LEGE nr.235 din 13 iulie 2005
privind declararea zonei de amplasare a monumentelor istorice din nordul Moldovei ca obiectiv de interes național
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 663/26 iul. 2005 |
![]() |
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. - Se declară ca obiectiv de interes național zona de amplasare a monumentelor istorice din nordul Moldovei, potrivit anexelor nr. 1-8 la prezenta lege, pentru lucrările de restaurare, consolidare, conservare și punere în valoare a acestora, precum și pentru lucrările publice de reabilitare a construcțiilor, echipamentelor și a infrastructurii.
Art. 2. - (1) Se constituie Comitetul Nordul Moldovei, structură fără personalitate juridică, cu rol consultativ. Acesta este format din reprezentanți ai Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, ai Ministerului Culturii și Cultelor, Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor, consiliilor județene și prefecturilor Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, precum și ai consiliilor locale ale localităților prevăzute în anexele la prezenta lege. În derularea programelor privind restaurarea lăcașurilor de cult, reprezentanții Comitetului Nordul Moldovei colaborează cu reprezentanții cultelor religioase implicate.
(2) Comitetul Nordul Moldovei are rolul de a coordona acțiunile întreprinse de autoritățile pe care le reprezintă pentru realizarea lucrărilor prevăzute la art. 1 și de a propune Guvernului măsuri prin care să fie aplicată strategia de dezvoltare a zonei.
(3) Comitetul Nordul Moldovei propune autorităților administrației publice competente, pentru unitățile administrativ-teritoriale prevăzute în anexele nr. 1-8, măsuri necesare îndeplinirii obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung și urmărește realizarea coordonată a acestora, avându-se în vedere, cu precădere:
(4) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se aprobă, prin ordin comun al ministrului administrației și internelor și al ministrului culturii și cultelor, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale, regulamentul de organizare și funcționare a Comitetului Nordul Moldovei.
Art. 3. - Pentru finanțarea lucrărilor prevăzute la art. 1 se utilizează:
Art. 4. - Sumele prevăzute la art. 3 lit. b) și c) și, după caz, cele prevăzute la lit. d) vor fi repartizate unităților administrativ-teritoriale prevăzute în anexele nr. 1-8, în funcție de programul stabilit, și vor fi cuprinse în bugetele acestora, urmând a fi utilizate exclusiv pentru finanțarea lucrărilor prevăzute în program.
Art. 5. - Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezenta lege.
Art. 6. - Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
ADRIAN NĂSTASE
PREȘEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
București, 13 iulie 2005.
Nr. 235.
ANEXA Nr. 1
DELIMITAREA TERITORIALĂ
a zonei în care vor fi efectuate lucrări de restaurare, consolidare, conservare și punere în valoare a monumentelor istorice, respectiv de reabilitare a construcțiilor, echipamentelor și infrastructurii
ANEXA Nr. 2
LISTA
unităților administrativ-teritoriale în care vor fi efectuate, cu precădere, lucrări de reabilitare a obiectivelor turistice, introducere în circuitul turistic a unor monumente istorice și reabilitare a zonelor rurale din județul Suceava
ANEXA Nr. 3
ANEXA Nr. 4
LISTA
unităților administrativ-teritoriale în care vor fi efectuate, cu precădere, lucrări de reabilitare a obiectivelor turistice, introducere în circuitul turistic a unor monumente istorice și reabilitare a zonelor rurale din județul Iași
ANEXA Nr. 5
ANEXA Nr. 6
LISTA
unităților administrativ-teritoriale în care se efectuează, cu precădere, lucrări de reabilitare a obiectivelor turistice, introducere în circuitul turistic a unor monumente istorice și reabilitare a zonelor rurale din județul Neamț
ANEXA Nr. 7
ANEXA Nr. 8
LISTA
lucrărilor administrativ-teritoriale în care se efectuează, cu precădere, lucrări de reabilitare a obiectivelor turistice, introducere în circuitul turistic a unor monumente istorice și reabilitare a zonelor rurale din județul Botoșani
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.