Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.gheba@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Sorin Gheba > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel Sorin Gheba (Grupul parlamentar al USR)
Vot negativ în Senat pentru propunerea de modificare a Legii cooperativelor agricole

La mijlocul lunii mai, atrăgeam atenția asupra unei propuneri de modificare a Legii cooperativelor agricole prin care se încerca introducerea în rândul membrilor a unor agenți economici cu profil non agricol (retail, HORECA, asistență socială).

Inițiativa a stârnit reacții adverse din partea unui număr mare de cooperative și fermieri, culminând cu respingerea proiectului, săptămâna aceasta, de către Senat.
În urma dezbaterilor de la Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală a Senatului, aminteam faptul că, în prezenta formă, Legea cooperativelor agricole prevede obligativitatea ca membrii să fie fermieri activi sau să aibă un anumit cod CAEN autorizat. Inițiativa legislativă depusă de 7 parlamentari PSD de Olt printre care și domnul ministru Adrian Chesnoiu (BP141/2022) încearcă extinderea lor la comerțul cu ridicata și amănuntul, hoteluri și restaurante, prestatorii de servicii informatice și de servicii de asistență medicală sau socială.
Puneam atunci în discuție oportunitatea modificărilor, având în vedere faptul că astfel, producătorii și distribuitorii produselor agricole, persoane juridice distincte și cu o putere economică disproporționată, ar deveni membri cu drept de vot ai acestor entități juridice iar îndeplinirea condiției ca valorificarea în proporție de minim 50% a producției membrilor prin cooperative nu ar fi clară în cazul prestatorilor de servicii.
În urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții cooperativelor agricole, a reieșit faptul că acestea nu sunt de acord cu propunerea, peste 60 dintre ele (aproximativ 800 de fermieri) trimițând și un punct de vedere ministerului de resort pe această temă. Aceștia au subliniat faptul că „modificările sunt o reală amenințare la stabilitatea și performanțele cooperativelor agricole” care „sunt ale fermierilor, iar rolul lor nu trebuie deturnat de către clienții sau furnizorii lor”, investițiile „trebuind să fie realizate de cooperativele fermierilor și nu de cooperative agricole ale unor entități cu activități diverse, dar care nu au nimic în comun cu agricultura”.
Salut pe această cale respingerea de către Senat a inițiativei, în urma analizării de către toate părțile implicate în procesul legislativ, a obiecțiilor înaintate de către aceștia și implicarea activă a cooperativelor în dezbaterea publică.
Rămân un susținător al formelor de asociere în agricultură și al dialogului social, apreciind și încurajând eforturile producătorilor mici și mijlocii, în special, de a-și uni forțele pentru a obține condiții comerciale corecte și oneste în negocierile cu distribuitorii, fără a fi dominați de către aceștia.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 19 august 2022, 12:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro