Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae-Miroslav Petrețchi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Nicolae-Miroslav Petrețchi (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Invadarea Ucrainei de către trupele Federației Ruse, războiul declanșat de regimul lui Putin și consecințele nefaste ale acestuia au unit milioane de oameni de pe întregul mapamond, care au dat dovadă de o umanitate inimaginabilă, motiv pentru care dorim să începem cu a mulțumi lor, statului român, poporului român, în integralitatea sa, administrației centrale și celei locale, organizațiilor neguvernamentale, voluntarilor, donatorilor și tuturor celor care s-au implicat în campania de sprijinire a poporului ucrainean în aceste clipe extrem de grele, demonstrând o capacitate incredibilă de mobilizare.

În această situație, Uniunea Ucrainenilor din România s-a mobilizat încă din primele ore ale invaziei ruse, intervenind, mai întâi, în sprijinul refugiaților din Ucraina, reprezentanți ai UUR aflându-se la punctele de frontieră situate la granița cu Ucraina și acordând întregul lor sprijin, atât de necesar în astfel de momente dificile. Ulterior, Uniunea Ucrainenilor din România și-a pregătit sediile tuturor filialelor și ale organizațiilor locale din județele Arad, Botoșani, București, Caraș Severin, Maramureș, Suceava, Satu Mare, Tulcea, Timiș, dar și din celelalte județe, dotându-le cu cele necesare în vederea primirii refugiaților din Ucraina. La scurt timp, sediile UUR au devenit neîncăpătoare, fapt care ne-a determinat să găsim de urgență soluții pentru cazarea tuturor celor care apelau la reprezentanții noștri, fie direct, în punctele de trecere a frontierei, fie în mediul virtual, pe rețelele de socializare.
Încă din a doua zi a invaziei militare ruse în Ucraina, Uniunea Ucrainenilor din România a răspuns apelului urgent venit din partea autorităților locale din vestul Ucrainei, unde deja se aflau mii de familii de refugiați din estul și centrul statului vecin, trimițând primele convoaie umanitare cu produse de primă necesitate, în primul rând, cazarmament, produse alimentare neperisabile, produse de igienă și medicamente.
De atunci și până în prezent, reprezentanții noștri asigură permanența la punctele de trecere a frontierei, pe drum spre Ucraina, însoțind convoaiele umanitare, și la sediile UUR, preluând donațiile venite din partea agenților economici, a ONG-urilor, a diferitelor instituții și asociații, a oamenilor simpli, sortându-le, încărcându-le și transportându-le spre Ucraina. În majoritate, ajutorul constă în: alimente neperisabile, mâncare pentru copii, apă, haine, lapte praf, scutece, produse igienico-sanitare, medicamente uzuale, precum și alte produse și obiecte de strictă necesitate (pături, saltele, saci de dormit, pilote, perne etc.).
Până la ora actuală, Uniunea Ucrainenilor din România a colectat peste 800 tone de ajutor umanitar și a realizat peste 60 transporturi pe teritoriul ucrainean, prin punctele de trecere a frontierei Sighet – Slatina, Halmeu – Diakove, Siret-Porubne, Isaccea-Orlivka.
În paralel cu colectarea ajutoarelor umanitare destinate refugiaților din Ucraina, Uniunea continuă acțiunile umanitare și de sprijin pentru refugiați. Astfel, Uniunea și-a triplat numărul de locuri de cazare și masă, care sunt puse la dispoziția cetățenilor ucraineni afectați de război, până în prezent, la sediile Uniunii, beneficiarii serviciilor de cazare și masă fiind peste 700 de persoane, fără să-i menționăm pe cei care au fost cazați la membrii Uniunii.
În colaborare cu structurile de specialitate, la sediile Uniunii aflate la granița României cu Ucraina, copiii și adulții beneficiază de servicii medicale și consiliere psihologică, aceștia având acces și la bibliotecile care conțin ghiduri de conversație român-ucrainean și ucrainean-român, cărți și reviste în limba ucraineană, inclusiv pentru copii, care pot fi distribuite, la cerere, în toată țara.
De asemenea, UUR a pus și pune în continuare la dispoziția refugiaților ucraineni, cu titlu gratuit, mijloace de transport, inclusiv până la Ambasada Ucrainei de la București, astfel încât cei care au probleme cu actele de identitate să și le poată rezolva cât mai repede.
Totodată, Uniunea Ucrainenilor din România se implică în campania demarată de Agenția națională împotriva traficului de persoane, asigurând traducerea și distribuirea la punctele de trecere a frontierei a materialelor informative, în vederea conștientizării riscurilor asociate traficului de persoane.
În baza parteneriatului cu Radio România, reprezentanții UUR distribuite și flyere cu informații referitoare la frecvențele pe care posturile teritoriale transmit buletine de știri în limba ucraineană, cu informații importante pentru refugiați, realizate de Radio România Internațional. Concomitent, UUR în parteneriat cu TVR asigură pentru refugiații ucraineni difuzarea știrilor în limba ucraineană la nivel național.
Amintim că Uniunea Ucrainenilor din România a deschis, la data de 24 februarie 2022, fondul „Pentru pacea în Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”, în vederea acordării de sprijin umanitar cetățenilor ucraineni din zonele afectate de conflict, la care pot contribui toți cei care vor să dea o mână de ajutor poporului ucrainean.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 august 2022, 9:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro