DECRET nr.1.016 din 21 decembrie 1966
privind reglementarea acordării drapelului de luptă și modificarea infățișării pavilioanelor și flamurilor navelor
Textul actului publicat în B.Of. nr. 82/24 dec. 1966

DECRET NUMAR: 1016 DIN 21/12/66 privind reglementarea acordarii drapelului de lupta si modificarea infatisarii pavilioanelor si flamurilor navelor

EMITENT: CONSILIUL DE STAT

APARUT IN MONITORUL OFICIAL Nr. 82 DIN 24/12/66

ART. 1
Drapelul de lupta al unitatii este simbolul onoarei, vitejiei si gloriei militare. El reaminteste fiecarui soldat, gradat, subofiter, maistru militar, ofiter si general, datoria lui sfinta de a servi cu credinta patria, de a apara cu barbatie, pricepere si abnegatie, chiar cu pretul vietii, frontierele de stat, independenta si suveranitatea R.S.R..

ART. 2
Drapelul se acorda de catre Consiliul de Stat al R.S.R. atit unitatilor si marilor unitati de toate armele din Ministerul Fortelor Armate, cit si unitatilor din Ministerul Afacerilor Interne, la infiintarea acestora.
Acordarea drapelului se face, dupa caz, la propunerea ministrului fortelor armate sau a ministrului afacerilor interne.
Inminarea drapelului se face in numele Consiliului de Stat al R.S.R. de catre un reprezentant al fortelor armate, respectiv al ministrului afacerilor interne.

ART. 3
Drapelul de lupta al unitatilor si marilor unitati de toate armele, cu exceptia navelor marinei militare si a navelor graniceresti, este reprezentat printr-o pinza de matase de forma dreptunghiulara, avind imprimate pe ambele fete culorile drapelului si stema R.S.R..

ART. 4
Pavilionul navelor marinei militare si al navelor graniceresti constituie drapelul de lupta al unitatilor respective si este reprezentat printr-o pinza de astar de forma dreptunghiulara, avind imprimate pe ambele fete culorile drapelului si stema R.S.R..

ART. 5
Flamura navelor marinei militare si a navelor graniceresti este insemnul care arata ca nava este armata si comandata de ofiter de marina. Ea este reprezentata printr-o pinza de astar, de forma unui triunghi isoscel, avind baza spre dispozitivul de prindere si imprimate pe ambele fete culorile drapelului si stema R.S.R..

ART. 6
Geacul este insemnul caracteristic navelor marinei militare, care indica rangul navei si este reprezentat printr-o pinza de astar de forma patrata, avind imprimate pe ambele fete culorile drapelului si stema R.S.R. Pe culoarea albastra sint aplicate doua ancore incrucisate de culoare alba avind aceiasi marime ca stema.

ART. 7
Pavilionul distinctiv pentru navele graniceresti este insemnul care arata ca aceste nave au la bord organe insarcinate cu paza si apararea frontierei de stat a R.S.R. El este reprezentat printr-o pinza de astar, de culoare alba, de forma dreptunghiulara, avind jumatatea dinspre dispozitivul de prindere de culoare verde pe care este aplicata o ancora de culoare alba.

ART. 8
La navele marinei militare si la navele graniceresti se infiinteaza marca distinctiva si marci de comandament:
a)Marca distinctiva este un insemn care se arboreaza la navele marinei militare si la navele graniceresti, potrivit Regulamentului serviciului la bord, atunci cind pe nava respectiva se afla in vizita oficiala secretarul general al C.C. al P.C.R., presedintele Consiliului de Stat al R.S.R. sau presedintele Consiliului de Ministri al R.S.R..
b)Marca de comandant este un insemn care se arboreaza la navele militare, potrivit Regulamentului serviciului de bord, atunci cind pe nava se afla comandantul unitatii de nave respective sau alti comandanti superiori cu atributii de comanda si anume: ministrul fortelor armate ale R.S.R., comandantul marinei militare, comandantul marii unitati de nave sau comandantul unei grupari de nave constituita temporar.
Forma, culorile si dimensiunile marcii distinctive si marcilor de comandament pentru navele marinei militare si navele graniceresti, precum si modul de folosire a acestora vor fi stabilite prin regulament.

ART. 9
Atunci cind la navele marinei militare si la navele graniceresti se afla in vizita oficiala persoane din conducerea unuia sau mai multor state straine sau persoane cu functii importante in marina militara a unui stat strain sau in marinele militare ale mai multor state straine, se arboreaza la nava respectiva pavilionul national al statului strain (pavilioanele nationale ale statelor straine) si respectiv pavilionul marinei militare a statului strain (paviloanele marinelor militare ale statelor straine).
In cazul cind pe aceeasi nava se afla atit persoane din conducerea unui stat strain, cit si persoane cu functii importante in marina militara a unui stat strain, se va arbora pe nava respectiva numai pavilionul national al statului strain.

ART. 10
Ministrul fortelor armate va emite un regulament privind caracteristicile si modul de folosire a drapelului de lupta al unitatilor si marilor unitati de toate armele, a pavilionului, flamurii, marcii distinctive si marcilor de comandament pentru navele marinei militare si navele graniceresti, a geacului pentru navele marinei militare si a pavilionului distinctiv pentru navele graniceresti

ART. 11
Decretul nr.189 din 28 iulie 1950 pentru infiintarea drapelului de lupta al fortelor armate ale R.P.R., precum si a pavilioanelor fortelor aeriene militare si marinei militare si decretele modificatoare ale acestuia nr. 124 din 20 iulie 1951 si nr. 93 din 26 martie 1954, se abroga.


Marți, 21 septembrie 2021, 01:31

Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.