Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Octavian Petric > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


Participarea la cea de-a 137-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și la reuniunile asociate (Sankt Petersburg, Federația Rusă, 14-18 octombrie 2017)

Cea de-a 137-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile asociate au avut loc la Sankt Petersburg, în perioada 14-18 octombrie, lucrări la care au participat parlamentari din peste 150 de țări.

În delegația Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, Camera Deputaților a fost reprezentată de doamna deputat Eliza-Mădălina Ștefănescu, vicepreședintele Comitetului Director al GRUI și membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, și domnii deputați Dumitru Oprea, vicepreședintele Comisiei pentru muncă și protecție socială și al Comitetului Director al GRUI, Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, și Octavian Petric, membru al Comisiei pentru industrii și servicii. Din partea Senatului au participat domnul senator Ioan Stan, președintele GRUI și șeful delegației, doamna senator Silvia-Monica Dinică și domnul senator Mario-Ovidiu Oprea.
Adunarea a avut ca temă generală de dezbatere “Promovarea pluralismului cultural și a păcii prin intermediul dialogului inter-religios și inter-etnic”.
Marți, 17 octombrie, domnul deputat Dumitru Oprea a susținut un discurs în cadrul dezbaterii generale prin care a reamintit faptul că parlamentele naționale reprezintă imaginea societății, motiv pentru care dialogul eficient interinstituțional trebuie promovat. Domnia sa a prezentat o serie de exemple privind modalitățile în care parlamentele pot asigura o reprezentare a minorităților etnice și religioase.
Vicepreședintele GRUI a evidențiat și faptul că efectele pozitive sunt generate prin intermediul dialogului substanțial cu organizațiile internaționale și regionale specializate în drepturile omului și în protejarea drepturilor minorităților naționale.
La lucrările Comisiei UIP pentru pace și securitate internațională, la care a participat domnul deputat Dumitru Oprea, au avut loc dezbateri privind ”Rolul parlamentului în monitorizarea acțiunilor forțelor armate naționale care participă la operațiunile ONU de menținere a păcii”, precum și privind implementarea rezoluției adoptate la Hanoi, în 2015, pe tema războiului cibernetic. De asemenea, a avut loc o audiere a experților cu tema ”Susținerea păcii ca mijloc pentru îndeplinirea dezvoltării durabile”.
Pe ordinea de zi a Comisiei UIP pentru Națiunile Unite, reuniune la care a participat domnul deputat Octavian Petric, au avut loc două dezbateri, una privind dimensiunea parlamentară din cadrul Națiunilor Unite, și cea de-a doua cu tema “Rolul Adunării Generale a ONU în guvernanța la nivel internațional”.
Doamna deputat Eliza-Mădălina Ștefănescu a participat la reuniunile Forumului Femeilor Parlamentar și Forumului Tinerilor Parlamentari. În cadrul primei reuniuni au avut loc două paneluri, unul cu tema ”Cum poate servi tehnologia promovării democrației și egalității de gen?” și al doilea pe tema educației privind democrația și egalitatea de gen.
În cadrul Forumului Tinerilor Parlamentari, participanții au analizat rapoartele privind activitățile Forumului în anul 2017 și au discutat despre viitoarele acțiuni programate pentru 2018.
Domnia sa a participat și la reuniunea Comisiei UIP pentru democrație și drepturile omului, la care a fost dezbătut proiectul de rezoluție cu tema ”Împărtășirea diversității: cea de-a 20-a aniversare a Declarației Universale privind Democrația”.
Domnul deputat Ionel Palăr a participat la lucrările Comisiei UIP privind dezvoltarea durabilă, finanțe și comerț, asistând la două dezbateri cu temele: ”Implicarea sectorului privat în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în special a energiei regenerabile” și ” Utilizarea științei și cercetării pentru a atinge cele mai înalte standarde în domeniul sănătății”.
Cu ocazia acestei Adunări Generale, au avut loc alegeri pentru postul de președinte al Uniunii Interparlamentare. Au fost depuse două candidaturi, una a Mexicului și una a Uruguayului, iar în urma votului membrilor UIP a fost aleasă în funcția de președinte al organizației doamna Gabriela Cuevas Barron, reprezentanta Mexicului, pentru un mandat de 3 ani.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 27 noiembrie 2022, 4:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro