Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Mara Mareș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Mara Mareș (Grup PNL)
Este aberant ca bacalaureatul să se desfășoare înainte ca elevii să fie absolvenți și e necesară modificarea legii. Curând, PSD poate propune să ne înscriem la doctorat direct de pe băncile liceului


Deputatul liberal Mara Mareș a anunțat depunerea unei inițiative legislative prin care, din 2019, să se elimine posibilitatea ca examenul de bacalaureat să se defășoare în timpul anului școlar, înainte ca elevii să absolve ciclul liceal, așa cum s-a întâmplat în acest an:

“Profitând de un articol inadecvat din Legea Educației Naționale, prin decizia fostului ministru al Educației, Liviu “Genunche” Pop, în acest an, anumite probe din examenul de bacalaureat se desfășoară încă din luna februarie, înainte de terminarea studiilor. Mai exact, potrivit alin. (7) al art.78, se prevede că unele evaluări se pot desfășura în timpul anului școlar, pe parcursul semestrului al II-lea. Practic, cei care nu au absolvit învățământul liceal la momentul susținerii probelor de examene obțin dreptul de a susține examenul de bacalaureat. Acest text de lege recunoaște, anticipat, calitatea de absolvent unor persoane care, în mod obiectiv, nu aveau cum să fi dobândit această calitate, întrucât anul școlar nu s-a finalizat. Mai mult, este posibil să se ajungă în situația în care unii elevi pot rămâne cu situația școlară neîncheiată (nepromovare) și drept consecință, la finalul anului școlar, să nu aibă dreptul de a susține examenul de bacalaureat. Care va fi următoarea propunere și inovație educațională a PSD? Eventual ca licența să fie susținută înainte de obținerea de note de trecere la toate examenele din timpul facultății? Sau să ne putem înscrie la doctorat direct de pe băncile liceului?”
Ca urmare, deputatul PNL, Mara Mareș, a anunțat că va depune o inițiativă legislativă care să nu permită organizarea bacalaureatului înainte de absolvirea liceului:
“În acest context, este complet legitimă nemulțumirea și revolta profesorilor care consideră că este aberant ca anumite probe să se desfășoare în timpul anului școlar. Prin urmare, consider că este necesară modificarea legii pentru ca, începând de anul viitor, doar absolvenții de liceu să poată susține examenul de bacalaureat. De aceea, voi depune o inițiativă legislativă care prevede abrogarea aliniatului 7 al art.78 din Legea Educației Naționale. Referitor la organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat în timpul anului școlar, înainte de absolvirea liceului”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 6 iulie 2022, 10:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro