Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (sen.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ben-Oni Ardelean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul Ben-Oni Ardelean (Grup PNL)
Limitarea drepturilor minorităților etnice îndepărtează Ucraina de valorile europene
Decizia Parlamentului ucrainean de a restrânge drepturile minorităților în privința educației îndepărtează țara vecină de valorile Uniunii Europene. În calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților sunt îngrijorat de faptul că tinerii românii din Ucraina sunt în pericol de a-și pierde treptat identitatea, fapt ce pune între paranteze chiar tratatul de bună-vecinătate dintre România și Ucraina.


Noua lege a educației din Ucraina, practic, va restriciona drastic învățământul cu predare în limba minorităților și, prin urmare, îl va afecta și pe cel cu predare în limba română.
Reamintesc reprezentanților țării vecine că potrivit Tratatului româno-ucrainean “părțile contractante vor crea, pentru persoanele aparținând minorității române din Ucraina și pentru cele aparținând minorității ucrainene din România, aceleași condiții pentru studierea limbii lor materne. Părțile contractante reafirmă că persoanele sus-menționate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă, într-un număr necesar de școli și instituții de stat pentru învățământ și specializare, situate ținând seama de răspândirea geografică a minorităților respective”.

Mai mult, Convenția - Cadru pentru protecția minorităților naționale subliniază că fiecare stat semnatar se angajează să recunoască “dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța limba sa minoritară” și “să promoveze condițiile de natură să permită persoanelor aparținând minorităților naționale să-și mențină și să-și dezvolte cultura, precum și să-și păstreze elementele esențiale ale identității lor, respectiv religia, limba, tradițiile și patrimoniul lor cultural”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 ianuarie 2019, 20:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro