Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florin Iordache > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


privind participarea președintelui Camerei Deputaților la Conferința Europeană a Președinților de Parlament

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a avut o intervenție în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în prima zi a Conferinței Europene a Președinților de Parlamente din statele membre ale Consiliului Europei, care are loc în perioada 15-16 septembrie la Strasbourg.

Alături de președinți de parlament din peste 40 de țări, președintele Camerei Deputaților a luat cuvântul în cadrul sesiunii dedicate modului în care instituțiile parlamentare pot contribui mai eficient la consolidarea statului de drept și la respectarea valorilor și drepturilor fundamentale.
În intervenția sa, Florin Iordache a prezentat arhitectura instituțională și mecanismele implementate la nivelul legislativului român pentru respectarea valorilor și principiilor înscrise în Carta Europeană a Drepturilor Omului.
”Cred că este foarte important să ne reamintim că societățile stabile și prospere se construiesc pe baza respectării valorilor democrației și a drepturilor omului. Aceasta este o pre-condiție pentru dezvoltarea economică. Nu trebuie să alegem între valorile noastre și prosperitate. Din contră, trebuie să protejăm valorile fundamentale, pentru a crea progres economic”, a declarat Florin Iordache.
Președintele Camerei Deputaților a participat și la sesiunea de deschidere a Conferinței, în care președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, a făcut un apel pentru favorizarea dialogului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă societățile europene, iar secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a subliniat faptul că vocea rațiunii trebuie să se facă auzită de la nivelul parlamentelor, în contextul în care crește tot mai mult influența partidelor populiste în Europa.
În continuare, în cadrul dezbaterii pe tema crizei migrației, au fost subliniate măsurile care trebuie adoptate pentru o rezolvare eficientă a acesteia, cum ar fi respectarea normelor de drept internațional al refugiaților, analizarea problemelor de securitate apărute ca urmare a riscurilor asimetrice, identificarea de soluții atât pentru combaterea imediată, cât și pe termen lung, a cauzelor reale ale fenomenelor menționate.
Lucrările Conferinței continuă vineri, 16 septembrie, cu o dezbatere pe tema mobilizării parlamentelor pentru a combate discursul bazat pe ură, pentru promovarea unor societăți incluzive și non-rasiste.
La eveniment participă președinții parlamentelor statelor membre ale Consiliului Europei, precum și președinții APCE și Parlamentului European, iar în calitate de observatori sunt invitate statele partenere pentru statutul de democrație la APCE.
Din delegația parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților mai fac parte domnii deputați Ionuț Stroe (Grup PNL), șeful Delegației Parlamentului României la APCE și Florin Pâslaru (lider Grup PSD), membru al Delegației.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 25 ianuarie 2020, 21:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro