Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Rovana Plumb > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru afaceri europene, doamna deputat Rovana Plumb (Grup PSD)
UE trebuie să se apropie mai mult de cetățenii săi, a afirmat, la Tallin, doamna Rovana Plumb

Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, doamna Rovana Plumb, a participat la cea de-a 58-a reuniune COSAC (Conferința Organelor Specializate în Afaceri Comunitare ale Parlamentelor din UE), desfășurată la Tallinn, Estonia.

Agenda a prevăzut adoptarea unor recomandări care reflectă și sintetizează preocupările cetățenilor privind teme de interes, precum viitorul european, piața unică digitală sau combaterea terorismului.
În cadrul dezbaterilor de la Tallinn, doamna Rovana Plumb a evidențiat aspectele-cheie privind viitorul Uniunii Europene. A susținut, în sesiunea dedicată dezbaterii despre cum poate UE să se apropie mai mult de cetățenii săi, nevoia dialogului constant și necesitatea identificării și punerii în aplicare a unor modalități de participare activă a cetățenilor la deciziile UE încă din faza de fundamentare a politicilor ce stau la baza acelor decizii.
S-a evidențiat și ideea că o democrație completă presupune încurajarea implicării cetățenilor în procesul decizional, exemplificând, în context, cu dorința aderării României la Spațiul Schengen – un deziderat comun la nivel național.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a mai vorbit despre conturarea unui spațiu comun, favorabil realizării dezideratelor tinerilor din toate regiunile și a participării acestora la societatea bazată pe cunoaștere.
De asemenea, arătat că, în stabilirea direcțiilor de acțiune ale Uniunii Europene, preocupările lor majore, precum educația, locurile de muncă de înaltă calificare și pregătirea pentru viitorul digital, trebuie să ocupe un loc primordial. A punctat că dezvoltarea competențelor în domeniul digital se poate realiza inclusiv prin utilizarea fondurilor europene.
Doamna Rovana Plumb a atras atenția asupra importanței pregătirii profesionale a tinerilor din statele membre, pentru asigurarea dezvoltării naționale și regionale și pentru a putea beneficia de șansele pe care le oferă progresul tehnic și științific.
Vom face mai mult și mai bine pentru educație și inovare, pentru extinderea pieței digitale și valorificarea potențialului ei uriaș. Piața unică digitală ia avânt față de cea convențională. Facem eforturi pentru a ne pregăti pentru această schimbare, fiindcă nu discutăm despre un aspect pur tehnic aici, ci despre o problematică ce ține de incluziunea socială, de șanse mai mari pentru antreprenori, de un mediu de afaceri mai prietenos și o mai bună competitivitate a UE, în ansamblul ei.
Dezbaterea a oferit delegației române ocazia de a reliefa și necesitatea intervenției Uniunii Europene în eradicarea cauzelor migrației și ale terorismului, precum și imperativul protecției drepturilor copiilor în zonele de conflict.

Informații suplimentare:

Conferința Organelor Specializate în Afaceri Comunitare ale Parlamentelor din Uniunea Europeană (COSAC) reunește, începând din 1989, o dată la șase luni, organele parlamentelor naționale specializate în afaceri europene, cu participarea unui număr de 6 deputați din Parlamentul European.
Convocată de către parlamentul țării care deține președinția rotativă a UE, fiecare conferință dezbate subiecte majore de actualitate din domeniul afacerilor europene, cu o largă perspectivă și care prefigurează viitorul UE, așa cum și-l doresc cetățenii săi.
COSAC a fost înființat ca un forum de dezbatere puțin birocratizat și flexibil, care să asigure participarea organizată a parlamentelor naționale la deciziile europene încă din momentul în care se stabilesc politicile și direcțiile de acțiune. COSAC nu este organ decizional, ci are rol consultativ și de coordonare parlamentară.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 23 mai 2022, 6:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro