Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (sen.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ben-Oni Ardelean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru politică externă

În perioada 14-18 mai 2018, o delegație a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților a efectuat o vizită în Republica Federală Germania, la Berlin și Wiesbaden.

Delegația parlamentară a avut următoarea componență: doamna deputat Biró Rozália-Ibolya, președintele Comisiei, domnul deputat Ben-Oni Ardelean, vicepreședinte al Comisiei și vicepreședinte al Camerei Deputaților, domnul deputat Ovidiu Victor Ganț și domnul deputat Matei-Adrian Dobrovie, membri ai Comisiei.
Programul vizitei la Berlin a cuprins convorbiri, schimburi de experiență, analiză comună a relațiilor interne și externe ale UE. În acest context, au avut loc întâlniri cu: domnul Norbert Rottgen, președintele Comisiei de politică externă din Bundestag, și cu membri ai comisiei, reprezentanți ai Grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag, domnul dr. Arend Oetker, președintele Societății germane de politică externă (Deutsche Gesellschaft für Aussenpolitik) și domnul dr. Stefan Meister, directorul Centrului Robert Bosch din cadrul DGAP pentru Europa Centrală și de Est, domnul Andreas Michaelis, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe federal german. Delegația a fost primită și de ambasadorul României la Berlin, domnul Emil Hurezeanu. Excelența sa a participat la întâlnirile cu secretarul de stat și cu președintele Parlamentului din Hessa și a organizat, la sediul ambasadei, o întâlnire cu reprezentanți din diaspora românească de la Berlin.
Cu ocazia vizitei la Wiesbaden, membrii delegației Comisiei pentru politică externă s-au întâlnit cu domnul dr. Norbert Kartmann, președintele Parlamentului Landului Hessa, cu doamna Petra Müller-Klepper, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul landului Hessa, precum și cu alți parlamentari din landul Hessa.
Discuțiile avute cu demnitarii germani au făcut referire la stadiul relațiilor bilaterale româno-germane și la modalitățile în care acestea pot fi îmbunătățite în continuare, precum și la evoluțiile recente din plan european și internațional. A fost evidențiat nivelul excelent al cooperării dintre România și R.F. Germania, în toate domeniile, care reprezintă de facto un parteneriat strategic, părere împărtășită de ambele părți. Totodată, a fost evidențiată contribuția diplomației parlamentare în consolidarea dialogului între țări, pe diferite teme. În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului UE, în anul 2019, au fost discutate modalități posibile de colaborare bilaterale, interlocutorii germani manifestându-și disponibilitatea în acest sens. Un alt subiect important aflat pe agenda discuțiilor a fost cel legat de situația procesului aderării europene a țărilor din Balcanii de Vest, parlamentarii români subliniind faptul că România susține ferm integrarea europeană a acestei regiuni, fiind interesată să participe la proiectele inițiate în cadrul Procesului Berlin. De asemenea, în cadrul întrevederilor a fost abordată situația din Orientul Mijlociu, ambele părți fiind de acord asupra necesității unui dialog consolidat între statele din UE, care să contureze o politică externă europeană coerentă și consolidată. Printre alte teme discutate s-au numărat și: politicile regionale, politica europeană de securitate comună, relațiile cu SUA și Rusia, viitorul acordului nuclear cu Republica Islamică Iran, securitatea energetică, situația politică internă din România și, respectiv, din Republica Federală Germania. Cu ocazia întâlnirii cu reprezentanții diasporei române din orașul Berlin, membrii delegației parlamentare au avut ocazia unui dialog direct, pe teme legate de situația internă din România, rolul diasporei de reprezentare a imaginii României în afara țării și modalități de a menține o legătură mai bună cu țara de origine, pentru păstrarea identității naționale.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 ianuarie 2019, 6:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro