Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
nicolae.georgescu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae Georgescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la vicepresedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul deputat Nicolae Georgescu (Grupul parlamentar al PSD)

Armata este alcătuită dintr-o serie de componente militare aflate într-un ansamblu complex de relații. O componentă importantă și cu o istorie bogată din cadrul Armatei Române pe care o aniversăm astăzi este intendența militară.

Gândul meu bun se îndreaptă spre reprezentanții intendenței militare care, cu dăruire, profesionalism, patriotism, multă pasiune și muncă, o așază la locul cuvenit și respectat de ceilalți militari.
Încă de la legiferarea sa în cadrul armatelor Principatelor Române și până în prezent, intendența a cunoscut numeroase transformări și reorganizări, devenind o componentă de bază din sistemul logistic al armatei române, având ca principii separarea activităților de comandă de cele administrative și aprovizionarea forțelor terestre cu materiale conform compatibilității cu structurile NATO.
În continuare, voi prezenta o opinie personală asupra unora dintre problemele cu care se confruntă întregul personal din comandamentul bazei logistice a armatei României. Dincolo de analiza stării actuale a țării, dar și a sistemului de securitate din care facem parte, avansez câteva propuneri concrete, cu speranța că ele vor fi observate și puse în practică de factorii de decizie.
1. Crearea unui departament de achiziții al armatei cu adevărat funcțional, capabil să implementeze o strategie coerentă de înzestrare pe termen mediu și lung și care să fie capabil să participe la licitații clare și transparente și, mai ales, să ducă la bun sfârșit achizițiile în timp util.
2. Asigurarea soldaților cu uniforme și armament de înaltă calitate să fie declarată o prioritate. Incidente precum cel în care uniforme ale militarilor noștri din Afganistan s-au decolorat ușor, scămoșat rapid și au intrat la apă, nu trebuie să se mai repete niciodată. Uniforma militară este prima impresie pe care o face o armată în ochii lumii.
3. Continuarea programului de înzestrare de la bază în sus, de la echipamentul soldatului, hrană, comunicații, protecție, armament individual portabil, senzori, drone, completat cu soluții mobile de artilerie ușoară până la artilerie grea. Degeaba faci achiziții scumpe cum e cazul Himars și Patriot, dacă soldații suferă de lipsuri și remunerație insuficientă.
4. Deblocarea dotării cu autoturisme 4x4 ușor blindate, UAV-uri, torpile, modernizarea fregatelor și programul noilor corvete, achiziționarea bateriilor de coastă sau programul armei de asalt.
Desigur, ne dorim să existe pace și să nu mai fie războaie. Însă chiar și așa, orice țară care se respectă și își respectă oamenii, are grijă de structura sa de apărare. Nu îmi doresc să mai primesc mesaje de la soldații noștri cu privire la problema lipsei sau calității dotărilor.
În luările mele publice de poziție voi continua să manifest grijă în primul rând pentru militarii români, apoi pentru achizițiile atât de necesare pentru apărarea țării.
Nu vreau să cred că actuala guvernare nu este în stare să cheltuie nici cei 2% din PIB alocați apărării, cerință NATO.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 26 septembrie 2022, 8:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro