Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Rovana Plumb > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru afaceri europene
Doamna Rovana Plumb, la Bruxelles: Viitorul politicii de coeziune este strâns legat de viitorul proiectului european

Doamna Rovana Plumb, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a participat miercuri, 22 noiembrie, la reuniunea interparlamentară Viitorul politicii de coeziune post 2020: oportunități, provocări și pași de urmat, desfășurată la Bruxelles, la inițiativa Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI).

Dezbaterea a oferit parlamentelor naționale posibilitatea de a-și exprima punctele de vedere și de a-și prezenta viziunea asupra viitorului politicii de coeziune și relevanței incontestabile pe care fondurile europene le-au avut și le au în reducerea decalajelor de dezvoltare între regiuni.
Majoritatea intervențiilor au susținut simplificarea procedurilor pentru viitoarea politică de coeziune, în așa fel încât fondurile europene să poată fi accesate mai ușor și mai eficient. S-a solicitat, printre altele, ca propunerile privind viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) și viitoarea politică de coeziune să se contureze în prima parte a anului 2018, pentru a exista timp suficient pentru negocieri. S-a arătat că discuțiile privind viitoarea politică de coeziune nu trebuie reduse doar la bani, ci trebuie văzut cum se poate ajunge la rezultate mai bune și mai eficiente.
În intervenția sa, doamna Rovana Plumb a subliniat că România susține ferm politica de coeziune și a amintit rolul major pe care aceasta l-a avut în dezvoltarea țării. A vorbit despre importanța continuării demersurilor pentru susținerea acestei politici după 2020 și despre cum poate răspunde aceasta țintit nevoilor oamenilor, nevoilor de dezvoltare națională și regională, dar și provocărilor de ordin financiar pe care UE le are în față. În acest sens, oficialul român a arătat că politica de coeziune trebuie să rămână cea mai importantă politică europeană de investiții și a subliniat nevoia creării unui cadru de reglementare pentru perioada de după 2020, care să urmărească simplificarea, eficiența și impactul proiectelor pentru un mai bun echilibru între obiectivele de simplificare, siguranță și performanță.
În continuarea intervenției de la Bruxelles, doamna Plumb a evidențiat câteva aspecte-cheie pentru viitorul politicii de coeziune post-2020, cum ar fi concentrarea acestei politici pe nevoile reale ale regiunilor și menținerea alocărilor pentru a răspunde exact acelor nevoi, astfel încât să crească eficiența utilizării fondurilor europene.
Îmbunătățirea cadrului care se referă la acreditarea autorităților naționale de management a fost un alt punct atins în intervenție, cu propuneri concrete pentru ca perioada de tranziție de la o perioadă de programare la alta să devină mai ușoară. În ceea ce privește instrumentele de finanțare, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților a accentuat nevoia menținerii utilizării grant-urilor, fără a fi exclusă capacitatea altor instrumente de a stimula creșterea economică. Coerența în auditare, cu accent asupra auditului performanțelor și rezultatelor proiectelor, dar și nevoia unui principiu unic de auditare, creșterea încrederii reciproce între actorii-cheie implicați în punerea în aplicare a politicii de coeziune și stabilirea duratei perioadei de implementare au fost alte câteva subiecte propuse spre dezbatere de doamna Plumb, în Parlamentul European.
În încheiere, domnia sa a vorbit despre nevoia de eforturi comune, la nivelul UE, pentru a păstra politica de coeziune ca instrument principal în consolidarea proiectului european, în special în contextul euroscepticismului.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 26 mai 2022, 2:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro