Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Rovana Plumb > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru afaceri europene, doamna deputat Rovana Plumb (Grup PSD)
Rovana Plumb: Trebuie să integrăm performanțele digitale ale României în economia viitorului nostru european

Doamna Rovana Plumb, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a avut, marți, 31 octombrie 2017, o întrevedere cu doamna Mariya Gabriel, Comisar european pentru Economie și Societate Digitală.

Reuniunea a avut loc în prezența membrilor Comisiilor parlamentare reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru afaceri europene, Comisia economică, industrii și servicii a Senatului, Comisia pentru industrii și servicii și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor ale Camerei Deputaților.
În cadrul discuțiilor, comisarul Mariya Gabriel a pus accentul asupra competențelor digitale, remarcând expertiza pe care România o are în domeniu și subliniind, din acest punct de vedere, rolul-cheie pe care țara noastră îl are în regiune, cu precădere în perspectiva președinției române a Consiliului UE din 2019.
Un alt punct de interes pe agenda întâlnirii l-a constituit securitatea cibernetică. Doamna Gabriel a atras atenția asupra faptului că, „deși cercetarea și dezvoltarea tehnologică au fost prioritare la nivel european, în prezent UE nu mai reprezintă exponentul absolut în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor de înaltă performanță”. A amintit că „domeniul este, în aceeași măsură, vulnerabil în fața fenomenului de „brain drain”, întâlnit cu precădere în statele membre est-europene, arătând că Uniunea Europeană, în ansamblul ei, nu este ferită de efectele negative ale acestuia”.
Discuțiile au vizat și subiecte precum libertatea de expresie și fenomenul fake news - „un atac asupra societății democratice”, cum l-a definit doamna comisar, cu impact negativ și consecințe nedorite asupra cetățenilor.
Doamna Rovana Plumb, la rândul ei, a declarat că “România trebuie să se implice proactiv în construcția pieței unice digitale europene” și a subliniat importanța dezvoltării competențelor digitale, concomitent cu domeniul securității cibernetice, prin introducerea acestor noțiuni în programele de educație și formare profesională. „România susține inițiativele Comisiei Europene pentru o piață unică digitală și va acorda o atenție sporită întăririi pieței digitale în decursul mandatului pe care îl vom avea la conducerea Consiliului. Competențele digitale sunt esențiale pentru piața europeană a muncii. Românii sunt recunoscuți pentru performanțele lor digitale și avem datoria să folosim această oportunitate pentru a integra cât mai bine aceste calități în economia viitorului nostru european”, a mai spus președintele Comisiei de afaceri europene a Camerei Deputaților.
Doamna Plumb a punctat, în cadrul reuniunii, necesitatea implementării, în România, a inițiativei WiFi4EU, care susține extinderea gratuită a rețelelor WIFI în comunitățile urbane și rurale, cum ar fi piețe publice, parcuri, spitale sau biblioteci, adăugând că „una dintre sursele de finanțare pentru un asemenea demers ar putea fi Fondul Social European, atât în actuala perioadă de programare, cât și în orizontul post-2020”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 iunie 2022, 22:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro