Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
antoneta.ionita@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Antoneta Ioniță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Antoneta Ioniță (Grup PNL)
Decizia de stabilire a prețurilor medicamentelor să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru!

Urmăresc de la începutul acestui an (de)zbaterea propusă de Ministerul Sănătății privind unul dintre subiectele importante pentru cetățeni: reducerea cu 35% a prețurilor la medicamente și la medicamente inovative care-și pierd patentul. În același context, se discută proiectul pentru aprobarea normelor privind metodologia de calcul al prețului pentru medicamente.

După ultima întâlnire pe care Ministerul Sănătății a avut-o cu reprezentanții producătorilor, înainte de a semna ordinul care stabilește metodologia de calcul al prețului pentru medicamente, s-a stabilit că tratamentele inovative care urmează să își piardă brevetul și să devină unele generice, vor avea o scădere a prețului de 35%.
S-ar putea spune că Ministerul Sănătății nu face altceva decât să pună în practică programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare de anul trecut. De fapt, avem de-a face cu un adevăr rostit doar pe jumătate. În proiectul politic pe care l-a prezentat cetățenilor, PSD a criticat cu vehemență HG 800/oct.2016, pe de o parte, pentru că s-ar fi înregistrat câștiguri mari pentru companiile multinaționale ce se ocupă cu producerea și distribuția de medicamente, pe de altă parte, pentru că s-ar fi limitat tratamentul de strictă necesitate pentru anumite categorii de pacienți. Recentul consens dintre minister și producătorii de medicamente s-a făcut fără a-i invita la discuții pe reprezentanții bolnavilor, asociațiile de pacienți temându-se că această înțelegere, făcută fără transparență, ar putea genera dispariția multor tratamente de pe piață, în cazul în care nu se stipulează obligația producătorilor de a garanta accesul la acestea.
În altă ordine de idei, PSD se pare că a uitat una dintre cele mai importante promisiuni din campanie: decizia de stabilire a prețului medicamentelor care “să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru”. Ceea ce se întâmplă în aceste zile nu face altceva decât să ne arate că social-democrații judecă faptele folosind unități de măsură diferite.
Cu acest prilej, cerem guvernanților PSD mai multă responsabilitate în actele normative pe care le emit, și anume pe termen lung și în mod predictibil, și nu să urmărească doar interese mărunte și efemere.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 16 decembrie 2018, 22:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro