Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.gheba@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Sorin Gheba > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel Sorin Gheba (Grupul parlamentar al USR)

În continuarea demersurilor legate de monitorizarea și facilitarea măsurilor de remediere a problemelor identificate de Curtea de Conturi în Raportul privind siguranța alimentară, domnul deputat Sorin-Daniel Gheba, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a avut o întâlnire de lucru cu domnul Ioan Oleleu, vicrepreședinte subsecretar de stat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.


A fost abordată tematica dotarării laboratoarelor din teritoriu și lista analizelor care ar trebui efectuate la nivel național și regional, controalele efectuate în mod regulat de centrele teritoriale și îmbunătățirea legislației în domeniu.

În cadrul discuțiilor s-a evidențiat nevoia unei strategii cu privire la stabilirea listei analizelor de laborator care ar trebui efectuate atât la nivel național, în toate laboratoarele teritoriale cât și la nivel regional, doar în unele zone, în funcție de specificul local. Având în vedere dotările necesare fiecărui tip de analiză precum și faptul că toate sunt acreditate RENAR, ceea ce implică și costuri suplimentare, stabilirea unei strategii și a unei liste clare a analizelor de laborator efectuate pe fiecare centru, va permite soluționarea problemelor semnalate de Curtea de Conturi cu privire la dotări, respectându-se criteriile de economicitate, eficiență și eficacitate impuse de legislația instituțiilor publice. Salut demersurile ASNVSA în vederea remedierii neconformităților, la sediul instituției având loc și o discuție a grupului de lucru pe această temă, chiar în ziua vizitei.
Am discutat și despre controalele din punctele de frontieră și modul în care sunt monitorizați producătorii și importatorii care prezintă un grad mai avansat de risc cu privire la neconformități. Produsele non-animale care intră în țară, din afara spațiului comunitar, sunt verificate cu privire la reziduurile novice pentru sănătatea umană în proporție de 20%, prin sondaj. O verificare mai amplă este greu de realizat, creșterea eșantionului fiind nesustenabilă. Am fost asigurat însă că, atunci când se constată neconformități, se procedează la controale extinse iar producătorul respectiv intră într-un sistem de alertă și monitorizare. Măsurile de control ale autorității, în punctele de frontieră, se completează cu măsuri de autocontrol și controale interne, la distribuitorii de pe teritoriul țării.
Îi mulțumesc domnului Oleleu pentru întrevedere și explicațiile oferite.
În calitate de deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților, asigur producătorii, consumatorii și ANSVSA de tot sprijinul în vederea legiferării unor măsuri eficiente care să apere interesele cetățenilor și să contribuie activ la creșterea siguranței alimentare în România.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 19 august 2022, 10:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro