Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
antoneta.ionita@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Antoneta Ioniță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Antoneta Ioniță (Grup PNL)
Exportul paralel de medicamente “îmbolnăvește” sistemul medical românesc

Săptămâna trecută, colegii din coaliția majoritară din Camera Deputaților au adoptat cu 154 voturi “pentru” un proiect de lege care permite oricărei farmacii să facă și vânzare angro.


Practic, s-a ajuns să se creeze un cadru legal pentru o situație pe care toată lumea o condamnă, dar nimeni nu ia măsuri: exportul paralel de medicamente. PNL a votat împotriva acestui proiect de lege, deoarece prevederile legale în vigoare cu privire la interdicția ca persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populație să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente sunt corecte și permit efectuarea corectă și eficientă a trasabilității medicamentelor pe întreg lanțul de distribuție angro.

Prin actul normativ modificat săptămâna trecută, acest export paralel, deși este legal, este absolut imoral pentru pacienții români care se confruntă de ani de zile cu o criză a medicamentelor. Multe dintre acestea, în loc să ajungă la bolnavii din România cărora le sunt dedicate, ajung pe piața externă, profitul fiind cel care dictează regulile după care funcționează relația producător – distribuitor – farmacie.
Mecanismul exportului paralel ține cont doar de o anumită atractivitate a profitului obținut, nu și de realitatea existentă în sistemul de sănătate. Colegii care au votat acest proiect de lege se pare că nu au stat niciodată de vorbă cu cei care au nevoie de medicamente, nu pentru a le comercializa, ci pentru a se însănătoși.
Au trecut abia două luni de când Ministrul Sănătății a semnat un ordin prin care impunea distribuitorilor să aprovizioneze piața farmaceutică internă înainte de a da medicamente la export paralel. Se părea că lucrurile vor intra în normalitate. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a dat aviz favorabil pentru exportul paralel realizat de orice farmacie sau lanț de farmacii. Iar colegii deputați de la PSD, majoritari în Parlament, au votat proiectul de lege.
Îmi exprim îngrijorarea față de aplicarea acestui proiect de lege care va accentua criza existentă pe piața medicamentelor din România. Legea va merge la promulgare la Președintele Klaus Iohannis care, sper, o va analiza cu atenție și va decide să o retrimită în Parlament.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 14 decembrie 2018, 19:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro