Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Grupuri > PMP Versiunea pentru printare

Grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară
Comunicate de presa

  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian - Mihaiță Todoran (Grup PMP)

Proiectul de lege privind Bugetul de stat pentru anul 2018 a ajuns în Parlament. Până luni după amiază, aleșii pot depune amendamente, în scopul unei cheltuiri cât mai eficiente a banilor publici. Pentru investițiile din Maramureș, primăriile așteaptă, la fel ca în fiecare an, să intre pe lista de priorități. În sprijinul lor, deputatul Adrian Todoran a cerut administrațiilor locale din mediul urban din județ o centralizare a proiectelor de investiții depuse în ultimii ani și a solicitărilor de finanțare adresate instituțiilor centrale ale statului, urmând ca ele să fie susținute prin amendamentele depuse.

11 decembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Socialiștii antiromâni de la Chișinău, depunători de jurăminte mincinoase, trebuie să rămână fără cetățenia română

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a solicitat oficial ministrului Justiției, Tudorel Toader și ministrului Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleșcanu, prezentarea de informații privind depunerea sau nedepunerea cererilor de renunțare la cetățenia română de către profitorii sperjuri Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, aleși pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

7 decembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la presedintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Denunț recrudescența extremismului ucrainean contra comunității românilor din Ucraina încurajată tacit de Kiev”

Miercuri, 6 decembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, denunțând atacurile contra comunității românești din Cernăuți și cerând Guvernului României să intervină prompt în apărarea drepturilor românilor din Ucraina.

6 decembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Unirea înseamnă mai multe poduri peste Prut. Nimeni și nimic nu ne împiedică să refacem cele 14 poduri distruse de sovietici!

Miercuri, 29 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului României aducerea pe agenda discuțiilor dintre București și Chișinău a chestiunii refacerii a 14 poduri peste râul Prut, distruse de sovietici în 1944.

29 noiembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării , domnul deputat Constantin Codreanu (PMP)

În ziua de 15/28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei, condus de președintele său Iancu Flondor, a hotărât, cu unanimitate de voturi, Unirea Bucovinei cu Regatul României.

28 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)

Deputatul de diaspora, Doru Coliu, atrage atenția asupra încă unei probleme cu care se confruntă cetățenii români stabiliți în afara granițelor țării.

22 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granitelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Să reedităm actul istoric de la 1918! Basarabia rămâne prioritatea noastră națională și elementul de consens politic la București”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a intervenit marți, 21 noiembrie, în ședința din plenul Parlamentului la dezbaterile ce au succedat votului dat proiectului de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia.

22 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: Mizăm pe sprijinul editurilor din România și Republica Moldova în campania “100.000 de cărți pentru Centenar

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat directorilor principalelor edituri din România și Republica Moldova apelul de a participa la campania de colectare a cărților în limba română pentru bibliotecile din Basarabia.

21 noiembrie 2017 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Prețuim gestul de omenie și bun-simț al fruntașilor comunității ucrainene din România care cer Kievului modificarea articolului 7 al legii edicației ce afectează dreptul românilor la educație în limba maternă”
Marți, 21 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat, la tribuna Camerei Deputaților, o declarație politică privind gestul de solidaritate al fruntașilor comunității ucrainene din România cu românii din Ucraina.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Domnule președinte, stimați colegi, potrivit rezultatelor ultimului recensământ al populației din anul 2011, în România locuiau 50.920 de persoane de etnie ucraineană care s-au autoidentificat cu diverse etnonime: ucraineni, haholi și huțuli. [...]

21 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Mihăiță Todoran (Grup PMP)
Guvernul PSD sărăcește buzunarele românilor

Politica fiscală aplicată de actualul Guvern nu dă roadele scontate. În timp ce se laudă cu o creștere economică de peste 8%, rivalizând cu marile puteri ale lumii, Executivul este incapabil să controleze prețurile din țară. Acestea au atins praguri greu de imaginat în urmă cu câteva luni, mai ales în zona produselor de bază. În tot acest timp, în loc să stimuleze mediul de afaceri pentru micii întreprinzători, prin înlesniri fiscale, Guvernul face exact pe dos. Sufocă întreprinderile cu cifre de afaceri reduse, obligându-le să se închidă sau să recurgă la eludarea legislației.

20 noiembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)

"Îi cer ministrului Agriculturii, Petre Daea, să nu îi încurajeze pe leneși și să îi premieze pe salariații ministerului care fac performanță. Astăzi lucrurile stau exact invers: statul îi premiază pe leneși și își pedepsește angajații performanți.

16 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Respingem propunerile ambasadorului Kuzmin. Simulacrul referendumului pentru justificarea anexării Crimeei nu este bun pentru noi”

Marți, 14 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat, la tribuna Camerei Deputaților, o declarație politică privind afirmațiile publice ale ambasadorului Federației Ruse în România despre o soluție plebiscitară în cazul reunirii României cu Republica Moldova, după modelul simulacrului democratic prin care țara sa a anexat Crimeea.

14 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Să facem un pod de carte românească peste Prut! Participați la campania 100 000 DE CĂRȚI PENTRU CENTENAR!”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a vizitat vineri, 10 noiembrie, gimnaziul ”Valentin Mereniuc” din comuna natală Bilicenii Vechi, raionul Sângerei (fostul județ Bălți), Republica Moldova, având o întâlnire de suflet cu învățătorii, profesorii și elevii gimnaziului.

10 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Centrul pentru Cetățenie Română din Chișinău va acorda asistență calificată la întocmirea dosarului de redobândire a cetățeniei române

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a anunțat decizia înființării la Chișinău a Centrului pentru Cetățenie Română.

10 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Vom propune introducerea votului electronic și înființarea de circumscripții electorale distincte în statele cu câte 1 milion de cetățeni români: Republica Moldova, Italia și Spania

Marți, 7 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, la dezbaterea cu tema ”Diaspora românească în Uniunea Europeană”, organizată de Asociația România-Belgia în parteneriat cu Consiliul Românilor de Pretutindeni.

8 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Moldova este România! Substituirea denumirii Republicii Moldova cu Moldova în pașapoartele cetățenilor români are un imens potențial provocator, fiind susceptibilă de manipulare politică prin limbaj scris

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat marți, 7 noiembrie, o declarație politică intitulată ”Moldova este România!”, cu referire la denumirea incorectă a statului în actele de identitate românești ale cetățenilor români cu domiciliul în Republica Moldova.

7 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Avem peste 12 milioane de români în afara granițelor. România este obligată să-ți adecveze legislația, politicile, practicile, instrumentarul și resursele bugetare obiectivului major de sprijinire a acestor români transfrontalieri”

Urmare a unei interpelări adresate de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, doamna Andreea Păstârnac, Ministru pentru Românii de Pretutindeni, a transmis o informație privind statistica și distribuția persoanelor care potrivit legislației în vigoare fac parte din categoria românilor de pretutindeni.

7 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
România respectă identitatea etnică a persoanelor și nu procedează la fragmentarea artificială a etniilor după diversele apelative etnice, asemenea Bulgariei, Rusiei, Serbiei sau Ucrainei

Urmare a unei interpelări adresate de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul Tudorel Andrei, președinte al Institutului Național de Statistică (INS), a transmis, între altele, următoarele:

6 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
” Mitropolia Ortodoxă Română de la Paris asistă spiritual peste 2 milioane de români. Orice biserică a românilor de peste hotare este o mică Românie în străinătate și trebuie susținută de autoritățile statului nostru.”
Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, la Paris, în zilele de 4 și 5 noiembrie, la manifestările culturale și religioase organizate de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale cu prilejul unei triple aniversări: 165 de ani de la întemeierea primei comunități românești din Paris (1852), 135 de ani de la cumpărarea Catedralei ortodoxe române din Paris (1882) și 125 de ani de la sfințirea acestei Catedrale (1892).
6 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
” Vom monitoriza în continuare modul în care autoritățile guvernamentale și diplomatice ale României promovează drepturile și interesele etnicilor români din Bulgaria”

Urmare a unei interpelări adresate de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul Teodor Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe al României a transmis, între altele, următoarele:

3 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: ”Propun înfrățirea Bucureștiului și Iașiului cu orașele Keysari și, respectiv, Sevas din Republica Turcia, ca formă de valorificare a resursei istorice orientată către viitor”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat miercuri, 2 noiembrie, o întrebare domnului viceprim-ministru Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, avansând propunerea înfrățirii municipiilor București și Iași cu orașele Kayseri (Cezareea) și, respectiv, Sivas (Sevastia) din Republica Turcia.

2 noiembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Voi vorbi în Parlamentul European despre proiectul de lege aprobat la București, privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate”

Marți, 31 octombrie, deputații au dezbătut proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate.

1 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Cer Ministerului Justiției dublarea posturilor din cadrul ANC, în interesul statului și al românilor care solicită redobândirea cetățeniei române”

Marți, 31 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a efectuat o vizită de lucru la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), având ca obiectiv principal constatarea în teren a modului în care funcționează programarea online pentru depunerea dosarelor de redobândire a cetățeniei române.

1 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Cer Guvernului României să semneze cu Guvernul Republicii Moldova un Acord privind diaspora comună a celor două state actuale ale noastre”
Marți, 31 octombrie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului României semnarea cu Guvernul Republicii Moldova a unui Acord privind diaspora comună a celor două state.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a declarat următoarele: [...]

31 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
După tragedia din Colectiv, timpul de răspuns la intervenții a crescut

La doi ani de la tragedia #Colectiv, mai mulți parlamentari din Partidul Mișcarea Populară au cerut public constituirea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la accidentul în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața și alte 128 au fost rănite.

30 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Mihăiță Todoran (Grup PMP)
Impozitul pe cifra de afaceri poate prăbuși economia

Deputatul PMP, Adrian - Mihăiță Todoran, membru în Comisia pentru buget, finante și bănci, atrage atenția asupra pericolului prăbușirii unei însemnate părți a mediului de afaceri, care, în loc să fie stimulat, primește lovituri după lovituri din partea statului.

30 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Solicit premierului României, ministrului Culturii și Identității Naționale și prefectului județului Bihor să intervină pentru salvarea, restaurarea și reinstalarea în municipiul Oradea a statuii lui Emanuil Gojdu

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat o întrebare scrisă premierului României Mihai Tudose, Ministrului Culturii Lucian Romașcanu și prefectului județului Bihor Ioan Mihaiu, privind salvarea, restaurarea și reinstalarea statuii lui Emanuil Gojdu în municipiul Oradea.

30 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Pregătim ateliere legislative dedicate problemelor diasporei, în decembrie 2017, la Madrid și în ianuarie 2018, la Roma

În urma ultimelor întâlniri de lucru avute cu reprezentanți ai comunității românești din Spania și Italia, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a început organizarea următoarelor două ateliere legislative dedicate problemelor diasporei, ce vor avea loc în Spania, la începutul lunii decembrie anul curent și în Italia, în ianuarie anul viitor.

26 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: “Albania devine un exemplu pentru alte state balcanice în recunoașterea minorităților naționale. Aromânii pot conta pe ajutorul cultural al României”

Marți, 24 octombrie, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a primit la Parlament vizita domnilor Enkelejd Collaku, președinte al Asociației Aromânilor din Albania și Sterjo Naciku, reprezentantul acestei asociații în România.

25 octombrie 2017 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei – prioritate a condiționărilor pentru acordarea de ajutor Chișinăului”

Marți, 24 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului Tudose și Președinției României să transforme chestiunea restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăților Mitropoliei Basarabiei, în obiect prioritar al condiționărilor pentru acordarea de către România a ajutorului financiar către Chișinău.

24 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Am fost, suntem și vom rămâne alături de Mitropolia Basarabiei și întâistătătorul ei”

Marți, 24 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a transmis un mesaj de felicitare, cu ocazia celei de-a 71-a aniversări, Înaltpreasfințitului Părinte Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

24 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: „Pregătim, împreună cu românii din afara granițelor, un Atelier legislativ dedicat problemelor diasporei, în decembrie anul curent”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit marți, 17 octombrie, o delegație a liderilor mediului asociativ românesc din Spania.

18 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Nicoleta Cătălina Bozianu (Grup PMP)
Menținerea în funcție a ministrului Liviu Pop, o dovadă a lipsei de respect pe care o manifestă PSD față de români

Deputatul PMP de Prahova, Cătălina Bozianu, a susținut marți, 17 octombrie, în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică despre necesitatea remanierii ministrului Educației, Liviu Pop.

18 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită astăzi de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: „Recunoașterea comunității aromâne înrudite ca minoritate națională în Albania este un moment istoric. Solidaritatea culturală a statului român înrudit este de o importanță majoră pentru viitorul fraților aromâni”

Marți, 17 octombrie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind acordarea statutului oficial de minoritate națională comunității aromâne înrudite din Albania.

17 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu solicită clarificări cu privire la reînhumarea rămășițelor pământești ale militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad și Cotul Donului
Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită domnului Mihai-Viorel FIFOR, ministru al Apărării Naționale, clarificări cu privire la reînhumarea rămășițelor pământești ale militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad și Cotul Donului.
16 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu i-a cerut ministrului ucrainean de Externe Pavlo Klimkin predarea materiilor în limba română maternă în școlile românilor din Ucraina

Vineri, 13 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat la o întâlnire organizată în Parlamentul României cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, domnul Pavlo Klimkin, și Excelența Sa domnul Oleksandr Bankov, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în România. Întâlnirea a avut ca temă principală de discuție noua lege a educației adoptată de statul vecin.

13 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la liderul Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, domnul deputat Eugen Tomac

Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară, a criticat vineri decizia Consiliului Național al Audiovizualului de a amenda postul de televiziune B1 TV. Potrivit liderului deputaților PMP, CNA recurge la astfel de practici din “neputință și slugărnicie”.

13 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
Pe români îi interesează cine le rezolvă problemele, nu luptele interne din PSD

Ionuț Simionca, deputat PMP de Bistrița-Năsăud, a susținut miercuri, 11 octombrie, o declarație politică de la tribuna Camerei Deputaților în care a atras atenția asupra luptelor interne din PSD pentru leadership și supraviețuire, care nu fac bine românilor.

11 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Cartea românească să circule liber între cele două maluri ale Prutului, fără filtre etnice discutabile, de sorginte sovietică!”

Miercuri, 11 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului României condiționarea oricărui ajutor acordat Guvernului Republicii Moldova cu deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile de peste Prut și eliminarea obligațiilor de avizare și aprobare prealabilă atunci când aceste donații sunt transmise instituțional.

11 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: ”Poporul evreu ne oferă o lecție de perseverență, solidaritate și unitate națională pentru refacerea căminului național românesc”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit marți, 10 octombrie, la Parlament, o delegație israeliană, condusă de domnul Yoseph Yonah, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Knesset.

11 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Regretăm interpretările eronate și reflexele polemice ale Ambasadei Federației Ruse la București. Termenii Român, Moldovean, Voloh, Basarab, Basarabean nu sunt opozabili, ci complementari, ca și termenii Rus, Lipovean, Siberian, Cazac, Pomor și altele

Am constatat cu profund regret faptul că Ambasada Federației Ruse în România a difuzat vineri, 5 octombrie 2017, pe pagina sa de pe o rețea de socializare, un comunicat, intitulat ”Cu privire la procedura de stabilire a naționalității în cursul recensământului din Rusia”, prin care interpretează eronat întrebarea și rugămintea subsemnatului, formulate în cadrul întâlnirii pe care Grupul parlamentar de prietenie cu Federația Rusă a avut-o cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, în calitate de invitat de onoare.

10 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Solicit Executivului punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 492/2004 privind institutele culturale române restante”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită Ministerului Afacerilor Externe înființarea Institutelor Culturale Române (ICR) de la Kiev, Cernăuți, Belgrad, Moscova și Atena și înființarea unora noi sau filiale în Republica Moldova (Bălți și Cahul), Serbia (Bor), Bulgaria (Sofia și Vidin) și Albania (Tirana, Corcea și Saranda).

10 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian – Mihăiță Todoran (Grup PMP)
Nu râdeți de ouăle lui Vosganian!

În drumul său de la coteț la tigaie, oul nu aduce bani și nu produce impozite”, declara, zilele trecute, deputatul ALDE Varujan Vosganian. Dincolo de umorul stârnit, de reacțiile pline de ironie și sarcasm din mass-media și rețelele de socializare, afirmația lui Vosganian trebuie privită cu mare atenție, ea fiind un mesaj indirect transmis de coaliția puterii, crede deputatul PMP Adrian Todoran. Acesta trage un semnal de alarmă în privința intenției actualei guvernări, care ar putea distruge definitiv agricultura tradițională din România.

10 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)

Vicenzo di Luca, Guvernator al regiunii Campania, lansează un nou atac xenofob la adresa românilor din Italia, atacuri orchestrate de minți bolnave de ură, într-o campanie electorală menită a-i reconfigura poziția de lider al PD.

5 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cătălina Bozianu (Grup PMP)
Avem o putere ruptă de realitățile românilor

Deputatul PMP de Prahova, Cătălina Bozianu, a susținut miercuri, 4 octombrie, în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică despre afirmațiile unor lideri ai coaliției de guvernare privitoare la creșterile de prețuri la carburanți înregistrate în ultima perioadă.

5 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)
NU POLITIZAȚI CENTRELE COMUNITARE DIN DIASPORA!

Contrar oricărei logici și a bunului simț, PSD și USR sfidează ridicolul votând împotriva amendamentului pe care l-am depus cu privire la numirea directorului general al centrelor comunitare. În opinia dumnealor, această atribuție revine unei persoane din România, cu siguranță membru sau apropiat al regimului PSD, care, nu-i așa?, poate decide mai bine decât o persoană membră a acestor comunități!

5 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)

Deputatul PMP de Bistrița – Năsăud, Ionuț Simionca, a atras atenția asupra taxelor și impozitelor plătite de proprietarii de autovehicule, intitulându-și declarația politică susținută astăzi de la tribuna Parlamentului “Tranziția de la «Năstase, șapte case», la „Tăriceanu, șapte autoturisme”.

4 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul PMP Constantin Codreanu le cere autorităților ruse renunțarea la dezbinarea românilor după apelativele folosite și solicită informații privind tratatul sovieto-polonez din 1951, de modificare pașnică a frontierei vestice a RSS Ucrainene

Miercuri, 4 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, ca membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă, la prima reuniune a Grupului din această sesiune parlamentară.

4 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Mihăiță Adrian Todoran (Grup PMP)
Voi vota împotriva umilirii femeilor

Deputatul PMP de Maramureș, Adrian Todoran, ia atitudine față de modul în care actualul Guvern al României și o parte din parlamentari înțeleg să sprijine familiile care își doresc să aibă copii. Acesta afirmă că două dintre proiectele supuse dezbaterilor în Camera Deputaților, în cursul zilei de marți, 3 octombrie, sunt o ofensă adusă viitoarelor mame.

4 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Reunificarea națiunii române, după model german, impune recunoașterea dreptului la cetățenie tuturor românilor din teritoriile naționale ocupate de URSS și tuturor persoanelor aparținând națiunii culturale române

Miercuri, 4 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică în plenului Camerei Deputaților intitulată ”Reunificarea Germaniei, model pentru reunificarea României”.

4 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu a participat la Simpozionul internațional ”Experimentul Pitești - reeducarea prin tortură”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, alături de profesori universitari, publiciști, lideri ai societății civile, foști deținuți politici și foști deportați, la cea de a XVII-a ediție a Simpozionului internațional ”Experimentul Pitești - reeducarea prin tortură”.

3 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Salut decizia Comisiei Europene de a le cere oficial tuturor guvernelor statelor UE să aprobe integrarea totală a României și a Bulgariei în spațiul Schengen”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, salută poziția oficială luată de conducerea Comisiei Europene prin care aceasta le solicită oficial tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene să aprobe integrarea totală a României și a Bulgariei în spațiul Schengen.

28 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la deputații PMP Eugen Tomac și Constantin Codreanu
Deputații PMP Eugen Tomac și Constantin Codreanu au transmis o scrisoare Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, referitor la noua lege a Educației adoptată de Ucraina

Joi, 28 septembrie, deputații PMP Eugen Tomac, președinte al Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, și Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, au transmis o scrisoare Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, prin care îi solicită intervenția în privința rezolvării inechităților create de Ucraina prin adoptarea noii Legi a învățământului, lege care conține prevederi ce diminuează dreptul la învățământ în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale.

28 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 3 – 5 octombrie 2017, la Andorra La Vella, Andorra, se va desfășura reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE).

28 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Solicit ministrului Carmen Dan schimbarea urgentă a cadrului legislativ în vederea prelungirii valabilității pașapoartelor la 10 ani”

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a intervenit în cadrul ședinței plenare a Camerei Deputaților referitor la proiectul de lege depus pentru completarea și modificarea art. 18 al Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

27 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian- Mihăiță Todoran (Grup PMP)
Aplicarea SPLIT TVA va aduce dezavantaje agenților economici

Deputatul PMP Adrian - Mihăiță Todoran, membru în Comisia de buget, finanțe și bănci, trage un semnal de alarmă asupra dezavantajelor privind aplicarea sistemului de plată defalcată a taxei pe valoarea adăugată (numită și SPLIT TVA).

27 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Promulgarea Legii educației în Ucraina obligă instituirea Organizației interguvernamentale a Românofoniei”

Marți, 26 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind necesitatea instituirii Organizației interguvernamentale a Românofoniei.

26 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Salut adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului care pune capăt dramei prin care au trecut zeci de mii de concetățeni ajunși fără voia sau vina lor «non-cetățeni» români”

Urmare a multiplelor demersuri oficiale făcute de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Guvernul României a adoptat joi, 21 septembrie, o ordonanță de urgență (OUG) pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, care rezolvă problema zecilor de mii de tineri cetățeni români care au fost tratați abuziv drept ”non-cetățeni” de către reprezentanții unor autorități române.

22 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la deputații Tudor-Rareș Pop (Grup USR), Carmen Mihălcescu (Grup PSD), Adriana Ana Săftoiu (Grup PNL), Attila Korodi (Grup UDMR) și Valeriu-Andrei Steriu (Grup PMP)
Legea Bicicletei - o inițiativă parlamentară transpartinică în parteneriat cu societatea civilă

Vineri, 22 septembrie, cu ocazia Zilei Europene Fără Mașini, anunțăm formarea unui grup de lucru transpartinic care să elaboreze "LEGEA BICICLETEI", o inițiativă parlamentară care își propune să încurajeze folosirea bicicletei în scop utilitar, recreativ, turistic și sportiv.

22 septembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Solicit deschiderea ICR la Bălți, la Cahul și în statele cu minorități istorice românești”

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut marți, 19 septembrie, o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 492/2004 privind Institutele Culturale Române de la Kiev, Cernăuți, Belgrad, Moscova și Atena și înființarea unor institute culturale românești noi sau filiale în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Albania.

19 septembrie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al PMP
Parlamentarii PMP, în vizită la ministrul Sănătății

Senatorii și deputații PMP au decis să efectueze marți, 19 septembrie, începând cu ora 10.00, o vizită la Ministerul Sănătății, în încercarea de a purta un dialog cu ministrul Bodog. Decizia parlamentarilor PMP de a se deplasa la Ministerul Sănătății vine după ce ministrul nu a dat curs unei invitații la Parlament lansată de aceștia.

18 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
Solidaritate și compasiune pentru Timișoara

Furtuna abătută ieri asupra regiunii de vest a României a afectat din plin municipiul Timișoara și județul Timiș și a scos la iveală vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire și protecție a populației în cazul unor calamități și dezastre naturale. Grav este că acest fenomen s-a soldat nu numai cu distrugeri materiale, ci și cu pierderi de vieți omenești, care din păcate, nu vor mai putea fi recuperate niciodată.

18 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Forma finală a Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni urmează a fi adoptată într-o ședință reunită, organizată împreună cu senatorii din Comisia pentru românii de pretutindeni

Miercuri, 13 septembrie, a avut loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către președintele acesteia, deputatul PMP Constantin Codreanu, în vederea adoptării formei finale a Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni.

14 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Ucraina încalcă Tratatul de bază cu România și tinde să suprime învățământul de limbă română”
Miercuri, 13 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților referitor la Articolul 7 al noii legi a Educației adoptată, la data de 5 septembrie curent, de Rada Supremă a Ucrainei, act legislativ care anunță startul procesului de lichidare treptată a învățământului în limba româna.
13 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Cer convocarea celor două Camere reunite ale Parlamentului României pentru o poziție clară în cazul noii Legi a educației din Ucraina”

Marți, 12 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o conferință de presă legată de noua Lege a educației adoptată, la 5 septembrie 2017, de către Rada Supremă a Ucrainei, lege care, prin articolul său 7, dă startul procesului de lichidare metodică și sistematică a învățământului în limba română.

12 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al PMP
PMP solicită convocarea unei ședințe de plen reunit pentru dezbaterea situației comunității românești din Ucraina

Grupurile parlamentare reunite ale Partidului Mișcarea Populară au depus luni, 12 septembrie, o solicitare adresată Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului referitoare la convocarea unei ședințe de plen reunit ale celor două Camere pentru a discuta pe marginea situației dificile în care se află comunitatea românească din Ucraina.

12 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Cornel Sămărtinean (Grup PMP)
Guvernarea PSD-ALDE își bate joc de armata română și de demnitatea militarilor români

Ministerul Apărării Naționale a transmis, în data de 5 septembrie 2017, un comunicat de presă prin care "informează" întreg mapamondul că România nu mai are bani pentru plata salariilor soldaților români, în condițiile în care armata română este singura instituție în care mai are poporul încredere și singura instituție care, cu siguranță, e în slujba poporului român. Cum a ajuns cel mai sigur stat și partener euroatlantic de pe Flancul Estic în situația de a nu-și putea plăti soldații?

8 septembrie 2017 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Lichidarea învățământului românesc din Ucraina nu va trece. Derapajele antidemocratice, asimilaționiste și antiminoritare ale Kievului trebuie curmate
Am primit cu revoltă și indignare știrea privind adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii legi a educației care, prin articolul său 7, dă startul procesului de lichidare metodică și sistematică a învățământului preșcolar, școlar, liceal, profesional și universitar în limbile popoarelor autohtone și ale minorităților naționale din Ucraina, printre care și limba română.

Articolul 7 din Legea educației este o provocare. El are și valoare de test pentru statul de drept din Ucraina și pentru națiunea ucraineană în ansamblu. [...]

8 septembrie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP), ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, împreună cu membri ai Comisiei vor susține marți, 12 septembrie, începând cu ora 11.00, o conferință de presă legată de recenta lege a învățământului adoptată de parlamentul ucrainean care privează minoritățile etnice din Ucraina de acces la școlarizare în limba lor maternă (sala de ședințe a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, etaj 1, corp B2).

8 septembrie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Voi vorbi în cadrul Conferinței de la Lisabona despre rolul important al diasporei în viața politică românească și despre necesitatea ca Legislativul de la București să mărească pentru 2020 numărul de parlamentari care să reprezinte comunitățile de români din afara granițelor țării”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, participă, în perioada 7-8 septembrie 2017, la Conferința de lansare a Rețelei Parlamentare privind politicile în materie de diaspora, organizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în colaborare cu Parlamentul lusitan, la Lisabona.

7 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Dacă guvernul nu adoptă ordonanța de urgență pentru soluționarea chestiunii zecilor de mii de cetățeni români izgoniți abuziv din cetățenia română, vom declanșa proteste antiguvernamentale”
5 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
Guvernul PSD cu o mână dă o odată și cu cealaltă ia de patru ori

Deputatul PMP Ionuț Simionca și-a exprimat îngrijorarea, în plenul Camerei Deputaților, privind efectele deciziilor politice luate de Guvernul PSD asupra mediului de afaceri.

5 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a participat duminică, 27 august, la manifestațiile dedicate Zilei Limbii Române organizate în premieră absolută la Cetatea Albă, pe litoralul basarabean al Mării Negre, de către Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare cu Consulatul General al României la Odesa.

28 august 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră”

Am luat act cu îngrijorare de intenția postului rus de televiziune RTR de a intra pe piața mediatică din România, concretizată într-o cerere adresată în acest sens Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Faptul în sine confirmă existența unei strategii a Moscovei de expansiune mediatică în țara noastră. Cazul trebuie interpretat în contextul amenințărilor hibride la care este expusă România din partea Moscovei.

22 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: "Dăm start protestelor în septembrie dacă nu este soluționată problema "minorilor non-cetățeni"!"

Duminică, 20 august 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, a participat în Parlamentul României la constituirea Alianței pentru Centenar.

21 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Salut constituirea Federației Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, salută constituirea și sprijină atingerea obiectivelor Federației Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei (FOR), organism înființat de reprezentanți ai organizațiilor românești din jurul granițelor și Balcani, întruniți în România, cu ocazia Universității de Vară de la Izvorul Mureșului.

17 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Prutul ne unește, nu ne desparte. Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova în vizită la frații omologi din Țara-mamă”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a sprijinit organizarea unei vizite cu impact social și cultural asupra relației bilaterale dintre România și Republica Moldova, în beneficiul românilor basarabeni.

11 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Este în interesul României să adere la Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat joi, 10 august, o scrisoare ministrului Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleșcanu, referindu-se la necesitatea aderării României la Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride.

10 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Copiii români din Căușeni și Ștefan Vodă au vizitat Parlamentul României. Tot ceea ce facem împreună se concretizează într-un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii din Republica Moldova și pentru realizarea celui mai important proiect național - ReUnirea!”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a sprijinit accesul miercuri, 9 august, a două grupuri de copii basarabeni care se află pentru prima dată în România, ca să poată vizita Palatul Parlamentului din București.

9 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Îi îndemn pe românii de peste hotare să transmită, până pe 15 august, observațiile, comentariile și sugestiile lor pe marginea Metodologiei privind organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, îi îndeamnă pe românii din Diaspora, din comunitățile istorice și din Republica Moldova să transmită, până pe 15 august, observațiile, comentariile și sugestiile lor pe marginea proiectului Metodologiei privind organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

8 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Cerem Guvernului României să adopte o hotărâre pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni”

Vineri, 4 august, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, așa cum cere expres Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

4 august 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Salut decizia Chișinăului de a-l declara pe Rogozin persona non grata. Așteptăm ca Moscova să îi retragă calitatea de reprezentant special al președinției ruse pentru negocierile în chestiunea regiunii transnistrene

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și cetățean al celor două state românești, a primit cu satisfacție decizia guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul Federației Ruse, persona non grata în Republica Moldova.

2 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)

Proprietarii de autovehicule care le înstrăinează prin contract de vânzare-cumpărare ar fi obligați să își asume răspunderea privind corectitudinea datelor înscrise la contorul kilometric al mașinii, dacă Parlamentul va adopta propunerea legislativă inițiată de domnul deputat PMP din Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

1 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Solicit sprijinul MEN în protejarea românilor de pretutindeni, mai ales a celor aflați în dificultate, cum sunt etnicii români din sudul Basarabiei care fac obiectul unor politici identitare de tip sovietic

Luni, 31 iulie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a adresat o scrisoare oficială domnului prof. univ. Liviu Marian Pop, ministrul Educației Naționale, ce face referire la încălcarea de către autoritățile universitare din Iași a drepturilor românilor din sudul Basarabiei sub pretextul discriminator al diferenței dintre limba română și așa-zisa ”limbă moldovenească”, mai exact, prin solicitarea abuzivă a unor certificate de competență lingvistică de limbă română pentru etnicii români de pretutindeni.

31 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țări, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Cerem adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru a pune capăt dramei prin care trec zeci de mii de concetățeni ajunși fără voia sau vina lor ”non-cetățeni” români

Luni, 24 iulie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, care să rezolve problema zecilor de mii de tineri cetățeni români care sunt tratați abuziv drept ”non-cetățeni” de către reprezentanții unor autorități române.

24 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: „Bine ați venit acasă, în România, dragi frați basarabeni! Să ne cunoaștem Țara, să o iubim cu adevărat și să o servim cu devotament. Unirea este idealul nostru sfânt”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit astăzi la Parlament un numeros grup de români basarabeni care se află în România în cadrul proiectului ”Cunoaște-ți Țara!”. Acest grup este unul dintre multiplele care vizitează România. Deputatul Constantin Codreanu a facilitat accesul grupului în clădirea Parlamentului Țării.

14 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Adunarea Parlamentară a Francofoniei - un instrument internațional care trebuie utilizat pentru promovarea Proiectului de Țară al României: Reunirea cu Republica Moldova

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, participă în perioada 7-12 iulie, în calitate de membru plenipotențiar, la cea de-a 43-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), convocate la Luxemburg.

12 iulie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)

Producătorii agricoli și crescătorii de animale care sunt persoane fizice cetățeni români sau persoane juridice române și îndeplinesc una dintre condițiile privind numărul de animale deținute sau terenul pe care execută lucrări agricole, vor putea beneficia de o serie de scutiri de taxe și impozite, dacă Parlamentul va adopta propunerea legislativă inițiată de către deputatul PMP din Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

10 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Metodologia privind Congresul românilor de pretutindeni a fost lansată astăzi în consultare publică timp de 30 de zile”

Joi, 29 iunie 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a organizat ultima ședință a Comisiei din această sesiune parlamentară, în vederea aprobării formei finale a Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni.

30 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Vom mări valabilitatea pașapoartelor românești de la 5 la 10 ani, ca peste tot în Europa și lumea liberă”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a depus la 28 iunie 2017, în calitate de inițiator, având susținerea a 103 deputați din toate grupurile politice parlamentare, un proiect de lege pentru completarea și modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Acesta vizează modificarea și completarea articolului 18 al legii.

29 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)

Răpirile de copii de către soții de religie musulmană, căsătoriți cu femei europene constituie o practică din ce în ce mai des întâlnită.

28 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Dodonii vin și pleacă, iar cooperarea militară dintre București și Chișinău rămâne

Marți, 27 iunie, parlamentarii din Camera Deputaților au dezbătut proiectul de lege privind ratificarea Protocolului de Amendare, semnat la București, la 1 decembrie 2016, a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău, la 20 aprilie 2012, ratificat pin Legea nr.75/2013.

28 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP))
Forma finală a Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni va fi publicată spre consultare mâine

Marți, 27 iunie 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a reunit în ședință comună cele două Comisii permanente din Senat și Camera Deputaților în vederea definitivării Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni.

27 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„28 iunie – moment de reflecție istorică orientată către viitor. Să reintegrăm Basarabia în spațiul ei național și politic firesc din care a fost smulsă cu forța în 1940”
Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a susținut marți, 27 iunie 2017, de la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică prilejuită de cea de-a 77-a tristă aniversare a ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța.
27 iunie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (grup PMP)
La mulți ani unui tricolor românesc puternic, sprijinit la dreapta și stânga de steagurile NATO și UE

Luni, 26 iunie, de Ziua Drapelului Național, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, transmite un mesaj de felicitare și un îndemn la patriotism.

26 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Nu interesele înguste de partid ar trebui să fie prioritare pentru reprezentanții statului român

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, participă în perioada 22-23 iunie la o serie de evenimente cu impact asupra domeniului de interes și de activitate a circumscripției electorale nr. 43, în care a fost ales, pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării.

23 iunie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Istroromânii trebuie salvați! Înfrățirea localităților istroromâne Șușnevița și Jeiăni din Croația cu localități din România ar putea resuscita comunitatea istroromână”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut marți, 20 iunie, o declarație politică în ședința de plen a Camerei Deputaților cu privire la istroromânii din Croația, o comunitate istorică de circa 1 500 de persoane aflată în cea mai mare dificultate culturală, întrucât doar aproximativ 300 dintre membrii ei mai vorbesc dialectul istoric istroromân.

20 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Dincolo de dialogul politic excelent dintre România și Azerbaidjan, este necesară o cooperare bilaterală constantă și pregnantă în plan economic”
Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru al Grupului de prietenie România-Azerbaidjan, va participa la recepția organizată cu prilejul sărbătoririi zilei naționale a Republicii Azerbaidjan și împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice între București și Baku.
19 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Românii din Serbia de răsărit au nevoie de sprijinul masiv al statului român în proiecte culturale concrete și de proceduri simplificate la obținerea cetățeniei române

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu și reprezentanți ai comunității românești din Serbia au susținut miercuri, 14 iunie, o conferință de presă cu tema „Situația dramatică a românilor/vlahilor din Timoc. Ce fac autoritățile din România?”.

15 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Congresul românilor de pretutindeni. Este necesar un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii noștri din afara granițelor”

Marți, 13 iunie, a avut loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către președintele acesteia, domnul deputat Constantin Codreanu, având ca invitați reprezentanți ai Consiliului românilor de pretutindeni: domnul Cornel Radu Loghin, vicepreședinte, domnul Bojko Stankoviæ, vicepreședinte, doamna Niculița Ghiță și domnul Mirel Prisăcaru, membri.

Subiectul principal din cadrul discuțiilor l-a constituit dezbaterea metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni, în vederea definitivării acesteia, astfel încât forma finală să îi avantajeze pe românii din diaspora. [...]

14 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Protestez față de nepăsarea și disprețul cu care guvernanții statului român își tratează cetățenii”

Deputatul PMP de Diaspora, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, a participat marți, 13 iunie, la protestul organizat in fața Guvernului României pentru eliberarea copiilor medicului român, doamna Camelia Smicală Jalaskoski, ținuți captivi de către statul finlandez.

13 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Am propus mărirea de la 5 la 10 ani a valabilității pașapoartelor românești

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a semnalat în cadrul declarației politice susținute marți, 13 iunie, o problemă ce îi afectează pe toți concetățenii din afara granițelor țării și majoritatea cetățenilor români cu domiciliul în țară: valabilitatea documentele românești de călătorie în străinătate.

13 iunie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, va susține miercuri, 14 iunie, începând cu ora 11.00, o conferință de presă cu tema „Situația dramatică a românilor/vlahilor din Timoc. Ce fac autoritățile din România?” (sala “Spiru Haret” , nivel P).
La conferință participă reprezentanți ai asociațiilor românești din Serbia.

13 iunie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Cetățenia română – instrument de protecție juridică a românilor din afara granițelor. Atelier legislativ la Chișinău.
Deputatul PMP Constantin Codreanu, ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, urmează să organizeze duminică, 11 iunie 2017, al doilea atelier legislativ în vederea definitivării avanproiectului de modificare și completare a legii nr. 21/1991 a cetățeniei române. Atelierul va avea loc începând cu ora 10:00, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova (strada 31 august 1989, nr. 98).
9 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)

Ca urmare a ultimelor evenimente apărute în cazul doamnei doctor Camelia Smicală, Partidul Mișcarea Populară a decis să susțină toate demersurile inițiate de către deputații de Diaspora ai partidului, domnii Doru Petrișor Coliu și Constantin Codreanu.

7 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Modificările aduse Legii unice a salarizării constituie un regres regretabil pe planul susținerii comunităților religioase de români din afara granițelor țării”

Deputatul PMP Constantin Codreanu a susținut miercuri, 7 iunie, în plenul Camerei Deputaților, amendamentele formulate pe marginea proiectului legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în vederea susținerii comunităților ortodoxe din țară și de peste hotare, îndeosebi ale celor aflate în mediul rural, prin sprijin material care să acopere cheltuielile ocazionate de întreținerea și repararea locașurilor de cult, de plata utilităților și a contribuțiilor aferente salariilor personalului încadrat.

7 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)

Trecerile la același nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaționale «E», precum și ale drumurilor naționale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere dacă Parlamentul va adopta propunerea legislativă inițiată de către deputatul PMP din Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

7 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Libertate pentru Maria și Mihai Smicală!”

În perioada 30 mai–1 iunie s-a desfășurat vizita la Helsinki a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei, în cadrul căreia au avut loc discuții cu autoritățile finlandeze despre modul în care este gestionat cazul Cameliei Smicală, ai cărei copii, Mihai și Maria, au fost separați de propria lor mamă și plasați în instituții diferite.

7 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Am obținut o primă victorie. Finlanda cedează și este de acord ca Ambasadorul României să-i poată vizita pe copii Cameliei Smicală, Maria și Mihai”

Miercuri, 31 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și șef al delegației parlamentare care s-a deplasat în Finlanda, în legătură cu dramaticul caz al copiilor doctorului Camelia Smicală, a făcut primele declarații pentru presă.

31 mai 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (PMP)
Urmare a multiplelor demersuri și solicitări pe care le-am făcut în ultimele luni, dintre care ultima formulată de la tribuna Camerei Deputaților luni, 29 mai 2017, Ministerul Justiției a binevoit să facă public proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991.
31 mai 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (PMP)

Pe 28 mai, în ultima duminică a lunii, am sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni. Este un prilej de reflecție și mobilizare în sprijinul românilor amenințați cu deznaționalizarea sau aflați în dificultate. Lăsând la o parte orice abordare festivistă, găsesc potrivită ocazia să trecem în revistă problematica românilor din comunitățile istorice de români.

30 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Cerem Guvernului Grindeanu o ordonanță de urgență pentru soluționarea problemei minorilor ajunși «non-cetățeni»”

Luni, 29 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și cetățean al celor două state românești, a găzduit inaugurarea Grupului „Prietenii Unirii”, organizat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”.

29 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Ziua Romanilor de Pretutindeni sărbătorită alături de frații de peste Prut
Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni prin participarea la două momente simbolice în Republica Moldova, inaugurarea Troiței pentru dezrobirea Basarabiei la Nisporeni și dezvelirea bustului lui Cuza Vodă Alexandru la Ioan Cuza, Cahul.
29 mai 2017 detalii
  INVITAȚIE DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP), vă invită luni, 29 mai, începând cu ora 14.00, să participați la ședința de inaugurare a grupului ,,Prietenii Unirii” care va funcționa în cadrul Parlamentului României (sala de ședințe a Comisiei, corp B2, etajul I, camera 3).

29 mai 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al PMP

Grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară vă invită să participați marți, 30 mai, începând cu ora 15:00, la dezbaterea „Parlament - Societatea civilă - un parteneriat necesar” (sala grupului parlamentar, nivel 1M).

29 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Reunirea inevitabilă a celor două state românești va fi omagiul adus eroilor căzuți pentru eliberarea Basarabiei

Joi, 25 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, cu prilejul Zilei Eroilor Armatei Române, la un ceremonial militar, religios și artistic, precum și la depunerea de flori de la Cimitirul de onoare al ostașilor români de la Țiganca, raionul Cantemir, Republica Moldova.

26 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Ministerul Justiției are răgaz până la sfârșitul lunii mai. Dacă nu se schimbă nimic, îl chemăm la dialog prin portavoci”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a susținut miercuri, 24 mai, o conferință de presă în care a solicitat ministrului Justiției să soluționeze cu celeritate situația dramatică ce afectează zeci de mii de cetățeni români ajunși „non-cetățeni”.

24 mai 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al PMP

Miercuri, 24 mai, începând cu ora 10.30, deputații PMP de Diaspora Constantin Codreanu și Doru Coliu vor susține o conferință de presă (sala Grupului parlamentar, nivel 1M).

23 mai 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Ajutorul acordat Chișinăului trebuie condiționat de protejarea și cinstirea mormintelor românești de război de la răsărit de Prut”

Miercuri, 23 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților cu privire la condiționarea ajutorului acordat de România Chișinăului, prin protejarea și cinstirea mormintelor românești de război de la răsărit de Prut.

23 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Rușii-lipoveni din România au drepturi la care cei 700 000 de români din Rusia nici nu pot visa. Propaganda Kremlinului nu are trecere în România”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a luat atitudine față de declarațiile inacceptabile ale deputatului român Miron Ignat din 18 mai 2017.
22 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Cerem reunirea copiilor Smicală cu mama lor în spiritul dreptății, egalității și justiției, al colaborării și respectului reciproc”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a fost prezent, duminică, 21 mai, la sediul Ambasadei Finlandei la București, pentru a protesta public față de modul în care este gestionat cazul Cameliei Smicală, ai cărei copii, Mihai și Maria, au fost reținuți de către autoritățile finlandeze și separați abuziv de propria lor mamă.

22 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Modificarea Legii cetățeniei române trebuie să întrunească un larg consens parlamentar”
Miercuri, 17 mai 2017, deputatul Constantin Codreanu (PMP), președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a organizat la Chișinău, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova, primul Atelier legislativ cu genericul ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”. Atelierul legislativ a fost conceput ca un laborator de idei orientate spre societatea românească din țară și de peste hotare.
18 mai 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Primul atelier legislativ, ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”
Deputatul PMP Constantin Codreanu, ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, organizează miercuri, 17 mai, începând cu ora 10:00, la Chișinău, Republica Moldova, primul atelierul legislativ intitulat ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”.

Primul eveniment se dorește a fi o dezbatere tehnică punctuală asupra textului Legii cetățeniei române din perspectiva necesităților de completare și modificare a acesteia și se va desfășura în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova (strada 31 August 1989, nr. 98, Chișinău, MD-2004).

17 mai 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnii deputați Petru Movilă și Marius Pașcan (Grup PMP)

Deputații PMP Petru Movilă și Marius Pașcan au inițiat un proiect de lege privind construirea Autostrăzii Iași – Târgu-Mureș. Proiectul ar urma să fie finanțat din bugetul național, bugetul 2014-2020 al României, bugetul European și din credite. Autostrada, aflată pe coridorul de transport Odessa - Chișinău - Iași - Târgu Mureș, va lega Moldova românească și Moldova de peste Prut de Europa.

16 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac
Peste 90% din instituțiile de învățământ din România nu au autorizație PSI

Liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care sunt expuși zilnic copiii din România, având în vedere că peste 90% din instituțiile de învățământ din România nu au autorizație de securitate la incendiu.

16 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Cazul președintelui Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Ivo Gheorghiev, ne obligă la solidaritate exemplară”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, solicită diplomației române să acorde tot sprijinul, în condiții legale, liderului românilor din Bulgaria, domnul dr. Ivo Gheorghiev, împotriva căruia există numeroase acțiuni de intimidare și amenințare din partea agenților statului bulgar, cea mai recentă fiind o acuzație din partea procuraturii pentru presupuse acte de calomnie.

12 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
9 mai – zi cu semnificație multiplă pentru români

Deputatul Ionuț Simionca a participat joi, 11 mai, la alocuțiunea susținută de Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu tema “Viitorul Europei” și la recepția susținută de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, cu tema “10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”.

11 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Cătălin Cristache (Grup PMP)

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan a transmis Comisiei Europene o întrebare referitoare la protejarea siderurgiștilor gălățeni de concurența din afara Uniunii Europene în ceea ce privește proiectul interconectorului energetic Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA).

11 mai 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Confrații noștri din Balcani trebuie să știe că au în persoana României înrudite un sprijin cultural și național de nădejde”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut, marți, 9 mai, o declarație politică în cadrul ședinței din plen a Camerei Deputaților cu ocazia aniversării Decretului imperial de recunoaștere a drepturilor naționale ale românilor din Balcani (meglenoromâni și aromâni).

9 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Regele Ferdinand I Întregitorul revine în Basarabia vestind Reunirea

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a participat, sâmbătă, 6 mai, alături de înalte oficialități, la dezvelirea bustului Majestății Sale Regele Ferdinand I al României, în satul Țepilova, comuna Ocolina, raionul Soroca, Republica Moldova.

8 mai 2017 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Lansez o invitație deschisă la primul atelier legislativ, ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, ales în Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, urmează să organizeze miercuri, 17 mai 2017, începând cu ora 10:00, la Chișinău, primul atelierul legislativ intitulat ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”.

5 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Cer autorităților române să se implice în rezolvarea cazului Smicală

Deputatul PMP de Diaspora, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, a susținut miercuri, 03 mai 2017, o conferință de presă referitoare la situația medicului român, doamna Camelia Smicală Jalaskoski, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare de către statul finlandez pentru că se luptă să își recupereze copiii.

4 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Viitorii studenți basarabeni se vor putea înscrie online la Universitățile din România

În cadrul ultimei ședințe din aprilie a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a fost dezbătut Proiectul metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat în România, începând cu anul universitar 2017-2018, astfel încât metodologia finală să fie cât mai avantajoasă pentru tinerii din afara granițelor țării.
3 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Solicităm trecerea Muzeului Românilor de Pretutindeni sub autoritatea Camerei Deputaților și organizarea lui în Palatul Parlamentului”

Miercuri, 3 mai 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în cadrul ședinței din plen a Camerei Deputaților referitor la punerea în aplicare a prevederilor legale despre Muzeul Românilor de Pretutindeni.

3 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Cătălin Cristache (Grup PMP)

Deputatul PMP Cătălin Cristache i-a solicitat premierului Sorin Grindeanu modificarea procedurilor de achiziție în cadrul proiectului BRUA (Bulgaria/România/Ungaria/ Austria), astfel încât originea companiilor de la care se va achiziționa materia primă să fie limitată la statele membre ale Uniunii Europene.

3 mai 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, și deputatul Doru-Petrișor Coliu, membru al comisiei, vor susține miercuri, 3 mai, începând cu ora 14:00, o conferință de presă (sala “Spiru Haret”, nivel P).

Tema acesteia o reprezintă situația medicului român, doamna Camelia Smicală Jalaskoski, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare de către statul finlandez pentru că se luptă să își recupereze copiii.

2 mai 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)
Abuzul justiției finlandeze față de cetățenii români atinge cote inimaginabile

Mamă a trei copii, dna Camelia Smicală (Jalaskoski), cetățean român care locuiește în Republica Finlanda, este victima unor abuzuri deosebit de grave din partea justiției și poliției finlandeze, precum și a Serviciului de protecție a copilului din Republica Finlanda.

2 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
O lege mult așteptată în domeniul zootehniei, depusă în 2014, se dezbate în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților

Marți, 2 mai, în grupul de lucru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, deputatul Ionuț Simionca a susținut punctele de vedere ale crescătorilor de animale cu privire la legea zootehniei.

2 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)
Întâlnire cu membrii Consiliului pentru Românii de Pretutindeni

În calitate de membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Doru Petrișor Coliu a purtat discuții cu domnul Marius Livanu, președintele Consiliului pentru Românii de Pretutindeni, și domnul Leontin Cojocea, membru în Consiliul pentru Românii de Pretutindeni, referitoare la organizarea Congresului Românilor de Pretudindeni și modificarea metodologiei care reglementează organizarea acestuia.

2 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Basarabia e România! Reunirea depinde de noi!

Vineri, 28 aprilie 2017, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, alături de vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache, la un eveniment organizat cu prilejul vizitei delegației președinților și vicepreședinților raioanelor din Republica Moldova, care fac parte din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

28 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Înfrățirile administrative reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltarea relațiilor dintre noi și comunitățile de români din afara granițelor țării"

Urmare a interpelării deputatului Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul Teodor-Viorel Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe al României, a prezentat situația actuală a unităților administrative de nivel I și II din România înfrățite cu unități administrative din statele în care există comunități românești, respectiv din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Albania, Grecia, Croația și Republica Macedonia.

27 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni 2017-2018 trebuie să prevadă atragerea cât mai multor studenți în România

Marți, 25 aprilie, a avut loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către președintele acesteia, domnul deputat Constantin Codreanu, având ca invitați reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, respectiv domnul Liviu Gabriel Ispas, secretar de stat, doamna Luminița Matei, Director General – Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene, și reprezentanți ai Ligii Studenților din Iași.

26 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
“Cerem autorităților bulgare să-i aplice, prin reciprocitate, un tratament euroconform minorității naționale române aflate în dificultate și amenințate cu asimilarea completă”

Miercuri, 26 aprilie, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut o întrevedere oficială cu domnul Ivo Gheorghiev, președintele Uniunii Etnicilor Români AVE din Bulgaria. În cadrul discuției cei doi au trecut în revistă întreaga gamă de probleme pe care le întâmpină minoritatea națională română din Bulgaria, confruntată cu riscul asimilării complete.

26 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu obține o primă victorie în Dosarul „Cetățenia română”

Luni, 24 aprilie 2017, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit, în cadrul ședinței în plen a Camerei Deputaților, răspunsul la interpelarea adresată ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitor la motivul tergiversării transmiterii punctului de vedere ce conține o propunere de modificare și completare a Legii nr. 21/1991 a cetățeniei române, întocmit de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC).

25 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
Start-Up Nation – un program bun, dar limitat

“Din fonduri europene nu vor putea fi finanțate firmele din mediul rural din toată țara, nici cele din București și județul Ilfov prin programul Start-Up Nation, motiv pentru care, pentru acestea, Guvernul va trebui să aloce prin credite de angajament - 1,2 miliarde de lei, în urma unei rectificări bugetare de la începutul verii”, susține deputatul PMP Ionuț Simionca. Acesta s-a declarat îngrijorat de faptul că rectificarea riscă să fie negativă având în vedere că veniturile bugetare sunt în scădere, iar cheltuielile în creștere, ceea ce adâncește deficitul și majorează datoria publică.

25 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Activitatea biroului consular de la Ungheni, în centrul discuției dintre deputatul Constantin Codreanu și ministrul Teodor Meleșcanu

Luni, 24 aprilie 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor-Viorel Meleșcanu, la sediul ministerului, desfășurată într-o atmosferă deosebit de constructivă.

24 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Românii din Harghita și Covasna, „Uitați în inima României”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat joi, 21 aprilie , la evenimentul de lansare a volumului intitulat „Uitați în inima României”, semnat de către jurnalistul Dan Tanasă.

Printre invitații evenimentului s-au numărat membrii asociației Neamunit, profesori universitari, avocați, politicieni și jurnaliști implicați în protejarea drepturilor etnicilor minoritari români din Ardeal. [...]

21 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Ministrul Justiției se spală pe mâini în Dosarul „cetățenia română”

Miercuri, 19 aprilie 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, în cadrul căreia subiectul principal de discuție a fost problema cetățenilor români care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza unor probleme birocratice.

19 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la viceliderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Petru Movilă

Viceliderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Petru Movilă, s-a întâlnit miercuri, 19 aprilie, cu președintele Sindicatului Național „Pro Lex”, domnul Vasile Lincu.

19 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu luptă pentru drepturile românilor din Diaspora

Marți, 11 aprilie 2017, deputatul Constantin Codreanu (PMP), președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a înaintat Biroului permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă privind unele măsuri de cotizare retroactivă în sistemul public de pensii.

11 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Interdicția deputatului Constantin Codreanu de a intra pe teritoriul ucrainean, discutată la ambasada Ucrainei în România

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut o întrevedere luni, 10 aprilie 2017, la Ambasada Ucrainei de la București, cu domnul Yevhen Levytskyi, însărcinat cu afaceri ad interim al Ucrainei în România.

11 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru-Petrișor Coliu (Grup PMP)
Răspunsurile primite de deputatul PMP de Diaspora, Doru Petrișor Coliu, de la ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la interpelările adresate

Deși articolul 201 al. (2) din Regulamentul Camerei Deputaților prevede că “Guvernul și fiecare dintre membrii săi sunt obligați să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni”, deputatul Doru Coliu a primit răspuns, la două dintre cele trei interpelări pe care le-a adresat celor doi miniștri, abia după o lună.

10 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Problemele comunităților de români din afara granițelor țării în centrul discuțiilor cu reprezentanții Patriarhiei Române

Domnul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a avut vineri, 7 aprilie, la sediul Parlamentului României, o întrevedere cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, vicar patriarhal și secretar al Sfântului Sinod al Patriarhiei Române, și părintele Michael Tița, consilier patriarhal, coordonator responsabil al Sectorului Comunități Bisericești Externe.

7 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Instituțiile statului român nu uită de românii din Serbia”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, vicepreședintele Comisiei, domnul deputat Matei Dobrovie și reprezentanți ai comunității românești din Serbia au susținut marți, 4 aprilie 2017, o conferință de presă cu tema „Românii din Serbia față în față cu instituțiile statului român”.

La începutul lunii februarie, parlamentarul român, domnul deputat Constantin Codreanu a condus delegația Comisiei care a efectuat o vizită de lucru în Republica Serbia, lansând liderilor comunității istorice românești de pe teritoriul vecin o invitație în Parlamentul României. [...]

5 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu a participat la evenimente de comemorare a românilor masacrați la Fântâna Albă

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, s-a deplasat sâmbătă, 1 aprilie, la Fântâna Albă ca să aducă un omagiu martirilor căzuți în 1941 și, respectiv, duminică, 2 aprilie, la Mănăstirea Putna, acolo unde a avut loc un serviciu divin în memoria celor 3.000 de români.

3 aprilie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ primit de la Grupului parlamentar al PMP
Liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac, va susține luni, 3 aprilie, la ora 13.30, o conferință de presă (în spațiul de briefing de lângă sala de plen, nivelul P1).
3 aprilie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu condamnă falsificarea rezultatelor recensământului din Republica Moldova

Deputatul PMP Constantin Codreanu a participat vineri, 31 martie, la o conferință de presă cu tema „Falsificarea datelor recensământului”, în contextul anunțării rezultatelor Recensământului populației desfășurat, în 2014, în Republica Moldova. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, doar 7 % din populația R.Moldova se declară români și 23 % vorbesc limba română.

31 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu la „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”

Deputatul PMP, domnul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat marți, 28 martie, alături de profesori universitari, înalte fețe bisericești și tineri reprezentanți ai Mișcării Unioniste la evenimentul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”.

29 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
ReUnirea – singurul proiect de țară al României

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și cetățean al celor două state românești, a participat, luni, 27 martie, în calitate de invitat și, ulterior, gazdă, în cadrul a două evenimente importante organizate în Parlamentul României cu ocazia sărbătoririi celor 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

28 martie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
Luni, 27 martie, în plenul Camerei Deputaților deputatul Ionuț Simionca a spus că parlamentarii PMP vor susține inițiativa cetățenească privind revizuirea Constituției României.

Eu, personal, cu toate că am trăit în Statele Unite mai mult de 10 ani unde oamenii văd democrația altfel, cred că trebuie să ne păstrăm valorile creștin-ortodoxe. Cred că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Clar și răspicat!” [...]

28 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac
Următorul proiect de țară poate fi unirea celor două state românești, România și Republica Moldova, a declarat liderul deputaților PMP, domnul deputat Eugen Tomac, în cadrul Conferinței „Unirea – Proiect de țară”, organizată de către Grupul parlamentar al PMP cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
27 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Azi și pururea, trăiască România Mare!"

Duminică, 26 martie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și cetățean al celor două state românești, a participat alături de înalte fețe bisericești la o acțiune organizată în Chișinău, Republica Moldova, cu ocazia sărbătoririi celor 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

27 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Oficialii din cele două state românești discută cu privire la necesitatea apropierii celor două maluri ale Prutului Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, s-a întâlnit joi, 23 martie 2017, cu oficiali ai celui de-al doilea stat românesc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, domnul Iurie Chirinciuc și ministrul Tineretului și Sportului, domnul Victor Zubcu, în vederea realizării unei analize a stadiului actual și a perspectivelor relațiilor bilaterale.
24 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Codreanu: „Vom aborda cazul „Smicală” diplomatic, ferm și transparent”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut o întrevedere, miercuri, 22 martie 2017, cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), doamna Gabriela Coman și cu doamna Cuculaș Cristina Mirela, Șef serviciu – Serviciul Strategii, Programe, tema principală de discuție fiind cazul Cameliei Smicală (Jalaskoski).

23 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputați ai Parlamentului României în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Unirii

În perioada 24-25 martie, câțiva deputați PMP se vor afla în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România. Delegația oficială formată din deputați ai Parlamentului României va fi condusă de liderul Grupului parlamentar al PMP, deputatul Eugen Tomac, și președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu.

22 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)
Deputatul PMP de Diaspora, Doru Petrișor Coliu, îi solicită ministului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, și ministrului Afacerilor Externe, dl Teodor Meleșcanu, să îi prezinte răspuns în scris la interpelările adresate
Încă de la începutul lunii martie, deputatul PMP de Diaspora, Doru Petrișor Coliu a adresat mai multe interpelări ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, și ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, prin care solicita lămuriri cu privire la situația lucrătorilor români scalvi în Italia.

Deși articolul 201 al. (2) al Regulamentului Camerei Deputaților prevede că “Guvernul și fiecare dintre membrii săi sunt obligați să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni”, deputatul Doru Coliu nu a primit până în prezent nici un răspuns la nici una dintre interpelările pe care le-a adresat celor doi miniștri. [...]

22 martie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ primită de la domnul deputat Petru Movilă (Grup PMP)
Partidul Mișcarea Populară îi solicită ministrului Sănătății, domnul Florin Bodog, să identifice și să prezinte public soluția pentru acordarea de asistență medicală specializată pacienților din România care au nevoie de transplant pulmonar.

Este inadmisibil ca, în acest moment, bolnavii cu astfel de afecțiuni să nu poată beneficia de această asistență medicală atât de necesară pentru viața lor. [...]

21 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Apartenența României la spațiul francofon este un atu pe care trebuie să îl fructificăm”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat astăzi, 20 martie 2017, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, la ceremonia de inaugurare a bustului lui Léopold Sédar Senghor, inițiatorul mișcării francofone.

20 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
ReUnirea tot mai aproape - vot istoric în Parlamentul României

Marți, 14 martie 2017, parlamentarii din Camera Deputaților au dezbătut proiectul de lege privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România - ca zi de sărbătoare națională.

14 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac
Ziua de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România este, oficial, sărbătoare națională

Proiectul de lege inițiat de deputatul Eugen Tomac, președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară, privind instituirea zilei de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, ca zi de sărbătoare națională a fost adoptat marți, 14 martie, de plenul Camerei Deputaților.

14 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian-Mihăiță Todoran (Grup PMP)
Instabilitatea politică afectează moneda națională

Deputatul PMP, Adrian - Mihaiță Todoran avertizează cu privire la iresponsabilitatea coaliției de guvernare, ale cărei acțiuni au provocat prăbușirea monedei naționale.

14 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Valeriu Steriu (Grup PMP)

Conform ultimelor date publicate de către Eurostat, România se clasează pe ultimul loc în Europa la sport și mișcare, iar ultimul studiu TomTom plasează Bucureștiul pe locul 5 în clasamentul mondial al orașelor cu cel mai aglomerat trafic.

13 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Partidul Mișcarea Populară, singura formațiune politică din România care luptă pentru drepturile românilor de pretutindeni

Marți, 7 martie 2017, Grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară a votat pentru modificarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora, precum și a modului de repartizare și de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru această activitate.

7 martie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
Acum este momentul să fim uniți!
Mâine va fi supus la vot în Camera Deputaților proiectul de lege pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea blocului din str. Arțarilor nr.20. Dacă acest proiect va fi adoptat se va putea schimba destinația locuințelor ANL și vor putea fi oferite spre folosire temporară celor afectați de explozia din 19.01.2016.

Astfel cele 10 familii de bistrițeni rămase fără locuințe vor putea beneficia timp de 5 ani de aceste apartamente sociale, suport minim pe care îl putem oferi pentru refacerea situației acestor concetățeni. [...]

6 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
Programul Național de Dezvoltare Locală - instrument politic al actualei guvernări

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în loc să fie un sprijin pentru dezvoltarea comunităților locale, continuă să fie doar un instrument politic.

2 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Suntem obligați să apărăm drepturile cetățenilor români

Deputatul Constantin Codreanu readuce cazul Smicală pe agenda publică și în Parlamentul României. Astfel, în cadrul ședinței Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, marți, 21 februarie, a fost abordat acest subiect considerat de parlamentari drept o dramă și un abuz fără precedent. Este vorba de cazul doamnei Camelia Smicală, medic din Piatra Neamț, căreia i-au fost luați copiii de către autoritățile finlandeze și duși într-un centru de plasament.

22 februarie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Marți, 21 februarie 2017, ora 10.00, va avea loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Pe ordinea de zi se regăsește întâlnirea membrilor Comisiei cu Excelența Sa, doamna Paivi Pohjanheimo, ambasador al Republicii Finlanda la București și doamnele Anne MŽRabet, Adjunct al Șefului de Misiune și Tuijamari Pahl – consul – cu privire la cazul doamnei Camelia Jalaskoski (Smicală). Ședința Comisiei se va desfășura la sala 3, corp B2, etaj 1.

21 februarie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
PSD, ALDE și UDMR își bat joc de românii din Diaspora

Luni, 20 februarie 2017, grupurile parlamentare ale PSD, ALDE și UDMR din Camera Deputaților au votat împotriva unei propuneri legislative ce prevedea mărirea numărului de parlamentari care să reprezinte Diaspora. Astfel, actuala coaliție de guvernare, sprijinită de UDMR, s-a opus creșterii numărului de deputați de la 4 la 12 și a numărului de senatori de la 2 la 6, în Circumscripția electorală 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării.

21 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Mihăiță Todoran (Grup PMP)

Sute de cărți au fost oferite de către deputatul PMP Adrian-Mihăiță Todoran bibliotecilor și copiilor din comunele Remetea Chioarului și Călinești, precum și din orașul Dragomirești, cu ocazia Zilei Internaționale a Donației de Carte (14 februarie).

20 februarie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
Liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac împreună cu domnul deputat Ionuț Simionca vor susține marți, 21 februarie, începând cu ora 14.00, o conferință de presă care va avea ca temă prezentarea unui nou proiect de lege (sala „Spiru Haret”, nivel P).
20 februarie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)
Deputatul PMP de Diaspora, Doru Petrișor Coliu, s-a întâlnit cu Preasfințitul Episcop-Vicar Patriarhal, Varlaam Ploieșteanu, secretar al Sfântului Sinod, pentru a propune înființarea unor cimitire ortodoxe în afara granițelor țării

Deputatul PMP de Diaspora, Doru Petrișor Coliu, s-a întâlnit luni, 13 februarie 2017, cu Preasfințitul Episcop-Vicar Patriarhal, Varlaam Ploieșteanu, Secretar al Sfântului Sinod, pentru a propune conducerii Bisercii Ortodoxe Române înființarea unor cimitire românești în afara granițelor țarii.

16 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac
Fantoma USL bântuie Palatul Parlamentului și sfidează voința poporului

Majoritatea parlamentară formată astăzi din PSD, PNL, ALDE și UDMR a respins propunerea legislativă inițiată de către PMP care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300.

14 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac

Majoritatea parlamentară a respins astăzi, 14 februarie a.c., proiectul de modificare a Legii Sănătății depus de PMP și elaborat în 2008 de Comisia Prezidențială pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniul sănătății publice din România, formată din specialiști renumiți ai sistemului sanitar.

14 februarie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Ionut Simionca (Grup PMP)

Prestația președintelui Iohannis de astăzi nu a fost cea mai potrivită. Ne așteptam să auzim în plenul Parlamentului un discurs de mediere, nu unul de campanie.

7 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu - autorul singurului amendament al Opoziției avizat pozitiv în plenul reunit al Parlamentului României

Deputatul Constantin Codreanu, a susținut, astăzi, 7 februarie 2017, un amendament adus la bugetul alocat pe anul 2017 Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, referitor la sprijinirea programelor culturale dedicate românilor din Diaspora și Republica Moldova, care a fost votat în unanimitate și este singurul amendament al opoziției avizat în plenul reunit al Parlamentului României.

7 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la liderul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Eugen Tomac

Parlamentarii PMP au semnat moțiunea de cenzură „Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”, documentul urmând a fi supus votului miercuri, 8 februarie.

6 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
PSD minte și sfidează din nou municipiul Timișoara și județul Timiș
În raportul comun asupra proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 adoptat de comisiile de buget reunite din Senat și Camera Deputaților, în anexa amendamentelor respinse, publicat azi, 6 februarie 2017 pe site-ul Camerei Deputaților în cazul amendamentului depus de mine referitor la alocarea sumei de 270000 mii lei pentru demararea procedurilor de finanțare și execuție a lucrărilor de finalizare a șoselei de centură, varianta de ocolire sud a municipiului Timișoara, motivația respingerii este următoarea, citez : " prin vot membrii celor două comisii au considerat că adoptarea acestui amendament nu se justifică, întrucît sursa de finanțare precizată de inițiatorul amendamentului nu se justifică.
6 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Todoran (Grup PMP)

După două zile de dezbateri în Comisiile reunite de Buget, Finanțe și Bănci asupra proiectului de buget pe anul 2017, monstruoasa coaliție PSD-ALDE a reușit performanța de a nu aproba nici unul dintre amendamentele propuse de către PMP.

6 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu a depus o serie de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017

Deputatul Constantin Codreanu a depus, joi, 2 februarie 2017, un număr de 14 amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017. Majoritatea amendamentelor vizează proiecte destinate Ministerului Afacerilor Externe, întrucât apărarea drepturilor, libertăților și demnității românilor de pretutindeni reprezintă o prioritate majoră pentru parlamentarul Constantin Codreanu.

3 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)

Parlamentarii PMP au depus, în data de 02.02.2017, un număr de 324 de amendamente la Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017. Cele mai multe amendamente privesc programele naționale finanțate de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, parlamentarii PMP fiind preocupați de dezvoltarea infrastructurii de transport și a utilităților publice în județele pe care le reprezintă.

3 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Robert Nicolae Turcescu (Grup PMP)

Astăzi au început dezbaterile pe buget în comisiile parlamentare. Ca deputat de Constanța, am depus un număr de 58 de amendamente care vizează problemele legate de infrastructura județului, situația școlilor și a unităților sanitare din județ, dar și a unor lăcașuri de cult.

3 februarie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
“Nu voi gira niciodată corupția și hoția!”

În această săptămână, intențiile guvernului Grindeanu și ale celor din PSD privind grațierea, amnistia și modificarea codului penal au scos toată țara în stradă!

2 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al PMP

Parlamentarii PMP au depus în această seară un număr de 324 de amendamente la Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017.

2 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Întrevederea Președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, cu ambasadorul R. Moldova în România, Excelența Sa Mihai Gribincea

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut, miercuri, 1 februarie 2017, o întrevedere cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Excelența Sa Mihai Gribincea.

1 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu la Gala Premiilor de Excelență pentru românii din comunitățile istorice

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a participat, luni, 30 ianuarie 2017, la Gala Premiilor de Excelență pentru românii din comunitățile istorice.

31 ianuarie 2017 detalii
  DECLARATIE DE PRESĂ
declarație de presă primită de la domnii deputați Constantin Codreanu (Grup PMP) și Matei-Adrian Dobrovie (Grup USR)
Deputații Constantin Codreanu și Matei Dobrovie condamnă gravele încălcări ale libertății presei din Republica Moldova

Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă din Republica Moldova sunt insultați și hărțuiți de autorități pentru că îndrăznesc să scrie despre averile nejustificate ale unor demnitari și funcționari publici.

^ [...]

31 ianuarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
Timisul din nou fără mari investiții = lipsesc banii
Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 pentru județul Timiș

Legea bugetului de stat pe anul 2017 va reprezenta cel mai important subiect de dezbatere în Parlamentul României in aceasta saptamana. Tocmai de aceea deputații și senatorii aleși care reprezintă județul Timiș au obligația să susțină proiectele județului în Parlamentul României pentru a putea primi astfel finanțare de la bugetul de stat cu atât mai mult cu cât agenda publică a priorităților administrației publice locale a județului Timiș, lipsește cu desăvârșire.

31 ianuarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Dosarul „cetățenia română” pe ordinea de zi a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Miercuri, 25 ianuarie 2017, s-a desfășurat ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, în cadrul căreia subiectul principal pe ordinea de zi a fost problema cetățenilor români din R. Moldova care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza unor probleme birocratice.

Inițiativa îi aparține președintelui Comisiei, deputatului Constantin Codreanu, care a declarat că dosarul „cetățeniei române” reprezintă una dintre prioritățile fixate la începutul anului 2017, pentru care va pleda până la rezolvarea acestei probleme. [...]

26 ianuarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Întrevederea Președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, cu ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, Excelența Sa, Daniel Ioniță.

25 ianuarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Doru Petrișor Coliu (Grup PMP)

La propunerea deputatului Doru Coliu, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților a transmis doamnei Maria Ligor, fost ministru delegat al Românilor de Pretutindeni, invitația de a participa la ședința Comisiei din data de 30 ianuarie, pentru a explica neregulile semnalate de către mai multe organizații din Diaspora, legate de modalitatea de finanțare a proiectelor.

19 ianuarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al PMP

Deputații PMP nu vor vota înființarea unei comisii parlamentare pentru a analiza așa-zisa gaură de 10 miliarde de lei în bugetul de stat pe anul 2016.

16 ianuarie 2017 detalii
 

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 12 decembrie 2017, 10:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro