Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Mara Mareș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mara Mareș (Grup PNL)
Francezii au votat: Libertate, egalitate, fraternitate

Alegerile din Franța s-au încheiat duminica aceasta cu victoria incontestabilă a lui Emmanuel Macron, conducătorul mișcării centriste En Marche, în fața lui Marine Le Pen, liderul partdiului de extremă dreaptă, Frontul Național.

Actualul președinte ales este un tânăr politician care a îndrăznit să creadă în idealul francez al democrației, care pune în centru universalitatea drepturilor omului și egalitatea cetățenilor în fața statului. Victoria sa reprezintă un mare succes în actualul context politic și economic global, marcat de ascensiunea populismului naționalist, de discursul extremist și de implicarea din ce în ce mai agresivă a Rusiei în treburile interne ale statelor occidentale. De altfel, nici campania sa nu a fost privată de astfel de încercări. Mailurile echipei sale au fost piratate, iar presa a speculat că o implicare a Rusiei ar putea fi la mijloc.
Duminica aceasta, francezii au acordat un vot pentru libertate, egalitate și fraternitate și un vot de veto populismului promovat de extrema dreaptă în țară. Totuși, mandatul noului președinte va trebui să țină cont că toți cetățenii trebuie reprezentați și că preocupările electoratului care a votat-o pe Marine Le Pen, precum șomajul ridicat, sunt probleme ale cetățenilor francezi asupra cărora trebuie să se aplece cu promptitudine.
Avem în față un moment istoric deoarece alegerea lui Emmanuel Macron poate însemna o nouă șansă pentru revigorarea și reîntărirea proiectului Uniunii Europene. Franța și Germania au datoria morală pe care le-o conferă statutul de membri fondatori ai proiectului european de a conclucra împreună la restabilirea unui climat de siguranță în Europa și colaborare în plan economic și social între statele de azi ale Uniunii. Așadar, misiunea noului președinte ales nu va fi una deloc ușoară, însă sper ca încrederea și determinarea care l-au caracterizat și până acum să îl ajute să reușească în continuare. De asemenea, sunt convinsă că România va rămâne un partener serios și viabil pentru Franța condusă de Emmanuel Macron.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 2:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro