Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ileana Cristina Dumitrache > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Ileana Cristina Dumitrache (Grupul parlamentar al PSD)

Cu ocazia Zilei Mării Negre, doamna deputat Ileana Cristina Dumitrache a făcut următoarea declarație politică:

Începând cu anul 1996, ziua de 31 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Mării Negre prin semnarea de către cele 6 țări riverane: Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, a Planului Strategic de Acține (PSA) pentru Marea Neagră. Documentul conține un set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei. În noul context de astăzi nu mai trebuie să menționez ce înseamnă pentru România, ca țară membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, existența unui astfel de document!
Poziția geografică strategică a României, la confluența Estului cu Vestul, ieșirea la Marea Neagră, de o importanță deosebită, prin portul Constanța, care este cel mai mare port la Marea Neagră, având o suprafață de 4000 ha, unde funcționează 140 de dane, și prin care tranzitează anual peste 100 milioane tone de mărfuri, reprezintă unul dintre punctele forte ale graniței de est a Uniunii Europene și implicit ale țării noastre.
Ca un exercițiu de imaginație, aș dori să subliniez ce ar însemna pentru țara noastră, pentru turismul românesc, utilizarea la maximum a capacității portului pentru primirea turiștilor străini care tranzitează Marea Neagră pe vase de croazieră. Din păcate, acestea staționează prea puțin sau deloc în Portul Constanța din cauza lipsei de obiective turistice care pot fi vizitate și admirate. De fapt, de arătat am avea ce arăta, însă lipsa de interes și implicare a guvernelor post-decembriste a condus la deteriorarea unor vestigii istorice de o reală valoare și recunoaștere mondială.
De aceea, de-a lungul mandatelor mele de deputat în Parlamentul României am făcut numeroase demersuri pentru susținerea conservării și reabilitării monumentelor istorice din regiunea Dobrogei, adevărate vestigii, unele provenind din cele mai vechi civilizații europene, care pot constitui baza unui veritabil turism cultural. Deși avem legi (precum Legea nr.422/2001) care precizează clar: “Monumentele istorice fac parte integrantă din patrimonial cultural național și sunt protejate de lege”, știm că, din păcate, realitatea este alta.
Cu atât mai mult, în această situație, implicarea voluntară cetățenească și prin donații private în scopul protejării monumentelor istorice este de apreciat! Astfel, doresc să menționez aici inițiativa unei firme de construcții care, cu înțelegerea Primăriei Constanța și cu sprijinul organizatorilor Festivalui Neversea, a început, până la reabilitarea sa de către autorități conform legilor în vigoare, în mod gratuit, o lucrare de conservare și protejare a Cazinoului din Constanța. Se încearcă astfel salvarea, cât se mai poate, a acestei clădiri istorice simbol a orașului, ridicată sub domnia Regelui Carol I în 1909, mai ales a superbelor piese decorative din interior.
Salut așadar această inițiativă voluntară, mai ales în acest an de mare însemnătate istorică pentru neamul românesc - Celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire - deoarece protejarea monumentelor istorice este o obligație morală și o dovadă de cunoaștere și prețuire a istoriei noastre naționale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 22:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro