomunal Ministerul Lucrărilor Consiliile locale orășenești sau Publice și Amenajării comunale interesate Teritoriului Organismele teritoriale interesate 5. Municipal Ministerul Lucrărilor Consiliile locale municipale Publice și Amenajării Teritoriului Organismele teritoriale interesate 6. Orășenesc Organismele teritoriale Consiliile locale orășenești interesate 7. Comunal Organismele teritoriale Consiliile locale comunale interesate ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ B. Plan urbanistic general 1. Municipiul București Ministerul Lucrărilor Consiliul General al Municipiului Publice și Amenajării București Teritoriului Organismele centrale interesate 2. Municipiu Ministerul Lucrărilor Consiliile locale municipale Publice și Amenajării Teritoriului Organismele teritoriale interesate 3. Oraș Organismele teritoriale Consiliile locale orășenești interesate 4. Stațiune balneară, climaterică, Ministerul Lucrărilor Consiliile județene turistică Publice și Amenajării Teritoriului Ministerul Turismului Ministerul Sănătății Organismele teritoriale interesate 5. Sat Organismele teritoriale Consiliile locale comunale interesate ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ C. Plan urbanistic zonal 1. Zona centrală Ministerul Lucrărilor Consiliul General al Municipiului a municipiului Publice și Amenajării București București Teritoriului Organismele centrale interesate 2. Zona centrală Ministerul Lucrărilor Consiliile locale municipale a municipiului Publice și Amenajării Teritoriului Organismele teritoriale interesate 3. Zona centrală a orașului Organismele teritoriale Consiliile locale orășenești interesate 4. Zona centrală a satului Organismele teritoriale Consiliile locale comunale interesate 5. Alte zone funcționale Organismele teritoriale Consiliile locale sau Consiliul din localități interesate General al Municipiului București 6. Zone protejate Ministerul Lucrărilor Consiliile județene sau Consiliul Publice și Amenajării General al Municipiului Teritoriului București Organismele centrale și teritoriale interesate 7. Așezare de vacanță Ministerul Lucrărilor Consiliile județene sau Consiliul Publice și Amenajării General al Municipiului Teritoriului București Organismele centrale și teritoriale interesate ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ D. Plan urbanistic de detaliu 1. Investiții din competența Ministerul Lucrărilor Consiliile județene sau Consiliul de aprobare a Guvernului, Publice și Amenajării General al Municipiului a altor organe ale administrației Teritoriului București publice centrale și cele care se Organismele centrale amplasează în zone protejate și teritoriale interesate 2. Investiții din competența de Organismele teritoriale Consiliile locale sau Consiliul aprobare a organelor locale interesate General al Municipiului București ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ E. Regulamente de urbanism 1. Regulamentul general de urbanism Organismele centrale Guvernul interesate 2. Regulamentul local de urbanism Ministerul Lucrărilor Consiliile locale sau Consiliul Publice și Amenajării General al Municipiului Teritoriului București ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.