Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.gheba@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Sorin Gheba > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel-Sorin Gheba (Grupul parlamentar al USR)

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților și membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă am avut plăcerea de a o primi astăzi, la Parlament, pe doamna Androniki Liakopoulou, prim-secretar în cadrul Oficiului pentru Relații Economice și Comerciale al Ambasadei Republicii Elene în România.

A fost o discuție deschisă și constructivă, în care am subliniat importanța schimburilor de experiență în domeniul promovării produselor tradiționale și al asocierii micilor fermieri, precum și oportunitățile pentru dezvoltarea învățământului dual prin implicarea companiilor grecești prezente în România. Întâlnirea s-a încheiat cu o invitație adresată reprezentanților Greciei de a vizita județul Dolj unde pot fi văzute soiuri tradiționale elene în curs de aclimatizare la noi și unde vom putea atinge subiectele de mai sus împreună cu actorii locali.
În catalogul european e-Ambrosia, România a reușit să înregistreze doar 8 produse alimentare pe schema de calitate Indicație Geografică Protejată și doar 1 produs cu Denumire de Origine Protejată. În aceeași bază de date, Grecia figurează cu 113 produse. Astfel, ambele părți au fost de acord că exemplele de bune practici din Republica Elenă ar putea ajuta producătorii români atât în procesul de certificare cât și în promovarea alimentelor tradiționale și locale pe piața europeană.
În plus, la fel ca și în România, în Grecia există multe ferme mici, care dispun de suprafețe restrânse și capital limitat. Una dintre soluțiile practicate în Peninsulă pentru a asigura accesul pe piață al acestora este asocierea producătorilor, ceea ce a facilitat și absorbția fondurilor europene. Și aici, schimburile de experiență cu agricultorii greci ne-ar putea fi de ajutor.
Doamna prim-secretar Androniki Liakopoulou a evidențiat totodată importanța acordată de Statul Elen dezvoltării infrastructurii de transport pentru circulația mărfurilor și a persoanelor în regiune, dar și a cercetării în agricultură, prin ameliorarea soiurilor și utilizarea noilor tehnologii. Am invitat-o, astfel, să studiem împreună oportunitățile de implicare ale firmelor grecești din România în susținerea învățământului dual, capabil să genereze personal calificat pentru companii și locuri de muncă pentru absolvenți.
Înainte de a ne despărți, am lansat o invitație reprezentanților Ambasadei Elene în România să viziteze județul Dolj unde ne propunem să organizăm întâlniri cu actorii locali: fermieri și alți reprezentanți ai mediului de afaceri, instituții de învățământ și institute de cercetare.
Le mulțumim reprezentanților Ambasadei Republicii Elene în România pentru deschidere, Ministerului de Externe, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și Direcției generale afaceri externe și protocol pentru sprijin în organizarea acestei întâlniri.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 7 octombrie 2022, 15:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro