Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.gheba@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Sorin Gheba > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Daniel-Sorin Gheba (Grupul parlamentar al USR)
Un pas înaintea schimbărilor climatice

Una dintre provocările la care agricultura trebuie să răspundă este asigurarea hranei pentru fiecare zi concomitent cu protejarea mediului pentru noi și generațiile următoarebr.


În calitate de deputat de Dolj și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice m-am întors astăzi la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni împreună cu reprezentanții World Wildlife Fund (WWF) pentru a încerca să fim cu un pas înaintea schimbărilor climatice.

Prin amabilitatea gazdei nostre, domnul director Adj. Științific Dr. Ing. Nanu Ștefan-SCDCPN Dabuleni, împreună cu doamna Orieta Hulea- director general și doamna Iulia Puiu – manager proiect ape dulci- WWF, am vizitat locul în care s-au obținut și se păstrează cele 3 soiuri cunoscute de pepeni de Dăbuleni. Pe lângă ei, pentru a ne adapta la schimbările climatice se fac studii pentru aclimatizarea unor soiuri de măslin, banana nordului, curmal chinezesc, kaki, fistic. Am vizitat și parcela muzeu, o pădure care, datorită fondatorului stațiunii, prof. dr. univ. Petre Banița, cel care a dat și numele liceului tehnologic din zonă, a fost conservată și ferită de intervențiile antropice. Aici, natura s-a adaptat singură creșterii anuale a temperaturii și scăderii nivelului de precipitații, oferind o lecție tutror celor care sunt dispuși să o asculte.
Am discutat cu reprezentanții WWF despre proiectul lor de reconstrucție ecologică a luncii Dunării în zona fostului lac Potelu. Acesta a fost desecat în perioada comunistă fiind folosit pentru agricultura intensivă. Astăzi apa este insuficientă, sistemul de irigații învechit și nefuncțional iar parcele mici ineficiente economic. Reconstrucția ecologică ar aduce diversificarea activităților și a surselor de venit în zonă (piscicultură, agroturism) concomitent cu necesarul de apă pentru terenurile rămase în circuitul agricol, echilibru ecologic și combaterea tendinței de aridizare. Terenurile aparțin unor persoane private dar și UAT-urilor și ADS, contractele de concesiune încheiate de aceasta ajungând la termen în 2028-2029.
WWF se implică în elaborarea studiilor de fezabilitate și prezintă deja comunităților locale avantajele socio-economice ale reconstrucției ecologice.
Vom susține proiectul în încercarea de a reda naturii dar și oamenilor șansa de a se pregăti mai bine pentru provocările climatice.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 7 octombrie 2022, 15:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro