Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCEMN > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre
Comunicat de presa din 07 aprilie 2021
COMUNICAT DE PRESĂ ^
Privind participarea domnului deputat Lóránt-Zoltan Sas, Șeful Delegației Parlamentului României la APCEMN, la reuniunea online a Comisiei pentru afaceri juridice și politice a APCEMN
7 aprilie 2021

Domnul deputat Lóránt-Zoltan Sas, Șeful Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a participat, în ziua de 7 aprilie 2021, la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și politice a APCEMN, desfășurată în sistem videoconferință.

Comisia a adoptat proiectele de raport și recomandare privind Rolul parlamentelor în prevenirea traficului de persoane – aspecte juridice și politice. În cadrul alocuțiunii susținute pe această temă, domnul deputat Lóránt-Zoltan Sas a subliniat că traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai atroce infracțiuni și o încălcare gravă a drepturilor omului, iar abordarea acestei provocări a devenit o preocupare comună pentru toate statele membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).
Domnul deputat a remarcat că pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația victimelor traficului de ființe umane ca urmare a măsurilor de carantinare și a restricțiilor, inclusiv cele de călătorie. Din perspectivă legislativă, în România, sancționarea și combaterea traficului de persoane au reprezentat o preocupare constantă și beneficiază de un cadru dezvoltat de reglementare.
Totodată, deputatul român a amintit de faptul că Parlamentul României a creat, în 2009, Grupul pentru combaterea traficului de persoane, fiind printre primele parlamente din UE care au inițiat o procedură menită să modeleze parteneriatul și schimbul de informații între părțile interesate, astfel încât să permită prevenirea și combaterea traficului de persoane în mod eficient.
În încheiere, domnul deputat Sas a afirmat că, prin proceduri de monitorizare și propuneri legislative adecvate, legislatorii pot dovedi că implicarea parlamentară în această temă este extrem de relevantă.
Cu ocazia acestei reuniuni, șeful delegației române a prezentat un amendament la textul proiectului de recomandare al comisiei, prin care s-a accentuat recunoașterea drepturilor omului privind victimele traficului de persoane. Dezbaterea formei finale a documentului se va realiza în sesiunea plenară a Adunării din iunie a.c.
La propunerea delegației române, membrii APCEMN au stabilit ca reuniunea din toamnă a Comisiei să aibă ca temă ”Promovarea digitalizării și inovării ca mijloc de perfecționare a procesului legislativ și în scopul creșterii transparenței activității parlamentare și a implicării cetățenilor”.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 15 august 2022, 19:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro