Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
marilen.pirtea@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Marilen - Gabriel Pirtea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Marilen - Gabriel PIRTEA, vicepreședinte al Camerei Deputaților
Comunicate de presa

  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
”Propunerile UDMR la Legea Educației sunt umilitoare pentru profesorii, studenții și elevii de etnie română. Se instaurează discriminarea prin lege”

Declarațiile de astăzi ale reprezentanților UDMR cu privire la prevederile pe care aceștia le-ar dori incluse în următoarea lege a educației sunt umilitoare pentru elevii, studenții și profesorii de etnie română, generând discriminare, nicidecum integrare și egalitate de șanse, consideră deputatul Marilen Pirtea.

13 decembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Rezultatele economice din noiembrie dau frisoane reci. Putem asista la un deficit de 3,2 - 3,3%

Datele economice consolidate la finalul lunii noiembrie arată că există o perspectivă îngrijorătoare a depășirii deficitului bugetar limită de 3%, consideră liberalul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

12 decembrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Guvernarea PSD-ALDE își demonstrează adevăratele intenții și neputințe prin tăieri la educație și cercetare. Proiectul rectificării de buget propus de Ministerul Finanțelor Publice confirmă spectrul austerității

Obligația de a achita datoriile publice scadente, tot mai împovărătoare, i-a făcut pe reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice să treacă la tăieri semnificative de sume bugetare de la mai multe ministere, în fruntea listei aflându-se educația și cercetarea, dar și transporturile. „Măsura arată, cu certitudine, apariția spectrului austerității, mai ales în domeniile esențiale pentru dezvoltarea și modernizarea țării”, spune deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

22 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Șoferii UBER nu sunt de blamat. Dreptul la muncă este asigurat în mod egal tuturor

„Avem datoria să respectăm dreptul la muncă și tratamentul fiscal egal al tututor celor care muncesc în activități de taximetrie și transport persoane de tip rideshare, chiar dacă apar diferențe de tarife ale serviciilor de piață prestate de aceștia, provenite din competitivitatea și tipul de business”, spune deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, cu referire la conflictul dintre taximetriști și cei care lucrează prin UBER, ce a cunoscut o nouă etapă, la sfârșitul săptămânii trecute, sub forma unui protest al taximetriștilor din Timișoara.

19 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen - Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
„Concentrarea tendințelor alarmante din economie readuce spectrul austerității și sărăciei în România”

„Mai multe semnale grave, apărute recent în spațiul public, arată că economia dă semne de oboseală în fața costurilor unei guvernări populiste, în care PSD-ALDE au angajat cheltuieli colosale în direcția consumului imediat, neglijând investițiile și mărind nepermis foarfeca salarială dintre sectorul bugetar și cel privat”, spune deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

12 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen - Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Între analfabetism și ticăloșie în politica economică a PSD. Deteriorarea structurii bugetare produce vulnerabilități severe în timp

Finalul lunii octombrie a adus o nouă confirmare a declinului structural al economiei noastre. Cele mai recente prognoze ale FMI au corectat în creștere prognoza deficitului bugetar pe 2018, care este estimat acum la 3,6%, peste ținta de 3% din PIB.

7 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
“Evaluarea școlilor doctorale, o necesitate. Decembrie 2019, termen optimist pentru finalizarea procesului”

Studiile doctorale creează legătura dintre sistemul de educație și cel de cercetare autonomă reprezentând o modalitate de bază prin care se derulează cercetarea în România. Chiar dacă legea prevede foarte clar că toate ciclurile de studii sunt supuse unui proces de evaluare, acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul studiilor doctorale, putându-se astfel concluziona că și acesta este un motiv pentru care realitatea ultimilor ani a evidențiat o multitudine de probleme în domeniu, amintind aici acuzațiile de plagiat, calitatea unor conducători de doctorat, dar și calitatea științifică discutabilă a unor teze de doctorat.

6 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei pentru educație a PNL: PSD a transformat guvernarea într-o tarabă. Decizii importante în educație se iau ca la piață

Anunțată intempestiv, introducerea examinării de tip grilă la Bacalaureat a fost amânată cu un an, după numai două zile de la propunerea noului tip de examinare, ca reacție la protestele organizațiilor de elevi și ale experților din domeniu.

5 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Marilen Pirtea: Ministerul Transporturilor face un joc de uite autostrada, nu-i autostrada... pe spatele timișorenilor

Două răspunsuri la interpelări ce au fost adresate Ministrului Transporturilor de către deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea, primite în lunile iunie și octombrie 2018, arată cum se pot face de râs guvernanții în legătură cu subiecte cât se poate de importante, chiar strategice.

31 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Guvernul are obligația de a răspunde prompt hemoragiei de cadre didactice. Pierderea a 7000 de profesori arată nevoia unei noi grile de motivații și beneficii

Coordonatorul Comisiei pentru Educație a PNL, deputatul Marilen Pirtea, aduce în dezbatere publică un raport privind profesiile reglementate dat publicității de către Comisia Europeană, care, printre altele, abordează și migrația intraeuropeană a cadrelor didactice.

30 octombrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Numărul redus de absolvenți de studii superioare pune în pericol competitivitatea economiei românești. Soluția stă în acordarea a 6% din PIB

Comisia Europeană, răspunzând rolului de pilon al susținerii bunei guvernări în statele membre, a inițiat și permanentizat Monitorul Educației și Formării, instrument de cunoaștere și analiză a tendințelor din spațiul educațional european. Conform acestuia, România nu atinge nicio țintă pentru 2020, probleme fiind și la numărul de absolvenți de studii superioare. În joc se află competitivitatea economică a țării noastre.

25 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
”Istoria se repetă. Apar semnele care au precedat criza din 2008. Simptomele, autoinduse de către guvernarea PSD-ALDE”

Iresponsabilitatea actualilor guvernanți va arunca România într-o criză autoindusă, nu în una generată „de cauze exogene” cum ne explica Liviu Dragnea acum câteva luni, când încă încerca temperarea îngrijorărilor despre inflație, aflată acum deja la un nivel record, susține deputatul PNL Marilen Pirtea, Secretar al Comisiei de buget-finanțe.

22 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlametar al PNL)
România a ajuns să se împrumute mai scump decât Grecia. Analfabetismul economic dovedit de guvernul PSD ne-a adus pe marginea prăpastiei numită recesiune

La sfârșitul primelor opt luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din PIB, cel mai mare deficit bugetar din perioada de după criză (ultimii opt ani). Liberalul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, spune că incompetența Guvernului îngroapă țara în împrumuturi tot mai scumpe: „Actualul guvern a împrumutat aproximativ 30 miliarde de lei, doar de la începutul anului 2018, la care se adaugă 2 miliarde de euro și 1,2 miliarde de dolari. Azi, România se împrumută mai scump decât Grecia. Acest dezechilibru cronicizat este și un efect al deprofesionalizării administrației centrale, care produce efecte cu rezultate directe asupra colectării veniturilor fiscale.”

1 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
”România este scena principală a unuia dintre cele mai grave fenomene sociale din Europa. Scăderea demografică, risc la securitatea națională”

Semnalul Băncii Naționale a României privind vulnerabilitatea țării în contextul scăderii demografice accentuate necesită mare atenție, consideră vicepreședintele Camerei Deputaților, Marilen Pirtea, Coordonator al Comisiei de Educație din PNL. „Hemoragia forței de muncă duce România pe primul loc în Europa într-o ierarhie a riscurilor sociale”, subliniază liberalul.

12 septembrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Guvernul pune din nou pe jar învățământul românesc. Se aduc limitări majore pentru învățători

O ordonanță de guvern cel puțin dubioasă, dacă nu chiar irațională, pune din nou pe jar învățământul românesc. Ordonanța nr. 9/2018 , intrată în vigoare în 31 august, aduce limitări majore în ceea ce privește susținerea orelor de limbă și literatură română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale.

10 septembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Tăierea a 1000 de posturi din învățământ îngroapă și mai mult sistemul de învățământ preuniversitar. Măsura vine pe un deficit major de cadre didactice

„Niciun considerent financiar nu poate justifica reducerea de posturi în sistemul școlar preuniversitar public. Semnalul de alarmă tras de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care acuză Ministerul Educației că se pregătește să emită un ordin prin care vor fi tăiate peste 1.000 de posturi din învățământul preuniversitar, inclusiv didactice, indică un moment critic ce poate amplifica problema lipsei resursei umane de calitate”, consideră deputatul PNL Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

3 septembrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Dragnea dă ordine Guvernului să scape corupții de pușcărie, în timp ce mii de absolvenți de liceu îngroașă cozile la granița de vest

Complet ignorați de guvernanți, mii de absolvenți de liceu care n-au promovat Bacalaureatul nici în sesiunea de toamnă, se văd nevoiți să-și creeze un viitor peste graniță, spune Coordonatorul Comisiei de Educație din PNL, deputatul Marilen Pirtea. „La o rată de promovare de nici 27% în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, avem mii de tineri care se văd în imposibilitatea continuării studiilor, cât și în imposibilitatea găsirii unui loc de muncă la un nivel salarial care să le asigure independența financiară. Cea mai apropiată soluție este îngroșarea rândurilor celor care s-au văzut nevoiți să-și facă un rost peste graniță”, subliniază liberalul.

3 septembrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Lipsa de asumare a responsabilității poate genera noi erori în educație și guvernare. Scandalul manualelor erodează credibilitatea sistemului

„În goana de zi cu zi după senzațional și propagandă ieftină se produc gafe și neglijențe ale funcționarilor din ministere, care sunt deresponsabilizați tocmai prin starea de haos creată în guvernarea PSD-ALDE. Așa se întâmplă și în cazul editării manualelor, subiect plasat de guvernanți într-un șir al controverselor, mai ales prin forțarea tipăririi acestora în regim de editură-monopol”, consideră deputatul PNL Marilen Pirtea, Coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

27 august 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
PSD atacă instituțiile din Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru a îngenunchea organismele care luptă împotriva corupției. Arma, rectificarea bugetară!

„Dacă trecem dincolo de cifre și privim ansamblul mesajului politic al puterii de azi, vom vedea că sensul în care PSDragnea utilizează periculos rectificarea bugetară este unul ce trece dincolo de cifre, de priorități, de programul de guvernare sau de normalitatea execuției bugetare: în strategia puterii, bugetul României devine armă tactică investită cu capacitate de amenințare, într-un periculos război cu instituțiile anticorupție”, este anunțul pe care l-a făcut azi deputatul PNL Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, Coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

22 august 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
O ordonanță aflată în dezbatere publică riscă să schimbe orientarea sistemului de cercetare dinspre performanță și necesități obiective înspre clientelism

Îmi exprim public îngrijorarea și dezacordul cu privire la unele prevederi ale OG 57 care modifică legislația privind activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, ordonanță aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Cercetării și Inovării - MCI (http://www.research.gov.ro/ro/articol/1029/proiecte-de-acte-normative).

8 august 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Marilen Pirtea, despre dedesubturile rectificării bugetare: Guvernul a ratat ținta de colectare și a camuflat un record de deficit. Ne așteptăm la introducerea impozitării progresive!

Raportul publicat de Ministerul Finanțelor Publice despre execuția bugetară la finalul trimestrului al doilea din 2018 indică cu claritate cota de avarie la care se află politica economică a Guvernului, cât și problemele din rectificarea bugetară adoptată zilele trecute, arată deputatul PNL Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

6 august 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Guvernul se dă peste cap să pedepsească românii pentru o plăcuță de înmatriculare, dar n-ar da 3500 de dolari pentru a susține un tânăr olimpic

Guvernul arată din nou cât de sucite îi sunt prioritățile: nu are nicio reținere în a angaja resurse umane și administrative pentru a pedepsi politic cetățeni cu o opinie diferită de a lor, însă când se pune problema susținerii resursei naționale de inteligență, se angajează în scuze cel puțin penibile, spune deputatul Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, coordonatorul Comisiei de Educație a PNL, cu referire la cazul olimpicului de clasa a X-a din Suceava, lăsat fără susținere din partea statului.

1 august 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Economia intră în criză sub guvernarea PSD. România înregistrează cel mai mare deficit semestrial din ultimii șapte ani!

Deficitul bugetar înregistrat după primul semetru al anului s-a accentuat, depășind pragul de 1,6% din PIB, pe fondul lipsei de performanțe în colectarea veniturilor la buget, situate sub ritmul de creștere al economiei și sub nivelurile programate, dar și pe fondul unor cheltuieli mai mari, aflate mult peste plafonul programat, afirmă deputatul Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

27 iulie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Confirmarea unui abuz: Curtea Constituțională admite sesizarea neconstituționalității Legii manualului

Astăzi avem și confirmarea faptului că Legea manualului este inacceptabilă pentru condițiile pluraliste și de performanță în care este absolut necesar să se desfășoare editarea manualelor școlare. Mulți profesori au avertizat, încă de când proiectul de lege era în dezbatere parlamentară, că legea va da sistemul de educație înapoi cu zeci de ani, elevii urmând să ajungă condiționați să învețe după cărți publicate de o singură editură, cea a Ministerului Educației.

19 iulie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Colectarea fiscală este la minime istorice. Sănătatea economiei se degradează, cetățenii pierd

Execuția la cinci luni a bugetului, unul dintre cele mai discutate subiecte ale perioadei, a indus aprecieri optimiste în mediile guvernamentale, dar perspectiva s-a dovedit superficială și iluzorie, afirmă deputatul Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților.

19 iulie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Regula în guvernul PSD este cârpeala. Se pregătește un Ordin care riscă să afecteze și mai mult calitatea actului educațional preuniversitar

Proiectul de Ordin care prevede încadrarea în regim de plată cu ora a personalului didactic din învățământul preuniversitar prezintă deficiențe majore, fiind o măsură care va perpetua atragerea în sistem a profesorilor slab pregătiți, în timp ce tinerii performanți se vor orienta în continuare spre alte domenii, este de părere Coordonatorul Comisiei de Educație a PNL, Marilen Pirtea.

17 iulie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
„Legitimitatea Bacalaureatului, în pericol. Rezultatele de la contestații pun sub semnul întrebării procedura de evaluare a lucrărilor”

Legitimitatea Bacalaureatului poate avea de suferit de pe urma erorilor în aplicarea baremelor de corectare. Avalanșa de note modificate în urma contestațiilor arată importanța parcurgerii de către profesori a unor cursuri specifice, pentru a dobândi competențe în asemenea evaluări. De asemenea, importantă este și asigurarea de către Guvern a plății corecte a profesorilor, pentru motivarea lor în procesul evaluării, susține deputatul PNL, deputatul Marilen Pirtea.

10 iulie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
”ROBOR, de neoprit. Populismul toxic al coaliției PSD - ALDE alimentează creșterea ratelor și sărăcia”

În ultimul an și jumătate, rata dobânzii ROBOR la trei luni (3M) și la șase luni (6M) a crescut de la aproximativ 0,9%, respectiv 1%, valori constante și considerate a fi normale, la 3,34%, respectiv 3,39%, cât sunt în prezent.

5 iulie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Acțiunea unitară a universităților și a autorităților locale și județene, singura cale pentru dezvoltarea durabilă a Timișoarei și a regiunii de vest

Miza dezvoltării Timișoarei, a județului Timiș și a regiunii noastre este una ce se află deasupra intereselor fiecărei instituții din plan local, fie că vorbim de universități, autorități locale, instituții deconcentrate sau forme asociative nonguvernamentale. Acum, când sunt mai puțin de doi ani și jumătate până la debutul programului Capitală Europeană a Culturii 2021, perspectivele ar putea fi favorabile, cu condiția să recunoaștem că avem un numitor comun, pentru care merită să dezbatem, să decidem și să acționăm unitar.

3 iulie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație a PNL: „Declin dramatic al populației școlare. România are cu 64.000 de elevi mai puțin față de acum doi ani”

Deputatul Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL, atrage atenția asupra scăderii populației școlare în anul școlar 2017-2018 față de anul precedent, cu un minus de 18.700 elevi și studenți, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Mai mult, în anul precedent, scăderea a fost de 45.300.

29 iunie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Sufocă elevii cu patru noi evaluări naționale, le distruge plăcerea de a învăța

Modul în care se creionează în acest moment noile condiții de admitere la liceu demonstrează o lipsă de coerență și de aliniere la tendințele internaționale în domeniu, este de părere Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație a PNL. „Una dintre variantele luate în discuție între Ministerul Educației și partenerii săi prevede atât păstrarea evaluării naționale, cât și introducerea de teze unice pentru elevii de gimnaziu, care să înlocuiască media generală de absolvire a claselor V-VIII. Tehnic, e doar risipă de resurse, ambele sunt tipuri de evaluare cu aproximativ același caracter. Ori una, ori alta!”, susține deputatul PNL.

25 iunie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Risc iminent: 25 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educației pentru un contract ilegal de tipărire manuale, realizat prin încredințare directă
Ministerul Educației a semnat deliberat un contract de 25 milioane de lei cu o entitate a cărei înființare a fost considerată ilegală.

Decizia Curții Constituționale din 19 aprilie arată clar faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.76/2017 – care prevedea transformarea Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) din regie autonomă în societate pe acțiuni – este neconstituțională. [...]

22 iunie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Repuneți meritul în gradația de merit!
Cu 20 de lei, oricine își poate asigura diplome de participare la conferințe

Metodologia de acordare a gradațiilor de merit în învățământul preuniversitar nu întărește și nu maximizează strategiile de îmbunătățire a indicatorilor de țară, precum diminuarea abandonului școlar, reducerea analfabetismului funcțional, performanța școlară în medii dezavantajate, cultura proiectelor, inovarea și civismul, consideră coordonatorul Comisiei de Educație a PNL, deputatul Marilen Pirtea.
18 iunie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
„Hit and run”, strategia economică a PSD. Consum record, inflație record. În doi ani, pesediștii se vor face pierduți, iar populația ridică nota de plată
Politicile guvernamentale actuale ne împing cu pași repezi spre tăieri de cheltuieli bugetare și creșteri de impozite și taxe. TVA-ul de 20% este deja sub semnul întrebării, majorarea pensiilor e foarte posibil să fie amânată, investițiile publice se vor tăia pe sfârșit de an și, odată cu ele, orice șansă de creștere economică sustenabilă.

Presiunile inflaționiste au efecte dezastruoase pentru economie. Cu toate că BNR a stabilit de anul trecut o țintă de 3,5%, modul în care Guvernul afectează mersul economiei în 2018 se traduce în valori ale inflației de peste 5. Inflația aferentă lunii mai se înscrie în trendul ascendent al ultimei perioadei, înregistrând o valoare de 5,4% față de 5,2%, cât era în luna aprilie. [...]

14 iunie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Jumătate de miliard de euro îi costă pe români politizarea administrației publice. România, în pragul unei periculoase suspendări a fondurilor europene

Propunerile de modificare a Codului Administrativ dezbătute în aceste zile în Parlament echivalează cu politizarea administrației publice. Dincolo de faptul că prefecții și subprefecții sunt scoși din categoria înalților funcționari publici, devenind strict reprezentanți politici, modul în care este restructurat rolul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici este alarmant.

12 iunie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
România furată! Marele jaf din buzunarul românilor, de 9 miliarde de lei, prețul plătit de liderii PSD pentru „letalul program de guvernare”. FSDI pregătește subordonarea valorilor economiei naționale intereselor politice ale puterii
Insistența PSD-ALDE de a centraliza cele mai importante resurse din societățile de stat este în continuare o demonstrație a tendințelor autoritariste și antieconomice ale puterii.

Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții (FSDI) arată viziunea centralistă și politizată prin care PSD planifică o intervenția economică brutală, prin intermediul celor mai profitabile și importante companii de stat. [...]

7 iunie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Inflația și ROBOR îi împovărează vizibil pe români. Prețuri scăpate de sub control, rate mai mari chiar și cu 200 de lei

Calculele reci, economice, arată cum bunăstarea se degradează pe zi ce trece. Ele descriu o imagine sumbră, în care ratele cresc de la o zi la alta, iar prețurile scapă de sub control. De exemplu, pentru un credit de tip Prima Casă în valoare de 52.000 de Euro, căruia îi corespundea o rată lunară de 970 de lei, din această lună se va recalcula o rată majorată cu aproximativ 200 de lei față de valoarea de acum doi ani, pe baza noului indice ROBOR urcat la un maxim istoric al ultimilor patru ani, de 2,85%. Acest indice se află într-o creștere aproape continuă din momentul în care coaliția PSD-ALDE a început să-și aplice așa-zisul program de guvernare, un adevărat cadou otrăvit acordat românilor.

5 iunie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Mesaj către Guvern: încetați cu disprețul la adresa Timișoarei. Deputatul lansează o campanie publică pentru realizarea autostrăzii Timișoara – Belgrad

Deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea și-a propus resuscitarea proiectului de construcție a unei autostrăzi care să facă legătura între Timișoara și Belgrad, traseul luat în considerare în discuțiile inițiale fiind o legătură la autostrada A1, în zona Remetea Mare, spre graniță, apoi spre Vârșeț și Pancevo, de unde există deja o legătură bună spre Belgrad. Într-o primă etapă, acesta a demarat constituirea unui grup de lucru parlamentar. Pasul următor este lansarea unei campanii publice de susținere a proiectului.

30 mai 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Puterea netezește calea pentru aranjamente facile în administrația locală, în detrimentul interesului public

Partidele de la guvernare atacă pe toate planurile funcționarea transparentă și în interesul public a instituțiilor statului, fie că vorbim de instituții ale administrației centrale sau de cele ale administrației locale.

29 mai 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită astazi de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Marilen Pirtea, întrebare pentru Guvern: Când veți intra în incapacitate de plată a salariilor profesorilor?

În lunile martie și aprilie, cel puțin, s-au înregistrat deficiențe majore în plata salariilor profesorilor din preuniversitar, banii alocați nefiind suficienți, minusurile fiind acoperite punctual, susține Coordonatorul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL, deputatul Marilen Pirtea.

17 mai 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Misterul procentelor mari de la Evaluarea Națională, demontat. Tertipul prin care școlile și inspectoratele raportează performanțe
Zvonurile din sistem și informațiile primite la partid, cum că tinerii slabi la învățătură sunt descurajați de la a se înscrie la evaluarea națională, cu scopul de a crește artificial procentele de promovare, sunt confirmate prin analiza asociației Human Catalyst, care a sesizat acest fapt într-o scrisoare deschisă , susține coordonatorul Comisiei de educație, cercetare, tineret și sport a PNL, deputatul Marilen Pirtea.

„Semnale au fost mai multe, analiza celor de la Asociație fiind un bun punct de reper pentru cât de gravă este situația. În dorința de a-și acoperi incompetența, în dorința de a-și păstra pozițiile cu orice preț, foarte mulți directori de școli, chiar și cu girul inspectoratelor școlare, le interzic elevilor considerați slabi la învățătură să se înscrie în Evaluarea Națională”, consideră liberalul. [...]

15 mai 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Crește deficitul comercial, confirmând cronicizarea tendinței spre consum nesustenabil în economie

Institutul Național de Statistică a dat publicității datele cu privire la exporturi și importuri, caracteristice primului trimestru din 2018. Se confirmă o tendință de creștere a deficitului comercial, la fel de mare cu cea de acum un an, ceea ce arată o cronicizare a tendinței spre consum nesustenabil în economia României.

14 mai 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Este de neacceptat cum PSD își alocă dreptul de a da buzna peste elevi și studenți. Pesediștii intră cu bocancii în școli

Deputatul de Timiș Marilen Pirtea, respinge în termeni duri încercarea PSD de legalizare a activităților politice în școli. Parlamentarii puterii au depus un proiect de lege prin care se modifică regulile campaniei electorale pentru alegerea președintelui țării. Marilen Pirtea susține că pesediștii pun mâna treptat pe tot ceea ce acum le este interzis prin lege: „Este de neacceptat cum își alocă dreptul de a da buzna peste elevi și studenți în unitățile de învățământ. Îmi este groază să-mi imaginez cum vor arăta holurile și curțile liceelor și, poate miza cea mai mare, universitățile. Nu mai au nicio măsură!”

7 mai 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Calcule reale: pensia medie plătită de stat poate fi dublată prin Pilonul II. PSD îl pune pe butuci, pe principiul „după noi, potopul”
Exagerând nejustificat competențele statului ca manager financiar, ministrul Finanțelor anunță că Pilonul II de pensii va deveni opțional, salariatul urmând să opteze dacă își va îndrepta contribuția de 3,75% spre Pilonul I sau spre Pilonul II. Este o eroare gravă pe care guvernanții sunt gata să o treacă la capitolul deciziilor unilaterale.

Merită subliniat faptul că statul dorește să naționalizeze (parțial) Pilonul II, ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că se transferă din sumele strânse lunar de fiecare dintre noi în cadrul Pilonului II, pentru a acoperi promisiunile electorale. Adică statul uzează de economiile fiecăruia dintre noi pentru a plăti pensii curente mai mari. [...]

2 mai 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Cum evităm o nouă „Simfonie a lalelelor”? Cheia, Statutul Elevilor

Posibilele greșeli de conduită și comunicare, produse voluntar sau involuntar de către profesori sau personalul auxiliar din școli în raport cu elevii, se pot preveni relativ ușor prin intervenția asupra Statutului Elevului, act normativ cu caracter obligatoriu ce reglementează drepturile și îndatoririle beneficiarilor primari ai educației, elevii.

23 aprilie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Deputatul PNL Marilen Pirtea: Sunt pline ministerele de pile și rubedenii. Specialiștii în științe sociale nu au loc de ele să-și exercite profesia în slujba statului român

Deputatul PNL de Timiș, Marilen Gabriel Pirtea, se declară împotriva raționamentului prin care a fost justificată tăierea locurilor bugetate de la cele mai performante universități din România, penalizate fiind științele sociale în favoarea domeniilor tehnice. El spune că politicile se fac cu specialiști, școliți în facultățile de științe sociale, specialiști care nu-și pot face treaba pentru că nu au loc de pile și rubedenii ale politicienilor.

20 aprilie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grup PNL)
Integritatea și independența deranjează orgoliile din PSD-ALDE
Din ce în ce mai multe semnale de alarmă vin dinspre vocile independente și nealiniate intereselor Guvernului PSD-ALDE, semnalând grave derapaje de la practicile transparente europene ale actualilor guvernanți.

Două dintre recentele măsuri guvernamentale, care privesc transformarea statutului și subordonarea unor instituții foarte specializate, indică linia politică patologică pe care s-a înscris actuala putere. [...]

16 aprilie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Nevoile din educație și preocupările decidenților nu se intersectează. Agenda guvernamentală ignoră prioritățile din învățământ

Am observat cu îngrijorare că nici jumătate din elevii clasei a XII-a nu au promovat examenul de simulare a Bacalaureatului. Rezultatul este mai mult decât îngrijorător, iar revendicarea transmisă de elevi către Ministerul Educației, aceea de a interveni cu prioritate asupra planurilor-cadru, este o reacție firească. Cele o sută de mii de semnături aduse cu roaba de elevi la Ministerul Educației sunt o dovadă puternică în sprijinul revendicărilor elevilor. Aceștia cer, pe bună dreptate, să fie ascultați de către decidenți.

10 aprilie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grup PNL)
Câștigurile reale nete s-au diminuat în ianuarie 2018 cu 5,5% față de decembrie 2017. Depreciere semnificativă a puterii de cumpărare a românilor

Rata inflației a cunoscut în februarie o creștere la un nivel care nu a mai fost atins de aproape cinci ani, ajungând la 4,72%, cel mai mare nivel de după iunie 2013.

14 martie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit astăzi de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grup PNL)
PNL a depus moțiunea „Educați România, nu o pesedizați!”. Marilen Pirtea, președintele Comisiei pentru Educație a PNL: Din cele 111 promisiuni aferente programului de guvernare, doar 11 au fost îndeplinite, parțial / Aducem soluții, nu doar critici
28 februarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit astăzi de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grup PNL)
După ce au terminat cu salariile, pesediștii s-au apucat de reglementat inocența copiilor. Expunerea de motive ar conține elemente homofobe

Proiectul de Lege „Inocența Copilăriei” privind interzicerea cursurilor de educație sexuală în învățământul preșcolar, primar și gimnazial, fără acordul scris al părinților, izvorât din rândul PSD, reprezintă o manifestare iresponsabilă față sănătatea publică și cea a copiilor noștri, este de părere președintele Comisiei pentru educație a PNL, deputatul Marilen Gabriel Pirtea. Proiectul a trecut de Senat ca urmare a depășirii termenului de adoptare, iar acum se află în dezbaterea Camerei Deputaților.

20 februarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Există semnale puternice că banii de salarii ajung, în unele școli, doar până în iunie-iulie
Președintele Comisiei pentru Educație a PNL, deputatul Marilen Pirtea, acuză faptul că se exercită o presiune majoră asupra directorilor de școli, cărora li se solicită „soluții reale” pentru asigurarea salariilor de bază.
14 februarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Bacalaureatul 2018 încalcă legea. Probele de competențe sunt în afara legii. Instanța poate anula cu ușurință examenul

Deputatul Marilen Pirtea, președintele Comisiei pentru Educație a PNL, susține că Ordinul ministrului Educației prin care se stabilește calendarul examenului de bacalaureat 2018 și care a „revoluționat” sistemul prin mutarea probelor de competențe în luna februarie, încalcă grosolan Legea Educației Naționale și Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat.

12 februarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Semnale de alarmă ale Forumului Economic Mondial privind competitivitatea globală a României

aportul privind competitivitatea globală 2017-2018 , realizat sub coordonarea Forumul Economic Mondial, atrage atenția asupra unor vulnerabilități importante ale economiei Românești și asupra riscurilor asociate actualelor tendințe.

7 februarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grup PNL)
Incompetența PSD-ALDE, camuflată prin minciunile miniștrilor, generează un lanț de scăderi salariale pentru bugetari

România traversează o gravă criză guvernamentală, iar aici nu este vorba de schimbarea premierului din șase în șase luni, ci este vorba de păstrarea unui ministru care întrunește toate atributele incompetenței.

5 februarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Provocare pentru guvernul PSD-ALDE 3: Finanțarea diferențiată a școlilor

Semnalele de alarmă venite dinspre profesori și organizațiile sindicale din învățământ au culminat în aceste zile cu un mesaj tranșant al Federației Sindicatului Liber din Învățământ, prin care profesioniștii acestui domeniu solicită regândirea finanțării școlilor. Mai mult, destule voci afirmă că în spatele măsurilor recente ale Ministerului se află intenția de a închide o serie de școli, pentru că guvernului nu îi ajung banii.

31 ianuarie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită astazi de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Risc iminent de scădere a veniturilor angajaților din educație. Guvernul va aproba o hotărâre ținută la secret până în ultimul moment

Se anunță o decizie guvernamentală cu un puternic impact financiar asupra profesorilor din sistemul preuniversitar, decizie care va fi impusă fără consultare publică.

În următoarea ședință de guvern, se va pleda pentru adoptarea unei hotărâri prin care se vor reașeza sporurile profesorilor din preuniversitar. Guvernul evită intenționat să vorbească despre consultarea publică a propunerii de hotărâre guvernamentală, ocolind un subiect din care nu poate ieși cu fața curată. [...]

25 ianuarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Învățământul universitar românesc, principalul produs de export al României? Șansă importantă: școlarizarea contra cost a studenților din afara țării

Universitățile românești au potențial economic, iar cei care vorbesc de exploatarea acestuia sunt prea puțini. De ce nu privim universitățile românești ca pe o „industrie” în sine, care poate să genereze, pe de o parte, profit direct, din taxe de școlarizare, iar pe de altă parte, poate să antreneze și alte fluxuri economice în economiile locale? Pe scurt, asta înseamnă internaționalizare, școlarizarea contra cost a studenților din afara României.

12 ianuarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen-Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Incompetența PSD este plătită scump de românii de rând. Un tânăr angajat scoate din buzunar cu 200 de lei lunar mai mult în 2018
Cei care decontează cea mai mare parte a notei de plată a incompetenței coaliției de guvernare sunt românii angajați în mediul privat. Luând exemplul unui tânăr de 34 de ani, angajat într-o companie automotive din Timișoara, cu un credit ipotecar prin Prima Casă de 52.000 de euro, calculele arată că acesta trebuie să scoată din buzunar în 2018 cu peste 200 de lei mai mult față de anul trecut.
10 ianuarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen-Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Bilanțul guvernării în educație, cercetare și sport: deficiențe manageriale, subfinanțare, politizare, lipsă de viziune
Anul 2017 în educație a fost marcat de populismul măsurilor propuse și de absența unei viziuni viabile și coerente pe termen lung. Guvernul a ales să ignore adevăratele priorități ale educației, preferând măsurile cu impact pe termen scurt, populiste, în aceeași notă în care a fost scris și programul de guvernare.

Politizarea trage cercetarea în zona mediocrității, iar deficiențele manageriale slăbesc calitatea actului educațional în preuniversitar.

Deficiențe în deciziile Ministerului Educației Naționale [...]

4 ianuarie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Educația în 2018, buget mai mic în termeni reali. În spatele cifrelor se ascunde o reducere a bugetării față de 2017

Finanțarea Educației în 2018 ne duce cu gândul la bancul Radio Erevan în care un ascultător întreabă: „E adevărat că lui Ivan Ivanovici i s-a dat drept premiu o Volgă?“, iar Radio Erevan îi răspunde: „Da, e adevărat! Cu două mici precizări: nu era o Volgă, ci o bicicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat!“. Ministerul Educației Naționale doar pare că va avea un buget suplimentat, față de 2017, pentru că, în termeni reali, propunerea ce a ajuns în plen echivalează cu o reducere a bugetării, având în vedere majorările salariale planificate pentru 2018 și trecerea contribuțiilor de la angajatori la angajați.

21 decembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grup PNL)
Educația va avea un buget mai mic în 2018, în termeni reali, față de bugetul din 2017

Dezbaterile de săptămâna trecută au fost strict formale în Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului, PSD-ALDE respingând patru mii de amendamente depuse de opoziție la proiectul bugetului de stat pentru 2018.

19 decembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen-Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Parlamentul legiferează un sistem paralel de pregătire postuniversitară. Masteratele, în pericol

Deputatul PNL, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, atrage atenția asupra pericolului reprezentat de aprobarea de către Parlament a OUG nr.96/2017, ordonanță care, spune acesta, va da naștere unui sistem paralel de pregătire postuniversitară, însă fără respectarea rigorilor de acest nivel. Pirtea consideră că vor avea de suferit atât universitățile, printr-o scădere a atractivității programelor masterale, cât și beneficiarii finali, prin accesarea unor cursuri postuniversitare de o calitate îndoielnică.

14 decembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Proiectul Bugetului de Stat pentru 2018: manifestare gravă a inconștienței, cinismului și amatorismului în guvernare

Estimările privind cursul de schimb, câștigul salarial net lunar, inflația anuală, încasările din TVA și încasarea contribuțiilor sociale fac din propunerea de Buget pe 2018 un scenariu nerealist. Mai mult decât atât, „Cenușăreasa” Bugetului, Educația, este privată de 25% în termeni reali, pe componenta salarială, dacă ne raportăm la alocările bugetare din 2017, o propunere inacceptabilă față de nevoile sistemului educațional.

13 decembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită astazi de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Propunerea PSD de reducere a abandonului școlar cu peste 50% în trei ani, o gravă necunoaștere a realităților țării, sau o încercare de a părea preocupați de binele românilor

Intenția Partidului Social Democrat de a reduce rata abandonului școlar cu mai bine de 50% în trei ani va rămâne acolo unde a fost lansată, pe Facebook. Termenul de trei ani este utopic. În realitate, încadrarea temporală a unui asemenea demers trebuie să rezulte din analize concrete, în baza unor proiecte bine definite. În plus, ar trebui să se lucreze pe toate direcțiile, de la scoaterea românilor din sărăcie, la incluziunea socială a categoriilor defavorizate, demersuri de lungă durată, care depășesc atribuțiile Ministerului Educației.

6 decembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen-Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Majorarea salariului minim pentru 2018, dar cu trecerea contribuțiilor la salariat, înseamnă scăderea netului real, raportat la puterea de cumpărare. Salariații pierd, de fapt, atât prin inflație, cât și prin creșterea dobânzilor și prețurilor la produse și la combustibili

Hotărârea Guvernului din 29 noiembrie 2017, care prevede majorarea salariului de bază minim brut pe țară pentru anul 2018 la un plafon garantat de 1900 de lei, a fost explicată public de către Executiv prin două argumente principale. Primul argument vizează faptul că majorarea răspunde nevoii de a se depăși pragul de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa.

4 decembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ

Delegația Parlamentului României la Inițiativa Central Europeană – Dimensiunea Parlamentară a luat parte, la Minsk, în perioada 27 – 29 noiembrie 2017, la Sesiunea plenară a organizației, în contextul deținerii președinției rotative a ICE – DP de către Republica Belarus. La această acțiune, Camera Deputaților a fost reprezentată de doamna deputat Biró Rozália Ibolya, președintele Delegației și de domnii deputați Mihăiță Găină și Marilen Gabriel Pirtea, membri titulari.

29 noiembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Supracontrolul activității organizațiilor civice de utilitate publică - Legea „pumnului în gură”

Forma și spiritul modificărilor legislative cu privire la asociații și fundații, inițiate de PSD, reprezintă un grav atac asupra societății civile, introducând mecanisme de supracontrol asupra organizațiilor neguvernamentale, fundații și asociații de utilitate publică. Inițiativa aflată la Parlament este „cadoul” pesediștilor pentru mișcările sociale din ultimul an, din categoria „pumnului în gură”.

29 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Centralizarea controlului politic asupra viitorului colos economic etatist, Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții

Modul în care a fost formulat de către parlamentarii inițiatori proiectul de lege pentru înființarea Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții SA, un colos economic etatist, este elocvent pentru viziunea centralistă și politizată prin care PSD încearcă să planifice o intervenție brutală în economie, mai ales prin intermediul celor mai profitabile și importante companii care au acționarul unic sau majoritar de stat.

24 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Problema fundamentală a proiectului CRED: contrazice tendințele internaționale de succes privind abordarea diferențiată. PSD mizează tot pe un curriculum excesiv de unitar!

Proiectul Ministerului Educației „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED) are mai multe probleme fundamentale de concept și de conținut. Abordarea centralistă este depășită dacă ne raportăm la bunele practici în domeniu. Mai mult, implementarea riscă să fie defectuoasă. Culmea este că și unii lideri marcanți ai PDS înțeleg asta, dar lucrurile merg mai departe în aceeași direcție, spunându-ne că le pasă de educație.

22 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Absurditate: șase milioane de contracte de muncă, negociate până la 20 decembrie 2017. O nouă decizie nejustificată și inoperabilă a actualului guvern

După decizia de transferare a obligațiilor de plată pentru contribuțiile sociale de la angajator la angajat, o nouă decizie guvernamentală completează seria măsurilor pripite și nejustificate ale actualei puteri. Sunt măsuri care, cu siguranță, vor avea urmări economice puternic negative, mai ales asupra milioanelor de angajați, cei ce vor avea de suportat o presiune de micșorare a venitului salarial net, generată artificial prin deciziile guvernului.

20 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Pseudo-revoluția fiscală va lovi în Timiș și în celelalte județe în care motorul dezvoltării este economia privată

Una dintre cele mai dezavantajoase măsuri ale pseudo-revoluției fiscale este reducerea cotei de impozitare a venitului de la 16% la 10%. Calculele arată că aceasta va lovi în cele mai dezvoltate județe, în care economia privată este puternică.

16 noiembrie 2017 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Rectificarea bugetară ignoră prioritățile din Educație și lasă Timișoara cu ochii-n soare
Rectificarea bugetară anunțată de Ministerul Finanțelor Publice pentru luna noiembrie nu satisface în niciun fel necesitățile de finanțare a Educației și Culturii. Profesorii sunt primii care suferă, dar pierd și timișorenii, aceștia fiind lăsați fără nicio speranță de finanțare a programului Capitalei Europene a Culturii de către Guvern, în 2017.
13 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Cum reușește PSD să supună țara „iubitului partid”. „Revoluția fiscală”, parte a unui puzzle cu o singură miză, controlul total al robinetului cu bani

„Revoluția fiscală”, care este mai degrabă o involuție, ascunde o manevră politică extrem de nocivă pentru administrațiile locale. Din trei pași, pesediștii încearcă să aducă primăriile la picioarele lor, sub un control politic total:

10 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Proiect legislativ cel puțin suspect, trecut pe repede înainte prin Parlament. PSD preia controlul direct asupra salariilor profesorilor

Social-democrații au inițiat demersurile în Parlament pentru o schimbare majoră în plata salariilor profesorilor, mutând această atribuție de la autoritățile locale către Ministerul Educației, respectiv inspectoratele școlare județene. Este, de fapt, revenirea la vechiul sistem de dinainte de 2012, anularea unui proces important de descentralizare

8 noiembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Timișoara 2021, șansă pentru dezvoltarea infrastructurii economice a regiunii. Soluții practice pentru intrarea în circuitul european al operatorilor de expoziții și congrese

Una dintre principalele mize ale anului 2021, când Timișoara va juca un rol de primă vizibilitate în plan european, fiind Capitală Europeană a Culturii, o reprezintă componenta comercială și de afaceri. Așa cum întregul oraș va avea în 2021 conexiuni culturale directe și semnificative cu întreaga Europă, este esențial să dezvoltăm și alte dimensiuni ale comunității locale și zonale, care să dea mai multă valoare și atractivitate afacerilor, industriei și serviciilor din Timișoara și din județ.

3 noiembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Guvernul anunță a patra variantă a modificării Pilonului II de pensii, o demonstrație clară a haosului decizional din PSD și ALDE și a nepăsării guvernanților față de asigurările românilor

Acum câteva zile, Executivul s-a răzgȃndit asupra tratamentului aplicat Pilonului II de pensii (administrat privat), pentru a patra oară, deja. Și această ultimă variantă este deosebit de dăunătoare economiilor fiecăruia dintre noi.

30 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Scadența guvernării PSD - ALDE, de la populisme electorale la măsuri dezamăgitoare

La mai puțin de un an de la instalarea la guvernare, PSD, având alături partidul balama ALDE, arată permanent că în discursurile și comportamentele celor care le conduc, începând cu Dragnea și Tăriceanu, se găsesc tot mai mult doar promisiuni fără acoperire, minciuni prin omisiune și manipulări grosiere.

25 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primt de la domnul deputat marilen Gabriel Pirtea (Grup PNl)
Guvernarea PSD-ALDE decide amânarea pe termen lung a plătirii drepturilor câștigate de profesori în instanțe

Principalii lideri politici ai PSD au prezentat în aceste zile proiectul de Lege prin care plata drepturilor salariale câștigate în instanță de către personalul din învățământ este eșalonată pe următorii cinci ani.

23 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație a PNL: Dacă nu am tipări manuale, pentru nicio disciplină? Suntem pregătiți pentru așa ceva?

„Dacă nu am tipări manuale, pentru nicio disciplină? Dacă fiecare cadru didactic ar avea anual la dispoziție o sumă pentru elaborarea de mijloace didactice? Ce s-ar întâmpla?”, sunt câteva aspecte ridicate de către deputatul Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație a PNL, în contextul ultimelor măsuri implementate de Ministerul Educației în direcția centralizării editării manualelor pentru elevi.

20 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Guvernarea PSD la un an: ROBOR-ul sufocă românii, puterea de cumpărare scade, viața este mai scumpă

„Îmi este dificil să accept ideea că la nivelul guvernării există o atât de mare incompetență, însă cifrele nu mint. Politicile economice social-democrate dezastruoase au întors România pe dos. I-au mințit pe români că va curge lapte și miere, dar n-au făcut decât să scadă puterea de cumpărare a acestora”, spune deputatul PNL de Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.

16 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Domnilor guvernanți, responsabilitatea și respectul față de dascăli vă sunt străine? Acum, de ziua lor, faceți-le cadou șase măsuri de bun-simț

Respectul și responsabilitatea față de dascăli, față de educație, se citesc în acțiunile guvernanților, nu în declarațiile publice ale acestora.

5 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Modul dezastruos de aplicare a split payment-ului la TVA riscă să anuleze potențialele sale beneficii

Lipsa de profesionalism și continua căutare de găselnițe fiscal - bugetare, precum și maniera introducerii măsurii, pot duce în situația de anulare a eventualelor avantaje ale split payment-ului la TVA.

29 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
PSD a uitat de profesorii din mediul rural! Promisiunea de premiere a celor din „școlile de elită” lasă pe dinafară mii de profesori excepționali

Ministrul Educației lansează în spațiul public o nouă măsură care nu va face decât să distragă atenția de la problemele reale, nicidecum să le rezolve. Încadrarea cadrelor didactice din școlile de renume pe o grilă diferită de salarizare va genera o mare nedreptate în sistemul educațional și îi va dezbina pe profesori. Dacă luăm în considerare modul de operare al PSD, probabil că doar asta urmăresc, dezbinarea celor din educație, prin premierea unui grup restrâns de oameni, dar suficient de mare cât să anuleze viitoare mișcări sociale.

14 septembrie 2017 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen-Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Dacă Ministerul Educației ar fi elev, acesta ar fi corigent la mai toate materiile. Haideți să încetăm cu ipocrizia repartiției școlarilor după domiciliu și „flotant”! Noul an școlar, sub zodia neputinței
11 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Basmul PSD al „creșterii salariilor bugetarilor” arată a poveste tristă pentru români. Simulările indică scăderi considerabile ale salariilor în 2018

Bugetarilor le sunt promise creșteri salariale în 2018, însă simulările arată că vor avea parte de scăderi considerabile ale veniturilor, între 7 și 17 procente.

4 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Prin naționalizarea parțială a Pilonului II, statul bagă mâna adânc în economiile românilor. Măsura înseamnă pensii mai mici pentru angajații tineri, de până în 40 de ani

Intențiile guvernanților de modificare a Pilonului II de pensii sunt un atentat la economiile pentru bătrânețe ale românilor. Naționalizarea parțială a acestuia înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât că statul ia din economiile fiecăruia dintre noi. Mai exact, guvernul umblă la banii noștri de pensie pentru a plăti promisiuni nesustenabile economic, un fel de banditism fiscal.

31 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Modul dezastruos de aplicare a split payment-ului la TVA riscă să anuleze potențialele sale beneficii

Lipsa de profesionalism și continua căutare de găselnițe fiscal - bugetare, precum și maniera introducerii măsurii, pot duce în situația de anulare a eventualelor avantaje ale split payment-ului la TVA.

29 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)
Propunere pentru Centenarul Marii Uniri - toți elevii din România, susținuți financiar, să viziteze Alba Iulia în 2018

Intărirea identității naționale trebuie să fie principalul rezultat al sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire, iar dacă noi și părinții noștri avem simțul apartenenței destul de dezvoltat, cei mai tineri dintre români au nevoie totuși de un mic imbold. Astfel, pentru a putea răspunde cât mai bine acestui deziderat, solicităm Ministerului Educației să inițieze un proiect prin care să se asigure finanțarea necesară ca, în 2018, toți elevii din România să poată vizita orașul Unirii, Alba Iulia și să ia parte la evenimentele desfășurate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918.

28 august 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Ping-pongul ministerial cu inspectorii școlari îi va costa pe români cel puțin 250.000 de euro. Schimbarea acestora în timpul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului este iresponsabilă

Un joc ministerial, cu puternic iz politic, îi va costa pe români cel puțin 250.000 de euro. Schimbarea intempestivă a 13 inspectori școlari generali de către ministrul Educației, motivată de rațiuni de management defectuos, are mai degrabă toate coordonatele unei mișcări de poli de putere, cu motivație politică.

22 august 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Marilen-Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Sub 1300 lei investește guvernul român în pregătirea profesorilor, față de cei peste 6000 de dolari în Statele Unite ale Americii, mai puțin de 6% din această sumă

Guvernanților noștri le place să se laude cu reușitele tinerilor români la concursurile internaționale, însă aportul lor la aceste performanțe este chestionabil. Rezultatele acestor tineri deosebiți sunt excepții, regula fiind rezultatele testelor internaționale, precum clasamentul PISA. Aici, elevii români coboară în clasament, în 2015 concurența noastră fiind Republica Moldova. Una dintre cauzele acestei situații este pregătirea cadrelor didactice, mai exact lipsa investițiilor guvernamentale în acest domeniu.

21 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Marilen-Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Rata mare a șomajului tinerilor din România este un indicator exact al slabei performanțe a măsurilor guvernamentale

Curtea de Conturi Europeană a publicat Raportul special nr. 5/2017[1] intitulat „Șomajul în rândul tinerilor – au reușit politicile UE să schimbe situația? O evaluare a Garanției pentru tineret și a Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”.

16 august 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primita de la domnul deputat Marilen Gabriel Pirtea (Grup PNL)
Proiectul de realizare a viitorului Muzeu Național al Revoluției din 1989, la Timișoara

Aduc în atenție astăzi necesitatea edificării viitorului Muzeu Național al Revoluției din 1989, la Timișoara. Am depus și o interpelare adresată Ministerului Culturii referitoare la această problemă.

25 aprilie 2017 detalii
 

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 decembrie 2018, 20:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro