Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCEMN > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre
Comunicat de presa din 06 aprilie 2022
COMUNICAT DE PRESĂ ^
primit de la Direcția generală afaceri externe și protocol
Privind participarea membrilor delegației Parlamentului României la APCEMN la reuniunile online ale Comisiei pentru probleme juridice și politice și Comisiei pentru cultură, educație și probleme sociale ale APCEMN

Domnul deputat Lóránt-Zoltan Sas, Șeful Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) și Vicepreședinte al APCEMN, a participat, în ziua de 6 aprilie 2022, la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și politice a APCEMN, desfășurată în sistem videoconferință.

Totodată, domnul deputat Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu, membru al delegației române, a participat la reuniunea online a Comisiei pentru cultură, educație și probleme sociale a APCEMN.
Având în vedere contextul geopolitic actual, deputații români s-au adresat plenului comisiilor cu mesajul că situația din regiune nu poate fi ignorată, iar lucrările comisiilor nu se mai pot desfășura în condiții normale.
La inițiativa domnului deputat Lóránt-Zoltan Sas, membrii Comisiei au fost de acord cu amânarea dezbaterilor pe marginea proiectelor de raport și recomandare ale Comisiei politice cu tema ”Rolul parlamentelor în stimularea investițiilor străine”. Parlamentarul român a subliniat că aceste documente nu reflectă provocările grave cu care se confruntă regiunea noastră din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, ambele fiind state membre OCEMN.
Raportul și recomandarea în forma lor amânată aduc în discuție legislația națională și cadrele instituționale, dar ignoră condiția primordială pentru atragerea investițiilor străine în regiune și peste tot în lume: pacea.
De asemenea, la inițiativa domnului deputat Sas, membrii Comisiei au aprobat eliminarea de pe ordinea de zi a adoptării Declarației APCEMN dedicate aniversării a 30 de ani de la înființarea OCEMN. Șeful delegației române a considerat ca inadecvată adoptarea unei declarații aniversare în condițiile atrocităților comise de forțele armate ruse asupra civililor ucraineni.
În cadrul reuniunii Comisiei pentru cultură, educație și probleme sociale ale APCEMN, domnul deputat Achimaș-Cadariu a solicitat amânarea dezbaterii și adoptării proiectelor de raport și de recomandare aflate pe ordinea de zi a comisiei, propunerea fiind adoptată în unanimitate de membrii comisiei.
Având în vedere circumstanțele actuale, deputatul român a afirmat că tema reuniunii „Impactul social al crizei refugiaților în statele membre OCEMN” este de maximă importanță și sunt necesare actualizări ale contribuțiilor naționale la raport.
Domnul deputat Achimaș-Cadariu a amintit că Parlamentul României a condamnat ferm, încă de la început, agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar o discuție pe tema impactului social al crizei refugiaților nu se poate face cu ignorarea situației din Ucraina.
Domnul Achimaș-Cadariu s-a adresat audienței și în calitatea domniei sale de chirurg oncolog, atrăgând atenția asupra cazurilor numeroase de pacienți oncologici, refugiați din Ucraina, care au nevoie de tratament în România, menționând că războiul din Ucraina a dus la o criză umanitară fără precedent.
Dezbaterile pe temele aflate pe agendele comisiilor se vor relua cu ocazia reuniunilor din toamnă.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 15 august 2022, 19:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro