Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCEMN > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre
Comunicat de presa din 12 aprilie 2022
COMUNICAT DE PRESĂ ^
Privind participarea la reuniunea online a Comisiei pentru probleme economice, comerciale și financiare a APCEMN
12 aprilie 2022

Domnul deputat George Șișcu, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a participat, în ziua de 12 aprilie 2022, la reuniunea Comisiei pentru probleme economice, comerciale și financiare a APCEMN, desfășurată în sistem videoconferință.

La reuniune au participat membrii din delegațiile naționale din Armenia, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina.
La inițiativa domnului deputat George Șișcu, membrii Comisiei au fost de acord în unanimitate cu amânarea dezbaterilor pe marginea proiectelor de raport și recomandare cu tema ”Provocări și perspective ale cooperării în domeniul agriculturii în statele membre OCEMN post pandemie”, astfel încât delegațiile naționale să retransmită contribuțiile lor, conform contextului geopolitic actual.
Parlamentarul român s-a adresat membrilor Comisiei menționând că, având în vedere situația din regiune, lucrările nu se pot desfășura în condiții normale. De asemenea, a subliniat că documentele comisiei în forma actuală vorbesc despre intensificarea exportului de produse agricole și eliminarea obstacolelor în lanțul economic, în regiunea OCEMN, ignorând situația din Ucraina.
Domnul deputat Șișcu a menționat raportările recente ale experților în agricultură care estimează că suprafața cultivată cu cereale de primăvară în Ucraina, pentru anul 2022, ar putea scădea cu 39% din cauza agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei și a afirmat că situația din regiune va avea un impact negativ asupra securității alimentare și a agriculturii la nivel mondial.
Menționăm că membrii delegației României la APCEMN au fost singurii inițiatori ai unor demersuri de amânare a dezbaterilor pe documente ale Adunării care nu includ implicațiile agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, obținând ulterior sprijinul din partea majorității statelor membre ale APCEMN în aceste demersuri.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 8 august 2022, 19:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro