Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
nicolae.georgescu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae Georgescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Nicolae Georgescu (Grupul parlamentar al PSD)
Mesajul meu pentru românii din Republica Moldova este să meargă la vot și să aleagă partidele care au declarat răspicat că vor practica o politică de apropiere de România, pro-europeană. Viitorul nostru comun trebuie să fie în Uniunea Europeană!

Duminică, 11 iulie 2021, au loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Românii din cel de-al doilea stat românesc votează un nou Legislativ și orientarea geopolitică pentru următorii ani. De aceea, mi-am propus să scriu câteva rânduri despre cum văd eu situația de la Chișinău.

Pe scurt, Republica Moldova reprezintă cel mai important dosar de politică externă al României. Interesul nostru este, după ce am ratat momentul reunificării de la începutul anilor `90, să sprijinim statul vecin cu populație majoritar românească să se integreze tot mai mult cu România, cu Uniunea Europeană, pentru a se occidentaliza, pentru a scăpa de sărăcia cruntă post-sovietică, de comunism, de influența nefastă a Rusiei.
Chiar dacă nu am făcut asta cu o coerență de invidiat, guvernările de la București au ajutat, după 1990, în foarte multe moduri locuitorii dintre Prut și Nistru. Au fost alocate sume importante pentru dezvoltarea infrastructurii de educație din Republica Moldova (grădinițe și școli reparate în totalitate), am construit aproape de unii singuri gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, proiect de natură strategică, care va contribui la diversificarea surselor de energie pentru R. Moldova, finanțăm proiectul-pilot SMURD la Bălți pentru toată republica, am donat aproape 200 de microbuze școlare pentru instituțiile de învățământ, acordăm burse de studii anual, locuri în tabere de vară pentru elevi și profesori, am livrat 100 milioane de euro asistență nerambursabilă în ultimii ani și alte 150 milioane sub formă de credit rambursabil, aproape fără dobândă, plus extrem de multe proiecte pentru integrarea europeană a R. Moldova.
Ironia este, și nu neapărat întâmplătoare, că nu am primit răspunsul pe care ni l-am dorit din partea clasei politice de la Chișinău în toți acești ani. Oamenii politici din R. Moldova continuă să trăiască cu utopia identității „moldovenești”, cu ideea că vor reuși să alerge după doi iepuri (relații strânse cu România și Rusia în același timp), că vor adera la UE fără să facă reforme concrete, că vor fi în siguranță fară să adere la NATO, că se pot dezvolta fără o legătură din ce în ce mai strânsă din punct de vedere economic și cultural cu România. Fals! Timpul și cifrele au demonstrat deja că R. Moldova fără România nu poate să se dezvolte sănătos, iar România nu își permite un stat vecin în agonie, sărăcie și expus la instabilitate.
Pentru asta le recomand românilor din Republica Moldova să meargă la vot, să aleagă partidele care au declarat că vor practica o politică de apropiere de România, pro-europeană, care să deschidă uși la București, Bruxelles, Paris și Berlin. Îi îndemn să lase sărăcia eurasiatică în urmă, să lupte pentru drepturile lor de români europeni. Nu sunt România și Uniunea Europeană ideale, dar alternativă mai bună la ele nu există.
Guvernului de dreapta aflat temporar la guvernare la București îi recomand să continue proiectele demarate de PSD pentru Republica Moldova:
1) Să finalizeze proiectele de interconectare energetică a celor două state;
2) să investească în infrastructura de transport, având ca obiectiv conectarea prin coridoarele românești și europene a șoselelor din R. Moldova, poduri noi peste Prut etc.;
3) să continue investițiile în conductele de apă pe sub râul Prut pentru a permite firmelor de la noi să aprovizioneze cu apă potabilă mai multe raioane din vestul și centrul Republicii Moldova;
4) să obțină facilități pentru firmele din România care vor să investească în statul vecin și să stimuleze schimburile comerciale între cele două maluri;
5) să promoveze România ca destinație turistică și culturală la Chișinău;
6) să condiționeze sprijinul financiar cu reforme din partea guvernanților de pe malul stâng al Prutului.
În final, cum bine susținea cineva, „avem nevoie să construim mai multe poduri peste Prut, dar nu de flori, ci de bani, de tehnologie și de dezvoltare”. Acest lucru depinde și de cum vor vota românii moldoveni pe 11 iulie. Le doresc să fie inspirați!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 26 septembrie 2022, 9:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro