Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florin Iordache > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Denise Rifai: Și acum povestea ursului păcălit de vulpe, în direct, în plenul Camerei Deputaților. Legea conversiei creditelor și ... au fost amânate din lipsă de cvorum. Cum au dispărut deputații din plen? Teoretic, este foarte simplu. PNL a vrut să boicoteze demersul PSD împotriva ministrului de justiție, așa că liberalii au ieșit din sală, însă, până la urmă, s-au înțepat singuri. Din păcate, atunci când tragem linie, marii pierzători sunt tot cetățenii care mai au de așteptat. Acum, alături de mine, domnul Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților. Bună seara și mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră în emisiune.
Florin Iordache: Da.
Denise Rifai: În primul rând, o să vă rog să ne explicați pe procedură ce s-a întâmplat la Camera Deputaților pentru că noi am înțeles așa: v-au anunțat cei de la PNL că nu vor să intre în sală având în vedere că, pe ordinea de zi, primul punct era legat de motiunea simplă depusă de dumneavoastră pentru ministrul Justiției, Raluca Prună. Din solidaritate, cei de la PNL au stat afară, însă ședința a început. În timpul ședinței, s-au schimbat ordinele pe agenda votului și, astfel, s-a reușit amânarea legii, proiectului de lege ce vizează conversia la cursul istoric pentru cei care au contractat credite...
Florin Iordache: Bună seara. Cei care suferă din acest punct de vedere vor fi cetățenii.
Denise Rifai: Nu, nu, nu.
Florin Iordache: Imediat.
Denise Rifai: Explicați-mi.
Florin Iordache: Vă spun și cum s-a întâmplat.
Denise Rifai: Eu cred că liberalii ar fi fost în plen, dacă...
Florin Iordache: Nu, stați puțin... azi, de dimineață, când am discutat această lege pe articol, când domnul Nicolaescu a anunțat că nu va participa la votul de motiune, apoi și-au revenit și au spus că vor veni, totuși, la votul final, dar nu vor vota motiunea, eu am spus așa: cei care vor suferi – și colegii dumneavoastră au fost în sală, cei care vor suferi vor fi cetățenii, nu numai doamna Prună, care nu va fi votată motiunea pentru că au fost niște legi foarte importante care nu au putut fi adoptate. Și acum să vă spun cum am ajuns aici. Am dezbătut motiunea, s-a terminat dezbaterea motiunii și, în momentul în care a început sau trebuia să înceapă ședința de vot final...
Denise Rifai: Când liberalii părăsiseră sala de plen de la Camera Deputaților.
Florin Iordache: Ei nu au fost deloc.
Denise Rifai: Da.
Florin Iordache: Ședința trebuia să înceapă la 14:30, a început ceva mai târziu că am tot așteptat să vină doamna ministru, nu a ajuns, dar am terminat dezbaterea motiunii și, atunci, în mod normal, ca să putem continua, s-a făcut apelul și secretarii au constatat că nu există cvorum și prima condiție pentru a avea o ședință de vot final este să avem cvorum. Numai noi cu ALDE și cu minoritățile naționale eram 140 de oameni. Pentru a putea continua, trebuia să fie minim 177. Și, în aceste condiții, președintele de ședință a suspendat ședința. Este o chestiune evidentă. La un sfert de oră după ce am terminat și ședința de birou permanent că, în continuare, am avut ședința de birou permanent în care am stabilit programul pentru săptămâna viitoare, atunci au început să vină colegii liberali care și-au dat seama de gafa pe care au făcut-o... sau erau câțiva colegi care doreau să intre în sală.
Denise Rifai: Păi s-a suspendat ședința, adică nu s-a mai votat nimic.
Florin Iordache: Nimic.
Denise Rifai: Nimic...
Florin Iordache: Și, atunci, tot votul final, începând cu votul pe motiune și restul de legi, aproape 30 și ceva, au fost reportate pentru săptămână viitoare în ședința de vot final. Sper să le dea Dumnezeu înțelepciunea săptămână viitoare să participe, se pot...
Denise Rifai: Deci merge săptămână viitoare, din nou, cu motiunea simplă?
Florin Iordache: Păi trebuie să o finalizăm.
Denise Rifai: Bun.
Florin Iordache: Noi trebuie să finalizăm, au fost câteva grupuri parlamentare care au susținut motiunea noastră pe justiție și, repet, din punctul meu de vedere, este un demers care se finalizează prin vot, cei care vor să o susțină – bine, cei care se abțin, bine, dar votul pe motiunea simplă trebuie finalizat printr-un vot.
Denise Rifai: Săptămână viitoare când?
Florin Iordache: Marțea viitoare.
Denise Rifai: În mod normal, vom vedea, deci, pe ordinea de zi, și legea cu franci elvețieni.
Florin Iordache: Sigur. Este o lege mult așteptată, acel prag de 20.000 a fost eliminat.
Denise Rifai: Pragul a fost eliminat? Că ne spuneți noutăți.
Florin Iordache: Nu, nu.
Denise Rifai: Noi știam că a fost eliminat gradul de îndatorare.
Florin Iordache: Sunt două lucruri diferite. Acest prag de 250.000 care a fost introdus aseară, în comisie, azi, prin votul colegilor...
Denise Rifai: Deci chiar dacă ai un credit contractat de 300.000 de franci elvețieni... Florin Iordache. Nu ai nicio problemă. Deci era discriminatoriu, din punctul meu de vedere, dacă ai trei sute sau cinci...
Denise Rifai: Și nici gradul de îndatorare nu a mai rămas? Grad de îndatorare, adică, dacă clientul băncii își are peste 50% din venituri antamate în plata datoriei către bancă... doar în aceste cazuri ar fi putut apela la această lege a francilor elvețieni la cursul istoric. Acum nu mai este?
Florin Iordache: Nu mai este. Și un lucru, nota bene, din punctul meu de vedere, azi-dimineață, când am discutat, toate partidele politice, inclusiv PNL, l-au susținut. Deci eu cred că săptămână viitoare, dacă reușim să venim și să avem cvorum, această lege va fi adoptată pentru că, repet, este așteptată de foarte mulți români.
Denise Rifai: Dar vor putea beneficia și companiile?
Florin Iordache: Eu știu că nu.
Denise Rifai: Dumneavoastră ați făcut o modificare. Pentru că acum eu citesc altfel ce s-a...
Florin Iordache: Singura modificare, a fost aseară...
Denise Rifai: Notăm așa, poți să ai, de exemplu, un credit de 500.000 de euro contractat în franci elvețieni și nu trebuie neapărat să ai peste 50% din venituri îndatorate către bancă și, totuși, vrei să renunți la creditul acesta, să faci o conversie la cursul istoric, ai voie să apelezi la această lege, o lege pe care noi, de altfel, o vedeam foarte utilă pentru cei realmente cu probleme.
Florin Iordache: Sigur. Între timp, foarte mulți... nimeni nu apelează la bancă decât dacă vrea să-și facă o casă, să-și ia investiție, să-și achite anumite datorii și, atunci, din punctul meu de vedere, această prevedere care a fost trecută aseară în raport, azi, prin votul colegilor, acest prag a fost eliminat.
Denise Rifai: Știți că legea asta a stârnit atât de multe controverse și au tot sprijinul presei pentru că sunt foarte mulți oameni, deci cei care aveau probleme erau oamenii care erau vizibil afectați, nu au mai putut să țină ratele la bănci, știu că s-au triplat ratele la bănci pentru aceste credite față de momentul la care au contractat respectivul împrumut și, evident, trebuia găsită o soluție. Faptul că s-a renunțat și la plafon, la cei 250.000 de franci elvețieni, și la chestiunea cu îndatorarea, asta înseamnă că și ceilalți, cei care nu erau foarte mult constrânși de creditul contractat și și-au cumpărat proprietăți importante, nu neapărat un apartament în care locuiau zi de zi, vor putea apela la această lege.
Florin Iordache: Sigur.
Denise Rifai: Știți că ne tot întrebam de unde tot bunătatea asta a politicienilor în general pentru clienții realmente afectați de bănci. Acum am înțeles și cred că toată lumea a înțeles. Despre liste – astăzi am văzut, PSD a depus listele cu semnături.
Florin Iordache: Un milion.
Denise Rifai: Vă rog, procedural, să ne spuneți ce aveți de făcut de acum încolo. Astăzi s-au depus listele.
Florin Iordache: Da.
Denise Rifai: Și ce urmează în perioada următoare.
Florin Iordache: Deci, în perioada următoare, astăzi s-au depus, din câte știu eu, sunt trei partide care, până-n momentul acesta, au depus listele de susținători, noi avem, până-n acest moment, un milion o sută de mii de semnături.
Denise Rifai: Intern și diaspora?
Florin Iordache: Cu totul. Sunt două posibilități, poți depune numai pentru diaspora înainte, dar aveai perioadă limită când trebuiau depuse dacă vrei să depui numai pentru diaspora, cu un număr este calculat 2% din numărul cetățenilor care sunt în diaspora, sau poți depune pentru întreaga țară cu un minim de 200.000 de semnături.
Denise Rifai: Bun.
Florin Iordache: Noi am ales varianta a doua, am depus un milion o sută, mai mult decât este suficient. În perioada următoare, până-n data de 27...
Denise Rifai: Sunt foarte multe discuții, sunt foarte multe partide, am văzut... nu prea înțelegeau termenele de depunere și, de aceea, lucrurile trebuie să fie clare. De aceea, aveți experiență suficientă în domeniu.
Florin Iordache: Toate partidele care doresc să candideze trebuie să depună acest minim de 200.000 de semnături pentru susținere. Așa este în lege.
Denise Rifai: Până?
Florin Iordache: Mai sunt trei zile. Deci, în această perioadă, toate partidele trebuie să depună. Iar, până-n data de 27, cum este data limită de depunere a candidaturilor... în data de 10 noiembrie începe campania electorală.
Denise Rifai: Da.
Florin Iordache: Și, deci, până-n 27 octombrie, partidele trebuie să depună listele de candidați mărit, de exemplu, la diaspora. În diaspora, sunt patru deputați, trebuie să depui cu încă 25%, deci mai mult, pentru că se ia în calcul, unul pleacă, unu-și dă demisia, deci trebuie să ai listă completă cu șase candidaturi și, la senat, pentru că sunt doi senatori, să fie trei candidaturi.
Denise Rifai: Și PSD când va depune?
Florin Iordache: Mâine.
Denise Rifai: Nu.
Florin Iordache: Mâine va depune lista pentru diaspora și, până-n 27, vom avea lista pentru aceste candidaturi.
Denise Rifai: Da.
Florin Iordache: Și nota bene pentru noi este faptul că toți cei șase, nouă candidați sunt toți din diaspora. Deci toți cei care candidează sunt cetățeni români, dar care stau fie în Franța, Germania, Austria și așa mai departe.
Denise Rifai: Bun.
Florin Iordache: Noi vom avea săptămână viitor un comitet executiv.
Denise Rifai: Câți candidați aveți?
Florin Iordache: 40 de județe... în funcție de fiecare județ în parte, nu știu exact.
Denise Rifai: Bine, pe liste atunci, câți aveți deja?
Florin Iordache: Nu știu, listele se vor aproba în acest comitet de săptămână următoare. Dar, ca să ajung unde vreți dumneavoastră, nu avem candidați surpriză sau candidați care vin din afara partidului pentru că s-a vehiculat la un moment dat...
Denise Rifai: Este o altă informație.
Florin Iordache: Da.
Denise Rifai: Pentru că noi ne gândeam că asta o fi o nouă strategie.
Florin Iordache: Nu la PSD.
Denise Rifai: Să lansezi un candidat dimineața, seara vezi cum se închide ziua și vezi dacă-l accepți sau nu sau poate iese șeful partidului și spune că nu este bun. Deci nu o să fie candidați din afara partidului.
Florin Iordache: Nu. Cu siguranță.
Denise Rifai: Spuneați că nu vor fi surprize. Noi știm că, de regulă, între cele două perioade, de regulă, candidații sunt verificați. Aici vă întrebam dacă ar fi surprize, dacă vă așteptați la asta.
Florin Iordache: La PSD, nu. La alte partide, chiar nu știu. Dar la PSD nu vor fi surprize pentru că președintele...
Denise Rifai: Deci nu o să fie nici candidați cu dosare pe rol.
Florin Iordache: Nu, deci fără probleme o să vedeți pentru că vom veni cu niște oameni credibili, care să dea sentimentul cetățenilor...
Denise Rifai: Victor Ponta nu candidează?
Florin Iordache: Ba da, va fi...
Denise Rifai: Păi are dosar pe rol.
Florin Iordache: Și ce dacă? Nu are o hotărâre definitivă care să-i interzică, dar noi, la partid, nu putem interzice mai mult decât interzice Constituția.
Denise Rifai: Codul de Conduită, unde s-a făcut derogare fix pentru fostul premier...
Florin Iordache: Da.
Denise Rifai: Se cam schimbă lucrurile, după cum le vedeți. Bun, deci nu vă așteptați la surprize, nu vor fi candidați alții, am încredere în cuvântul dumneavoastră, iar cel care face listele este Liviu Dragnea.
Florin Iordache: Este normal pentru că, sub semnătura președintelui Liviu Dragnea, vor fi depuse toate aceste candidaturi.
Denise Rifai: Și vom afla toate aceste chestiuni după un comitet executiv care va avea loc...
Florin Iordache: Săptămână viitoare.
Denise Rifai: Apropo de strategii, am văzut, capitala este plină de bannere, chipul lui Victor Ponta, însă chipul lui Victor Ponta nu pe bannere PSD, ci ale PRU. Dumneavoastră cum vedeți asta? Vi se pare normal?
Florin Iordache: Nu, nu este în regulă. Colegii de la PRU nu au găsit o altă personalitate sau nu și-au găsit un alt fel de mod de a-și face campanie electorală decât de a promova imaginea cu Victor Ponta. Din punctul meu de vedere, este o falsă problemă pentru că premierul vine propus din partidul în care face parte. Având în vedere că Victor Ponta este membru PSD, va candida la Gorj pe prima poziție, în niciun caz nu poate fi propus de PRU dacă, să spunem, PRU ar intra în Parlament, dar eu mă îndoiesc că vor reuși să strângă și semnăturile necesaare, deci probabil că aceste bannere și aceste eforturi, săptămână viitoare, când se va finaliza data limită de depunere a candidaturilor, vor constata că nu au 200.000 de semnături.
Denise Rifai: Dacă sunteți deranjat, ați putea să-i dați în judecată.
Florin Iordache: PRU trebuie să candideze dacă are semnături.
Denise Rifai: PRU întrunește numărul necesar, dumneavoastră spuneți că îi veți da în judecată?
Florin Iordache: Vom apela la lege pentru că, fără îndoială, prin această campanie electorală, eu mă aștept că vor strânge 200.000 de semnături, să vină cu niște bannere să spună „votați PRU pentru că, de fapt, noi îl susținem pe Victor Ponta” și, atunci, fără îndoială, o parte din cetățeni ar putea să-i voteze.
Denise Rifai: Ne-am gândit că poate nu știți cum să-l anunțați pe Victor Ponta premier și, atunci, inserați în ochii electoratului imagini cu Victor Ponta pe bannere.
Florin Iordache: Nu avem nevoie de intermediari.
Denise Rifai: Pe de altă parte, nu înțelegeam de ce să fiți de acord să împărțiți voturile PSD cu PRU, evident PRU putând să tragă puțin din votul PSD prin această...
Florin Iordache: Prin această campanie electorală falsă pe care ar promova-o.
Denise Rifai: Deci dumneavoastră ne spuneți că nu credeți că vor reuși să întrunească semnăturile.
Florin Iordache: Da.
Denise Rifai: Dacă vor face acest lucru, dumneavoastră, ca reprezentant al PSD, mă anunțați că îi veți acționa în instanță.
Florin Iordache: Pentru că va fi furt de identitate pentru că, având în vedere că Victor Ponta candidează pe listele PSD, nu poți să iei identitatea unei persoane și să induci în eroare electoratul.
Denise Rifai: Bun, mai avem o informație pe surse care a apărut azi. Știm că mai sunt doar două luni până la scrutinul din decembrie, iar Liviu Dragnea ar fi apelat la o achiziție importantă, spun surse, liderul PSD și-ar fi format o echipă din consilieri din Israel care lucrează deja pentru PSD. Cum este?
Florin Iordache: Exclus. De ce? Eu sunt zilnic la partid, zilnic m-am întâlnit cu președintele Liviu Dragnea, nu am văzut nicio altă persoană sau un consilier străin. Nu am avea nevoie de consilieri străini pentru că, repet, în acest moment, avem destui români și destui oameni în partid care cunosc realitățile românești pentru campanie electorală. Doi, s-a văzut mereu, când am apelat la astfel de consultanți străini, că rezultatele nu au fost foarte bune. Adică ce cred că merge în Israel nu merge în România și așa mai departe. Deci este exclus.
Denise Rifai: Să știți că și asta rămâne înregistrat.
Florin Iordache: Fără probleme.
Denise Rifai: Despre programul de guvernare PSD voiam să discutăm puțin. Am mai avut un program, la fel de fabulos, și a rămas acolo unde a fost prezentat. Ne promitea Victor Ponta un milion de locuri de muncă noi, sute de kilometri de autostradă și doar câteva, astea sunt doar câteva din promisiunile din vechiul program de guvernare. Evident, nimic nu s-a întâmplat. Iar acum am văzut în plan paralel, pe de o parte, un proiect legislativ din partea PSD de renunțare la taxe, alea fiscale, și niște super-măsuri prinse în acest program de guvernare unde ni se spune că, până-n 2020, salariul minim crește cu 500 lei, salariul mediu crește cu aproape 1000 de lei, punctul de pensie va crește cu aproape 60% și, mai mult, pensionarii nu vor mai plăti contribuții sociale de sănătate, iar cei care au pensie sub 2000 lei vor scăpa de impozitul pe venit. Reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, iar, în cazul vânzării de locuințe, tva să dispară de la 1ianuarie 2017. V-aș spune bună-dimineața, dar nu sunteți dumneavoastră responsabil cu programul de guvernare. România are astăzi, oricum, totul prins la limită în acest deficit deja marcat de oficialii europeni, de 3%, oricum noi ne-am întins peste acel deficit de 1,1 aplicat prin planul de convertență fiscală, am sărit la 3, oricum, de la 1 ianuarie ar trebui să vedem un tva redus la 19, ar trebui să nu mai vedem taxa pe stâlp și supraacciza la carburant și toate cifrele arată că nu este posibil nici măcar să renunțe la ceea ce este acum, darămite să vii cu măsurile astea. Ați găsit vreo punguță cu bani pe undeva?
Florin Iordache: O mai bună gestionare a banilor. Dacă vă uitați dumneavoastră, undeva pe la pagina 33, în programul de guvernare, spunem că deficitul chiar scade, o să ajungă undeva la 2,2%. Punguța de bani la care faceți dumneavoastră referire, în primul rând, atragerea fondurilor europene pentru că, de la 70% cât erau...
Denise Rifai: S-au atras sub mandat Victor Ponta, da?
Florin Iordache: Da.
Denise Rifai: Tot abia, abia s-a închis bugetul, deci cumplit s-a închis bugetul. Ne amintim, și-mi amintesc foarte clar, toate momentele de realizare de buget, pe fiecare an în parte din ultimii ani.
Florin Iordache: Dar atunci, vă rog, să spunem că în guvernarea lui Victor Ponta în trei ani de zile, în fiecare an, a fost creștere economică.
Denise Rifai: Și acum este, dar noi nu putem...
Florin Iordache: Păi nu.
Denise Rifai: Este o problemă cu creșterea asta, având în vedere că nu este sustenabilă. Este doar o creștere economică bazată pe consum, nu este ceea ce sau de ceea ce are România nevoie. România are nevoie de o dezvoltare, adică investiții, adică locuri de muncă, adică dezvoltarea asta pe orizontală care să creeze o bază ca să susțină consumul acesta. Este o regulă simplă. Aici eu nu văd de unde avem banii ăștia în plus, dar vă rog tare mult...
Florin Iordache: Deci permutările acelea sunt chiar sustenabile și sunt... prima, fondurile europene din acest moment, este fondul acela de garantare în care, pe care-l propunem pentru investiții, deci, practic, tot ceea ce produc întreprinderile românești se contabilizează în acel cont, fond care va putea dezvolta alte investiții și, trei, este vorba, așa cum spuneați dumneavoastră, investițiile care, la rândul lor, produc bani pentru că banii intră în consum, consumând după piața românească, automat avem creștere economică.
Denise Rifai: Da. Ar fi atât de bine pentru noi toți să vedem posibil ceea ce spuneți dumneavoastră, însă pentru noi este deranjant pentru că, având în vedere că închei un ciclu de guvernare și nu vezi rezultatele promise inițial și acum te prezinți în fața electoratului, nu vă acuz de nimic, noi nu prea mai avem de niciunele și se vede dacă mergem pe străzi, în școli, în spitale. Mai avem un subiect...
Florin Iordache: În trei ani de guvernare, am refăcut salariile, am mărit pensiile, nu foarte mult, sunt încă pensii foarte mici pe care le avem în program.
Denise Rifai: Dumneavoastră, când ați preluat guvernarea... guvernul USL cu Victor Ponta premier intră și promite legea salarizării unitare. Era legea promisă de Victor Ponta. Pleacă Victor Ponta, se termină guvernul Victor Ponta și nu lasă legea salarizării. Au fost pe ici, pe colo, că, altfel, ai fi absolut penibil, au apărut acele mișcări la profesori, la salarii, dar promisiunea A a guvernului Victor Ponta a fost reechilibrarea corectă, reformă în administrație publică și un sistem de salarii corect, să fie oamenii plătiți așa cum se cuvine și reformă prin regrupare, adică crearea unor departamente eficiente din cele care există acum, unde, știm foarte bine, personalul este foarte risipit în anumite sectoare.
Florin Iordache: Din punctul meu de vedere, dacă guvernul Victor Ponta mai rămânea încă trei săptămâni, aveam o lege...
Denise Rifai: Nu se putea.
Florin Iordache: Ba se putea.
Denise Rifai: Impactul bugetar... nu se putea.
Florin Iordache: Esalonam până...
Denise Rifai: Domnule Florin Iordache, pe lângă faptul că sunt, la bază, economist, am citit scris despre bugetul și am căutat soluții pentru a face posibilă legea salarizării unitare, nu intra în bugetul pe anul... ați avut noroc că ați plecat de la guvernare la momentul perfect, nu aveați cum să intrați.
Florin Iordache: Nu, ghinion.
Denise Rifai: În buget cu 2,8, 3,2... Da. Avem, mai era un subiect foarte important. Aș avea nevoie de părerea dumneavoastră. Un scandal de proporții în SUA pentru că sunt chestiuni care se întâmplă în plan paralel, cu hacker-ul român, cel care i-a spart contul de e-mail al candidatei democraților la președinție, doamna Clinton, cu un Donald Trump care o acuză în ceea ce privește conținutul din e-mail-urile domniei sale. În plan paralel, în România, avem procuror-șef DNA, Laura Kodruța Kovesi, cu Sebastian Ghiță, cel care se află, se laudă că ar avea un e-mail secret de la doamna Laura Kodruța Kovesi, „cucuveaua mov” știm. Sunteți al treilea om în stat, domnule Florin Iordache. Cum priviți ciocnirea aceasta, dintre fostul dumneavoastră coleg, Sebastian Ghiță, și doamna Laura Kodruța Kovesi?
Florin Iordache: Este o anchetă în derulare. Din punctul meu de vedere, ar trebui organele competente, știu că... Parchetul General este sesizat și trebuie să avem cât mai curând. Nu am văzut o reacție din partea procurorului-șef DNA că este sau nu... un singur apreciez, că nu a avut relații sau nu-l cunoaște pe inculpatul Sebastian Ghiță. Dar pe Sebastian Ghiță dinainte de a fi inculpat îl cunoaște? Nu am răspuns la această întrebare. Adică trebuie văzut dacă aceste relații... în fiecare zi, este un serial pe care-l prezintă.
Denise Rifai: Domnul Sebastian Ghiță, fostul coleg al dumneavoastră de partid, ne spune că... în momentul în care i s-a terminat prietenia cu doamna Laura Kodruța Kovesi, i-au apărut dosarele. Dumneavoastră spuneți că nu a fost întrebat procurorul șef DNA dacă-l cunoștea pe Sebastian Ghiță înainte de a fi inculpat.
Florin Iordache: Corect.
Denise Rifai: Adică dumneavoastră ați auzit de vizita asta pe la podgorii?
Florin Iordache: Nu.
Denise Rifai: Dar știați din partid de prietenia celor doi?
Florin Iordache: Nu se discută în partid lucruri de genul ăsta. Era o relație personală, o chestiune în afara programului, dar, repet, fiind în derulare, eu cred că Parchetul General este cel mai interesat să ne dea un răspuns din acest punct de vedere.
Denise Rifai: O ultimă întrebare.
Florin Iordache: Vă rog.
Denise Rifai: Ne-a arătat bufnițele astăzi domnul Sebastian Ghiță, trimite cadou, dar a specificat... bufnițele acestea poartă un mesaj și cine știe înțelege. Eu vă întreb, domnule Florin Iordache, dacă cineva v-ar arăta două bufnițe, dumneavoastră ce ați înțelege?
Florin Iordache: N-ai ce spune. Este, din punctul meu de vedere, nu au o semnificație. Probabil că, dacă domnul Sebastian Ghiță le-a primit sau... probabil că au o semnificație deosebită. Din punctul meu de vedere, nu este nimic.
Denise Rifai: Noi știam simbolistica unei alte păsări, "cucuveaua mov".
Florin Iordache: Este o cucuvea mai mare. Eu zic că, hai, România, să batem la fotbal.
Denise Rifai: Da. Eu vă mulțumesc frumos pentru prezența dumneavoastră.
Florin Iordache: Sărut-mâna.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 4:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro