LEGEA GAZELOR nr.351 din 14 iulie 2004
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 679/28 iul. 2004 |
![]() |
Parlamentul României adopta prezenta lege.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - (1) Prezenta lege stabileste cadrul legal necesar pentru desfasurarea activitatilor specifice sectorului gazelor naturale, în conditii de competitivitate si transparenta.
(2) Politica energetica a statului în domeniul gazelor naturale trebuie sa asigure satisfacerea cererii de gaze naturale pentru toate categoriile de consumatori, în conditii de crestere a eficientei energetice si prin constituirea unui cadru institutional corespunzator.
Art. 2. - (1) Obiectivele si principiile prezentei legi sunt:
(2) Realizarea obiectivelor prevazute la alin. (1) revine Ministerului Economiei si Comertului, Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale si persoanelor juridice din sectorul gazelor naturale, potrivit statutului, competentelor si atributiilor acestora.
Art. 3. - În sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
CAPITOLUL II
Politici în domeniul gazelor naturale
Art. 4. - (1) Politica statului în domeniul gazelor naturale consta în stabilirea obiectivelor sectorului gazelor naturale si a modalitatilor optime de realizare a acestora, n conditiile asigurarii unei dezvoltari durabile.
(2) Politica în domeniul gazelor naturale este elaborata pe baza Programului de guvernare, acceptat de Parlament, cu consultarea organismelor guvernamentale cu atributii în domeniu si a societatii civile, pentru un interval mediu, avându-se în vedere evolutiile probabile pe termen lung si, n principal:
(3) Guvernul, Ministerul Economiei si Comertului si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale iau masuri pentru realizarea obiectivelor înscrise în programul prevazut la alin. (2) si examineaza, anual sau ori de câte ori este necesar, stadiul îndeplinirii prevederilor acestuia.
Art. 5. - Ministerul Economiei si Comertului elaboreaza politica în domeniul gazelor naturale si asigura ducerea la ndeplinire a acesteia, în conditiile prevederilor prezentei legi, având urmatoarele atributii principale:
CAPITOLUL III
Autoritatea de reglementare
Art. 6. - (1) Autoritatea competenta în sectorul gazelor naturale este ANRGN, institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica, aflata în coordonarea primului-ministru, independenta din punct de vedere decizional, care îsi desfasoara activitatea în baza regulamentului propriu de organizare si functionare.
(2) Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale ANRGN se asigura integral din venituri proprii.
(3) Veniturile ANRGN provin din: tarife percepute pentru acordarea de autorizatii si licente, pentru prestari de servicii, precum si din contributii ale organismelor internationale sau ale agentilor economici, potrivit prevederilor legale în vigoare privind finantele publice.
(4) ANRGN are dreptul sa înfiinteze structuri proprii teritoriale.
Art. 7. - ANRGN elaboreaza, aplica si monitorizeaza respectarea sistemului de reglementari obligatorii la nivel national, necesar pentru functionarea sectorului si a pietei gazelor naturale în conditii de eficienta, siguranta, concurenta, transparenta, tratament nediscriminatoriu al participantilor la piata de gaze naturale si de protectie a consumatorilor si a mediului.
Art. 8. - ANRGN are urmatoarele atributii si responsabilitati:
Art. 9. - (1) În vederea exercitarii atributiilor sale, ANRGN are dreptul de acces la informatiile si documentele legate de domeniul de activitate al agentilor economici, inclusiv la evidentele contabile ale acestora.
(2) ANRGN are dreptul sa faca publice orice date sau informatii, cu exceptia datelor comerciale declarate ca având caracter confidential.
Art. 10. - (1) ANRGN este condusa de un presedinte si un vicepresedinte, numiti prin decizie a primului-ministru, pe o perioada de 5 ani. Presedintele reprezinta ANRGN în relatiile cu tertii.
(2) Calitatea de presedinte si de vicepresedinte este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii publice, cu exceptia activitatii didactice, în conditiile legii. Presedintelui si vicepresedintelui le sunt interzise exercitarea activitatilor de comert în domeniul gazelor naturale si participarea la administrarea sau la conducerea unor societati comerciale, regii autonome sau a unor organizatii cooperatiste.
(3) Mandatele presedintelui si al vicepresedintelui nceteaza:
(4) În exercitarea atributiilor sale, presedintele emite ordine si decizii.
(5) Ordinele si deciziile cu caracter normativ se publica n Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) Ordinele si deciziile emise de catre presedintele ANRGN pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucuresti, în termen de 30 de zile de la data la care au fost comunicate partilor interesate sau de la data publicarii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, daca au caracter normativ.
Art. 11. - (1) Pentru activitatile de reglementare si de acordare de autorizatii si licente se constituie un comitet de reglementare format din presedinte, vicepresedinte si 3 membri din personalul ANRGN, numiti prin decizie a presedintelui ANRGN.
(2) Ordinele si deciziile supuse aprobarii în Comitetul de reglementare sunt adoptate cu votul a cel putin 3 membri ai acestuia.
(3) Membrii Comitetului de reglementare au dreptul la o indemnizatie de sedinta egala cu 5% din salariul de baza al presedintelui ANRGN, fara a depasi lunar 10% din acesta.
(4) Incompatibilitatile prevazute la art. 10 alin. (2) sunt aplicabile si membrilor Comitetului de reglementare.
Art. 12. - (1) Comitetul de reglementare al ANRGN este asistat de un consiliu consultativ format din 9 membri, numiti prin ordin al ministrului de resort, pe baza propunerilor primite din partea:
(2) Consiliul consultativ asigura armonizarea intereselor agentilor economici din sector cu cele ale consumatorilor de gaze naturale, evalueaza impactul reglementarilor ANRGN si face propuneri de îmbunatatire a acestora, potrivit regulamentului de organizare si functionare propriu.
(3) Membrii Consiliului consultativ au dreptul la o indemnizatie de sedinta egala cu 5% din salariul de baza al presedintelui ANRGN, fara a depasi lunar 10% din acesta.
Art. 13. - (1) Personalul ANRGN este angajat, promovat si eliberat din functie în conformitate cu prevederile regulamentului de organizare si functionare, ale contractului colectiv de munca la nivelul ANRGN si ale reglementarilor legale în vigoare privind legislatia muncii.
(2) Confidentialitatea tuturor informatiilor obtinute în cursul sau ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu în cadrul ANRGN este obligatorie pentru tot personalul acesteia si pentru membrii Consiliului consultativ, în conditiile legii.
Art. 14. - (1) Drepturile de salarizare si celelalte drepturi de personal se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivelul ANRGN.
(2) Salarizarea personalului ANRGN se face potrivit reglementarilor în vigoare pentru institutiile publice finantate integral din venituri proprii.
Art. 15. - Contractul colectiv de munca la nivelul ANRGN va fi negociat si înregistrat conform prevederilor legale.
Art. 16. - (1) ANRGN întocmeste anual bugetul propriu de venituri si cheltuieli, în conformitate cu legislatia în vigoare, aprobat prin hotarâre a Guvernului.
(2) Soldurile anuale rezultate din executia bugetului de venituri si cheltuieli al ANRGN ramân la dispozitia acesteia si se vor folosi în anul urmator cu aceeasi destinatie.
CAPITOLUL IV
Prevederi generale privind productia, transportul, tranzitul, distributia, înmagazinarea subterana si furnizarea gazelor naturale
Art. 17. - Obligatiile comune ale titularilor de licente din sectorul gazelor naturale, indiferent de forma de proprietate sau de regimul juridic al acestora, sunt urmatoarele:
Art. 18. - Producatorul de gaze naturale este persoana juridica titulara de acord petrolier, de autorizatie pentru nfiintarea instalatiilor tehnologice de suprafata aferente activitatii de productie, dupa caz, de autorizatie de functionare a instalatiilor tehnologice de suprafata aferente activitatii de productie si titulara de licenta de furnizare, în conditiile prezentei legi, care are ca specific activitatea de productie a gazelor naturale.
Art. 19. - Obligatiile principale ale producatorului de gaze naturale sunt:
Art. 20. - Principalele drepturi ale producatorului de gaze naturale sunt:
Art. 21. - (1) Activitatea de transport al gazelor naturale constituie serviciu public de interes national.
(2) Lucrarile de realizare, reabilitare, retehnologizare, exploatare si întretinere a obiectivelor/sistemelor de transport de gaze naturale sunt lucrari de utilitate publica.
Art. 22. - În vederea asigurarii independentei operatorului de transport, se aplica urmatoarele criterii minime:
Art. 23. - (1) Punctele de delimitare ale SNT sunt de la robinetul de la iesirea din statia de reglare-masurarepredare apartinând producatorilor sau operatorilor sistemelor de înmagazinare, respectiv punctul de trecere a frontierei n cazul conductelor de interconectare la sistemele de transport din tarile vecine, pâna la robinetul de la iesirea din statia de reglare-masurare-predare apartinând operatorului de transport, respectiv punctul de trecere a frontierei în cazul conductelor de interconectare la sistemele de transport din tarile vecine.
(2) SNT face parte din proprietatea publica a statului, fiind de importanta strategica.
Art. 24. - Operatorul SNT nu se va angaja, în mod direct sau indirect, în operatiuni de exploatare, extractie, distributie si furnizare la consumatori a gazelor naturale, inclusiv prin detinerea de actiuni sau pachete de actiuni ori printr-un contract de administrare în care sunt implicate persoanele juridice care desfasoara astfel de activitati.
Art. 25. - Operatorul SNT are obligatia de a asigura:
Art. 26. - Operatorul SNT are, în principal, urmatoarele drepturi:
Art. 27. - Tranzitul de gaze naturale consta în transportul prin SNT si/sau prin conducte magistrale dedicate acestui scop peste teritoriul României, cu sau fara transbordare, al gazelor naturale provenite din alt stat si destinate unui stat tert.
Art. 28. - Tranzitul de gaze naturale se efectueaza pe baze juridice si comerciale, cu respectarea legislatiei în vigoare si a acordurilor internationale la care România este parte.
Art. 29. - Activitatea de tranzit al gazelor naturale prin conductele existente este asigurata de catre operatorul SNT, care poate realiza inclusiv lucrari de dezvoltare a capacitatilor de tranzit.
Art. 30. - (1) Operatorul SNT va asigura, în limitele capacitatilor disponibile, accesul tertilor la SNT în scopul tranzitarii gazelor naturale provenite dintr-un alt stat si destinate unui stat tert.
(2) Accesul tertilor la SNT în scopul tranzitarii gazelor naturale se realizeaza conform reglementarilor specifice emise de ANRGN.
(3) Contractele viitoare de tranzit si orice alocare de capacitati prin aceste contracte se vor realiza cu respectarea dreptului de acces la retea al tertilor, în conformitate cu reglementari specifice elaborate de ANRGN.
Art. 31. - Delimitarea sistemelor de distributie de cele de transport/productie si de cele ale consumatorilor se face de la robinetul aflat la iesirea din statia de reglarem asurare-predare a transportatorului/producatorului sau a altui distribuitor pâna la iesirea din statiile/posturile de reglare/masurare sau, dupa caz, la iesirea din robinetul de bransament la consumatori.
Art. 32. - Activitatea de distributie a gazelor naturale constituie serviciu public de interes national.
Art. 33. - (1) Serviciul public de distributie a gazelor naturale se concesioneaza conform prevederilor legale în vigoare pentru una sau mai multe zone delimitate - unitati administrativ-teritoriale (municipiu, oras, comuna).
(2) Concedentul serviciului de distributie, în conditii justificate, poate decide organizarea licitatiei de concesionare a serviciului de distributie a gazelor naturale pentru una sau mai multe localitati aferente unei unitati administrativ-teritoriale, din cadrul careia, pentru cel putin o localitate, serviciul de distributie a fost deja concesionat.
(3) Participantii la licitatia de concesionare a serviciului de distributie a gazelor naturale trebuie sa detina licenta provizorie în sectorul gazelor naturale emisa de ANRGN.
Art. 34. - În vederea asigurarii independentei operatorului de distributie, se aplica urmatoarele criterii minime:
Art. 35. - Distribuitorul de gaze naturale are, în principal, urmatoarele obligatii:
Art. 36. - Distribuitorul de gaze naturale are, în principal, urmatoarele drepturi:
Art. 37. - Gazele naturale se înmagazineaza în scopul:
Art. 38. - Operatorul de înmagazinare are, în principal, urmatoarele obligatii:
Art. 39. - Operatorul depozitului de înmagazinare are, n principal, urmatoarele drepturi:
Art. 40. - Furnizorul de gaze naturale are, în principal, urmatoarele obligatii:
Art. 41. - Furnizorul de gaze naturale are, în principal, urmatoarele drepturi:
Art. 42. - Consumatorul nu are dreptul sa vânda gazele naturale achizitionate, acestea fiind utilizate pentru consumul propriu.
CAPITOLUL V
Autorizatii si licente
Art. 43. - În vederea înfiintarii, functionarii si/sau modificarii unor capacitati de productie, transport, nmagazinare/stocare, tranzit si distributie a gazelor naturale, precum si pentru a desfasura activitati de furnizare, transport, înmagazinare/stocare, tranzit si distributie în sectorul gazelor naturale, persoanele juridice române sau straine au obligatia detinerii de autorizatii si/sau de licente emise de ANRGN în baza unui regulament specific.
Art. 44. - Sunt supuse regimului de autorizare în sectorul gazelor naturale:
Art. 45. - Autorizatiile pentru obiectivele din sectorul gazelor naturale sunt:
Art. 46. - Tipurile de licente sunt:
Art. 47. - (1) ANRGN poate refuza acordarea unei autorizatii/licente în urmatoarele cazuri:
(2) Motivele pentru care se refuza acordarea unei autorizatii/licente sunt obiective si nediscriminatorii si sunt aduse la cunostinta solicitantului, acesta putând actiona la instanta judecatoreasca de contencios administrativ, în conditiile legii.
Art. 48. - (1) În cazul în care ANRGN desemneaza, pentru o perioada determinata, un distribuitor sa preia operarea unui sistem de distributie a gazelor naturale, ca urmare a retragerii licentei de distributie de la operatorul precedent, autorizatia de functionare va fi transferata noului distribuitor.
(2) Operatorul de distributie caruia i s-a retras licenta de distributie este obligat sa puna la dispozitie noului operator registrele, înregistrarile si informatiile aflate în posesia sa, necesare îndeplinirii neîntrerupte a obligatiilor ce decurg din prestarea serviciului de distributie.
Art. 49. - În vederea proiectarii si executiei unor obiective/sisteme de productie, de înmagazinare/stocare, de transport, de distributie si a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, persoanele juridice au obligatia de a detine autorizatii emise de ANRGN în baza unui regulament specific.
Art. 50. - Obiectivele din sectorul gazelor naturale, precum si lucrarile de modificare, modernizare sau extindere a acestora vor fi proiectate si executate de persoane juridice autorizate.
Art. 51. - Persoanele juridice au obligatia de a detine autorizatiile necesare în vederea proiectarii si executiei pentru urmatoarele obiective din sectorul gazelor naturale:
Art. 52. - Înainte de executia lucrarilor pentru obiectivele/sistemele din sectorul gazelor naturale, proiectele se verifica de catre verificatori atestati conform reglementarilor în vigoare si se avizeaza de catre operatorii licentiati care urmeaza sa exploateze obiectivele din sectorul gazelor naturale.
Art. 53. - În vederea proiectarii, executiei si/sau exploatarii unor obiective/sisteme de productie, de nmagazinare/stocare, de transport, de distributie si a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, persoanele fizice au obligatia de a detine calitatea de instalator autorizat, acordata de ANRGN în baza unui regulament specific.
Art. 54. - Criteriile si procedurile privind acordarea autorizatiilor/licentelor sunt obiective si nediscriminatorii si se fac publice de catre ANRGN.
Art. 55. - Motivele pentru care se refuza acordarea unei autorizatii/licente sunt aduse la cunostinta solicitantului.
CAPITOLUL VI
Atestarea în sectorul gazelor naturale
Art. 56. - Echipamentele, instalatiile, aparatele, produsele si procedeele utilizate în sectorul gazelor naturale trebuie atestate tehnic în baza unei metodologii elaborate de ANRGN si aprobate prin hotarâre a Guvernului.
Art. 57. - Proiectele obiectivelor/sistemelor din sectorul gazelor naturale (productie, înmagazinare/stocare, transport si/sau distributie) vor fi verificate de catre persoane fizice atestate, conform reglementarilor în vigoare, care detin calitatea de verificatori de proiecte.
Art. 58. - Verificarea proiectelor de catre personalul atestat conform reglementarilor în vigoare nu poate fi extinsa si la proiectele a caror verificare este reglementata prin legi speciale.
Art. 59. - Verificatorii de proiecte atestati raspund în mod solidar cu proiectantii pentru asigurarea prin proiect a tuturor cerintelor tehnice si de calitate prevazute de legislatia în vigoare, în vederea realizarii si exploatarii în conditii de siguranta a obiectivului proiectat, precum si pentru eventualele modificari ale proiectului pe durata executiei.
Art. 60. - (1) Avizarea proiectelor se face, dupa caz, de catre operatorul licentiat pentru înmagazinarea, transportul, distributia gazelor naturale sau de catre titularul licentei de furnizare care exploateaza infrastructura din câmpurile de productie, care va exploata obiectivele prevazute în proiecte.
(2) Proiectele pentru obiective noi din sectorul gazelor naturale, acolo unde nu exista operator licentiat, se avizeaza, în conditii contractuale, de catre orice titular de licenta specifica exploatarii obiectivului.
CAPITOLUL VII
Acces si refuz de acces
Art. 61. - Accesul tertilor la conductele din amonte, la depozitele de înmagazinare, la sistemele de transport si la sistemele de distributie a gazelor naturale se realizeaza în regim reglementat.
Art. 62. - Accesul la SNT, la sistemele de distributie si la conductele din amonte are doua componente: racordarea la sistem si utilizarea acestuia.
Art. 63. - Racordarea se realizeaza pe baza de tarif, platit de solicitant, conform reglementarilor specifice elaborate de ANRGN.
Art. 64. - Refuzul accesului tertilor la conductele din amonte, la depozitele de înmagazinare, la SNT si la sistemele de distributie a gazelor naturale se poate face în urmatoarele situatii:
Art. 65. - (1) Operatorul licentiat care refuza accesul din lipsa de capacitate sau din lipsa obiectivelor/conductelor parti componente ale sistemelor la care urmeaza a fi realizata racordarea este obligat sa finanteze lucrarile necesare, daca acestea sunt economic justificate, pentru a acorda accesul solicitantilor.
(2) În cazul în care realizarea obiectivelor/conductelor precizate la alin. (1) nu este economic justificata pentru operatorul licentiat, solicitantul are dreptul sa participe, în colaborare cu acesta, la finantarea obiectivelor/conductelor, sub conditia încheierii unui contract prin care consimte preluarea în patrimoniul operatorului licentiat a obiectivelor/conductelor din momentul punerii în functiune a acestora.
(3) Solicitantul îsi poate recupera investitia în conditiile legii.
Art. 66. - Pentru solutionarea divergentelor, în cazul refuzului nejustificat de acces, ANRGN va emite o hotarâre n termen de 60 de zile de la primirea reclamatiei.
Art. 67. - În îndeplinirea prevederilor art. 66 se constituie în cadrul ANRGN Comisia de solutionare a refuzului de acces la sistemele de transport, distributie, nmagazinare subterana si la conductele din amonte; organizarea si functionarea comisiei se vor face în baza unor reglementari specifice emise de ANRGN.
Art. 68. - Hotarârea comisiei prevazute la art. 67 are caracter definitiv, putând fi atacata, în termenul prevazut de lege, la Curtea de Apel Bucuresti.
Art. 69. - Gradul de deschidere a pietei gazelor naturale se stabileste prin hotarâre a Guvernului.
CAPITOLUL VIII
Magistrale directe
Art. 70. - În vederea asigurarii necesarului de gaze naturale, consumatorii eligibili pot solicita ANRGN aprobarea pentru construirea unei magistrale directe.
Art. 71. - (1) La cererea consumatorului eligibil, în caz de refuz justificat privind accesul la sistem, ANRGN emite autorizatii si licente în conditiile legii.
(2) Magistrala directa construita de consumatorul eligibil pe cheltuiala proprie se afla în proprietatea acestuia.
Art. 72. - (1) Criteriile transparente si nediscriminatorii pentru acordarea autorizatiilor de înfiintare, de functionare, precum si a autorizatiei de operare a magistralei directe se elaboreaza de ANRGN.
(2) Constructia magistralei directe se realizeaza în conditii de eficienta si doar în cazul în care nu afecteaza tarifele pentru restul utilizatorilor.
CAPITOLUL IX
Obligatiile ce decurg din prestarea serviciului public
Art. 73. - Titularii de licente de înmagazinare, transport, distributie si furnizare a gazelor naturale au urmatoarele obligatii privind serviciul public:
CAPITOLUL X
Prevederi generale privind gazul petrolier lichefiat (GPL), gazul natural comprimat pentru vehicule (GNCV) si gazul natural lichefiat (GNL)
Art. 74. - Reglementarile tehnice si comerciale cu privire la stocarea, distributia si utilizarea GPL sunt elaborate de ANRGN cu consultarea persoanelor juridice interesate.
Art. 75. - (1) Reglementarile tehnice si comerciale privind tratarea si comprimarea gazelor naturale pentru producerea GNCV, precum si cele privind stocarea acestora în recipientele din statiile de umplere sunt elaborate de ANRGN cu consultarea agentilor economici interesati.
(2) În scopul realizarii cadrului general de reglementare pentru producerea, stocarea, livrarea si utilizarea GNCV, ANRGN, în colaborare cu Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat si Registrul Auto Român, elaboreaza Codul tehnic al GNCV.
Art. 76. - Cadrul general de reglementare privind GNL este elaborat de ANRGN prin Codul tehnic al GNL.
Art. 77. - Agentii economici si/sau persoanele fizice care doresc sa desfasoare activitati de proiectare, executie si exploatare în domeniul GNL, GNCV (tratare, comprimare si stocare în recipientele din statiile de umplere), GPL (producere, stocare si distributie) trebuie sa detina autorizatii/licente emise de ANRGN în baza unor regulamente specifice.
Art. 78. - Desfasurarea de catre agentii economici a activitatilor comerciale în legatura cu GNL, GNCV si GPL se realizeaza în baza licentelor emise de ANRGN conform regulamentelor specifice.
CAPITOLUL XI
Concesionarea si regimul drepturilor asupra proprietatii altuia
Art. 79. - Bunurile proprietate publica aferente obiectivelor/sistemelor de transport si înmagazinare a gazelor naturale, precum si serviciile de transport, de nmagazinare si de distributie a gazelor naturale fac obiectul concesionarii catre persoane juridice române sau straine, în conditiile legii.
Art. 80. - (1) Concesionarea serviciilor de distributie a gazelor naturale este exclusiva cu privire la zonele delimitate pentru care s-a acordat.
(2) Persoanele juridice participante la licitatiile de concesionare a serviciului de distributie a gazelor naturale trebuie sa detina licenta provizorie emisa de ANRGN privind desfasurarea activitatii care face obiectul concesionarii.
(3) Dupa adjudecarea concesiunii, în vederea desfasurarii activitatii, concesionarul va solicita autorizatiile/licentele specifice prevazute de legislatia în vigoare.
Art. 81. - Concesionarul serviciului de distributie a gazelor naturale trebuie sa asigure urmarirea executarii lucrarilor prevazute în contractul de concesiune, fie prin personal propriu, în cazul în care este titular de licenta de distributie, fie pe baze contractuale, cu un alt operator licentiat pentru alta zona delimitata.
Art. 82. - (1) Concesionarul poate renunta la contract daca îndeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
(2) În situatia prevazuta la alin. (1) concesionarul are obligatia de a asigura continuitatea serviciului pe o perioada determinata, dar nu mai mult de 90 de zile, stabilita de ANRGN.
(3) Dupa îndeplinirea de catre titular a conditiilor prevazute la alin. (1) si (2), concedentul emite decizia de ncuviintare a renuntarii, care va fi publicata în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(4) Titularul va ramâne raspunzator fata de cei interesati atât pentru toate pagubele cauzate prin exploatarea si prin lucrarile efectuate pâna la data renuntarii, cât si pentru cele rezultate din relatiile comerciale specifice activitatii care a facut obiectul concesiunii, inclusiv pentru cele constatate dupa emiterea deciziei de încuviintare a renuntarii.
Art. 83. - (1) Dreptul de concesiune poate fi retras de concedent în situatiile în care titularul:
(2) Decizia de retragere a concesiunii emisa de concedent poate fi contestata, în termen de 30 de zile de la comunicare, la instanta de contencios administrativ competenta. Decizia ramasa definitiva va fi publicata în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Art. 84. - (1) Concesiunea înceteaza prin retragerea autorizatiei de functionare si/sau a licentei, precum si în conditiile Legii nr. 219/1998 si ale Legii petrolului nr. 238/2004, dupa caz.
(2) Licenta corelativa concesiunii se retrage de ANRGN n conditiile încetarii contractului de concesiune.
(3) La încetarea din orice motiv a contractului de concesiune, bunurile aferente serviciului de distributie, aflate n proprietatea concesionarului, pot fi preluate, în tot sau n parte, de catre concedent sau de catre un alt concesionar, cu acordul concedentului, în schimbul platii unei compensatii egale cu valoarea neamortizata a acestor bunuri, valoare reglementata, considerata la fundamentarea tarifelor.
Art. 85. - (1) Pentru realizarea serviciului de transport sau de distributie, în cazul utilizarii bunurilor proprietate a tertilor care au fost puse în functiune pâna la data intrarii n vigoare a prezentei legi, concesionarul are urmatoarele drepturi:
(2) Corelativ cu drepturile prevazute la alin. (1), operatorii sistemelor de transport/distributie se obliga:
(3) În vederea asigurarii continuitatii în furnizare si a securitatii serviciilor publice de interes national de transport/distributie a gazelor naturale, pentru bunurile proprietate a tertilor, scopul initial pentru care au fost construite nu poate fi modificat de catre acestia.
Art. 86. - Asupra terenurilor si altor bunuri proprietate publica sau proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, precum si asupra activitatilor desfasurate de persoane fizice sau juridice în vecinatatea capacitatilor, concesionarii din sectorul gazelor naturale beneficiaza, în conditiile legii, pe durata lucrarilor de realizare, reabilitare, retehnologizare, respectiv de exploatare si de întretinere a capacitatilor respective, de urmatoarele drepturi:
Art. 87. - În exercitarea dreptului de uz pentru executarea lucrarilor necesare în vederea realizarii, reabilitarii sau retehnologizarii capacitatilor, concesionarul poate:
Art. 88. - Dreptul de uz pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii se întinde pe toata durata de functionare a capacitatii, iar exercitarea lui se face ori de câte ori este necesar pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii. În exercitarea acestui drept concesionarul poate:
Art. 89. - Servitutea legala de trecere subterana, de suprafata sau aeriana cuprinde dreptul la instalare de retele, de conducte, linii, stâlpi si de alte echipamente aferente capacitatii, precum si accesul la locul de amplasare a acestora pentru interventii, întretinere, reparatii, revizii, modificari si exploatare, conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 90. - (1) Drepturile de uz si de servitute legala, prevazute la art. 86, asupra terenurilor si altor bunuri proprietate publica sau proprietate privata a persoanelor fizice ori juridice au ca obiect utilitatea publica, au caracter legal si se exercita pe toata durata de viata a capacitatii respective sau temporar, cu ocazia retehnologizarii unei capacitati în functiune, reparatiei, reviziei, lucrarilor de interventie în caz de avarie.
(2) Exercitarea drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor afectate de capacitatile din domeniul gazelor naturale se realizeaza cu titlu gratuit pe toata durata existentei acestora. Daca, cu ocazia interventiilor pentru retehnologizari, reparatii, revizii, avarii, se produc pagube proprietarilor din vecinatatea capacitatilor din domeniul gazelor naturale, concesionarii au obligatia sa plateasca despagubiri în conditiile legii.
Art. 91. - (1) Despagubirile se vor stabili avându-se în vedere urmatoarele criterii:
(2) Cuantumul despagubirii se stabileste prin acordul partilor sau, în cazul în care partile nu se înteleg, prin hotarâre judecatoreasca.
Art. 92. - Pentru a evita punerea în pericol a persoanelor, a bunurilor sau a unor activitati desfasurate în zona de executare a lucrarilor de realizare, reabilitare, retehnologizare a capacitatilor, precum si a operatiunilor de revizie, întretinere sau de reparatie la capacitatea în functiune, concesionarul are dreptul de a obtine restrângerea sau sistarea, în masura necesara si pe durata lucrarilor sau a operatiunilor mentionate, a activitatilor desfasurate în vecinatate de alte persoane.
Art. 93. - Dreptul de acces la utilitatile publice trebuie exercitat de concesionar cu buna-credinta si în mod rezonabil, fara a prejudicia accesul altor persoane la respectivele utilitati publice.
Art. 94. - Pentru consecintele secundare cauzate sau care pot fi produse prin realizarea, reabilitarea sau retehnologizarea, respectiv prin functionarea unor capacitati de transport si distributie si altele asemenea, concesionarul poate contracta cu persoanele interesate, în calitate de beneficiar, furnizarea sau prestarea de servicii corespunzatoare, în conditiile legii.
Art. 95. - Pentru protectia si functionarea normala a capacitatilor si a accesoriilor acestora din sectorul gazelor naturale, ANRGN instituie, prin norme tehnice, zone de protectie si de siguranta a acestora.
CAPITOLUL XII
Interdictii
Art. 96. - Pentru protectia obiectivelor/sistemelor din sectorul gazelor naturale se interzice tertilor:
Art. 97. - În vederea exploatarii în conditii de siguranta a SNT, se interzice, cu exceptia cazului de forta majora, ntreruperea alimentarii cu energie electrica, a legaturilor telefonice sau de radiocomunicatii si a transportului feroviar.
CAPITOLUL XIII
Preturi si tarife
Art. 98. - (1) Sistemul de preturi si tarife la gaze naturale este conceput astfel încât sa faciliteze:
(2) Principiile care stau la baza elaborarii reglementarilor privind sistemele de preturi si tarife pentru activitatile reglementate sunt urmatoarele:
(3) Sunt interzise:
(4) Sistemul de preturi si tarife conduce la realizarea unei piete moderne si competitive a gazelor naturale.
Art. 99. - Preturile si tarifele reglementate se publica n Monitorul Oficial al României, Partea I, de catre ANRGN, cu cel putin 15 zile înainte de intrarea în vigoare.
Art. 100. - (1) Piata interna a gazelor naturale este formata din:
(2) Activitatile aferente segmentului reglementat cuprind:
(3) Pe masura dezvoltarii pietei interne si/sau a integrarii în pietele internationale, ANRGN are obligatia de a decide deschiderea treptata, în tot sau în parte, a activitatilor reglementate catre concurenta.
(4) Consumatorii eligibili au dreptul sa negocieze direct contracte de vânzare-cumparare cu furnizorii licentiati.
(5) Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toti consumatorii au dreptul de a fi alimentati cu gaze naturale n aceeasi structura intern/import a surselor. Pentru piata reglementata, asigurarea, în aceasta structura, a cantitatilor de gaze naturale se realizeaza de catre furnizorii licentiati, acestia având acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale.
(6) Prevederile alin. (5) se aplica pâna la liberalizarea totala a pietei interne de gaze naturale.
Art. 101. - (1) Persoanele juridice din sectorul gazelor naturale, care practica activitati reglementate conform art. 100 alin. (2), sunt obligate sa asigure separarea contabila, conform normelor legale si reglementarilor ANRGN.
(2) Persoanele juridice din sectorul gazelor naturale, care practica activitati reglementate conform art. 100 alin. (2), sunt obligate sa asigure separarea legala, functionala si organizatorica a acestora. Separarea legala nu implica modificarea controlului asupra întreprinderii integrate pe verticala.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) si (2) persoanele juridice care desfasoara activitati de distributie si care deservesc un numar de cel mult 100.000 de consumatori. Acestea au obligatia separarii, în contabilitatea interna, a fiecareia dintre activitatile reglementate, astfel ncât sa permita reflectarea exacta a veniturilor si costurilor aferente fiecarei activitati, în scopul evitarii discriminarii si subventiilor încrucisate, precum si pentru încurajarea competitiei. În acelasi scop, acestea vor tine contabilitatea separata, ca pentru o societate comerciala independenta, n cazul în care detin activitati în afara sectorului de gaze naturale. Contabilitatea interna va include balanta de plati si contul de profit si pierdere pentru fiecare activitate.
CAPITOLUL XIV
Infractiuni si contraventii
Art. 102. - Încalcarea prevederilor prezentei legi atrage, dupa caz, raspunderea administrativa, contraventionala, penala sau civila.
Art. 103. - Sustragerea de gaze naturale constituie infractiunea de furt si se pedepseste conform prevederilor Codului penal.
Art. 104. - Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a consumului de gaze naturale furnizate constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
Art. 105. - Deteriorarea, modificarea fara drept a componentelor obiectivelor de productie, înmagazinare, transport si distributie a gazelor naturale constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la un an la 10 ani.
Art. 106. - Executarea sau folosirea de instalatii clandestine în scopul racordarii directe la sistemul de alimentare cu gaze naturale sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la un an la 5 ani.
Art. 107. - În cazurile în care infractiunile prevazute la art. 103-106 sunt savârsite de un salariat al unui titular de licenta, limita maxima speciala a pedepsei se majoreaza cu un an.
Art. 108. - Tentativa la infractiunile prevazute la art. 103-106 se pedepseste.
Art. 109. - Constituie contraventii la normele privind desfasurarea activitatilor în sectorul gazelor naturale urmatoarele fapte:
Art. 110. - (1) Contraventiile prevazute la art. 109, în cazul în care au fost savârsite de catre persoane fizice, se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
(2) Contraventiile prevazute la art. 109, în cazul în care au fost savârsite de catre persoane juridice, se sanctioneaza dupa cum urmeaza: