Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ludovic Orban > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Regalitatea și Independența! Acești doi piloni ai modernității românești pe care-i sărbătorim la 10 mai au marcat în istoria noastră intrarea oficială în rândul statelor moderne și liberale ale Europei.

Primirea principelui Carol la București, în 10 mai 1866, asigura menținerea unirii înfăptuire prin dubla-alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în 1859 și a fost urmată după numai câteva săptămâni de adoptarea primei noastre Constituții.
La 10 mai 1877 reprezentanții celor două Camere i-au anunțat Principelui votul din 9 mai, prin care țara se emancipa în totalitate de sub autoritatea otomană și i-au cerut să anunțe această decizie puterilor europene și să-i asigure împlinirea prin acțiune militară.
Aceea a fost ziua în care domnitorul a vorbit despre Independență numind-o “dorința cea mai scumpă a țării întregi”. Tot 10 mai, dar 1881, a fost data la care România a devenit Regat, iar Principele Carol a devenit Regele Carol I, confirmând astfel statutul pentru care națiunea română luptase și făcuse mari sacrificii, umane și materiale.
10 mai este ziua în care ne arătăm recunoștința pentru faptele patriotice și pentru devoțiunea primului nostru Rege, Carol I, dar și ziua în care ne amintim de marile realizări ale urmașilor săi, Ferdinand, regele Marii Uniri, Mihai, tânărul suveran care a fost un model de demnitate în serviciul țării.
Nici alte nume nu trebuie uitate în această zi, pentru că dinastia regală a României a avut întotdeauna sprijinul loial al unor mari oameni de stat, mai ales cel al primei generații din politica modernă românească: Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, C.A. Rosetti, Dimitrie Brătianu, iar alături de ei Armata Română, de la generali până la soldații mobilizați sau voluntari în Războiul de Independență. Privind astăzi spre trecut, spre aceste mari realizări care adeseori au surprins Europa și au obligat marile puteri să ne recunoască locul în arhitectura internațională, ne par ca faptele unor uriași.
Iată de ce simbolurile nu sunt pentru noi simple însemne, ci au un înțeles care vine din cea mai profundă și mai statornică realitate posibilă, cea a voinței naționale și a luptei unei întregi generații de înaintași care au asigurat României un viitor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 28 noiembrie 2022, 9:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro