Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.gheba@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Sorin Gheba > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Daniel Sorin Gheba (Grupul parlamentar al USR)

Ceea ce ne-a mai rămas din amenajările piscicole ale statului, falimentate, împuținate și mutilate constant în ultimii 30 de ani, împreună cu toate activele valoroase de care încă mai dispun, sunt la un pas de a fi privatizate în condiții dubioase, în baza unei propuneri legislative inițiate de parlamentarii PNL.

Am solicitat astăzi, în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților, eliminarea unui articol nociv, propunerea nefiind, însă, în mod abuziv, supusă la vot. USR a protestat părăsind lucrările Comisiilor raportoare reunite. Solicit pe această cale eliminarea proiectului de pe ordinea de zi a următorului plen și revizuirea sa, în vederea protejării intereselor Statului Român și ale cetățenilor săi.
Astăzi, pe ordinea de zi a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a fost înscris un singur punct: Legea Acvaculturii. Propunerea a fost înregistrată la Senat anul trecut de către un grup numeros de deputați și senatori PNL. Consiliul Legislativ a emis un aviz în care, pe parcursul a peste 60 de pagini, detaliază problemele pe care documentul le ridică, atât din punct de vedere al tehnicii de redactare și al coerenței, cât și al armonizării cu legislația în vigoare la nivel național și european. Proiectul a trecut de Senat prin aprobare tacită la sfârșitul anului trecut, ajungând astăzi pe masa comisiilor raportoare reunite de la Camera Deputaților: Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și Comisia pentru mediu și echilibru ecologic. PNL a depus numeroase amendamente încercând să rezolve cu preponderență probleme de formă. Pe fond, însă, proiectul este susceptibil de a se erija într-un tun imobiliar al celor interesați de afaceri cu terenuri agricole și piscicole și care s-ar putea astfel împroprietări facil cu activele societăților de stat din domeniu. Astfel, deși scopul declarat este reglementarea unui domeniu important pentru România - creșterea organismelor acvatice cu valoare economică (pești, midii, stridii, raci. etc) - impactul principal se referă la privatizarea societăților de stat cu profit piscicol, a amenajărilor piscicole, inclusiv a terenurilor pe care sunt amplasate, unele făcând parte la acest moment din domeniul public. Acolo unde nu se vinde, se concesionează sau se arendează. Legea prevede treceri dubioase din domeniul public în domeniul privat al statului. Mai mult, odată schimbat regimul juridic al proprietății, revoltătoare este prevederea prin care se permite achiziționarea deosebit de facilă a terenurilor pe care sunt construite amenajări piscicole în mod direct de către proprietarii de active, în rate semestriale, eșalonate pe 10 ani, cu un avans de numai 10% din prețul de vânzare și o dobândă anuală egală cu dobânda de referință a BNR de la data facturării.
Am solicitat eliminarea articolului în cauză, dar, în mod abuziv, propunerea mea nu a fost supusă la vot.
Proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, sub rezerva depunerii raportului, pentru ședința din 27 - 29 iunie. USR a protestat părăsind lucrările comisiilor reunite, în încercarea de a lăsa ședința fără cvorum și de a împiedica adoptarea propunerii în forma actuală.
Ca parlamentar USR, voi vota împotriva tunului imobiliar din domeniul agricol și piscicol pregătit de PSD și PNL. Solicit coaliției de guvernare să elimine această formă nocivă de pe ordinea de zi a plenului și să permită revizuirea proiectului, protejând astfel interesele Statului Român și pe cele ale cetățenilor săi.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 13 august 2022, 12:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro