Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ludovic Orban > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban
Vizita președintelui Republicii Polone, domnul Andrzej Duda

Președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban, și președintele Senatului, doamna Anca Dragu, l-au primit luni, 10 mai a.c, la Parlament, pe Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitația Președintelui României.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a subliniat, în cadrul întâlnirii, importanța relațiilor bilaterale dintre cele două țări și a arătat că această vizită este o foarte bună oportunitate și pentru menținerea și consolidarea relației dintre cele două state și pe dimensiunea parlamentară. Înaltul oficial român a evocat, de asemenea, și momentul istoric reprezentat de aniversarea, în acest an, a 100 de ani de la semnarea, la 3 martie 1921, a Convenției de alianță defensivă româno-polonă.
România și Polonia împărtășesc un Parteneriat Strategic fundamentat, între altele, pe viziuni similare cu privire la caracterul esențial al parteneriatului transatlantic pentru securitatea comună, la provocările din mediul de securitate, la importanța dezvoltării cooperării NATO-UE, precum și la necesitatea susținerii securității partenerilor estici.
Dialogul constant și cooperarea foarte bună, pe toate palierele, dintre România și Polonia, s-au reflectat, de-a lungul timpului, în numeroase contacte bilaterale, o foarte bună colaborare în cadrul NATO și UE, precum și în plan regional.
Polonia rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României și ne propunem să valorificăm la maximum și oportunitățile economice generate de cooperarea regională, atât în sectorul energetic, cât și în cel al infrastructurii și al securității cibernetice.
În ciuda pandemiei, cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări progresează în direcția implementării proiectelor prioritare, de interes comun, în special proiectul Rail2Sea (calea ferată dintre portul românesc Constanța și portul polon Gdansk), precum și proiectul Via Carpatia.
Un punct important pe agenda discuțiilor a fost reprezentat de cooperarea româno-polonă în cadrul NATO. România și Polonia vor continua, astfel, coordonarea strânsă în vederea promovării obiectivului comun de consolidare a prezenței aliate pe flancul estic, în contextul în care situația de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie extrem de îngrijorătoare.
Coordonarea la nivelul Uniunii Europene, în contextul pandemiei de COVID-19, rămâne esențială, iar prioritatea o constituie, în acest moment, derularea rapidă a campaniilor de vaccinare, la nivel național. Totodată, este important să continuăm ajutorarea partenerilor din vecinătate, în lupta cu pandemia.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 28 noiembrie 2022, 11:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro