Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
mihaela.hunca@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Mihaela Huncă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la secretarul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, doamna deputat Mihaela Huncă (Grup PSD)
Camera Deputaților a adoptat inițiativa deputatului PSD Mihaela Huncă pentru înființarea centrelor județene de excelență ca unități conexe Ministerului Educației

Deputatul PSD Mihaela Huncă a anunțat că plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, 22 mai, cu 191 voturi pentru, 29 voturi împotrivă și 56 de abțineri, inițiativa legislativă care prevede ca în fiecare județ să se înființeze câte un centru de excelență cu personalitate juridică, unitate conexă a Ministerului Educației Naționale.

Rolul acestor centre de excelență este acela de a selecta copii capabili de performanță și de a-i pregăti pentru a participa la concursuri, competiții naționale și internaționale.
„Centrele de excelență județene având personalitate juridică vor putea accesa resurse financiare pentru realizarea de proiecte și programe europene. Obiectivul principal pentru care am elaborat acest proiect de lege este acela de a oferi tinerilor pregătire la nivel înalt în spații de lucru moderne și cu echipamente de ultimă generație pentru a putea să facă performanță, atât pe plan național, cât și internațional. În acest fel, vor putea realiza și asigura implementarea unor programe de parteneriat cu instituții din țară și din străinătate, cu organizații neguvernamentale pentru îmbunătățirea condițiilor și resurselor necesare educării diferențiate a copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte”, a declarat Mihaela Huncă.
În urma modificării legislative propuse, centrele județene de excelență vor fi înființate prin Legea educației naționale nr.1/2011 și vor deveni unități conexe ale Ministerului Educației Naționale, alături de Institutul de Științe ale Educației, casele corpului didactic, palatele și cluburile copiilor.
Înaintea votului final pe acest proiect de lege, Mihaela Huncă a susținut în plenul Camerei Deputaților că „este în interesul fiecăruia dintre noi care reprezentăm o anumită regiune din România să generăm un cadru legal cât mai eficient în vederea creșterii și sprijinirii elevilor performanți, care mai departe să se transforme în plusvaloare. Cu cât ne preocupă mai mult educația copiilor noștri și atragem investiții mai mari în procesul educațional, cu atât vom crea locuri de muncă cu înaltă calificare și vom dezvolta fiecare ramură a economiei, la nivel local și național. Consider că susținerea performanței în educație nu este un drum ușor, dar este un drum sigur. Realitatea ne demonstrează că nu banii, nu poziția socială, ci educația face diferența”.
Înainte de a depune proiectul de lege, parlamentarul social-democrat a organizat mai multe dezbateri publice în județul Botoșani, unde a consultat atât profesorii și cadrele didactice care se ocupă de pregătirea tinerilor olimpici, cât și elevii care au înregistrat performanțe la concursurile școlare naționale și internaționale, dar și părinții acestora.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 23 octombrie 2018, 15:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro