Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Gheorghe Pecingină > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru politică externă, doamna deputat Biro Rozalia-Ibolya (Grupul parlamentar al UDMR)

Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, doamna Biro Rozalia-Ibolya, a avut marți, 2 iunie, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrarea europeană și euroatlantică a Ucrainei, doamna Olha Stefanishyna.

Din partea română au mai participat la discuții vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul Bogdan Ionel Rodeanu, și reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Grupul parlamentar al minorităților naționale din România, domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi, iar din delegația ucraineană au mai făcut parte Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ucrainei în România, domnul Păun Rohovei, și domnii Oleksandr Zlatin și Petro Stoian, care dețin funcția de secretar II la Ambasada Ucrainei în România.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, doamna Biro Rozalia-Ibolya, a salutat prezența delegației ucrainene la Parlamentul României, afirmând că este foarte importantă abordarea directă a aspectelor esențiale, în contextul în care, din motive obiective, dialogul pe linie parlamentară între România și Ucraina a lipsit în ultimii ani.
Vicepremierul Ucrainei, doamna Olha Stefanishyna, a mulțumit părții române pentru disponibilitate și a subliniat că este foarte importantă continuarea dialogului cu România, în formatul de cooperare pe dimensiunea parlamentară, mai ales în domenii de interes precum apropierea de UE și NATO, politicile de apărare și securitate și relațiile externe, apărarea drepturilor omului, a drepturilor minorităților, mai ales în contextul în care Ucraina depune eforturi în vederea integrării în structurile euro-atlantice.
”România a sprijinit constant aspirațiile europene și euro-atlantice ale Ucrainei, care trebuie să se bazeze pe un proces de reforme cuprinzător, în conformitate cu Acordul de asociere al Ucrainei la UE și cu angajamentele asumate în relația cu NATO”, a declarat Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților subliniind faptul că România a fost, de altfel, primul stat care a ratificat Acordul de asociere.
”Sperăm să realizăm contacte cu colegii din Rada Supremă a Ucrainei în viitorul apropiat, atât pe teme privind relația bilaterală, cât și în parcursul european și euroatlantic al Ucrainei. De asemenea, exprimăm disponibilitatea de a avea întâlniri și la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentelor noastre”, a subliniat președintele Comisiei pentru politică externă.
În continuare, doamna Biro Rozalia-Ibolya a evidențiat importanța dialogului politico-diplomatic recent, respectiv discuțiile miniștrilor Afacerilor Externe din 23 aprilie 2021, la București, și convorbirea telefonică a președinților, român și ucrainean, din 12 mai 2021. ”Considerăm că pentru îndeplinirea obiectivelor propuse este necesar dialogul în dimensiunea parlamentară”, a afirmat președintele Comisiei pentru politică externă.
Subliniind, de asemenea, rolul important al cooperării bilaterale în dimensiunea parlamentară și având în vedere aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei, vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul Bogdan Ionel Rodeanu, a precizat că ”ne asumăm poziționările președintelui țării și guvernului, dar trebuie să avem o imagine clară asupra viziunii Ucrainei în domeniile securității, apărării, sănătății, educației, etc. - Parlamentul având o experiență bogată în aceste domenii - este important să stabilim cum vom putea lucra împreună pe această dimensiune”, a precizat vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, care a dorit să afle ”cum poate să se alăture Ucraina viziunii UE în ceea ce privește acțiunile Rusiei în regiune, din ultima perioadă”.
Partea ucraineană a precizat că au existat mai multe runde de convorbiri privind eforturile de descurajare a acțiunilor Rusiei, considerând foarte importantă apropierea de structurile euro-atlantice. În acest context, partea ucraineană și-a prezentat dorința și speranța ca în Declarația de solidaritate și comunicatul final al Summit-ului Alianței, care va avea loc la 14 iunie, la Bruxelles, să se evidențieze, în mod clar, poziția NATO de sprijin pentru Ucraina în parcursul euro-atlantic. Vicepremierul Ucrainei, doamna Olha Stefanishyna, și-a exprimat speranța că țara sa va primi un răspuns pozitiv la Summit-ul NATO.
”Reiterăm sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional”, a subliniat președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, referitor la poziția Ucrainei exprimată în documentul transmis părții române și a exprimat îngrijorarea că Rusia păstrează trupe și echipament la granița cu Ucraina. Doamna Biro Rozalia-Ibolya a subliniat faptul că România nu recunoaște anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia și, în același timp, sprijină și aplică în mod cuprinzător și strict politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea. În concluzie, partea română a apreciat comportamentul echilibrat al Ucrainei, care contribuie la dezescaladarea tensiunilor în Marea Neagră. ”Așteptarea noastră de la Summit-ul din 14 iunie este întărirea Alianței cu statele din Parteneriatul estic”, a afirmat doamna Biro Rozalia-Ibolya.
În cadrul discuțiilor, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Grupul parlamentar al minorităților naționale din România, domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a afirmat că minoritatea din care face parte reprezintă ”o punte de legătură dintre cele două state” și a subliniat faptul că ”Uniunea Ucrainenilor din România susține ferm dezvoltarea relațiilor bilaterale între cele două state, iar noi, ucrainenii care locuim la granița comună, simțim cel mai mult orice pas pozitiv în aceste relații. Am participat la aproape toate întâlnirile pe această temă și cunosc progresele înregistrate. În problema minorităților naționale, România are un cuvânt important de spus în relațiile bilaterale”, a subliniat domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi.
”Am luat notă de schimbările continue în legislația ucraineană cu impact asupra drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. Parlamentul României ar fi apreciat, însă, acceptarea de către Kiev a ofertei României de a prezenta modelul propriu privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și de a discuta posibilitățile de reglementare conform obligațiilor internaționale asumate. Menținem această ofertă în continuare”, a precizat președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților.
Identificarea și implementarea de soluții durabile agreate în comun, cu consultarea corespunzătoare a reprezentanților minorităților naționale din Ucraina, este în primul rând în interesul părții ucrainene, putând servi ca model de bune practici în regiune, a mai afirmat președintele Comisiei pentru politică externă.
”Reiterăm, cu această ocazie, solicitarea ca autoritățile ucrainene să consulte în mod real reprezentanții minorității române atunci când sunt adoptate măsuri legislative și administrative cu impact asupra drepturilor lor identitare. Nevoia de a rezolva aceste probleme devine cu atât mai mare cu cât împărtășim preocuparea față de evoluțiile negative în planul securității regionale legate de conflictul din Donbass și comportamentul agresiv al Rusiei în zona Mării Negre”, a conchis doamna Biro Rozalia-Ibolya.
Partea ucraineană a precizat că se lucrează la modificarea Legii educației în concordanță cu solicitările Convenției de la Veneția, urmând ca până la termenul de punere în aplicare a Legii educației să se găsească modalitățile optime de eliminare a limitărilor privind folosirea limbii materne.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 6 octombrie 2022, 19:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro