Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Mara Mareș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Mara Mareș (Grup PNL)
Deputatul PNL Mara Mareș: Analizez oportunitatea reglementării MBA-urilor prin Legea educației naționale. România are nevoie de o reformă liberală a Educației și de profesioniști redutabili

Deputatul liberal Mara Mareș a anunțat că analizează oportunitatea reglemetării MBA-urilor prin legea educației naționale, așa cum se întâmplă acum cu programele de masterat:

„În scurt timp voi depune o inițiativă legislativă prin care MBA-urile (Master of Business Administration) să fie reglementate prin Legea educației naționale. Am avut discuții cu mediul academic și cu mediul de afaceri și acesta a fost unul din primele aspecte pe care le-au menționat, în contextul în care guvernarea PSD și-a anunțat intenția de a elabora o nouă Lege a educației naționale.
La ora actuală, există programe de MBA sau Executive MBA oferite de universitățile de top din România, de mulți ani, dar statutul acestora nu este reglementat clar, doar programele de masterat fiind menționate în Legea Educației Naționale. Mai mult, se impune și amendarea Codului Fiscal, pentru ca EMBA-urile să beneficieze de deduceri fiscale, deoarece încadrarea lor ca formă de învățământ de lungă durată, precum masterele simple, nu este cea mai oportună, acestea fiind mai degrabă axate pe o educație executivă. Astfel, companiile de stat sau instituțiile publice trebuie să își poată trimite managerii la programe executive de top din România, din bugetele proprii, fără să aibă teama că vor avea probleme cu cei de la Curtea de Conturi, așa cum s-a întâmplat”, a declarat doamna deputat.
„Aceste programe de studii sunt foarte apreciate pe piața muncii, pentru că ating tocmai punctul sensibil al sistemului de învățământ românesc: cel care alege un MBA va dobândi atât cunoștințe teoretice, dar mai ales deprinderi practice. Cea mai importantă este plus-valoarea pe care o poți aduce societății, formând oameni în poziții de responsabilitate din companii inclusiv de stat, după ce ai o diplomă de MBA. România are nevoie de profesioniști educați care să se dezvolte într-o reală clasă de manageri. Din această perspectivă, cred că aceste programe de studii trebuie să fie mai întâi reglementate și recunoscute, și mai apoi încurajate să se dezvolte. Recent, am depus un proiect de lege prin care taxa de recunoaștere și echivalare a diplomelor obținute în străinătate să fie eliminată și intenționez ca reforma liberală a Educației să fie prioritatea mandatului meu de deputat. Ne aflăm la ani distanță de un învățământ la standarde europene, evoluat, modern, care să țină cont de interesele beneficiarilor și, pentru că guvernarea PSD a masacrat Legea educației naționale, acum aceasta trebuie remediată”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 2:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro