Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Rovana Plumb > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru afaceri europene, doamna deputat Rovana Plumb (Grup PSD)
Rovana Plumb s-a întâlnit cu comisarul european Günther Oettinger

Doamna deputat Rovana Plumb, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a avut, joi, 26 octombrie, o întrevedere cu domnul Günther Oettinger, comisar european responsabil pentru Buget și Resurse Umane, în prezența membrilor comisiilor parlamentare reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru Afaceri Europene și pentru Buget, Finanțe și Bănci și a membrilor cabinetului comisarului.

Discuțiile au vizat viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene (MFF 2021-2027), în contextul documentului de reflecție privind viitorul finanțelor UE. S-a vorbit, de asemenea, despre provocările din domeniile apărării și securității și despre necesitatea plierii bugetelor, astfel încât UE să facă față cât mai bine provocărilor viitoare.
În intervenția sa, domnul Günther Oettinger a afirmat că România joacă un rol important privind cadrul financiar european, dat fiind că, în prima jumătate a anului 2019, va exercita președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Și-a exprimat dorința de a finaliza elaborarea acestuia înainte de alegerile europene, care vor avea loc în luna iunie 2019, printr-o colaborare strânsă între instituțiile europene.
Comisarul Oettinger a adăugat că susține principiul subsidiarității și al valorii adăugate, considerând că Europa trebuie să devină mai eficientă din punct de vedere financiar și să își protejeze granițele externe. A apreciat că este necesară investiția în cercetarea pentru apărare și susținerea unei politici unitare, adăugând că introducerea de noi sarcini trebuie să vină împreună cu introducerea de noi finanțări, pentru a nu afecta politicile tradiționale promovate de UE - politica de coeziune și politica agricolă comună. Domnul Oettinger a susținut că la nivelul UE, se dorește evitarea unei linii de divizare între statele net beneficiare și cele net contributoare, obținerea unei creșteri a contribuțiilor statelor membre, reducerea cheltuielilor, dar și o creștere a calității acestora. Domnia sa a mai adăugat că este necesar ca regulile și standardele să rămână aceleași pentru toate statele membre.

Doamna Rovana Plumb a declarat că România salută abordarea deschisă și transparentă pe care Comisia Europeană o are pentru măsurile care privesc viitorul Europei și al cetățenilor ei. A punctat, la rândul său, că abordarea privind nediferențierea între statele membre ale zonei euro și cele non-euro trebuie gestionată astfel încât să se evite crearea unor politici de divizare între statele membre net contributoare și cele net beneficiare. Pentru Europa, sunt importante eforturile pentru reducerea decalajelor între regiunile dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate. Dorim un buget ambițios la nivelul UE, care să mențină coeziunea, să reducă decalajele și să sprijine dezvoltarea economică.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 iunie 2022, 22:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro