Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ileana Cristina Dumitrache > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Ileana Cristina Dumitrache (Grupul parlamentar al PSD)

Cu ocazia Zilei Bolii Celiace, simbolic marcată la data de 16 mai, doamna deputat Ileana Cristina Dumitrache, Circumscripția electorală nr.14 Constanța, a susținut următoarea declarație politică: „De ce este important să ne informăm asupra bolii celiace.”

Cu prilejul Zilei Bolii Celiace (intoleranță la gluten) simbolic marcată la data de 16 mai, Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, cu aprobarea conducerii Camerei Deputaților, cu sprijinul președintelui Comisiei pentru Sănătate și Familie conf.univ.dr.Florin Buicu, al Grupului Parlamentar al PSD și cu susținerea doamnei deputat Ileana Cristina Dumitrache a organizat, în incinta Palatului Parlamentului, o campanie gratuită de informare și conștientizare asupra cauzelor și efectelor acestei boli.
De ce a devenit important să ne informăm asupra acestei boli? Deși studiile recente arată că între 1:300 până la aproximativ 1:100 din populație are această boală, boala celiacă ramâne frecvent nediagnosticată. Astfel, în 85% dintre cazuri, oamenii trăiesc cu boala celiacă fără ca măcar să știe de existența acesteia.
Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună declanșată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară și orz) la persoanele cu predispoziție genetic, care afectează circa 1% din populație și poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei. Netratată sau incorect tratată această boală poate avea consecințe de sănătate importante cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier și anumite forme de cancer. Totuși, spre deosebire de persoanele care au alte boli autoimune, pacienții cu boala celiacă sunt suficient de “norocoși” să știe ceea ce a provocat organismului lor o astfel de reacție împotriva lui însuși, și anume, glutenul!
Glutenul, la persoanele predispuse genetic, stimulează sistemul imun într-un mod anormal ceea ce conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbția substanțelor nutritive din alimente și în special a fierului, calciului și acidului folic.
Toate acțiunile întreprinse de diversele asociații, ONG-uri și specialiști au ca scop sensibilizarea populației și autorităților cu privire la incidența crescută a bolii celiace și asupra subdiagnosticării, în special la copii, care pot fi feriți de efectele acestei boli printr-o informare și alimentație corecte.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 ianuarie 2022, 21:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro