Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ileana Cristina Dumitrache > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Ileana Dumitrache (Grupul parlamentar al PSD)
Nașterea în vremea pandemiei!

Doamna deputat Cristina Dumitrache s-a adresat ministrului Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în vederea analizării și revizuirii Protocolului cu privire la femeile însărcinate diagnosticate cu virusul COVID internate în maternități.

“Criza provocată de Covid-19 a scos la lumină problemele și neajunsurile unui sistem sanitar împovărat și copleșit, probleme care au fost neglijate de-a lungul timpului și care acum au devenit stringente și acute.
De la începutul epidemiei, care, ulterior, a fost declarată pandemie de către OMS, spitalele din România s-au confruntat cu situații limită, începând cu penuria echipamentelor de protecție, haosul generat de lipsa managementului eficient în unitățile spitalicesti, lipsa protocoalelor și a măsurilor de siguranță pentru cadrele medicale și pacienți.
O categorie vulnerabilă a acestor pacienți afectați de măsurile ministerului Sănătății este cea a femeilor însărcinate care urmează să nască.
Femeile însărcinate și bebelușii născuți în perioada pandemiei sunt în dificultate din cauza sistemului de sănătate sub presiune, dar și din cauza metodologiei prin care le sunt restrânse drepturi cu puternic impact asupra sănătății fizice și emoționale.
Protocolul aflat în derulare în acest moment presupune că pacienta suspicionată/confirmată cu noul coronavirus nu poate părăsi salonul de izolare, nu își poate alăpta copilul, nu îl vede până la negativarea testului.
Probabil este cunoscut la nivelul ministerului faptul că Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România susține că “separarea timp de două săptămâni a nou-născutului ar minimaliza riscul transmisiei“, deși recomandările internaționale nu spun acest lucru, ba dimpotrivă, Organizația Mondială a Sănătății susține inițierea alăptării la mamele cu Covid în condițiile în care până în acest moment nu au existat studii care să ducă la dovezi concludente că virusul se transmite prin laptele matern sau contactul fizic.
Specialiștii consideră ca fiind esențial contactul fizic între mamă și bebeluș după naștere și în perioada imediat următoare. Aceasta contribuie decisiv la formarea atașamentului mamă-copil, la reglarea și stabilizarea nou-nascutului la noul mediu și la inițierea alăptarii atât de importantă pentru o dezvoltare armonioasă.
În România numărul total al nașterilor estimate în 2020 este de aproximativ 184.000. În fața acestui număr mă întreb ce măsuri se au în vedere pentru a veni în sprijinul femeilor însărcinate? Cum pot acestea să beneficieze de control prenatal, asistență profesională la naștere și îngrijire post natală fără să le fie îngrădite sau suspendate drepturile?
În acest moment nu există o sursă de informare corectă, completă, simplă și actualizată prin care gravidelor să li se comunice că studiile existente nu confirmă prezența virusului în laptele matern sau că apropierea fizică este posibilă cu respectarea unor măsuri de igienă. O femeie însarcinată are nevoie de liniște, sprijin, siguranță, informații și soluții!
Față de cele semnalate, solicit domnului ministru, în virtutea calității sale de responsabil cu sistemul sanitar din țara noastră, modificarea Protocolului pentru inițierea și continuarea alăptării, accesul nou-născutului în același salon cu mama, posibilitatea contactului fizic între mamă și copil. Viitoarele mame care se confruntă cu o realitate dură, ca noi toți, așteaptă de la autorități soluții pentru remedierea rapidă a acestor deficiențe”!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 29 ianuarie 2022, 0:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro