Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
mihaela.hunca@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Mihaela Huncă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la secretarul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, doamna deputat Mihaela Huncă (Grup PSD)
Mihaela Huncă : „Obiectivele pe care le susțin pentru educație sunt asigurarea unui învățământ de calitate pentru tinerii noștri și salarii decente pentru dascăli”

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Educației, deputatul PSD Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a prezentat principalele măsuri pe care actuala coaliție PSD-ALDE le-a implementat până în prezent pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ din România.

„Joi, 5 octombrie, când sărbătorim Ziua Internațională a Educației și celebrăm contribuția pe care dascălii de pretutindeni o aduc formării generațiilor viitoare, trebuie să avem în vedere că, fără o finanțare serioasă în ceea ce privește modernizarea și dotarea unităților de învățământ, o salarizare pe măsura pregătirii și activității realizate de dascăli și o corelare a sistemului de învățământ cu cerințele de pe piața muncii nu se poate face performanță în acest domeniu de interes strategic”, a declarat Mihaela Huncă.
Cu toate că finanțarea învățământului românesc în ultimii ani a fost total insuficientă și nici în prezent nu este la nivelul optim pentru educația din țara noastră, deputatul PSD consideră că „de la începutul anului până în prezent s-au făcut pași importanți pentru soluționarea principalelor probleme din sistem. Mă refer la aprobarea programului pentru reabilitarea și construirea de școli și grădinițe, majorarea salariilor profesorilor și personalului didactic auxiliar, reglementarea internship-ului care devine în anumite condiții contract de muncă pe perioadă nedeterminată pentru studenți, creșterea stimulentelor pentru organizarea programelor de ucenicie și a stagiilor de practică pentru absolvenți și creșterea cuantumului burselor în mediul universitar”.
Toate schimbările legislative și lipsa finanțării au condus la degradarea pe zi ce trece a statutului social al persoanelor care lucrează în sistemul de educație.
„Am văzut nemulțumirile și revendicările angajaților din învățământ. Mai sunt multe de făcut în privința veniturilor cadrelor didactice, dar cred că față de salariile care erau în plată în 2016, s-au simțit majorările pe care Guvernul și Parlamentul le-am adoptat în ultimele 9 luni. Am fost aspru criticați că am amânat cu câteva luni, conform calendarului stabilit inițial, majorarea salariilor pentru prima parte din 2018. E o diferență foarte mare între situația din 2010, când s-au tăiat cu 25% toate salariile, și acum, când veniturile tuturor categoriilor socio-profesionale au început să crească treptat și vor menține acest trend până în 2022”, a subliniat parlamentarul botoșănean.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 23 octombrie 2018, 9:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro