Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > ICE-DP > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară
Comunicat de presa din 08 mai 2009
COMUNICAT DE PRESA ^
Lucrările Comitetului Parlamentar al Inițiativei Central-Europene - Dimensiunea Parlamentară (ICE - DP), care au avut loc, vineri, 8 mai, au fost precedate, de lucrările Comisiei Permanente ale ICE - DP.

Menționăm că numărul state membre ale ICE (ale căror parlamente sunt reprezentate și la ICE - DP) este de 18: Albania, Austria, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Republica Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Ungaria. Jumătate dintre acestea, nouă, sunt, de la 1 ianuarie 2007, membre ale UE.
La inițiativa Președinției române a ICE - DP aceasta a fost prima reuniune a Comisie Permanente ulterioară anului 2005 și a urmărit punerea în valoare a potențialului acestei structuri a Dimensiunii Parlamentare căreia îi revin unele prerogative specifice.
Astfel, în cadrul Comisiei Permanente s-a adoptat, la propunerea Președintelui ICE - DP, domnul deputat László Borbély, demararea procesului de înființare a Subcomisiei responsabile pentru relația ICE - DP cu organizațiile parlamentare internaționale și regionale, structură coordonată de Președintele ICE - DP, inițiativă care se înscrie în demersul mai larg al Președinției române a ICE - DP de a potența mijloacele apte să contribuie la consolidarea profilului regional al ICE în cadrul structurilor de cooperare regională, și pentru a dezvolta și consolida relația Dimensiunii Parlamentare cu alte formate de cooperare regională, aspect a cărei importanță devine tot mai evidentă în contextul crizei economice globale.
Plenul Comitetului Parlamentar a adoptat și ideea avansată de președintele Borbély ca pentru reuniunea Adunării Parlamentare, care va fi găzduită de partea română în luna octombrie a acestui an, să fie invitate unele organizații care au statut de observator în raport cu Dimensiunea Parlamentară și anume: Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) și Dimensiunea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP).
Pentru o mai bună și eficientă interconectare între structurile specifice ale dimensiunilor executivă și parlamentară ale ICE, Comisia Permanentă a operat și câteva actualizări ale Regulamentului ICE - DP în raport cu ultimele modificări survenite recent în Regulamentul ICE. Deciziile astfel adoptate în ședința Comisiei Permanente vin să susțină interesul tuturor delegațiilor naționale participante pentru tema de actualitate propusă de Delegația Parlamentului României la ICE - DP - "Contribuții la depășirea crizei economice internaționale: dezvoltarea dialogului în țările ICE - consolidarea cooperării între parlamentele naționale" - aspect confirmat și de intervențiile unor înalții vorbitori care s-au adresat participanților în deschiderea reuniunii Comitetului Parlamentar, respectiv: dna. Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților; dl. László Borbély, președintele ICE - DP; dl. Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Parlamentul României; dna. Dorina Maria Năstase, șef al Departamentului Politic al Reprezentanței Comisiei Europene în România; dna. Anca - Daniela Boagiu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului României, vicepreședinte al Senatului; dl. Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, Parlamentul României; dl. Bogdan Mazuru, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe; dl. Lucian Șova, secretar de stat, Ministerul Economiei; dl. Corneliu Popovici, secretar de stat, Ministerul Turismului.
În partea a doua a lucrărilor, participanții, continuând pe aceeași linie, au avut oportunitatea de a urmări / și ulterior, de a dezbate pe marginea acestora - o serie de interesante prezentări și contribuții în raport cu tema reuniunii, astfel:
 • "Repoziționarea ICE și cooperarea regională" - prezentare a dlui. Mykola Melenevskyi, secretar general adjunct, Secretariatul Executiv al ICE;
 • "Impactul social al crizei economice" - contribuție a dlui. Vasile Pintilie, senator, membru al Delegației Parlamentului României la ICE - DP;
 • prezentare a dl. Ivan Jovanoviæ (președintele Delegației Parlamentului Republicii Serbia la ICE - DP);
 • prezentare a dnei. Tamara Blazina (membru, Delegația Parlamentului din Italiei la ICE - DP);
 • prezentare a dlui. Valeriy Kamchatnyi (președintele Delegației Parlamentului Ucrainei la ICE - DP, vicepreședinte al Comisiei pentru politică și probleme interne a ICE - DP);
 • prezentare a dlui. Václav Mencl (președintele Delegației Parlamentului Republicii Cehe la ICE - DP);
 • prezentare a dnei. Antonina Morova (președinta Delegației Parlamentului Republicii Belarus la ICE - DP).
  La această reuniune au fost prezenți reprezentanți ai 11 delegații naționale la ICE - DP, reprezentanți ai unor misiuni diplomatice din statele membre ale ICE la București, reprezentanți ai Secretariatului Executiv al ICE și ai Comisiei Europene în România, reprezentanți ai Guvernului și experți în raport cu tema amintită.
  Reuniunea, care a reprezentat un pas important în clarificarea rolului ICE - DP în contextul actual de criză economică mondială care afectează și spațiul ICE, a oferit și cadrul de a avansa inițiative, propuneri, teme de dezbatere pentru Adunarea Parlamentară din octombrie 2009.
  Menționăm și aprecierile formulate de participanți atât în ceea ce privește ținuta subiectelor dezbătute, cât și organizarea asigurată de gazde.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 29 mai 2022, 2:35
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro