Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Bogdan-Iulian Huțucă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Mihaela Huncă (Grup PSD)
Huncă: „Guvernul PSD-ALDE stimulează angajatorii să creeze locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare și ucenici”

Deputatul PSD Mihaela Huncă a anunțat miercuri, 5 aprilie, că în ultima ședință de guvern, Executivul a aprobat proiectul de Lege prin care statul va finanța crearea de noi locuri de muncă pentru calificarea ucenicilor și pentru efectuarea stagiului de către absolvenții de învățământ superior. Sursele de finanțare pentru anul acesta sunt deja prevăzute în bugetul de stat și provin din fonduri publice și din fonduri europene nerambursabile.

„Guvernul PSD-ALDE stimulează angajatorii să creeze locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare și ucenici. Practic, după intrarea în vigoare a acestei legi, fiecare angajator care încheie un contract de ucenicie beneficiază lunar de 1.125 lei pe perioada derulării acestuia. În prezent, suma primită este de 300 lei/lună. De asemenea, angajatorii care semnează contracte cu absolvenții ciclului universitar pentru efectuarea stagiului primesc lunar 1.350 lei în timpul desfășurării contractului. Acum aceștia primesc 750 lei/lunar”, a declarat Mihaela Huncă
În prezent sumele acordate angajatorilor de către stat din fondul asigurărilor pentru șomaj sunt foarte mici, raportat la salariile practicate pe piața muncii pentru forța de muncă înalt calificată. Astfel, și numărul contractelor de ucenicie și cele privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior este foarte redus. Faptul se datorează raportării la valoarea indicatorului social de referință, care în cazul contractelor de ucenicie reprezintă 60% din coeficient, iar pentru contractele de stagii suma este egală cu 1,5 ori valoarea acestuia.
„Așa cum am promis în programul de guvernare, ne ținem de cuvânt și promovăm măsuri prin care să creștem numărul de locuri de muncă calificate și bine plătite. Țara noastră trebuie să fie tratată ca regiunea cu avantajul unei forțe de muncă pregătite și nu cum a fost până acum, cu mână de lucru ieftină. Ne adresăm în primul rând celor care muncesc, care își câștigă pâinea prin muncă cinstită și care în prezent sunt nesatisfăcător plătiți pentru ceea ce lucrează, resimțind pe bună dreptate un sentiment de discriminare în raport cu ceilalți cetățeni europeni”, a adăugat deputatul social-democrat.
Proiectul realizat de Guvern prin care se modifică Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și Legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior urmează să ajungă la Parlament și să fie dezbătut la comisii și adoptat de plenul celor două Camere.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 13 decembrie 2018, 15:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro